Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: tim8

Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ"
Ένα από τα πιο καλογραμμένα \'σκληρά\' μυθιστορήματα του Σιμενόν, όπου καταγράφεται η νευρωτική ζωή στην αμερικάνικη μεγαλούπολη με την εφιαλτική κίνηση στις απέραντες λεωφόρους και την έλλειψη επικοινωνίας στους ανθρώπους που προκάλεσε η μεταπολεμική βιομηχανοποίηση και η πρόοδος της τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό road trip, κατά τη διάρκεια του οποίου δοκιμάζονται τα \'νεύρα\' των αναγνωστών, όσο και η αποφασιστικότητα του δραπέτη-εγκληματία που καταδιώκει το ζευγάρι των κεντρικών ηρώων.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2020-04-20 07:21:21
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ"
Πρόκειται για ένα από τα πιο άνισα μυθιστορήματα μυστηρίου με στοιχεία ψυχολογικού και παραψυχολογικού θρίλερ που μεταφέρθηκαν ποτέ στον κινηματογράφου. Ενώ το συγκεκριμένο συγγραφικό δίδυμο με είχε εντυπωσιάσει στις \'Λύκαινες\', το οποίο θεωρώ το αριστούργημά τους, εδώ, ειδικά, στο 2ο μέρος, οι υψηλές προσδοκίες των αναγνωστών \'χαμηλώνουν\' και γίνονται έντονος εκνευρισμός και απογοήτευση για την αναμενόμενη και ανούσια πορεία της πλοκής του βιβλίου.

Το σίγουρο είναι ότι ο Χίτσκοκ, σωστά, χρησιμοποίησε σαν βάση την ενδιαφέρουσα ιστορία που ξετυλίγεται στο 1ο μέρος για να δημιουργήσει μία από τις πιο κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με λίγα λόγια, είναι από τις περιπτώσεις όπου μιας μέτριας ποιότητας βιβλίο \'σώζεται\' στην κινηματογραφική οθόνη.

Βαθμολογία: 3,2/5 ή 6,4/10.
2020-04-19 07:35:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ "
Στοιχεία και σύντομη κριτική μου: Πρόκειται για την ιστορία στην οποία βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, και η οποία είναι πλέον επίκαιρη λόγω της πανδημίας. Η ιστορία έχει οικολογικές προεκτάσεις και ήταν αρκετά προφητική λόγω έμμεσων αναφορών στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος, μετά από την βιομηχανική ανάπτυξη που ακολούθησε τον Β\' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκδοση περιέχει και μια 2η ιστορία (\'Φίλα με πάλι, άγνωστε), η οποία έχει στοιχεία μυστηρίου και αστυνομικού θρίλερ.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2020-04-17 20:27:49
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ"
Σε έναν έντονα φεμινιστικό οίστρο, η Λέκμπεργκ 'χτίζει' μια ιστορία εκδίκησης με κινηματογραφική δομή, όπου οι παράλληλες ζωές 3 γυναικών παρουσιάζονται με αγωνιώδη, όσο, όμως, και αρκετά σύντομο τρόπο, αφού οι αναγνώστες θα πρέπει να σκεφτούν μόνοι τους κάποιες λεπτομέρειες που δεν αναφέρονται. Ιδανικό για καλοκαιρινή ανάγνωση, αλλά και όχι μόνο.
Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2020-02-09 10:56:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ "
Πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα και ενδιαφέροντα βιβλία της σειράς, αφού πρωταγωνιστές εδώ είναι το 'περιβόητο' σπίτι της οικογένειας Χέφλι και η αναπάντεχη κληρονομιά μιας θείας της οικογένειας. Να τονίσω, κιόλας, ότι υπάρχει και έντονη αγωνία προς το τέλος της ιστορίας, γιατί ο Κίνι, εδώ, θέλει να αλλάξει κάποια δεδομένα στην 'ιστορία' της οικογένειας.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2020-02-09 10:56:25
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΓΑΘΟΥΛΗΣ "
Όπως το περίμενα, είναι από τα λίγα βιβλία στα οποία άλλαξα βαθμολογία, γιατί το τέλος της ιστορίας δικαιολογεί, ίσως, κάποια \'αδύναμα\' στοιχεία που προηγήθηκαν. Οι τελευταίες 20 σελίδες \'απογειώνουν\' και περιέχουν την ουσία όλης της \'γεωγραφικής\' περιπλάνησης του Αγαθούλη και του συντρόφου-υπηρέτη του, Κακαμπός.

Βαθμολογία: 3,7/5 ή 7,4/10.
2020-02-02 19:00:13
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΜΠΙΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΝΟΙ"
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου βιβλίου του Νταλ (1991) είναι η ατμοσφαιρικότητα και τα στοιχεία \'θρίλερ\' που διαθέτει, όπως και η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθει ο κεντρικός ήρωας. Τα πολλά και μεγάλα σκίτσα που υπάρχουν παραπέμπουν σε \'graphic novel\', ενώ το μόνο αρνητικό θα μπορούσα να πω ότι είναι η σχετικά σύντομη ιστορία.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8.6/10.
2020-02-02 00:02:26
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ"
Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική ιδέα να εκδοθούν οι πιο γνωστές ιστορίες του δημιουργού του \'Γκραν Γκινιόλ, Μωρίς Λεβέλ, ωστόσο κάποιες ιστορίες περιέχουν κάποια αντιφατικά στοιχεία που δεν δικαιολογούν την κατάληξη των ηρώων. Πέρα από αυτό, οφείλω να τονίσω ότι το μοτίβο και τα θέματα αρκετών ιστοριών παρουσιάζουν ομοιότητα, ενώ δίνεται η αίσθηση του \'παρωχημένου\' στον αναγνώστη.

Στα πλεονεκτήματα θα μπορούσα να αναφέρω την μεταφυσική ατμόσφαιρα και κάποιους διαλόγους που παραπέμπουν σε φιλοσοφικές παραβολές.

Βαθμολογία: 3,3/5 ή 6,6/10
2020-02-01 23:54:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ"
Ο Μισσό αποδεικνύει για άλλη μια φορά, γιατί τα βιβλία του στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα. Η πλοκή είναι γρήγορη και τα \'flashbacks\' λειτουργούν ευεεργετικά - ωστόσο, ενώ οι συνεχείς ανατροπές κάνουν τους αναγνώστες να μην μπορούν να το αφήσουν από τα χέρια τους, δημιουργούν και μια αίσθηση ότι .... \'παν μέτρον άριστον\'. Θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι αναγνώστες από 38 χρόνων και πάνω, γιατί η κουλτούρα της δεκαετίας του \'90 σε σχέση με τη σημερινή εποχή παρουσιάζεται..... γλαφυρότατα.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2020-02-01 23:41:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ"
Πέρα από τη συνεργάτιδα-δικηγόρο (Μαρία Τoμπ) της πρωταγωνίστριας (Ρεμπέκα), η οποία είναι και η πιο έξυπνη και ευέλικτη από όλους τους υπόλοιπους ήρωες, δεν γίνεται επαρκής ανάλυση σε κανένα από τους χαρακτήρες, ενώ μοιάζει, συνεχώς, το βιβλίο να κινείται μεταξύ ανούσιας περιγραφής και εκβιασμού της πλοκής
2020-01-11 00:19:48
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΕΝΤΡΑΛ ΠΑΡΚ"
Για να μπορεί να γίνει εποικοδομητική κριτική στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, καλό είναι να γίνει κατανοητή η ουσία της πλοκής, και το λογοτεχνικό είδος στο οποίο θα μπορούσε να ανήκει. Η κατηγοριοποίηση του στο αρκετά τεχνολογικό, ωστόσο εμπνευσμένο εξώφυλλο, ως πρωτίστως \'νουάρ\' το \'αδικεί\'. Σε αυτό το σημείο θα ήταν αρκετά αποτελεσματικό να αναφέρω μια φράση του Γκιγιόμ Απολλιναίρ που αναφέρεται στην αρχή ενός κεφαλαίου στο 2ο μέρος: \'Έρχεται η νύχτα, σημαίνει η ώρα\' - και όντως αυτή η φράση αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει ο Μισσό, αλλά η ουσία του βιβλίου βρίσκεται πέρα από τη \'νουάρ\' επιφάνεια της ιστορίας.

Το σίγουρο είναι ότι, ειδικά, στο τέλος του βιβλίου, οι αναγνώστες αναγνωρίζουν την αιτία που ο Μισσό θεωρείται, πλέον, ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας: η συγκίνηση και η ένταση \'δένει\' εκπληκτικά με την κάθαρση και την ικανότητα που δημιουργείται στον αναγνώστη να συμπάσχει με τους ήρωες.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2020-01-05 01:17:43
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΥΓΕΣ"
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα/νουβέλα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική πρόταση, αφού κινείται τόσο στην καταδιωκτική ατμόσφαιρα της κινηματογραφικής \'Χαμένης Λεωφόρου\' του Λιντς όσο και στο ρυθμό των μέτριων \'Μαύρων γυαλιών\' του Ζαπριζό (ευτυχώς λιγότερο) με τρόπο που θυμίζει στιγμιαία παράκρουση.

Ο Φεράρι πλάθει τον κεντρικό του ήρωα με ένα κυνισμό και ένα αδυσώπητο αριβισμό που θυμίζει Χάμετ ή ακόμα και Τσάντλερ, καταφέρνοντας, ωστόσο, να εμβαθύνει στον ψυχισμό του, ώστε να δημιουργήσει ένα \'νουάρ\' ψυχολογικό θρίλερ που χαράζεται στη μνήμη του αναγνώστη. Αξίζει να αναφέρω, επίσης, ότι το τέλος της ιστορίας αφήνει αρκετό περιθώριο για τροφή στη σκέψη - οι γνώμες για την πορεία και την κατάληξη του κεντρικού ήρωα, ίσως, να οδηγήσουν τους αναγνώστες σε διλήμματα.

Τα μειονεκτήματα θα έλεγα ότι είναι η μικρή έκταση του βιβλίου, η στατικότητα της πλοκής (κάποιες φορές) και το κάπως \'θολό\' τέλος.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-12-31 02:25:58
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"
Ο Ζαπριζό είναι από τους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που διχάζει, συνεχώς, με τα βιβλία του. Ο κεντρικός άξονας της ιστορίας θυμίζει το \'Η νύφη φορούσε μαύρα\' του Woolrich, ενώ το πολύ σοβαρό θέμα του ομαδικού βιασμού μιας γυναίκας δημιουργεί ιδιαίτερη αίσθηση στους αναγνώστες - ωστόσο, η αχρείαστη συγγραφική φλυαρία και η έλλειψη μέτρου και στόχου στη πλοκή θαμπώνουν τις προθέσεις και την προσωπικότητα των ηρώων με αποτέλεσμα να νοθεύεται η ουσία του μυθιστορήματος και να δυσκολεύει η ανάγνωσή του. Βαθμολογία: 3/5 ή 6/10.
2019-12-29 22:42:12
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΒΑΛΕΝΣΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ"
Κάλλιστα, το συγκεκριμένο κλασικό \'διαμαντάκι\' της αστυνομικής λογοτεχνίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον προάγγελο για μυθιστορημάτων, όπως \'Το όνομα του ρόδου\' του Έκο ή, \'Το χάρτινο σπίτι\', γιατί, απλούστατα, ο Τάζις έγραψε ένα βιβλίο για να τονίσει την αξία του βιβλίου ως ολότητα. Δεν εξυψώνεται, απλά, η φιλαναγνωσία, αλλά, κυρίως, ο ρόλος του βιβλίου ως συλλεκτικό κεκτημένο.

Η ατμόσφαιρα που \'αποπνέει\' η ιστορία έχει αρκετά στοιχεία γοτθικού παραμυθιού, ενώ η πλοκή διαθέτει κλιμακούμενη ένταση, χωρίς, όμως, να αναπτύσσονται σε σημαντικό βαθμό και σε βάθος οι χαρακτήρες των ηρώων του βιβλίου.

Γενικά, πρόκειται για ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που ξεχωρίζει όχι τόσο για τους διαλόγους του, όσο για την εμπνευσμένη πλοκή του.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-12-19 21:52:21
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΤΖΟΚΟΝΤΑ"
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τη παγκόσμια κοινή γνώμη των αρχών του 20ού αιώνα (1911) η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλληλότερο \'καμβά\' για να \'απογειωθεί\' λογοτεχνικά το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο Page αντιμετωπίζει τον κεντρικό του ήρωα σαν ένα μοντέρνο \'Αρσέν Λουπέν\' της δεκαετίας του \'80 επιστρατεύοντας αρκετά επιτυχημένα το μαύρο χιούμορ, αλλά και την υπερβολική ανάλυση σε ανούσια γεγονότα, κάτι που αποπροσανατολίζει τους αναγνώστες και τούς κουράζει.

Η ιστορία (ειδικά στο 2ο μέρος) έχει αρκετές στιγμές αγωνίας, οι οποίες, όμως, εναλλάσσονται με στιγμές \'επίπεδης\' αφήγησης για τη πορεία του ήρωα μέχρι τη στιγμή της κλοπής του πίνακα - τα σκαμπανεβάσματα στο ρυθμό της πλοκής προσομοιάζουν εκείνα της διάθεσης των αναγνωστών που το διαβάζουν.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αρκετοί διάλογοι μεταξύ των ηρώων του βιβλίου έχουν ρυθμό, δύναμη και χιούμορ, ωστόσο το μυθιστόρημα, δύσκολα, διαβάζεται χωρίς διακοπές.

Βαθμολογία: 3,5/5 ή 7/10.
2019-12-19 21:13:29
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ - ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΙΣ "
Η 1η ιστορία της σειράς έχει σαν βασικό στοιχείο τη αδιάκοπη πάλη των 2 φύλων και την τάση των γυναικών να θέλουν να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, αρκετά πρίν τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του \'70. Κάποιες στιγμές είναι άκρως ξεκαρδιστικές, ενώ οι 2 βασικοί ήρωες θυμίζουν με ευχάριστο τρόπο το δίδυμο Χολμς-Ουώτσον.
2019-12-19 19:16:42
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ"
Μαζί με τη \'Μάσκα του Δημητρίου\' του Άμπλερ αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα μυθιστορημάτων \'νουάρ\' και αστυνομικής λογοτεχνίας που διχάζουν τους αναγνώστες λόγω της συνεχούς \'πάλης\' τους με την παραδοξότητα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια,εδώ, ο Ellroy μάς παρουσιάζει έναν από τους πιο σατανικούς \'villains\' της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο οποίος χρησιμοποιεί τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας για να χαλιναγωγεί τους ασθενείς του και να ικανοποιεί τα \'σκοτεινά\' του πάθη - μόνο που ενώ υπάρχει πρωτοτυπία στην ιστορία, τα κίνητρα συμπεριφοράς των ηρώων μένουν \'μετέωρα\' και η πλοκή μοιάζει αρκετά συχνά να \'εκβιάζεται\'. Στα θετικά είναι η κινηματογραφική ατμόσφαιρα και κουλτούρα της δεκαετίας του \'80 (ευτυχώς όχι με κάποια \'κιτς\' στοιχεία) στα μέσα της οποίας γράφτηκε το μυθιστόρημα της τριλογίας με ήρωα, τον αμφιλεγόμενο ντιτεκτιβ Λόυντ Χόπκινς (1984). Βαθμολογία: 3,85/5 ή 7,7/10.
2019-12-19 18:44:43
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ"
Θωωρείται, ίσως, το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Άμπλερ, ωστόσο αποτελεί παράδειγμα βιβλίου που \'παλεύει\' με την παραδοξότητα και την αληθοφάνεια λόγω της υπερβολικά \'φορτωμένης\' (σε πολλά σημεία) πλοκής. Οι 2 κεντρικοί ήρωες μπορεί να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως και τα ιστορικά στοιχεία που εμπεριέχονται, όμως, υπάρχει έντονα το στοιχείο της προβλεψιμότητας, όσο και των αδιάφορων λεπτομερειών. Οφείλω να τονίσω, όμως, ότι αξίζει να διαβαστεί λόγω των αρκετά εύστοχων διαλόγων μεταξύ των προσώπων του βιβλίου. Βαθμολογία: 3,85/5 ή 7,7/10.
2019-12-19 17:48:49
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΝΤΑΛΤΟΝ "
Από τις πιο πρωτότυπες ιστορίες της σειράς με τον Λούκυ Λουκ και τους Ντάλτονς, όπου \'καυτηριάζονται\' οι φροϋδικές θεωρίες και, γενικά, η αξία της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής.... με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
2019-12-19 17:40:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ "
Το πήρα όταν κυκλοφόρησε - είναι ενδιαφέρουσα και η απόπειρά του με τη 1η ιστορία να προσεγγίσει το παραψυχολογικό θρίλερ, αλλά το φοβήθηκε λίγο μάλλον - η συγκεκριμένη ιστορία, αν ήταν μεγαλύτερη, θα ήταν καλύτερη. Η νουβέλα που είναι σε πιο κοινωνικούς-δραματικούς \'τόνους\' είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το παρόμοιο μυθιστόρημά του, Ή τελευταία στάση\'. Σε γενικές γραμμές, καλή η ιδέα της έκδοσης.

Περιέχει 3 νουβέλες και ένα διήγημα (1 παραψυχολογικό θρίλερ, 2 αστυνομικές και μια κοινωνική-δραματική).

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2019-11-03 17:49:16
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΠΑΜΠΑΚΙ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ"
Όχι τόσο αστείο και αγωνιώδες όσο το \'Χαμός στο Χάρλεμ\', αλλά με κάποιες πολύ αστείες στιγμές στο 1ο μέρος και αρκετά \'βιτριολικά\' σχόλια για τον ρατσισμό στις Η.Π.Α. του 1965.

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2019-10-21 16:27:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΝΑΣ ΤΙΓΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ "
Η αιθαλομίχλη έχει πολύ έξυπνα χρησιμοποιηθεί από τη συγγραφέα για να μην διακρίνονται οι διαθέσεις των ηρώων, αλλά και για να υπάρχει αιφνιδιασμός - τα \'νουάρ\' στοιχεία του βιβλίου προέρχονται και από το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο του Λονδίνου.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-07-18 23:59:29
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΔΙΑΒΟΛΙΚΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ ΜΠΕΡΤΡΑΝ"
Χωρίς να γνωρίζω από πού επηρρεάστηκε ο Σκορομπογκάτωφ για να γράψει αυτό το βιβλίο, οφείλω να παρατηρήσω ότι η ιστορία είναι μια..., κυριολεκτικά, κατάβαση στη κόλαση για έναν άνθρωπο που, το λιγότερο, δεν έχει μάθει να αγαπά και να αγαπιέται, δεν γνωρίζει τον εαυτό του, αλλά δεν ζητά και βοήθεια για να τον βρει.

Σε όλο το βιβλίο, η φρίκη παλεύει με την λύπηση και την οργή - δεν διαβάζεται εύκολα, αλλά προτείνεται για τους λάτρεις των ψυχολογικών θρίλερ.

Αποτελεί κατηγορία από μόνο του.

Βαθμολογία: 4,6/5 ή 9,2/10.
2019-07-18 23:31:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ"
Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στα μυθιστορήματα του Καροφίλιο πέρα από τις γνώσεις δικαστικής ψυχολογίας που φαίνεται να κατέχει ο ίδιος, είναι η ανθρωπιά, η αμεσότητα και οι προσωπικές αδυναμίες, τα οποία αντιμετωπίζει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, όμως, μαζί με τα δραματικά στοιχεία, διακρίνονται και αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ που έλειπαν από τον βραβευμένο \'Ακούσιο μάρτυρα\', δημιουργώντας μια πιο \'κλειστοφοβική\' ατμόσφαιρα - οι ήρωες δείχνουν να είναι παγιδευμένοι από το αναπόφευκτο. Ίσως, τα 2 αρνητικά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι καθυστερεί να \'ξετυλιχτεί\' η πλοκή, και υπάρχει προβλέψιμο (κάπως) τέλος.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό δικαστικό μυθιστόρημα που ξεχωρίζει και προτείνεται για τις μέρες του καλοκαιριού (και όχι μόνο).

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-07-18 23:09:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΙΣΣΕΣ"
Κλασικό και ατμοσφαιρικό με έντονα τα στοιχεία του ψυχολογικού θρίλερ - το 1ο μέρος είναι αδικαιολόγητα αργό, ενώ, στο 2ο μέρος, η πάλη του πρωταγωνιστή με τις ενοχές του το \'ανεβάζει\' επίπεδο, το ανατρεπτικό μεν, απότομο δε τέλος το \'προσγειώνει\' πάλι. Υπάρχουν πολλές διαφορές στη πλοκή σε σχέση με τη ταινία, η οποία θα έλεγα ότι διαθέτει μεγαλύτερη συνοχή από το βιβλίο, ωστόσο, το μεγάλο μειονέκτημα του βιβλίου είναι τα αρκετά αδικαιολόγητα λάθη στη μετάφραση και επιμέλεια του (μάλλον από βιασύνη να εκδοθεί).

Βαθμολογία: 3,7/5 ή 7,4/10.
2019-07-18 22:55:22
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ"
Ίσως, το πιο κοινωνικό και δραματικό μυθιστόρημα του Indridason, ο οποίος, εδώ, καταπιάνεται πολύ εύστοχα με την ευαίσθητη παιδική ηλικία, αλλά καί τις φυλετικές διακρίσεις και τις συνέπειες της μετανάστευσης. Δημιουργείται αγωνία, όχι λόγω της αστυνομικής πλοκής, αλλά για τη τύχη των ηρώων του βιβλίου. Το μυθιστόρημα περισσότερο προβληματίζει παρά ενθουσιάζει με την αστυνομική του ιστορία - πάντως, αποτυπώνεται με την \'αλήθεια\' του στη μνήμη των αναγνωστών.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8.6/10.
2019-07-18 18:56:40
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΩΝΕΣ"
Ο Indridason και πάλι \'εξιτάρει\' τους αναγνώστες, \'μεταφέροντάς\' τους στο χώρο ενός ξενοδοχείου, όπου το \'στοιχειώνουν\' οι \'κρυφές\' ζωές των υπαλλήλων και των πελατών του. Η πλοκή αναπτύσσεται προοδευτικά, ενώ υπάρχει αμεσότητα και περιγραφικότητα στα γεγονότα που διαδραματίζονται σαν ταινία - μόνο που, ίσως, πρόκειται για το μοναδικό μυθιστόρημα του Indridason που έχει τη μικρότερη επιδραστικότητα και.... ξεχνιέται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-07-18 18:46:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΥΡΟ ΧΩΜΑ"
H Bauer εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία του κεντρικού θέματος του βιβλίου και \'πλάθει\' τον βασικό νεαρό ήρωα με αρκετά πειστικό τρόπο - ωστόσο, το 1ο μέρος είναι ασαφές και αργό, το 2ο πιο ουσιαστικό, αλλά η πλοκή \'απογειώνεται\'στις τελευταίες 30 σελίδες. Πρωτότυπο και περιπετειώδες μυθιστόρημα, αλλά αντιφατικό και άνισο. Προτείνεται για καλοκαιρινό ανάγνωσμα (ίσως και όχι μόνο).

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2019-07-18 18:31:14
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ "
Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ωστόσο, το 1ο βιβλίο είναι ατμοσφαιρικό μεν, βραδυφλεγές δε, το 2ο πιο γρήγορο, αλλά όχι ιδιαίτερα μυστηριώδες, ενώ το 3ο είναι το πιο ενδιαφέρον, γιατί συνδυάζει το μυστήριο με το κατασκοπικό θρίλερ. Ο Kerr έχει κάνει πολύ βαθιά έρευνα στη περίοδο του Γερμανικού φασισμού και στη μετέπειτα καταστροφή της Γερμανίας - ο δε ήρωάς του Μπέρνι Γκούντερ μένει αξέχαστος στους αναγνώστες με το κυνισμό και την 'επικίνδυνη' ευελίξία του. Συνολική βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-07-18 10:31:15
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΒΑΤΣΙΜΑΝΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ"
Το συγκεκριμένο βιβλίο (1997), όσο καί ο συγγραφέας του, Ζαν-Κλωντ Ιζζό, μπορούμε να πούμε ότι δεν επιδέχονται κατηγοριοποίηση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ίσως, αστυνομικό λόγω των \'νουάρ\' στοιχείων που διακρίνονται, περισσότερο, στο 2ο μέρος. Πέρα από αυτό, ενώ η ιστορία των 3 ναυτικών, οι οποίοι παλεύουν με τους προσωπικούς τους \'δαίμονες\' σε ένα πλοίο που έχει ακινητοποιηθεί λόγω χρεών του ιδιοκτήτη στη Μασσαλία αποτελεί ένα δυνατό άξονα για το \'ξετύλιγμα\' της υπόθεσης, η ροή της πλοκής είναι αρκετά αργή, οι αναμνήσεις και η νοσταλγία των ηρώων αναλύονται υπερβολικά - υπάρχουν αρκετές περιττές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής τους που δεν βοηθούν στην εξέλιξη της υπόθεσης με αποτέλεσμα κάποιοι αναγνώστες να δυσφορήσουν. Ωστόσο, οι τελευταίες 20 σελίδες του βιβλίου εξιτάρουν τον αναγνώστη και τον αποζημιώνουν για την υπομονή του.
2019-07-16 23:32:06

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS