Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: tim8

Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΙΣΣΕΣ"
Κλασικό και ατμοσφαιρικό με έντονα τα στοιχεία του ψυχολογικού θρίλερ - το 1ο μέρος είναι αδικαιολόγητα αργό, ενώ, στο 2ο μέρος, η πάλη του πρωταγωνιστή με τις ενοχές του το \'ανεβάζει\' επίπεδο, το ανατρεπτικό μεν, απότομο δε τέλος το \'προσγειώνει\' πάλι. Υπάρχουν πολλές διαφορές στη πλοκή σε σχέση με τη ταινία, η οποία θα έλεγα ότι διαθέτει μεγαλύτερη συνοχή από το βιβλίο, ωστόσο, το μεγάλο μειονέκτημα του βιβλίου είναι τα αρκετά αδικαιολόγητα λάθη στη μετάφραση και επιμέλεια του (μάλλον από βιασύνη να εκδοθεί).

Βαθμολογία: 3,7/5 ή 7,4/10.
2019-07-18 22:55:22
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ"
Ίσως, το πιο κοινωνικό και δραματικό μυθιστόρημα του Indridason, ο οποίος, εδώ, καταπιάνεται πολύ εύστοχα με την ευαίσθητη παιδική ηλικία, αλλά καί τις φυλετικές διακρίσεις και τις συνέπειες της μετανάστευσης. Δημιουργείται αγωνία, όχι λόγω της αστυνομικής πλοκής, αλλά για τη τύχη των ηρώων του βιβλίου. Το μυθιστόρημα περισσότερο προβληματίζει παρά ενθουσιάζει με την αστυνομική του ιστορία - πάντως, αποτυπώνεται με την \'αλήθεια\' του στη μνήμη των αναγνωστών.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8.6/10.
2019-07-18 18:56:40
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΩΝΕΣ"
Ο Indridason και πάλι \'εξιτάρει\' τους αναγνώστες, \'μεταφέροντάς\' τους στο χώρο ενός ξενοδοχείου, όπου το \'στοιχειώνουν\' οι \'κρυφές\' ζωές των υπαλλήλων και των πελατών του. Η πλοκή αναπτύσσεται προοδευτικά, ενώ υπάρχει αμεσότητα και περιγραφικότητα στα γεγονότα που διαδραματίζονται σαν ταινία - μόνο που, ίσως, πρόκειται για το μοναδικό μυθιστόρημα του Indridason που έχει τη μικρότερη επιδραστικότητα και.... ξεχνιέται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-07-18 18:46:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΥΡΟ ΧΩΜΑ"
H Bauer εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία του κεντρικού θέματος του βιβλίου και \'πλάθει\' τον βασικό νεαρό ήρωα με αρκετά πειστικό τρόπο - ωστόσο, το 1ο μέρος είναι ασαφές και αργό, το 2ο πιο ουσιαστικό, αλλά η πλοκή \'απογειώνεται\'στις τελευταίες 30 σελίδες. Πρωτότυπο και περιπετειώδες μυθιστόρημα, αλλά αντιφατικό και άνισο. Προτείνεται για καλοκαιρινό ανάγνωσμα (ίσως και όχι μόνο).

Βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.
2019-07-18 18:31:14
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ "
Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ωστόσο, το 1ο βιβλίο είναι ατμοσφαιρικό μεν, βραδυφλεγές δε, το 2ο πιο γρήγορο, αλλά όχι ιδιαίτερα μυστηριώδες, ενώ το 3ο είναι το πιο ενδιαφέρον, γιατί συνδυάζει το μυστήριο με το κατασκοπικό θρίλερ. Ο Kerr έχει κάνει πολύ βαθιά έρευνα στη περίοδο του Γερμανικού φασισμού και στη μετέπειτα καταστροφή της Γερμανίας - ο δε ήρωάς του Μπέρνι Γκούντερ μένει αξέχαστος στους αναγνώστες με το κυνισμό και την 'επικίνδυνη' ευελίξία του. Συνολική βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-07-18 10:31:15
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΒΑΤΣΙΜΑΝΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ"
Το συγκεκριμένο βιβλίο (1997), όσο καί ο συγγραφέας του, Ζαν-Κλωντ Ιζζό, μπορούμε να πούμε ότι δεν επιδέχονται κατηγοριοποίηση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ίσως, αστυνομικό λόγω των \'νουάρ\' στοιχείων που διακρίνονται, περισσότερο, στο 2ο μέρος. Πέρα από αυτό, ενώ η ιστορία των 3 ναυτικών, οι οποίοι παλεύουν με τους προσωπικούς τους \'δαίμονες\' σε ένα πλοίο που έχει ακινητοποιηθεί λόγω χρεών του ιδιοκτήτη στη Μασσαλία αποτελεί ένα δυνατό άξονα για το \'ξετύλιγμα\' της υπόθεσης, η ροή της πλοκής είναι αρκετά αργή, οι αναμνήσεις και η νοσταλγία των ηρώων αναλύονται υπερβολικά - υπάρχουν αρκετές περιττές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής τους που δεν βοηθούν στην εξέλιξη της υπόθεσης με αποτέλεσμα κάποιοι αναγνώστες να δυσφορήσουν. Ωστόσο, οι τελευταίες 20 σελίδες του βιβλίου εξιτάρουν τον αναγνώστη και τον αποζημιώνουν για την υπομονή του.
2019-07-16 23:32:06
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΡΗΝΗΣ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ"
Ενώ ξεκινά με πολύ ενδιαφέρον και η πλοκή περιέχει έντονα στοιχεία πολιτικού θρίλερ, οι τελευταίες 20-25 σελίδες αποπροσανατολίζουν, δημιουργούν σύγχυση στον αναγνώστη και, ενδεχομένως, εκνευρίζουν ή απογοητεύουν. Θεωρείται κλασικό, αλλά ο ίδιος ο Μανσέτ, στο τέλος, αποδομεί το ίδιο του το μυθιστόρημα.

Βαθμολογία: 3,4/5 ή 6,8/10
2019-07-16 22:15:26
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΒΑΛΤΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ"
H Jansson γράφει ένα 'ψυχεδελικό' μυθιστόρημα μυστηρίου με έντονα παραψυχολογικά στοιχεία θρίλερ και εντυπωσιάζει. Ο βάλτος κοντά στο Κτήμα που μένει η κεντρική ηρωϊδα-βιολόγος παρουσιάζεται απειλητικός και κρύβει θανάσιμα μυστικά που οδηγούν βήμα-βήμα πίσω στα στοιχειωτικά γεγονότα του παρελθόντος.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου, αν και αργό και με αρκετές λεπτομέρειες για το βιολογικό-οικολογικό ενδιαφέρον του βάλτου ως αντικείμενο έρευνας 'ξυπνά' εφιάλτες στους ήρωες του μυθιστορήματος, ενώ απειλητική παρουσιάζεται η εικόνα ενός πίνακα με τον τίτλο 'Η κόρη με τα μύρτιλλα', 'αφυπνίζοντας' το υποσυνείδητο της Νάταλι.

Το δεύτερο μέρος έχει πιο γρήγορο ρυθμό και συναρπάζει, έστω και αν η λύση του μυστηρίου διχάζει ή το τέλος μπορεί να φανεί βεβιασμένο. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, όχι αμιγώς αστυνομικό, το οποίο αγγίζει καί το μυαλό καί τη καρδιά.

Βαθμολογία: 4,1/5 ή 8,2/10.
2019-07-16 10:06:52
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"
Μια αρκετά καλή προσπάθεια της Αβέρωφ να γράψει ένα χιουμοριστικό, όσο και δραματικό σε κάποια σημεία αστυνομικό μυθιστόρημα που, ωστόσο, εμπεριέχει αρκετές υβριστικές και λαϊκές ατάκες γα να δημιουργήσει ένα κλίμα πιο οικείο και καθημερινό στους αναγνώστες. Αυτό το στοιχείο είναι το πιο αρνητικό του βιβλίου, αφού δεν χρειαζόταν σε τέτοιο βαθμό.

Κατά τα άλλα, το μυθιστόρημα διαθέτει 'φρεσκάδα', αρκετά ενδιαφέροντα ηθογραφικά στοιχεία, όσο και στιγμές γέλιου και αγωνίας. Το ζευγάρι των βασικών ηρώων διαθέτει 'χημεία', ενώ οι προσωπικότητές τους αλληλοσυμπληρώνονται προς όφελος της επίλυσης της υπόθεσης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο κατάλληλο ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα, αλλά, πέρα από αυτό, θίγει και αρκετά φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης Ελλάδας, δίνοντας μια πιο μοντέρνα διάσταση στην νεοελληνική καθημερινότητα της επαρχίας. Ενδεχομένως, η Αβέρωφ να επηρρεάστηκε από 'Το Καφέ της Χαράς' ή το 'Chocolat'.

Βαθμολογία: 3,75/5 ή 7,5/10.
2019-07-16 10:06:40
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΤΙΟ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ "
Θεωρείται ένα από τα 3 αριστουργήματα του Τσάντλερ, ωστόσο, η πλοκή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο 2ο μέρος του βιβλίο όπου κάποια ιδιόρρυθμα πρόσωπα εμφανίζονται στο προσκήνιο και 'απογειώνουν' την ιστορία. Το βιβλίο περιέχει και μια αξιόλογη μελέτη από τον Α. Αποστολίδη, όπως καί πληροφορίες για το συγγραφικό έργο του Τσάντλερ. Δεν είναι το σπουδαιότερο βιβλίο του (για μένα), αλλά αποτελεί διαχρονικά ένα χαρακτηριστικότατο 'hardboiled' μυθιστόρημα της δεκαετίας του '40.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-07-14 10:37:45
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΨΗΛΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ"
Ίσως, είναι το μυθιστόρημα του Τσάντλερ με την πιο ενδιαφέρουσα, μυστηριώδη και ιντριγκαδόρικη πλοκή, η οποία ξεφεύγει από τα στεγανά του 'hardboiled' λογοτεχνικού είδους. Εντυπωσιάζουν: το μέτρο, η ευστοχία και η οικονομία των διαλόγων, η ψυχαναλυτική διάθεση του συγγραφέα (αναφέρεται σε κάποιο σημείο στον Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ), και η ιπποτική στάση (για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό) του Μάρλοου. Μπορεί όταν το ολοκλήρωσε ο Τσάντλερ να πίστευε ότι ήταν το πιο 'αδύναμο' βιβλίο του λόγω των παραπάνω λόγων, αλλά, πλέον, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο πρωτότυπα και καλύτερα συγγραφικά του δημιουργήματα.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2019-07-12 10:25:40
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ"
Για πρώτη φορά στα χρονικά, στη σελίδα 65 άρχισα να ανατριχιάζω, στη σελίδα 73 είχα συγκινηθεί και στη σελίδα 88, σχεδόν, έκλαιγα. Δεν μού έχει ξανασυμβεί αυτό, κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κάποιου βιβλίου.

Βαθμολογία: 4,7/5 ή 9,4/10.
2019-07-11 10:31:17
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ"
Είναι, ίσως, το πιο 'λυρικό' και λογοτεχνικό μυθιστόρημα του Τσάντλερ, και το πιο μεγάλο σε έκταση, όπου ο κυνισμός, η απαισιοδοξία και η απαξίωση εναλλάσσονται συχνά - από την άλλη πλευρά, όμως, αργεί να 'απογειώσει' την πλοκή, ενώ τα κίνητρα συμπεριφοράς των ηρώων, πολλές φορές, είναι αρκετά αδιαφανή. Αρκετά εύστοχη η 'ασταθής' μεταπολεμική ατμόσφαιρα των μέσων της δεκαετίας του '50 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται ένα από τα 3 αριστουργήματα του Τσάντλερ.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2019-07-11 10:31:07
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ"
Κλασικό κι ατμοσφαιρικό μεν, βραδυφλεγές και παρωχημένο δε. Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα, αλλά και πολύ αδιάφορα σημεία στο βιβλίο.Η πλοκή έχει μια παράδοξη ανομοιογένεια στα 2 μέρη του βιβλίου.

Βαθμολογία: 3,4/5 ή 6,8/10.
2019-07-10 23:19:43
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΧΛΟΜΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ "
Είναι πιο \'γρήγορο\' στην εξέλιξη της πλοκής σε σχέση με τα άλλα 2 μέρη της τριλογίας του Kerr, και διαθέτει σπιρτόζικους διαλόγους, όπως, τις περισσότερες φορές, καί εύστοχο \'μαύρο\' χιούμορ, ωστόσο, είναι το λιγότερο ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες από τα βιβλία της Τριλογίας, και σε κάποιες, ίσως, γυναίκες-αναγνώστριες θα φανεί αρκετά \'μισογυνικό\' και περισσότερο \'βωμολόχο\' από όσο χρειαζόταν να είναι. Οφείλω να τονίσω, όμως, ότι περιέχει καί αυτό το βιβλίο πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες ιστορικής αξίας, ειδικά, στο τελευταίο μέρος.

Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
2019-07-10 23:13:12
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΤΡΙΑΝ ΜΟΛ "
Αξίζει, και προσφέρει πολύ γέλιο! Στα 24 του ο \'Ειντριαν Μόουλ είναι ακόμα πιο ξεκαρδιστικός - πολύ εύστοχα τα καυστικά σχόλια της Τάουνσεντ για την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, την διακυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ, τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, και, γενικά, την κουλτούρα των αρχών της δεκαετίας του \'90.

Βαθμολογία: 4,6/5 ή 9,2/10.
2019-07-10 23:12:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ"
Θεωρείται το \'αριστούργημα\' της Χάισμιθ, ωστόσο διαθέτει αρκετή παραδοξότητα σε κάποια σημεία, τα οποία κάνουν τον αναγνώστη να το θυμάται λόγω της καταλυτικής επίδρασης που μπορεί να έχει ο πόνος και η ενοχή στους ανθρώπους.

Βαθμολογία: 4/5 ή 8/10.
2019-07-10 23:08:37
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΟΝΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ"
Διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον και είναι καλή η μετάφραση του βιβλίου - ωστόσο είναι προβλέψιμο σε αρκετά σημεία και περιέχει \'ευκολίες\'. Ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα, είναι άκρως προτεινόμενο.

Βαθμολογία: 3,85/5 ή 7,7/10.
2019-07-10 23:07:41
Σχόλιο για το βιβλίο "Σ' ΕΝΑΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΠΟ"
Η Χιουζ με εντυπωσίασε - η \'πένα\' της είναι \'διεισδυτική\' - ψυχογραφεί πολύ επιτυχημένα τους ήρωες του βιβλίου. Αν, όμως, είχε αναφερθεί επαρκώς στα κίνητρα των δολοφονιών του serial killer, θα είχα βάλει 5 αστέρια.

Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.
2019-07-10 23:06:54
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΡΒΙΛ"
Ίσως, πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο του Ντόυλ με τον Σέρλοκ Χολμς και τον δρ. Ουώτσον. Απολαυστικότατο και ατμοσφαιρικότατο.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2019-07-10 23:05:57
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΛΕΠΤΟ"
Η αμνησία του Κάμπιον, έπειτα από μια συμπλοκή, αποτελεί και τον βασικό άξονα των γεγονότων του 1ου μέρους του βιβλίου, όπου ο ήρωας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές συγκρούσεις που τού δημιουργούν η λήθη και τα γεγονότα που διαδραματίζονται - παρατηρούνται έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, ειδικά, στα σημεία που ο βασικός ήρωας αμφισβητεί τον ίδιο του τον εαυτό. Εδώ, να τονίσω ότι υπάρχουν κάποιες επαναλήψεις, μακρόσυρτη στατικότητα και ασάφεια στη ροή της πλοκής λόγω της πνευματικής κατάστασης του Κάμπιον, η οποία δεν αντιμετωπίζεται εντελώς επιτυχημένα από την συγγραφέα - υπάρχει πιθανότητα να κουράσει και να μπερδέψει τον αναγνώστη η πλοκή.

Το 2ο μέρος είναι πιο γρήγορο, γεμάτο μυστηριώδεις διαδρομές και μυστικά, ενώ εντυπωσιάζουν τα \'νουάρ\' στοιχεία, αλλά και η ατμόσφαιρα πολιτικού και κατασκοπικού θρίλερ που δημιουργείται μέσα από το κρεσέντο της αγωνίας για το αν οι ήρωες της ιστορίας έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας ή με κάποιο ύπουλο \'παιχνίδι\' του μυαλού - ωστόσο, η απάντηση που δίνεται στο τέλος του βιβλίου, ίσως, θεωρηθεί από κάποιους \'απότομη\' ή, ακόμα, και μετέωρη.

Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, η ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας απέδειξε ότι διέθετε ρεαλιστικότατη βάση.

Συνολική βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
Βαθμολογία ιστορικής αξίας του βιβλίου: 4,5/5 ή 9/10.
2019-05-29 23:33:48
Σχόλιο για το βιβλίο "BLUE TANGO"
Καί τα 2 μέρη του βιβλίου είναι \'αργά\', ενώ χρειάζεται υπομονή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, αφού η ροή της πλοκής είναι αρκετά βραδυφλεγής - ωστόσο, οφείλω να τονίσω, όμως, ότι σαν ντοκουμέντο μιας υπόθεσης μυστηριώδους δολοφονίας που συγκλόνισε, στις αρχές της δεκαετίας του \'50, την επαρχιακή ζωή του Μπέλφαστ παρουσιάζει αρκετά υψηλή αξία ως συγγραφικό έργο και προσπάθεια.

Γενικά, πρόκειται για μια περίπτωση δικαστικής πλάνης που διχάζει, αλλά και προβληματίζει... με τα κοινωνικά της μηνύματα.

Βαθμολογία: 3,4/5 ή 6,8/10.
2019-04-17 21:18:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΝΑΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ"
Η Wilson δείχνει να έχει μελετήσει σε βάθος την βρετανική κουλτούρα της περιόδου 1890-1955, η οποία αποτυπώνεται με εντυπωσιακό, όσο και νοσηρό τρόπο στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα-χρονικό. Οι 3 κεντρικοί χαρακτήρες είναι \'μπλεγμένοι\' στον ιστό της αράχνης και παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα απωθημένα τους και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Το βιβλίο έχει καινοτομική δομή, αφού βασίζεται, κάθε φορά, σε 3 διαφορετικες εκδοχές των βασικών γεγονότων, αντίστοιχα από τον κάθε ένα από τους 3 βασικούς ήρωες - δίνει την αίσθηση ημερολογίου. Μοναδικά αρνητικά στοιχεία οι πολυάριθμοι θάνατοι και η έντονα καταθλιπτική ατμόσφαιρα του 2ου μέρους του βιβλίου. Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.

2019-03-27 19:56:42
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΕΚΒΙΕΜ "
Στο 3ο και μεγαλύτερο σε έκταση βιβλίο της \'Τριλογίας του Βερολίνου\'(1991), o Kerr μάς μεταφέρει στο μεταπολεμικό κλίμα του \'Ψυχρού\' Πολέμου (1947) και δημιουργεί, ίσως, ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα κατασκοπικά θρίλερ/ \'νουάρ\' αστυνομικά μυθιστορήματα, όπου αποδίδεται με πειστικό και εντυπωσιακό τρόπο η \'ζοφερή\' ατμόσφαιρα μιας κατεστραμμένης Γερμανίας στην οποία το ένστικτο επιβίωσης μπορεί να έχει ..... θανατηφόρα αποτελέσματα.

Εντυπωσιάζουν οι περιγραφές των κτιρίων που έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς, η γλαφυρή αναφορά στη πείνα και την εκπόρνευση στους δρόμους του ισοπεδωμένου Βερολίνου, ενώ, από την άλλη πλευρά, διχάζουν τους αναγνώστες η εμμονή του Kerr στη αναφορά των ονομάτων των δρόμων του Βερολίνου, όπως και των δρομολογίων του Γκούντερ, στοιχεία που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν με τέτοια συχνότητα στο βιβλίο - τα πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι, επίσης, πολυάριθμα και χρειάζεται προσοχή, κυρίως, κατά την ανάγνωση του 2ου μέρους για να μην υπάρξει σύγχυση μεταξύ των χαρακτήρων.

Ίσως, το πιο συναρπαστικό και \'χορταστικό\' βιβλίο της τριλογίας του Κerr.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2019-01-13 21:21:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ"
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του ΜακΝτόναλντ με τον ντιτέκτιβ Λου Άρτσερ μπορεί να θεωρείται από τα \'κλασικά\' της \'νουάρ\' της αστυνομικής λογοτεχνίας, ωστόσο, αυτά που εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη είναι τα έντονα δραματουργικά στοιχεία και οι \'εσωτερικές\' συγκρούσεις των ηρώων που έχουν τις ρίζες τους σε μυστικά και αναπάντητα ερωτήματα του παρελθόντος.

Πέρα από αυτά, να αναφέρω ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στην ιστορία με \'Το ρίγος\' του ίδιου συγγραφέα, αν και, ευτυχώς, αυτό φαίνεται σε κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες και όχι στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Πάντως, στα θετικά του μυθιστορήματος, είναι το γεγονός ότι ο ΜακΝτόναλντ καταφέρνει να προσδώσει στους χαρακτήρες των ηρώων του ψυχολογικό βάθος, τέτοιο ώστε να μπορεί να θεωρηθεί \'Το βλέμμα του αποχαιρετισμού\' ως το πιο ψυχογραφικό μυθιστόρημά του με αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ.

Επιπρόσθετα, το 1ο μέρος του βιβλίου είναι αρκετά \'χαοτικό\' χωρίς ιδιαίτερη δομή στη πλοκή και με πλήθος πληροφοριών, τις οποίες προσπαθεί ο αναγνώστης να αποκρυπτογραφήσει, ενώ, από τη μέση και μετά υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση στην ανάπτυξη της ιστορίας και πιο συγκεκριμένος ρυθμός στη πλοκή.

Από τα πιο \'ιδιαίτερα\' μυθιστορήματα του ΜακΝτόναλντ, αν και άνισο στη δομή και στον ρυθμό της πλοκής.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-01-13 20:08:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΙ"
Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα μυθιστορήματα της Βρετανικής σχολής αστυνομικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα (1905) και ένα από τα σημαντικότερα βιβλία \'κλειδωμένου δωματίου\' μαζί με \'Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου΄\' του Γκαστόν Λερού (1907) και τον \'Ασώματο άνθρωπο\' του Τζον Ντίξον Καρ (1935). Η συγκεκριμένη ιστορία ξεφεύγει από την συνηθισμένη θεματική του συγγραφέα, αφού εδώ καταπιάνεται με τον χώρο της πολιτικής, δίνοντας ένα τόνο διαχρονικότητας στο βιβλίο, το οποίο έξυπνα αποφεύγει τους \'υφάλους\' ενός κοινότυπου πολιτικού θρίλερ. Το κίνητρο για το ξεδίπλωμα της πλοκής είναι ένα νομοσχέδιο για την απέλαση και έκδοση αλλοδαπών που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση ο υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας - άραγε πόσο σύγχρονος είναι ο Ουώλλας 114χρόνια μετά;

Ένα κλασικό αστυνομικό βιβλίο που διαθέτει διαχρονικότητα και κινηματογραφική αισθητική.

Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.
2019-01-13 17:10:19
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ (ΕΚΔΟΣΗ POCKET)"
Αντικειμενικά, πρόκειται για ένα πρωτότυπο θρίλερ αστυνομικής υφής που διχάζει και απευθύνεται σε ψύχραιμους και, ίσως, ανοιχτόμυαλους αναγνώστες, οι οποίοι, κατά την ανάγνωση, πολλές φορές θα αισθανθούν ότι κάνουν μια \'κατάβαση\' στη κόλαση, έχοντας σαν παρέα σκορπιούς πάνω στο σώμα τους - σίγουρα δηλ. δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα εύκολο στην ανάγνωση ή ευχάριστο βιβλίο, και αυτό αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά του στοιχεία.

Σε πρώτο πλάνο, ο συγγραφέας παίζει με τους συμβολισμούς, τη πάλη σώματος-πνεύματος για την τελική επικράτηση, τις σεξουαλικές αποκλίσεις και παρεκκλίσεις, την \'αρρωστημένη\' αλαζονεία της εξουσίας, την έλλειψη συμπόνιας και ανθρωπισμού, τις ιστορικές προφητείες και τον θρησκευτικό φανατισμό για να καταλήξει ότι όντως \'η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο\'.

Βαθμολογία: 4,5/5 ή 9/10.
2019-01-13 17:07:29
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ 9.45' "
Το συγκεκριμένο \'χαμένο\' μυθιστόρημα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση από τη βιβλιογραφία του Γιάννη Μαρή (περίπου 539 σελίδες) και από τα λίγα που διαδραματίζονται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα \'Ακρόπολη\' από τις 31.7.1960 μέχρι τις 7.5.1961, και, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά και ολοκληρωμένα αστυνομικά μυθιστορήματα του συγγραφέα μαζί με τον \'13ο επιβάτη\' και τον \'\'Ιλιγγο\'. Το βιβλίο περιέχει στοιχεία από αρκετά λογοτεχνικά είδη όπως κοινωνική και ρομαντική περιπέτεια, θρίλερ, \'νουάρ\', αστυνομικό, ενώ, οφείλω να ομολογήσω ότι, αν και μεγάλο σε έκταση δεν κουράζει σε κανένα σημείο, αφού η πλοκή είναι άκρως συναρπαστική και η δράση ιδιαίτερα ευέλικτη χωροχρονικά.

Τέλος, να αναφέρω ότι ο Μαρής με το δημοσιογραφικό δαιμόνιο που διέθετε έχει κάνει και πολύ δημιουργική δουλειά όσον αφορά την κοινωνικοπολιτισμική σκιαγράφηση της εποχής (στην Αθήνα και στην επαρχία), το οποίο αποτελεί και το εφαλτήριο για να κερδίσει και να τέρψει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Μοναδικό μειονέκτημα θα μπορούσε να είναι το κάπως απότομο και \'αιωρούμενο\' τέλος που, ίσως, θυμώσει κάποιους θαυμαστές του Μαρή.

Περιέχονται και έγχρωμα σκίτσα από τη δράση του μυθιστορήματος.

Βαθμολογία: 4,4/5 ή 8,8/10.
2019-01-13 17:05:53
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΙΧΜΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ (ΕΚΔΟΣΗ POCKET)"
Κάλλιστα θα μπορούσε η πολύκροτη τηλεοπτική σειρά \'Twin Peaks (1990-1991) του Ντέιβιντ Λιντς να έχει αποτελέσει το έναυσμα για την Φλιν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο κατακλύζεται από έμμεσα αιχμηρά σχόλια για τα ανθρώπινα προσωπικά απωθημένα και τα άλυτα ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην \'καθήλωση\', στην αυτοτιμωρία και στην παρακμή κάθε τύπου. Η βασική ηρωϊδα και δημοσιογράφος, Καμίλ Πρίκερ καλείται να παλέψει με τους προσωπικούς της δαίμονες στο εχθρικό και μυστηριώδες περιβάλλον της γενέτειράς της, όπου στο βωμό των προσωπικών συμφερόντων ή προβλημάτων θυσιάζονται ακόμα και ζωές παιδιών - το 2ο μέρος του βιβλίου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το 1ο, το οποίο δεν διαθέτει διαφάνεια ως προς τον στόχο της συγγραφέα.

Ένα βιβλίο, ίσως, με ψυχιατρικό υπόβαθρο, όπως φαίνεται στην ολοκλήρωσή του, το οποίο αν και πρωτότυπο και \'αθυρόστομο\', μπορεί να επηρρέασε, ακόμα, και τον Σεμπάστιαν Φίτζεκ στο να γράψει, την επόμενη χρονιά, τη \'Θεραπεία\'.

Βαθμολογία: 4,2/5 ή 8,4/10.
2019-01-13 17:00:52
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΒΙΟΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ "
Το συγκεκριμένο 1ο βιβλίο της \'Τριλογίας\' είναι, ίσως, το πιο αδύναμο, αν και αρκετά ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες. Αυτό παρατηρείται, κυρίως, στο 1ο μέρος που είναι αδικαιολόγητα βραδυφλεγές, στατικό, ενώ η πλοκή και η ουσία των γεγονότων παρουσιάζει μια τάση \'διασκορπισμού\' και \'χαώδους\' περιγραφικής διάθεσης από τη πλευρά του συγγραφέα, ο οποίος αρέσκεται να αναφέρει συχνά και με ψυχαναγκαστικό τρόπο τις ονομασίες των δρόμων του Βερολίνου, διχάζοντας τους αναγνώστες.

Ευτυχώς, όμως, από τη μέση του βιβλίου και μετά, η ιδιορρυθμία, όσο και το ανατρεπτικό χιούμορ του ήρωα-ντιτέκτιβ της \'Τριλογίας, Μπέρνχαρντ Γκούντερ είναι τόσο καταλυτικά που παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους μαζί και... κάποια πτώματα.

Συνολική βαθμολογία: 3,9/5 ή 7,8/10.

Βαθμολογία απόδοσης της ατμόσφαιρας της εποχής: 4,3/5 ή 8,6/10.
2019-01-13 16:59:43

Βρείτε μας στο...

Review Widget
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS