Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: Δημήτρης Παναγιωτόπουλος

Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ"
Ένα από τα καλύτερα έργα του Dickens - δεν μπορώ να πω το καλύτερο, αφού για μένα ο Dickens είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», την οποία λατρεύω σε όλες τις εκδοχές της. Το βιβλίο είναι πραγματικά συναρπαστικό με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Οι χαρακτήρες διαχρονικοί και αγαπημένοι - ο Τζο ως προσωποποίηση του Καλού - ενώ ο «μύθος» της Εστέλας καθηλώνει. Σε όλο το έργο είναι έκδηλο το χαρακτηριστικό φλεγματικό χιούμορ του Dickens, ο οποίος δε διστάζει να διεισδύσει σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής της εποχής. Ένα βιβλίο-ύμνος στην ανδρική φιλία.
2021-11-20 00:51:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΖΕΡΜΙΝΑΛ"
Ένα δριμύ κατηγορώ του Ε. Ζολά προς την κοινωνική αδικία και τις ανισότητες. Η ατελείωτη πάλη και οι φρούδες ελπίδες μιας ολόκληρης εργατικής τάξης (των ανθρακωρύχων) για μια ζωή χωρίς πείνα. Το Ζερμινάλ αποτελεί μια κραυγή των απελπισμένων, μια προσπάθεια να σκεφθεί η γαλλική κοινωνία τους ξεχασμένους ανθρώπους που δουλεύουν στα έγκατα της γης. Η σκηνή με το άλογο του ορυχείου μοναδική και ιδιαίτερα συγκινητική.
2021-10-27 01:41:57
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΤΑΒΕΡΝΑ"
Το αγαπημένο μου βιβλίο του Ε. Ζολά. Σκληρή και αμείλικτη περιγραφή της ζωής των φτωχών και δυστυχισμένων λίγο έξω από το Παρίσι της χλιδής και της λάμψης, η οποία μαστίζεται από τον αλκοολισμό και τη βία. Η ζωή μιας ολόκληρης κοινωνικής τάξης, αυτής των φτωχών (χαρακτηριστικό του κυνικού ύφους του συγγραφέα είναι ότι η γυναίκα-κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος αναφέρεται συνήθως απλά ως «η πλύστρα»), η οποία περιστρέφεται γύρω από τον άξονα «ταβέρνα», δηλαδή το μέρος όπου οι άνδρες ξεσπούν και από όπου αρχίζει η καταστροφή κάθε οικογενειακής ευτυχίας.
2021-10-27 01:33:40
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ "
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να γράψει κανείς μια σαφή κριτική για ένα βιβλίο όπως "Ο Άνθρωπος Χωρίς Ιδιότητες". Πρόκειται για ένα ογκώδες μυθιστόρημα, το οποίο ουσιαστικά δεν έχει υπόθεση. Εδώ βέβαια δεν μπορεί να είναι γνωστό και το πού είχε σκοπό να καταλήξει ο συγγραφέας, αφού δυστυχώς δεν πρόλαβε να τελειώσει το έργο του. Ο Ρ. Μούζιλ περιγράφει με εξαιρετικό λογοτεχνικό ύφος τη ζωή του κύριου χαρακτήρα του έργου και τις συναναστροφές του στην αριστοκρατική και αστική κοινωνία της Βιέννης των αρχών του 20ού αιώνα. Στο βιβλίο λαμβάνουν χώρα πολλές φιλοσοφικές αναζητήσεις και συζητήσεις (κάποιες φορές κουραστικές και όχι πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τον έμπειρο αναγνώστη), ενώ έκδηλη είναι επίσης και η επήρεια της φροϋδικής θεωρίας - σύγχρονης του έργου - χωρίς όμως ο συγγραφέας να εμβαθύνει σε αυτή. Ιδιαίτερα καυστική είναι η κριτική που ασκεί ο Μούζιλ στην αναξιοκρατία, τη γραφειοκρατία, την κωλυσιεργία, την αργομισθία και την αναποτελεσματικότητα των θεσμών της αχανούς Αυστροουγγαρίας, κάνοντας το γεγονός της διάλυσής της μετά από τον επερχόμενο Α\' Παγκόσμιο Πόλεμο απόλυτα κατανοητό στον αναγνώστη - ίσως και μια έμμεση κριτική στην αλαζονεία της (απόλυτης) εξουσίας;
2021-08-25 00:48:02
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟΣ"
Ένας παραληρηματικός μονόλογος. Είναι αδιαμφισβήτητα το έργο του Μπέκετ που φανερώνει περίτρανα την επιρροή του Τζόυς στο ύφος του. Ένα βιβλίο που είναι αδύνατο να σταματήσεις να το διαβάζεις πριν το τελειώσεις (εγώ το διάβασα μέσα σε μια νύχτα). Το νόημά του φανερώνεται σταδιακά τις επόμενες μέρες μετά το τέλος της ανάγνωσής του.
2021-06-12 02:20:27
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΩΝ ΦΙΝΝΕΓΚΑΝ "
Η Αγρύπνια είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ. Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός του δοθεί, μπορεί να είναι ταιριαστός ή τουλάχιστον όχι άτοπος: Ιδιοφυές, δυσνόητο, συνειρμικό, παραληρηματικό, ονειρικό, πολύπλοκο, ακαταλαβίστικο, τρελό, δαιδαλώδες, ντανταϊστικό, θυελλώδες. Ένα βιβλίο για έμπειρους αναγνώστες. Ένα παιχνίδι με τις γλώσσες και με άπειρους συμβολισμούς. Δεν ενδείκνυται για διάβασμα στην πολυθρόνα, αλλά για μελέτη στο γραφείο. Προτείνω στον αναγνώστη να το διαβάσει έχοντας δίπλα του και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο και προπαντώς (πιστεύω ότι αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός του έργου) να το αφήσει να του μιλήσει και να το ερμηνεύσει όπως εκείνος νομίζει. Η ανάγνωση της Αγρύπνιας απαιτεί πολύ χρόνο και σε πολλά σημεία αρκετή υπομονή (ειδικά το πρώτο μέρος του δεύτερου τόμου είναι ιδιαίτερα κουραστικό). Ο αναγνώστης δεν θα πρέπει να απαιτήσει από τον εαυτό του να κατανοήσει την κάθε φράση του βιβλίου (πράγμα επιεικώς αδύνατο), αλλά να απολαύσει το παιχνίδι των λέξεων και τα κρυμμένα νοήματα της «γλωσσοποιίας» του Τζόυς, που προσφέρουν αδιαμφισβήτητα τεράστια αναγνωστική ευχαρίστηση.
2021-06-12 02:15:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΔΥΣΣΕΑΣ"
Μια μέρα από τη ζωή του Λέοπολντ Μπλουμ, ενός αδιάφορου μικροαστού, πραγματικού αντιήρωα, ενός «Αντιοδυσσέα». Επαναστατικό λογοτεχνικό στυλ, συνειρμικό γράψιμο, ονειρικό περιεχόμενο, σαφώς επηρεασμένο από την θεωρία της ψυχανάλυσης. Δυστυχώς ο Τ. Τζόυς αρνήθηκε την πρόταση του Κ. Γ. Γιούνγκ για ψυχανάλυση. Ο «Οδυσσέας» αποτέλεσε εξαιρετικά πρωτοποριακό έργο και άνοιξε νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Πιστεύω ότι κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του φανερώνεται στον αναγνώστη το βαθύτερο νόημά του. Συμβουλεύω τον αναγνώστη να αποφύγει τα πολυάριθμα βιβλία-οδηγούς περί του «πώς να διαβάσει κανείς τον Οδυσσέα» κλπ και να αφήσει τον εαυτό του να ερμηνεύσει το έργο ελεύθερα.
2021-06-12 01:52:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΔΟΥΒΛΙΝΕΖΟΙ"
Μια συλλογή ιστοριών που λαμβάνουν χώρα στο Δουβλίνο. Η εντύπωση που μου άφησε το βιβλίο ήταν ότι η ζωή των ανθρώπων που περιγράφει ο Τζόυς χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο φτώχεια-αλκοόλ-βία. Σε ένα από τα μεταγενέστερα έργα του (δε θυμάμαι ακριβώς ποιό), ο συγγραφέας - όντας και ο ίδιος πότης - αναφέρει: «το ουίσκυ, αυτή η κατάρα της Ιρλανδίας». Η τελευταία ιστορία των «Δουβλινέζων» είναι κατά τη γνώμη μου η πιο συγκινητική.
2021-06-12 01:37:59
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΟΝ ΚΙΧΟΤΕ ΝΤΕ ΛΑ ΜΑΝΤΣΑ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ) "
Ο Δον Κιχότε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα που έχουν γραφτεί ποτέ. Οι περιπέτειες του ιδαλγού συμπαρασύρουν τον αναγνώστη σε έναν κόσμο αγνότητας, περηφάνειας, ανιδιοτέλειας και αλτρουισμού. Ο Δον Κιχότε δεν είναι απλά ένας άνθρωπος, είναι ο Άνθρωπος όπως θα έπρεπε να είναι. Ο εκρηκτικός συνδυασμός του Ιδανικού με το Πρακτικό - Δον Κιχότε και Σάντσο Πάντσα - κάνει το έργο εξαιρετικά ενδιαφέρον και ευανάγνωστο. Η "αποθεραπεία" του Δον Κιχότε, που θα οδηγήσει και στο τέλος του, αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά και σπαραχτικά σημεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η έκδοση της Εστίας είναι πολύ προσεγμένη και η μετάφραση της κ. Μ. Παναγιωτίδου εξαιρετική.
2021-06-11 22:26:25
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΟΝ ΚΙΧΟΤΕ ΝΤΕ ΛΑ ΜΑΝΤΣΑ (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ) "
Ο Δον Κιχότε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα που έχουν γραφτεί ποτέ. Οι περιπέτειες του ιδαλγού συμπαρασύρουν τον αναγνώστη σε έναν κόσμο αγνότητας, περηφάνειας, ανιδιοτέλειας και αλτρουισμού. Ο Δον Κιχότε δεν είναι απλά ένας άνθρωπος, είναι ο Άνθρωπος όπως θα έπρεπε να είναι. Ο εκρηκτικός συνδυασμός του Ιδανικού με το Πρακτικό - Δον Κιχότε και Σάντσο Πάντσα - κάνει το έργο εξαιρετικά ενδιαφέρον και ευανάγνωστο. Η "αποθεραπεία" του Δον Κιχότε, που θα οδηγήσει και στο τέλος του, αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά και σπαραχτικά σημεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η έκδοση της Εστίας είναι πολύ προσεγμένη και η μετάφραση της κ. Μ. Παναγιωτίδου εξαιρετική.
2021-06-11 22:25:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ "
Εξαιρετικό βιβλίο. Μια μεγάλη περιπέτεια στον ωκεανό και σταδιακά η περιγραφή της φαλαινοθηρίας από το Α ως το Ω με έναν εξαιρετικό τρόπο - επιστημονικό, σκληρό και ταυτόχρονα βαθιά λογοτεχνικό. Η κλασική αμερικανική λογοτεχνία στα καλύτερά της.
2021-06-11 22:14:16
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ"
Εξαιρετικό βιβλίο που αποδεικνύει περίτρανα το ποσό βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής ήταν ο Αλμπέρ Καμύ.
2021-05-30 00:32:00
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ"
Δυστυχώς απογοητεύθηκα αρκετά. Το βιβλίο, εξιστορώντας τα γεγονότα της ζωής εκδιδόμενων ομοφυλοφίλων στην μεταπολεμική Μονμάρτρη, αποτέλεσε σίγουρα ένα τολμηρό εγχείρημα. Σίγουρα ένα ξεχωριστό έργο, πάντως περίμενα περισσότερα από έναν τόσο ξεχωριστό συγγραφέα και άνθρωπο όπως ο Ζαν Ζενέ.
2021-05-30 00:29:37
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ"
Το βιβλίο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα που έχουν γραφτεί. Άκρως απολαυστικό στην ανάγνωση, γραμμένο από έναν ιδιαίτερα ευφυή και ξεχωριστό άνθρωπο. Με ύφος που συγκλονίζει απο την αρχή, το βιβλίο περιγράφει κυνικά την απογοήτευση του Σελίν για την πλήρη αποτυχία της κοινωνίας των ανθρώπων. Το διάβασα δυο φορές.
2021-05-06 00:06:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ"
Υπέροχο βιβλίο. Συνδυασμός αφηγήματος και φιλοσοφικών αναζητήσεων του συγγραφέα, ο οποίος προσεγγίζει και αναλύει με ιδιαίτερη αφοσίωση την έννοια του χρόνου. Λαμβάνοντας χώρα σε ένα πραγματικά «μαγικό» μέρος, η πλοκή του βιβλίου σε συνεπαίρνει και το βαθύτερο νόημά του φανερώνεται σταδιακά με αριστουργηματικό τρόπο.
2021-05-05 23:43:07

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS