Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: ΚΟΚΟΥΛΑΣ

Σχόλιο για το βιβλίο "Ενάντια σε φρούρια και τείχη, 1821 "
Πολύ χρήσιμο για την κατανόηση της «λογικής» εξήγησης της επιτυχίας της Επανάστασης.
Καλογραμμένο, εύληπτο, σχεδόν "μυθιστόρημα".
2020-12-12 09:15:18
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ"
Πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο, δίνει μια εικόνα του πώς αντιλήφθηκαν και πώς αντέδρασαν ο Σουλτάνος και το επιτελείο του την εξέγερση των υπηκόων τους ραγιάδων.
Λίγο κουραστικές – τουλάχιστον για τους απλούς αναγνώστες – οι εκτενείς παραπομπές στα ντοκουμέντα και η χρήση πολλών τούρκικων λέξεων, οι περισσότερες, μάλιστα, γραμμένες στα τουρκικά.
Κατά τα άλλα, το βρήκα πολύ χρήσιμο, καθώς αναδεικνύει τη σκληρή συμπεριφορά προς τους ελληνικής καταγωγής πολίτες/υπηκόους της Πύλης, πολλοί από τους οποίους ουδεμία σχέση είχαν με την Επανάσταση και αρκετοί ήταν στελέχη της κρατικής οθωμανικής εξουσίας.
Εντύπωση μου έκανε η αναφορά – και παρακαλώ τον συγγραφέα, αν δει το σημείωμα αυτό, για μια διευκρίνιση/επιβεβαίωση – σε μια αρχική σκέψη (στην οποία, ευτυχώς, δεν επέμεινε) του Σουλτάνου για γενοκτονία όλων των Ελλήνων!
Γράφει συγκεκριμένα (σελ. 63):
«… ο σουλτάνος ζήτησε την έκδοση φιρμανιού, απαιτώντας τη σφαγή όλων των Ρωμιών της αυτοκρατορίας, αλλά ο σεϊχουλισλάμης Χαλίλ Εφέντης κατάφερε να τον μεταπείσει.».
Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε αμέσως μετά την εκδήλωση της εξέγερσης στη Μολδοβλαχία και ενώ δεν είχε, ακόμη, φανεί η έκταση της εξέγερσης στην Πελοπόννησο και, πάντως, πολύ πριν τη «σφαγή της Τριπολιτσάς».
2020-11-04 19:37:15
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ "
Πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα – περισσότερα του ενός – του βιβλίου.
Πολύ καλή η μετάφραση – κάτι όχι τόσο αυτονόητο τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο …
Κάτι που δεν φαίνεται από την παρουσίαση του βιβλίου:
Τα κείμενα είναι – αναθεωρημένα, ίσως – άρθρα, που ο συγγραφέας έγραψε σε αρκετά παλαιότερες εποχές.
Όχι πως έχουν χάσει την αξία τους, ειδικά για την κατάσταση στην οποία ζούμε στην Ελλάδα, αλλά, όπως και να το κάνουμε είναι παλαιότερα και, κυρίως, δεν μου άρεσε που δεν αναφέρεται (χωρίς ευθύνη του ελληνικού εκδοτικού οίκου, νομίζω).
Τελική «αποτίμηση» από μένα: θετική.
2018-07-13 01:07:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ "
Πολύ ενδιαφέρον θέμα και σφαιρική η προσέγγισή του, αν και λίγο ακαδημαϊκή. Πολύ κοντά στη σημερινή πραγματικότητα, αν και έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε. Οι πραγματικοί πόλεμοι, που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη, επιβεβαιώνουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο βιβλίο. Μακάρι να κυκλοφορήσει κάποιο νεότερο σχετικό, με αναφορές στους τρέχοντες πολέμους νέου τύπου και με επισήμανση των πιθανών αλλαγών, «βελτιώσεων». Αλλά και το ίδιο το βιβλίο, καλό θα ήταν να ξαναμεταφραστεί απ’ την αρχή, ώστε να αποδοθεί σε σωστά, εύληπτα ελληνικά.
2018-03-31 08:03:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΤΟΣ ΕΝΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ"
«Είναι ένα βιβλίο αναφοράς για όσους θέλουν να κατανοήσουν σε βάθος αυτήν την κορυφαία «στιγμή» του 20ου αιώνα, αλλά και τη μετέπειτα εξέλιξη του καθεστώτος στη Ρωσία» (από τον πρόλογο του εκδότη).
Διαβάστε το. Αν δεν διαθέτετε επαρκή χρόνο, για τις 420 σελίδες του, αφιερώστε λίγη ώρα για τους δύο προλόγους του συγγραφέα, του 1930 και του 1938, και, κυρίως, για τον επίλογο, επίσης του συγγραφέα, που έγραψεhttps://www.politeianet.gr/administrator/index.php?page=product.review_form&review_id=9349&option=com_virtuemart το 1947, λίγο πριν το θάνατό του. ΥΓ Εξαιρετική, ως προς τη σαφήνεια και την ευκολία ανάγνωσης, η μετάφραση/απόδοση˙ δεν είμαι σε θέση να έχω άποψη, όσον αφορά την πιστότητα της απόδοσης του αρχικού κειμένου.
2018-02-26 07:12:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ "
Χρήσιμο βιβλίο, αλλά μάλλον όχι για άσχετους με το αντικείμενο (φιλοσοφία). Ίσως μια πιο «ελεύθερης απόδοσης» μετάφραση να το έκανε περισσότερο εύληπτο. Κουραστική η ανάγνωση γιατί, εκτός από το μακροπερίοδο λόγο, λείπουν κα αρκετά κόμματα. Οπότε ... Εν πάση περιπτώσει, κουραστικό μεν, ενδιαφέρον δε.
2016-11-11 16:48:46

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS