Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: Γρηγόρης Αυξεντίου

Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ"
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Μαχάτμα Γκάντι, αυτής της υπέροχης μορφής που ανέδειξε ο παγκόσμιος αντιαποικιακός αγώνας. Ο αγώνας των Ινδών διαφέρει, γιατί επιλέχθηκε η μη-βία, δηλαδή η παθητική αντίσταση εναντίον των Βρετανών. Εντυπωσιάστηκα βαθιά από τη ζωή του Γκάντι και σημείωσα πολλές ομοιότητες με τη ζωή των δικών μας νηπτικών πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Γκάντι αγωνιζόταν να αγαπήσει όλους τους ανθρώπους. Πρόσεχε με τη νήψη να μην υπάρχουν αρνητικές σκέψεις στον νου του (το εργαστήριο καλών λογισμών, σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο) και έδινε μεγάλη σημασία στην κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη. Ήταν πολύ αυστηρός με τον εαυτό του. Συνειδητά επέλεξε τη χορτοφαγία και τη διακοπή των σαρκικών σχέσεων, ώστε να είναι πιο απερίσπαστος στο τιτάνιο έργο που ανέλαβε. Όπως ο Άγιος Νεκτάριος,σταμάτησε κάποιες μέρες να τρώει αυτοτιμωρούμενος για πειθαρχικό παράπτωμα μαθητή του. Ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ έλεγε: βρες την ειρήνη μέσα σου και χιλιάδες άνθρωποι θα σωθούν γύρω σου.Αναμφίβολα, ο μεγάλος Μαχάτμα Γκάντι πραγμάτωσε στη ζωή του τον λόγο αυτό του Ρώσου Αγίου.
2024-02-17 20:10:53
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ"
Πολύ σημαντικό βιβλίο. Βρήκα τη μετάφραση αξιόλογη. Η ταινία Αποκάλυψη Τώρα μπορεί να ήταν πετυχημένη και να άντλησε κάποιες ιδέες από το βιβλίο, νομίζω όμως πως δεν κατάφερε να μεταφέρει τη βασική σκέψη που διαπνέει το έργο, δηλαδή την αποστροφή για την αποκιοκρατία και τα αναρίθμητα δεινά που προκάλεσε στην ανθρωπότητα. Τιμή και δόξα στα παλικάρια που πάλεψαν ενάντια στους αποκιοκράτες στην Κύπρο, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
2024-02-17 19:41:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ "
Ένα από τα πρώτα βιβλία που γράφτηκαν για τον υπέροχο Άγιο Πορφύριο,αυτόν τον μεγάλο Άγιο που δώρισε ο Τριαδικός Θεός στην ταραγμένη εποχή μας. Περιέχονται μόνο μαρτυρίες (του συγγραφέα ή άλλων ατόμων) για τον Άγιο, όχι άλλα κείμενα. Υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες για τα σπάνια χαρίσματα του Αγίου. Ο ίδιος ούτε τα ζήτησε ούτε καυχήθηκε για αυτά ποτέ. Είναι ο μοναδικός Άγιος που γνώρισα εν ζωή και αισθάνομαι μεγαλύτερη οικειότητα απέναντί του.
2024-01-30 17:24:04
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ξένος"
Ενδιαφέρον βιβλίο, οπωσδήποτε. Ο Ξένος του Καμύ αρχικά δεν έχει συναισθήματα, σχέδια για τη ζωή του και είναι αδιάφορος για την ηθική. Δεν προκαλεί τη συμπάθεια του αναγνώστη. Προς το τέλος του έργου διατυπώνονται κάποιες σκέψεις για την ανθρώπινη ύπαρξη.
2024-01-30 17:16:25
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ "
Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο. Εστιάζει στα ηρωικά κινήματα των δούλων, αλλά και των ελεύθερων μικρών παραγωγών, τους 2 τελευταίους π.Χ. αιώνες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.Παρουσιάζεται παράλληλα και η εποχή, οι παραγωγικές σχέσεις που υπήρχαν και η θέση των δούλων, ώστε να κατανοήσουμε τις αιτίες των εξεγέρσεών τους. Τουλάχιστον 2.000 χρόνια πέρασαν από εκείνα τα επαναστατικά κινήματα. Όσα και να περάσουν ακόμα όμως, ποτέ δε θα ξεχαστεί ο ηρωισμός, το θάρρος και η αυταπάρνηση εκείνων των βασανισμένων μορφών, που τόλμησαν και τα έβαλαν με την κραταιή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
2024-01-27 19:07:04
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ "
Αδιαμφισβήτητα το καλύτερο βιβλίο που γράφτηκε για την πανδημία. Συγχαρητήρια στον Κ.Βαθιώτη για τους αγώνες του.
2024-01-27 18:56:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ "
Θαυμάσιο βιβλίο, που εστιάζει στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Εξετάζονται διάφορα θέματα: Η θεολογία της Απελευθέρωσης ,το φαινόμενο του ποπουλισμού,η ιστορία διάφορων επαναστστικών κινημάτων, αλλά και η επιχείρηση Κόνδωρ (με εμπνευστή τον Χ.Κίσσιντζερ) που είχε ως αποτέλεσμα σε διάφορες χώρες της Λατ. Αμερικής δολοφονίες, βασανισμούς,βιασμούς αντιφρονούντων ,ακόμα και ρίψεις πολιτικών αντιπάλων από αεροπλάνα...Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην περουβιανή Επανάσταση του Χουάν Βελάσκο Αλβαραδο, αλλά και στην μπολιβαριανή Επανάσταση του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Ο Τσάβες, που κέρδισε 4 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αγωνίστηκε τίμια για να εξαλείψει τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τον αναλφαβητισμό στην πατρίδα του, αλλά και για να σφυρηλατήσει μια συμμαχία μεταξύ των λαών της Λατ. Αμερικής, όπως ο μέγας Σιμόν Μπολίβαρ. Οι νίκες του Τσάβες αλλά και διάφορων άλλων αριστερών-επαναστατικών κινημάτων στην περιοχή σήμαναν μια αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
2024-01-13 12:48:03
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΕΦΡΑΙΜ"
Εξαιρετικό βιβλίο, αφιερωμένο στη μνήμη του αγαπημένου μας π.Εφραίμ Φιλοθείτη, που κοιμήθηκε το 2019 στις ΗΠΑ. Την επιμέλεια έχει ο π.Στέφανος Αναγνωστόπουλος, που πρόσφατα εκάρη μοναχός στη Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους. Οι ομιλίες που καταγράφονται περιέχουν αναμνήσεις του π.Στέφανου από τον π.Εφραίμ, διάφορες πνευματικές συμβουλές του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.Ό,τι και να πούμε εμείς για τον π.Εφραίμ, αυτή τη μεγάλη μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας του 20ου αιώνα,που δημιούργησε τουλάχιστον 20 μοναστήρια σε ΗΠΑ, Καναδά και καθοδήγησε χιλιάδες πιστούς στην πνευματική ζωή, είναι λίγο...
2024-01-13 12:31:36
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Πολύ δυνατό έργο. Μέσα από τον μονόλογο της βασανισμένης Ραραούς ξεπροβάλλει η ιστορία της νεότερης Ελλάδας,αλλά και η τραγική οικογενειακή ιστορία της. Εναλλάσσονται συνεχώς τραγικές και ξεκαρδιστικές σκηνές.

2024-01-01 11:43:26
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΚΑΡΙΑ ΠΤΗΣΗ "
Εξαιρετικό βιβλίο, προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να μελετήσει σχετικά με τη Ρωσική Επανάσταση, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ου αιώνα. Ο συγγραφέας μελέτησε πολύ τη βιβλιογραφία. Η έκδοση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Με το φωτογραφικό υλικό της, τα σκίτσα της,τα σχεδιαγράμματά της,την υπογράμμιση σε κάποια σημεία λειτουργεί ως ένα πολύ ευχάριστο μάθημα Ιστορίας.
2023-12-28 19:17:22
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ"
Το πρώτο μέρος με το πρόγραμμα του Σπάρτακου δε με ενδιέφερε ιδιαίτερα. Πολύ περισσότερο μου άρεσε και μελαγχόλησα με το δεύτερο μέρος, τις επιστολές της Ρόζας Λούξεμπουργκ, που έγραφε (χωρίς να το ξέρει) λίγους μήνες πριν τη δολοφονία της από τα ακροδεξιά freikorps .Αποκαλύπτονται η ευγένεια του χαρακτήρα,η πνευματική καλλιέργεια και η ευρυμάθεια αυτής της μεγάλης επαναστάτριας. Χωρίς υπερβολή, σε κάποια σημεία παραδίδει διαχρονικά μαθήματα ζωής.
2023-12-28 19:09:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΗΣ ΤΟΥ '68 "
Ενδιαφέρον βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για μια σημαντική εξέγερση του 20ου αιώνα. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για τον κόπο του. Ταράχτηκα συναντώντας το όνομα του Ντάνιελ Κον Μπεντίντ, του υπερεπαναστάτη \'κόκκινου Ντάνι \' ,ο οποίος ανερυθρίαστα το 1999 στήριξε την επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας.
2023-12-23 11:04:03
Σχόλιο για το βιβλίο "Η λευκή ίριδα "
Βρήκα πολύ ενδιαφέρον και χιουμοριστικό το τεύχος αυτό. Απηυδισμένος ο Καίσαρας από τους ανυπότακτους Γαλάτες δίνει την ευκαιρία σε έναν φιλόσοφο να κάμψει την αντίσταση των μαχητικών Γαλατών με τη διδασκαλία του, στην οποία κυριαρχούν τα γνωστά new age σλόγκαν. Πράγματι, η συμπεριφορά των Γαλατών αλλάζει επικίνδυνα...
2023-12-20 19:46:12
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΕ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ"
Πολύ ωραίο βιβλίο. Αποτελείται από επιστολές του χαρισματούχου π.Ιωάννη Κρεστιάνκιν σε πνευματικά του παιδιά. Πράγματι, έτσι αντιμετωπίζουν οι φωτισμένοι γέροντες της Ορθόδοξης Εκκλησίας τους πονεμένους ανθρώπους. Με λεπτότητα, αγάπη, ευγένεια, διάκριση, ταπείνωση, υπομονή, συμπάθεια, αυταπάρνηση,καλοσύνη και σεβασμό.
2023-12-15 22:25:59
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ"
Ένα υπέροχο βιβλίο, εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία ενός θαρραλέου δημοκράτη στρατιωτικού από την Παραγουάη, που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες ενάντια στα τυραννικά καθεστώτα της πατρίδας του.
2023-12-05 15:21:27
Σχόλιο για το βιβλίο "Woke culture "
Λίγα είναι τα 5 αστέρια για αυτό το θαυμάσιο βιβλίο. Προτείνεται σε όποιον θέλει να μάθει τι συμβαίνει διεθνώς με την πολιτική ορθότητα, τη woke culture, την cancel culture, την υστερία για την κλιματική αλλαγή κλπ.Οι παραπομπές είναι πάρα πολλές, ο συγγραφέας μελέτησε πολύ. Ίσως η αφετηρία της πολιτικής ορθότητας να ήταν καλοπροαίρετη,με στόχο πράγματι την προστασία των μειονοτήτων και των αδύναμων. Η κατάληξή της όμως είναι τραγική, μια πραγματική επίθεση στα θεμέλια του πολιτισμού. Ο Όμηρος, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε θεωρούνται ρατσιστές, η κλασική μουσική απαξιώνεται ως ρατσιστική, η αρχαία Ελλάδα θεωρείται λίκνο του ρατσισμού, αγαλματα γκρεμίζονται, αριστούργηματα λογοκρίνονται κλπ.Ο συγγραφέας επικρίνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που στοχεύει στη σεξουαλικοποίηση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία, με την καθοδήγηση για τις διάφορες ταυτότητες φύλου. Στη Δύση υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ταυτότητες φύλου. Η woke culture με τις εκφάνσεις της (cancel culture, υστερία για το κλίμα, αντιρατσιστική μανία κλπ) σε καμία περίπτωση δεν είναι επαναστατικό ή κοινωνικό κίνημα. Συνιστά μια φοβερή απειλή για τη Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τον πολιτισμό.
2023-12-02 10:54:13
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ"
Θαυμάσια έκδοση της εφημερίδας Κόντρα, που ασχολείται αποκλειστικά με την Παλαιστινιακή Αντίσταση.Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα επιμέρους κείμενα.
2023-11-24 22:08:16
Σχόλιο για το βιβλίο "ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ PFLP "
Αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο αυτό. Ασχολείται με την ιστορία τόσο του Παλαιστινιακού, όσο και του ίδιου του PFLP. To PFLP είναι ένας προοδευτικός πολιτικός χώρος, που ασπάζεται τη μαρξιστική ιδεολογία.
2023-11-24 22:05:10
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ"
Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία των τελευταίων δεκαετιών. Ο Γκαλεάνο αποκαλύπτει την πραγματική φύση των ισχυρών κρατών, των διεθνών οργανισμών, των ΜΜΕ και των πολυεθνικών. Καταγγέλει την εκμετάλλευση των φτωχών χωρών από τις πολυεθνικές, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις άχρηστες (αλλά ιδιαίτερα κοστοβόρες) ανάγκες που επιβάλλουν οι σύγχρονες καταναλωτικες κοινωνίες σε όλους,την ομοιομορφία στην ένδυση, τη διατροφή και τη διασκέδαση που επιβάλλονται παγκοσμίως κλπ.Με πόνο γράφει για τη Λατινική Αμερική. Για τις δικτατορίες της ,τους εγκληματίες της,αλλά και την εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Οι απόψεις που διατυπώνει ο συγγραφέας δεν είναι ατεκμηρίωτες, αλλά βασίζονται σε πλήθος σχετικών ειδήσεων.
2023-11-20 21:32:14
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ"
Είναι το βιβλίο,πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη, πασίγνωστη ταινία. Πρόκειται για την εφιαλτική διαμονή του στις τουρκικές φυλακές της δεκαετίας του \'70, όπου φυλακίστηκε για κατοχή σημαντικής ποσότητας χασίς. Εναλλάσονται φρικιαστικές και χιουμοριστικές σκηνές.
2023-11-13 00:27:26
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Βιβλίο αντάξιο της φήμης που το συνοδεύει.Εντυπωσιακές οι παρατηρήσεις του Μακιαβέλι για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξουσία, καθώς και για την ανθρώπινη ψυχολογία. Παραμένουν επίκαιρες σε πολύ μεγάλο βαθμό.
2023-11-08 22:02:24
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ "
Άρτι περαιωθέν. Είναι ένα ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία στην Επανάσταση του 1821. Γράφουν αξιόλογοι συντάκτες.Ο τίτλος δεν είναι καθόλου υπερβολικός σχετικά με τις συνέπειες που προκάλεσε το Εικοσιένα μας.Άρχισε το ξήλωμα της αχανούς και παρηκμασμένης οθωμ. αυτοκρατορίας και δημιούργησε το πρώτο εθνικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Το \'21 αποτελεί την κορύφωση της ιστορικής πορείας του Ελληνικού Έθνους. Η Επανάσταση ήταν δίκαιη και επιβεβλημένη. Άλλωστε προηγήθηκαν πολλές δεκάδες αποτυχημένες επαναστατικές απόπειρες στα 400 χρόνια σκλαβιάς. Φυσιολογικά αυτά, καθώς η ζωή, η τιμή και η περιουσία όλων των Ελλήνων βρίσκονταν στη διάθεση του πιο παρακατιανού τούρκου. Η λέξη ραγιάς εξάλλου, με την οποία αποκαλούσαν τους προγόνους μας στην τουρκοκρατία, προέρχεται από αντίστοιχη αραβική που σημαίνει κοπάδι...Είναι λάθος και παραχάραξη της Ιστορίας ο ισχυρισμός ότι τάχα μας απελευθέρωσαν οι ξένοι. Αναγκάστηκαν μετά από χρόνια να εμπλακούν στα γεγονότα της Επανάστασης, επειδή η απελευθέρωση ήταν αναπόφευκτη και φοβούνταν να βρεθούν παραγκωνισμένοι στους νέους συσχετισμούς ισχύος. Η μελέτη για το Εικοσιένα μπορεί να συνδυαστεί με την παρακολούθηση στο διαδίκτυο εκπομπών, όπου μιλούν ο Σ.Καργάκος και ο Δ.Σταθακόπουλος.
2023-11-04 12:26:51
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Άρτι περαιωθέν. Πρόκειται για μια πολύ ποιοτική έκδοση του ΜΙΕΤ.Το μέγεθος του βιβλίου είναι μεγάλο, 45×33 εκατοστά. Περιλαμβάνονται διάφορα έργα του Βαυαρού φιλέλληνα, μεταξύ των οποίων και οι 40 προσωπογραφιες των μεγαλύτερων μορφών του Αγώνα. Υπάρχουν και σύντομα κείμενα του καλλιτέχνη. Είναι η μοναδική απεικόνιση πολλών ηρώων, οπωσδήποτε μια σημαντική προσφορά στις επόμενες γενιές. Μέσα στην καρδιά μας τους έχουμε όλους τους αγωνιστές ( γνωστούς και άγνωστους) που εξεγέρθηκαν ενάντια σε κάθε λογική, χύνοντας ποταμούς αίματος και διδάσκοντας όλη την υφήλιο, ώστε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς.
2023-10-24 19:32:21
Σχόλιο για το βιβλίο "ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 (ΤΕΤΡΑΤΟΜΟ-ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Άρτι αναγνωσθέν. Ογκώδες, αλλά σπουδαίο έργο για το μεγάλο μας Εικοσιένα. Στην ουσία πρόκειται για μια κωδικοποίηση του τεράστιου υλικού που αφορά την πανένδοξη Επανάσταση. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο που έπαιξαν ο μαυροκορδάτος,ο κωλέττης, οι άγγλοι κλπ στα 8,5 χρόνια περίπου που διήρκεσε ο ηρωικός Αγώνας. Οι αθάνατοι πρόγονοί μας εξεγέρθηκαν ενάντια σε μια βάρβαρη αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τον Δούναβη μέχρι τον Νείλο, χωρίς υποστήριξη από κανένα.Με το πείσμα, τον ηρωισμό και τις θυσίες τους κατάφεραν να μεταστρέψουν τη στάση των μεγάλων δυνάμεων, ώστε εν τέλει αυτές να παραδεχτούν την αναγκαιότητα δημιουργίας ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη της εποχής συγκλονίστηκε από τον υπεράνθωπο Αγώνα των Ελλήνων.Ολόψυχα και ολόθερμα ευχαριστούμε όσους πάλεψαν για να είμαστε ελεύθεροι σήμερα εμείς.Από τον Καποδίστρια και τους μεγάλους οπλαρχηγούς μέχρι τους πιο άσημους και ταπεινούς χωρικούς που συνέδραμαν όπως μπορούσαν. Πολλοί βρήκαν θάνατο φριχτό.Η Ελευθερία που μας χάρισε εκείνη η αθάνατη Γενιά δεν είναι αυτονόητη. Πολλοί λαοί στον κόσμο στερούνται μια ελεύθερη εθνική εστία, πχ οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι.
2023-10-10 18:03:27
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ "
Άρτι αναγνωσθέν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Το υλικό που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας ήταν τεράστιο.Ο Σακελλαρίου εστιάζει σε μια σύντομη χρονική περίοδο, η οποία όμως αποδείχθηκε κρισιμότατη για τη συνέχεια της Ελληνικής Επανάστασης. Δηλαδή την απόβαση του ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και τη δημιουργία πολύτιμου προγεφυρώματος για τις επόμενες (καταστροφικές) ενέργειές του στον Μοριά. Δυστυχώς, ένας συνδυασμός παραγόντων επέτρεψε στον ιμπραήμ να απιβιβαστεί εύκολα στη Μεσσηνία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να πραγματοποιήσει τα ολέθρια για την Ελληνική Επανάσταση σχέδιά του.Είναι γνωστοί αυτοί οι παράγοντες : Η ολοκληρωτική ανικανότητα του Γ.Κουντουριώτη ως προέδρου και αρχιστρατήγου,η φυλάκιση του Θ.Κολοκοτρώνη στην Ύδρα, η ανυπαρξία σχεδίου δράσης, η απρονοησία για παροχή πολεμοφοδίων και τροφής σε όσους αποφάσισαν να πολεμήσουν ,η απροθυμία των Πελοποννησίων να πολεμήσουν μαζί με τους Ρουμελιώτες,οι λιποταξίες κλπ.Κάποια στιγμή αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Θ.Κολοκοτρώνη .Ο αθάνατος Γέρος του Μοριά κατέστρωσε σχέδιο αντιμετώπισης του ιμπραήμ, που αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό. Εμπνεύστηκε τη φθορά των Αιγυπτίων μέσω του συνεχούς κλεφτοπολέμου .Παρά τη θηριώδη ισχύ και την άριστη οργάνωσή τους,οι Αιγύπτιοι ποτέ δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν ολοκληρωτικά την Ελληνική Επανάσταση.
2023-08-19 14:13:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ 1821 ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ "
Άρτι ολοκληρωθέν. Ο υπερφίαλος και βαρύγδουπος τίτλος,με τον υπονοείται πως μέχρι τότε είχαν γραφτεί κυρίως ψέματα για το 1821,δε συνοδεύεται από σοβαρό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα παραλήρημα του κοντοχωριανού μου Σκαρίμπα εναντίον του Κλήρου και των κοτσαμπάσηδων, πασπαλισμένο με λίγα ιστορικά στοιχεία. Η επίθεση εναντίον του Κλήρου είναι χυδαία και καταλήγει σε ασυναρτησίες. Πχ αποκαλεί εθνικά καθάρματα τον Πατριάρχη και τους Αρχιερείς, γράφει ότι κατά την Άλωση υπήρχαν τάχα 300.000 μοναχοί, ότι δεν απειλήθηκε ποτέ η χριστιανική πίστη στην οθωμανική αυτοκρατορία (οι νεομάρτυρες άραγε αυτοκτόνησαν;) ,ότι οι Τούρκοι ήταν από τους πιο ανεξίθρησκους λαούς του κόσμου (αν είναι δυνατόν!Το σχετικό βιβλίο του Βρυώνη το διάβασε; ) ,ότι οι θρύλοι για την Άλωση ήταν ψέματα των παπάδων κλπ.Παθαίνει αμόκ εναντίον των κοτσαμπάσηδων . Σίγουρα ο ρόλος τους ήταν αρνητικός. Υπήρξαν όμως οικογένειες προυχόντων, που προσέφεραν στον Αγώνα πακτωλούς χρημάτων και πολλούς νεκρούς .Ξεκάθαρα παραχαράσσει την Ιστορία καταλήγοντας στο 3ο βιβλίο του πως η Επανάσταση ήταν μόνο κοινωνική (ενώ στα 2 πρώτα γράφει πως είναι και εθνική).Διαφωνεί πως το \'21 έγινε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, αντίθετα με την παραδοχή των ίδιων των Αγωνιστών και τη γνώμη των σημαντικότερων ιστορικών. Κατηγορεί ψευδώς τη Φιλική Εταιρεία πως επιθυμούσε να καθίσει στο σβέρκο των λαών υποκαθιστώντας τους Τούρκους. Προσβάλλει τον Κοραή και τον Καποδίστρια πως τάχα δεν ήθελαν και πολέμησαν την Επανάσταση. Φυσικά, οι ενδοιασμοί για την κατάλληλη στιγμή έναρξης του Αγώνα δεν αναιρούν ούτε τον πατριωτισμό των προαναφερθέντων ούτε σημαίνουν μη υποστήριξη του Αγώνα...Στο τέλος παρατίθενται διάφορες επιθέσεις του Σκαρίμπα γεμάτες εμπάθεια εναντίον διακεκριμένων λογοτεχνών της εποχής. Μετάνιωσα που αγόρασα το βιβλίο αυτό. Καλύτερα να έπαιρνα μια πίτσα να φάω.
2023-08-13 00:08:58
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821"
Άρτι αναγνωσθέν.Αναγνωρίζω την ηθική ακεραιότητα του Κορδάτου ,σέβομαι τους αγώνες του (σε πολύ δύσκολες εποχές),επ \' ουδενί δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του,αλλά το βιβλίο αυτό (που υπήρξε σημείον αντιλεγόμενον όταν εκδόθηκε) είναι προβληματικό και δεν το προτείνω σε κανέναν.Πολλά από αυτά που γράφει ο Κορδάτος δεν ερείδονται στην Ιστορία, πχ ότι οι καλόγεροι και ο Γεννάδιος Σχολάριος άνοιξαν τις πύλες του Κάστρου κι έβαλαν τους Τούρκους μέσα ,ενώ οι άλλοι πολεμούσαν ακόμη ή ότι λίγοι ανώτατοι κληρικοί ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας (υπάρχουν στοιχεία για 80 τουλάχιστον) ή ότι τάχα ο Κωλέττης ήταν εκπρόσωπος των δημοκρατικών και οι εμφύλιες συγκρούσεις ήταν ταξικοί αγώνες.Λυπήθηκα που ο συγγραφέας υπερασπίζεται τον ανθέλληνα φίνλει και τον βάρβαρο σατράπη αλή πασά και κατηγορεί άδικα τον Καποδίστρια. Η βασική,《δομική 》 αδυναμία του έργου αυτού είναι πως ο συγγραφέας προσπαθεί να εξηγήσει την Επανάσταση του 1821 (και όσα προηγήθηκαν αυτής) με βάση τη θεωρία του ιστορικού υλισμού. Το \'21 όμως δεν περιορίζεται σε τέτοια καλούπια.Είναι πολύ ευρύτερο.Αυτό είναι σαφές.
2023-08-04 16:10:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΡΔΗΝ, ΤΕΥΧΟΣ 120, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2021 "
Άρτι αναγνωσθέν. Είναι το αφιέρωμα του περιοδικού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.Γράφουν διάφοροι συγγραφείς ενδιαφέροντα κείμενα σχετικά με τον εθνομηδενισμό, την πολιορκία του Μεσολογγίου, το 1821 στη ζωγραφική, τα πυρπολικά κλπ.Αξίζει να διαβαστεί.
2023-07-22 21:37:36
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΡΔΗΝ, ΤΕΥΧΟΣ 122, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 "
Άρτι περαιωθέν. Ενδιαφέρον αφιέρωμα, στο οποίο αναιρούνται οι εσφαλμένες απόψεις κάποιων αναθεωρητών ιστορικών σχετικά με τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον πανούργο,θηριώδη τύραννο αλή πασά. Για τον τελευταίο μάλιστα έγινε και συνέδριο στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821.Πόσο προσβλητικό για τα χιλιάδες θύματα του αιμοβόρου σατράπη...Δυστυχώς, οι εθνομηδενιστές κυριαρχούν στα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια.
2023-07-22 12:19:30
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)"
Άρτι ολοκληρωθέν. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα για τη μεγαλειώδη Ελληνική Επανάσταση του 1821.Ο Καργάκος μελέτησε άριστα τη βιβλιογραφία, ακόμα και έργα που αναφέρονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένους τόπους. Πολλές φορές επικρίνει τις θολές και ανιστορικές απόψεις των αποδομητών ιστορικών.Η Επανάσταση του 1821 έχει πρωτίστως εθνική και θρησκευτική διάσταση, σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές της. Φυσικά ,υπάρχει δευτερευόντως και η ταξική διάσταση, όπως και οι τοπικιστικές έριδες.Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χάθηκαν στον 9ετή Αγώνα ,από τον οποίο προέκυψε το πρώτο εθνικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη. Η ανάγνωση του έργου αυτού μπορεί να συνδυαστεί με την (κριτική) παρακολούθηση στο διαδίκτυο εκπομπών ,όπου η Μαρία Ευθυμίου και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος συζητούν για την Επανάσταση του 1821.
2023-07-08 17:47:48

Podcast – Βίος και Πολιτεία

BannersLeft top

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS