Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: Petrosar

Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ"
Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που βασισμένη σε μια αλληγορική καταστροφή, την "Κοσμοχαλασιά" μιλάει για τα δεινά που έφεραν στην Αργεντινή οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Η καταστροφή σαρώνει τα πάντα, αλλοιώνει τις ζωές των ανθρώπων και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα τους επιστρέφει αιώνες πίσω από τον πολιτισμό που ζούσαν. Έχοντας αποκηρύξει τον τεχνολογικό πολιτισμό και τις έννοιες της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει όπως όπως. Από κάποιο σημείο και μετά, το ενδιαφέρον μένει κάπως μετέωρο και βρισκόμαστε να παρακολουθούμε σκηνές πολύ ευχάριστες στην ανάγνωση, με γρήγορο ρυθμό (κάποιες θυμίζουν Mad Max) αλλά που δεν προσθέτουν πολλά στην εξαιρετική αρχική ιδέα.
2021-12-21 15:26:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΤΕΡΓΚΡΑΟΥΝΤ 'Η ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ"
Υπέροχο μυθιστόρημα της ρωσικής σχολής. Η μετασοβιετική κοινωνία της Ρωσίας είναι υπό διαμόρφωση στα τέλη της δεκαετίας του 90 και γίνεται το σκηνικό στο οποίο ο Μακάνιν ξεδιπλώνει την ιστορία του ή... καλύτερα τις ιστορίες του. Ο πρωταγωνιστής Πετρόβιτς είναι από τους κομμένους καλλιτέχνες του παλιού καθεστώτος και παραμένει στο περιθώριο μιας κοινωνίας που αλλάζει αλλά ουσιαστικά δεν δίνει περισσότερη ελευθερία σε όλους. Δύο φόνοι, πολύ αλκοόλ, το πέρασμα από την τρέλα, ο αγώνας για επιβίωση της ψυχής του ανθρώπου και καλλιτέχνη είναι οι κεντρικοί άξονες του μυθιστορήματος. Χωρίς πολλές λογοτεχνικές φιοριτούρες δημιουργούνται δεκάδες χαρακτήρες πολύ πραγματικοί και πολλές σκηνές γεμάτες ρεαλισμό. Υπέροχη και η χρήση του χαρακτήρα του Βένια Πετρόβιτς alter-ego και αδελφού του πρωταγωνιστή. Πολλά τα επίπεδα που κινείται το βιβλίο το οποίο προτείνεται ανεπιφύλακτα από εμένα.
2021-11-15 10:45:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ"
Γενικότερα δεν είμαι fan του είδους. Η γραφή του Carver είναι μεν λεπτομερής στον ψυχισμό των ηρώων του αλλά για μένα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ισορροπία με την ιστορία που αφηγείται. Επίσης ισχύει αυτό που λένε άλλοι φίλοι ότι μπορεί να πιαστεί από μια ασήμαντη καθημερινή σκηνή για να δημιουργήσει. Αυτό είναι πλεονέκτημα όπως και το ότι αφήνει ανοιχτές ερμηνείες χωρίς να καθοδηγεί το μυαλό του αναγνώστη. Και πάλι όμως αισθάνομαι ότι κάτι λείπει. Συγκρίνοντας το βιβλίο αυτό με τα διηγήματα του Ρούλφο, δεν μπορώ να βάλω πάνω από 3 αστέρια αν και μερικά διηγήματα της συλλογής ίσως άξιζαν και 4.
2021-10-13 14:04:29
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ"
Ο πολύ μεγάλος αφηγητής Πωλ Ώστερ με άφησε με αρκετά ανάμικτα συναισθήματα με το παλάτι του φεγγαριού. Το διάβασα από άλλη έκδοση πιθανότατα καλύτερη από αυτή του Ζαχαρόπουλου. Υπάρχει και εδώ η γνωστή δεινότητα του να σκιαγραφεί τους χαρακτήρες με απαράμιλλη λεπτομέρεια και να πηγαίνει σε μεγάλο βάθος στην ψυχή των ηρώων του. Εδώ υπάρχει επίσης η ρεαλιστική απεικόνιση της αγαπημένης του πόλης, της Ν. Υόρκης την εποχή που εκτυλλίσεται η ιστορία. Πολύς συμβολισμός σε ονόματα κύριων και δευτερευόντων χαρακτήρων. Επίσης συμβολικό χαρακτήρα έχουν κάποια τοπωνύμια ακόμα και το εστιατόριο Το Παλάτι Του Φεγγαριού που έδωσε τον τίτλο. Ωστόσο : σε αρκετά βιβλία του η παρεμβολή ιστοριών και λεπτομερειών αν και παράλογες ή απίθανες, δένουν με το σύνολο. Στο Παλάτι υπήρχε ένα τέτοιο κομμάτι που προσωπικά με ξένισε και θεωρώ ότι δεν έδεσε με το υπόλοιπο.
2021-09-23 17:40:54
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΛΗΘΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ"
Εξαιρετικά δοσμένη βιογραφία του πατέρα του συγγραφέα, γιατρού και πολιτικού παράγοντα της Κολομβίας την εποχή που ξέσπασε η βία των παραστρατιωκών και των βαρώνων των ναρκωτικών τις δεκαετίες 70 και 80. Το μεγάλο συν στην αφήγηση της ζωής αυτού του ανθρώπου είναι ότι ο αφηγητής δεν λέει με κανένα τρόπο ότι μπορεί να είναι αντικειμενική αυτή η αφήγηση αφού ο πατέρας του είναι το είδωλό του και μόνο σαν τέτοιο μπορεί να τον περιγράψει. Ακόμα και σημεία που μπορεί να "έθιγαν" την υπόληψη του πατέρα του, υποβαθμίζονται στην αφήγηση του Φασιολίνσε. Η ηθική αρτιότητα του ανθρώπου αυτού, θεωρείται από τον συγγραφέα υπέρτερη των μικρών του ελαττωμάτων και η επιμονή αυτή να αναδεικνύονται οι αρετές του ίσως σε κάποια σημεία είναι υπερβολική. Όσο πλησιάζουμε στο τραγικό τέλος που γνωρίζουμε από την αρχή, ο Φασιολίνσε προσθέτει το συναίσθημα των ανθρώπων που τον έζησαν αλλά και του συνόλου που ευεργετήθηκε από τη στάση του δυναμώνοντας την αίσθηση του άδικου και παράλογου φόνου.
2021-08-30 14:45:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΘΝΙΚΗ 86"
Πολύ ωραίο ψυχολογικό θρίλερ από ένα συγγραφέα που περίμενα να καλοκαιριάσει για να τον πιάσω στα χέρια μου. Το μυθιστόρημα είναι κάπως άνισο αφού στο πρώτο του μισό δεν έχει κάτι διαφορετικό να δείξει παρά μια ιστορία που ο κεντρικός της ήρωας προσπαθεί να διαλευκάνει. Όμορφα φυσικά τοπία από τις μικρές πόλεις της Προβηγκίας που διακόπτονται από την πολύβουη εθνική οδό 86 συνοδεύουν την έρευνα του κεντρικού ήρωα Λεονάρ. Σταδιακά το βιβλίο σε βυθίζει σε μια έρευνα-αποκάλυψη τόσο για τον χαρακτήρα της νεκρής Λουσί αλλά και για αυτόν του Λεονάρ. Ως το τέλος ο αναγνώστης θα μπει σε έναν κύκλο αμφιβολίας και αποκάλυψης των εμμονών που υπάρχουν στο μυαλό Λεονάρ.
2021-07-12 10:01:41
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ"
Πολύ δυνατό μυθιστόρημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα σαν ένα δικαστικό δράμα αλλά τελικά είναι αρκετά περισσότερα. Μέσα από την ιστορία του φονιά-πρωταγωνιστή του, ο συγγραφέας ρίχνει φως σε μια εποχή της Σκωτίας όπου επικρατούσε η φεουδαρχική εξουσία. Η φτώχεια, η έλλειψη μόρφωσης και υγιεινής, η δυσειδαιμονία, είναι πανταχού παρούσες. Το επίπεδο διαβίωσης στα χωριά των Χάιλαντς είναι φρικτό και για τους κατοίκους των πόλεων της εποχής. Μέσα στο περιβάλλον αυτό διαμορφώνονται οι χαρακτήρες τους οποίους χτίζει ο Μπερνέτ με πολύ επιτυχία. Ο τρόπος αφήγησης είναι τέτοιος που έντεχνα δημιουργεί αμφιβολίες για την άποψη που εκφράζει ο κάθε αφηγητής της ιστορίας αυτής. Από την αρχή γνωρίζουμε τον φονιά και τον αριθμό των τριών νεκρών αλλά η ταυτότητα μόνο του ενός είναι γνωστή από την αρχή. Όταν στην αφήγηση μπαίνουν οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι ιερείς, οι δημοσιογράφοι και οι γείτονες των ηρώων μέσω των καταθέσεων τους στη δίκη, η εικόνα για τον κοινωνικό περίγυρο ολοκληρώνεται αν και οι αμφιβολίες για τα κίνητρα αυξάνονται. Ένστικτα εκδίκησης και αυτοδικίας διαμορφώνονται. Τελικά μέσω όλων αυτών των απόψεων, στήνεται ένα ηθικό ερώτημα που παραμένει ως το τέλος: δικαιολογεί όλη αυτή η απουσία ίσης μεταχείρισης και του αγώνα επιβίωσης μέσα στο σκοτάδι, τα εγκλήματα που έγιναν;
2021-06-28 16:03:00
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΩΝ"
Ένα από τα ωραιότερα πράγματα που γίνεται με τα βιβλία και εμένα τουλάχιστον, είναι ότι συνεχίζω στα 53 να ανακαλύπτω συγγραφείς που γράφουν τόσο όμορφα όπως ο Αντόνιο Λόμπο Αντούνες. Είναι σίγουρα ότι καλύτερο έχω διαβάσει εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης στο οποίο ο Αντούνες συνθέτει με λόγο γεμάτο συμβολισμούς την αφήγηση της ιστορίας
του μέσω των 18 αφηγητών της. Η έλλειψη στίξης και ο μακροπερίοδος λόγος απαιτεί την προσήλωση του αναγνώστη που ανταμείβεται ωστόσο από τον τρόπο που χειρίζεται ο συγγραφέας θέματα σχετικά με την κοινωνία και τις αντιλήψεις της εποχής λίγο πριν τη δικτατορία του Σαλαζαρ αλλά και μετά από αυτή. Κατακρίνει τόσο τους καταπιεστες όσο και τη νοοτροπία των καταπιεζόμενων. Στο έργο του κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών και όλοι αντιμετωπίζουν τους δαίμονες τους σε πολλά επίπεδα. Πραγματικό αριστούργημα.
2021-06-22 14:51:42
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΙ ΜΟΥΜΕΝ"
Εξαιρετική νουβέλα βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία. Μέσα σε λίγες σελίδες που διαβάζονται και μέσα σε μια μέρα, ο Μαροκινός συγγραφέας δίνει με εκπληκτικές σκηνές ένα πολύ σκληρό πολιτικό δράμα. Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν δεν είναι άλλο από τα παιδιά μιας ομάδας μιας παραγκούπολης που αγωνίζονται να επιβιώσουν στις παρυφές της πλούσιας Καζαμπλάνκα. Μεταξύ του καθημερινού αγώνα επιβίωσης σε μια ζούγκλα, της ελπίδας να ξεφύγουν από την πορνεία και τα ναρκωτικά, των ονείρων για ένα καλύτερο αύριο και της σκληρής πραγματικότητας, εισέρχεται ο φανατισμός που παρασύρει τους ήρωες και τα θύματα τους στο τέλος. Ένα τέλος που ανακοινώνεται από την αρχή οπότε ο συγγραφέας το μόνο που κάνει (και πολύ καλά μάλιστα) είναι να μας οδηγεί μέσα από φοβερές σκηνές (όπως αυτή της κηδείας) στην ίδια αίσθηση που έχει ο ίδιος για τα γεγονότα: ότι ο δρόμος της Τζιχάντ μέσω της τρομοκρατίας είναι μάταιος και εξίσου άδικος με τον δρόμο των εχθρών της.
2021-05-24 13:33:18
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕ Ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΓΚ."
Ωραίο θέμα και ευκολοδιάβαστο μυθιστόρημα. Ωστόσο πιστεύω ότι ο συγγραφέας δεν πετυχαίνει να εκμεταλλευτεί όσο μπορούσε την ιστορία του. Με γλώσσα που δεν έχει κάτι ιδιαίτερο αφηγείται μια σάγκα ανθρώπων που έζησαν όλες τις σημαντικές στιγμές του περασμένου αιώνα. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, ο ψυχρός πόλεμος που ακολούθησε, οι ιδεολογίες περί δικαιωμάτων γυναικών και εργαζομένων, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, περνούν μέσα από τις 500 σελίδες του βιβλίου και επηρεάζουν τη ζωή των ηρώων του. Η αφήγηση είναι γραμμική χρονικά και πολλά από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι αναμενόμενα από ένα σημείο και μετά. Η συμμετοχή του Τσε στην πλοκή της ιστορίας μένει μάλλον ανεκμετάλλευτη και θα συμφωνήσω με αρκετούς φίλους ότι υπάρχουν σκηνές που μοιάζουν να τις προσπερνά βιαστικά.
2021-05-21 17:28:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΩΚΕΑΝΟΣ"
Αριστουργηματικό μυθιστόρημα από ένα συγγραφέα που ήθελα να διαβάσω από καιρό και τον άφηνα πίσω. Τώρα διάβασα τον Ωκεανό μετά από μια σειρά αμερικανών συγγραφέων και η αλήθεια είναι ότι στις πρώτες σελίδες αιφνιδιάστηκα από τη διαφορά στο στυλ της γραφής και της αφήγησης. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πρόζα που μιλάει με τρόπο ποιητικό και ένα στυλ που πολλές φορές ακουμπάει τον μαγικό ρεαλισμό. Πρωταγωνιστής η θάλασσα που άλλοτε ηρεμεί και άλλοτε θυμίζει τη δύναμη και τη σκληράδα που κρύβει μέσα της. Η ιστορία των υπολοίπων 7 πρωταγωνιστών ξετυλίγεται με κεντρικό άξονα την επίπτωση του υγρού στοιχείου στον καθένα. Από την απόλυτη ηρεμία της που θεωρείται μέχρι και θεραπευτική μέχρι την αποκτήνωση που μπορεί να επιφέρει στις ζωές των ανθρώπων, η θάλασσα γίνεται το μέσο με το οποίο ο συγγραφέας μας μιλάει για τις ζωές ανθρώπων που έτυχε να συναντηθούν στο παραθαλάσσιο πανδοχείο. Από ένα σημείο της αφήγησης και μετά γίνεται ορατός και ο συμβολικός ρόλος του πανδοχείου και δεν ήταν λίγες οι φορές που μου ερχόταν στο νου μέρος των στίχων του Hotel Califo
ia, εκείνο το τμήμα του τραγουδιού που λέει "you can check out any time like but you can never leave". Πολύ ενδιαφέρον ακόμα έχει η επιλογή των διαφορετικών αφηγητών στην εξιστόρηση των ζωών των ηρώων που μας δίνει διαφορετικές οπτικές γωνίες. Πάρα πολύ καλό.
2021-05-07 15:37:49
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΔΡΟΜΟΣ"
Αριστοτεχνικά δοσμένη δυστοπία από τον μετρ των σκληρών σκηνών Κόρμακ Μακάρθυ. Μιλάμε για ένα οδοιπορικό σε μια κατεστραμμένη γη και μια προσπάθεια επιβίωσης χωρίς την απώλεια της ανθρωπιάς. Ένα buddy movie με πρωταγωνιστές τους ανώνυμους πατέρα και γιο που μέσα από ελλείψεις πρώτων ειδών, κινδύνους από τα καιρικά φαινόμενα και άλλους επιβιώσαντες προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχή τους. Ίσως να μοιάζει ότι έχει πολλά κλισέ αλλά εδώ είναι η μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα που αποφεύγει την παγίδα. Κοφτοί διάλογοι και γρήγορες σκηνές δίνουν ένα απίστευτο ρυθμό στην αφήγηση χωρίς να χάνεται το βάθος των κεντρικών χαρακτήρων. Πατέρας και γιος καλούνται σε όλη τη διάρκεια να πάρουν αποφάσεις μέσα από πίεση και διλήμματα που κάνουν την κρίση τους και την κάθε απόφαση τους καθοριστικής σημασίας στην επιβίωση ενός κόσμου με ίδιες αξίες. Προβληματική η έκδσοη σε αρκετά σημεία.
2021-05-03 20:41:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΛΕΥΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ"
Ο Λευκός Θόρυβος είναι ένα υπέροχο μεταμοντέρνο μυθιστόρημα στο οποίο ο Ντελίλλο μιλάει για πάρα πολλά θέματα με ένα εκπληκτικό τρόπο. Στήνει μια υποβόσκουσα δυστοπία μέσα από σουρεαλιστικούς διαλόγους και σκηνές με πολύ χιούμορ που όμως λειτουργούν διεισδυτικά και θίγουν πολλά θέματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο φόβος για τον θάνατο αλλά μέσα από τις σκηνές αυτές ξεπροβάλλουν πολλές από τις φοβίες και ανησυχίες της αμερικανικής κοινωνίας. Με ένα κεντρικό χαρακτήρα - αφηγητή που ασκεί το επάγγελμα του καθηγητή Χιτλερικών σπουδών, αισθάνθηκα σύντομα ότι πρόκειται για ένα βιβλίο ευχάριστα διαφορετικό. Είχα διαβάσει σε μια κριτική για το παιχνίδι με τον χρόνο και τον χειρισμό του από τον συγγραφέα. Κατά τη γνώμη μου γίνεται αρκετά ορατό από το 1/3 του βιβλίου και μετά. Μικρές στιγμές επεκτείνονται και μεγαλύτερες συρρικνώνονται με πολλή επιτυχία. Αυτό αρχικά δίνει την αλλόκοτη αίσθηση ότι κάποια κομμάτια δεν έχουν φυσιολογική ροή και συνοχή αλλά σε εμένα τελικά άρεσε.
2021-04-27 16:39:57
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ"
Στον ελληνικό (και στον γαλλικό νομίζω) τίτλο του, το μυθιστόρημα αναφέρεται στη γνωστή ρήση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και σε προϊδεάζει για το θέμα του. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι αφρο-αμερικανός θεώρησα ότι θα βρω μπροστά μου ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό και μόνο. Ωστόσο το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα είναι κάτι παραπάνω. Σαφώς μιλάει για τον ρατσισμό κοιτώντας τον και από τις δύο πλευρές και προβλέπει το δυσοίωνο μέλλον του θέματος αυτού. Ωστόσο η ματιά του Λαμάρ πέφτει μέσα από ένα πρίσμα που δημιουργεί η δυστοπία της ιστορίας του. Ο κεντρικός ήρωας Χατς, ένα έξυπνος, μορφωμένος αλλά και φιλόδοξος αφρο-αμερικανός δικηγόρος γίνεται μέλος ενός πολιτικού συστήματος απάνθρωπου και γεμάτου ραδιουργίες που δεν εκφράζει τελικά τη μεγάλη μάζα της φυλής του. Μια τραγική οικογενειακή στιγμή και το παρελθόν του που εμφανίζεται στο πρσκήνιο τον διαλύουν. Η ανηψιά του είναι η δεύτερη ηρωίδα που παίζει κεντρικό ρόλο και όντας απαλλαγμένη από προκαταλήψεις θέλει να ζήσει μια ελεύθερη ζωή. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας που όσο προχωράει γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστική. Ένα πολύ δυνατό βιβλίο που πέρα από το σχόλιο για τον ρατσισμό και τις διαφυλετικές σχέσεις, μιλάει για το πολιτικά ορθό και την αναζήτηση της ταυτότητας.
2021-04-11 19:19:03
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ"
Δυνατό μυθιστόρημα που διεξάγεται στο Νιου Τζέρσει λίγα χρόνια μετά την 11 Σεπτεμβρίου. Μέσα από τις σελίδες του ο συγγραφέας δίνει πολύ λεπτομερείς περιγραφές των χαρακτήρων του. Ο κεντρικός ήρωας που θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε αραβοαμερικανός οδηγείται από τις περιστάσεις της ζωής του σε αναζήτηση πατρικής φιγούρας. Ο ιμάμης που αναλαμβάνει τον ρόλο αλλά και η μάλλον αφελής και αδιάφορη παρουσία της μητέρας του, διαμορφώνουν ένα χαρακτήρα που προσπαθεί να μείνει μακριά από τις καθημερινές συνήθειες των συνομήλικων του. Λίγο πριν την αποφοίτηση του από το λύκειο μπαίνει στη ζωή του ο μάλλον άθεος Εβραίος σχολικός σύμβουλος. Διαμορφώνεται ένα δίπολο μεταξύ φανατισμού και παραίτησης ή απογοήτευσης που το βλέπουμε πετυχημένα σε μεγάλη διάρκεια του βιβλίου. Παράλληλα εμφανίζονται δευτερεύοντες χαρακτήρες - καρικατούρες που μοιάζουν ότι θέλουν να δείξουν την ποιοτική υποβάθμιση της καθημερινής ζωής. Η δράση αυτών των χαρακτήρων μου φάνηκε ότι έχει σημεία που χρησιμοποιείται πολύ έξυπνα αλλά έχει και σημεία που μάλλον δημιουργούν μια κοινοτοπία. Το τέλος είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο σαν αποτέλεσμα αλλά ο Απντάικ το χειρίζεται αρκετά καλά ώστε να κρατά το ενδιαφέρον ψηλά.
2021-03-23 22:22:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ"
Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Φορντ με άφησε με ανάμικτα συναισθήματα. Είναι ένα βιβλίο πολύ καλογραμμένο, με άφθονο χιούμορ και ένα κεντρικό ήρωα που μένει στο μυαλό του αναγνώστη. Πολύ λεπτομερείς περιγραφές τοπίων, συναισθημάτων και κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ τη δεκαετία των 80. Το γεγονός ότι δεν συμβαίνουν και πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάσκομπ απαιτεί από τον αναγνώστη να μπει στον ρυθμό αυτό. Εκεί που μπαίνεις όμως σε αυτό τον ρυθμό, θεωρώ ότι αρχίζουν κάποιες υπερβολές. Ο Μπάσκομπ που διανύει μια υπαρξιακή περίοδο της ζωής του (κατά τα δικά του λεγόμενα) είναι άλλοτε κριτικός απέναντι στα πάντα (ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό του) και άλλοτε κυνικός. Τελικά όλες αυτές οι σκέψεις του δημιουργούν μια αίσθηση ότι διαβάζουμε πιο πολλά από όσα χρειάζεται και ότι περιμένουμε απλά να περάσουν οι σελίδες για να φτάσουμε σε ένα τέλος που λίγο-πολύ δεν προσθέτει πολλά. Θα ήθελα να βάλω 3,5 αστέρια αν υπήρχαν γιατί εκτός των άλλων θετικών, η έκδοση είναι πολύ καλή σε μετάφραση και υποσημειώσεις.
2021-03-01 10:31:42
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ EMPIRE FALLS"
Το Empire Falls είναι ένα ωραίο μυθιστόρημα που αφηγείται με ζωντάνια και αρκετό χιούμορ την ιστορία των κατοίκων μιας πόλης στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Με πολλούς και γρήγορους διαλόγους ο συγγραφέας σκιαγραφεί πετυχημένα τους χαρακτήρες του. Αυτό το στοιχείο είναι κάτι που κάνει το βιβλίο ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο. Ταυτόχρονα ο Ρούσσο μας δίνει εικόνα της κοινωνικής μεταβολής που υφίσταται η πόλη όταν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα και συμφέροντα των "αρχόντων" της. Οι πατρίκιοι παραμένουν πλούσιοι και οι πληβείοι απορροφούν όλους τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στις ζωές όλων είναι σημαντικές καθώς όλοι είναι άνθρωποι τελικά και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τη ροή κάποιων γεγονότων. Το μόνο αρνητικό για μένα είναι ότι κάποιες σκηνές δεν προσθέτουν τίποτα και μου φάνηκαν σαν απλή φλυαρία που απλά κουράζει μέχρι να φτάσει ο αναγνώστης στις τελικές αποκαλύψεις.
2021-01-24 21:24:23
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ"
Το "Τόσοι και τόσοι τρόποι για να γίνει μια αρχή" είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα αναζήτησης της ταυτότητας και μαθητείας. Ο McGregor γράφει με πολλή ευαισθησία την ιστορία αυτή που δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αλλά ο χειρισμός της αφήγησης γίνεται με εξαιρετικό τρόπο. Ενώ εύκολα θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μελοδραματισμούς που θα έκαναν το αποτέλεσμα μάλλον γλυκανάλατο, καταφέρνει το αντίθετο. Κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό και αυξανόμενο προς το καταπληκτικό τέλος της ιστορίας. Εκτείνεται κυρίως στο διάστημα 1945-2000 και με την αφήγηση να πηγαίνει μπρος - πίσω στον χρόνο ο McGregor κρατάει πολύ έξυπνα κάποια σημεία μισοφωτισμένα για να τα δει ο αναγνώστης μπροστά του λίγο αργότερα. Τόσο ο πρωταγωνιστής David όσο και οι δευτερεύοντες ήρωες του βρίσκουν την αγάπη και την κατανόηση σε άλλους ανθρώπους από αυτούς που την περιμένουν. Το ίδιο συμβαίνει και με την υποκρισία, τη σκληρότητα και την προδοσία που επίσης εκπορεύεται απρόβλεπτα. Σε δεύτερο πλάνο αλλά εξίσου ακριβής η περιγραφή των κοινωνικού περίγυρου, των οικονομικών συνθηκών, των αλλαγών που συνέβησαν και που επηρέασαν την εξέλιξη των ηρώων της ιστορίας. Πολύ καλό.
2021-01-04 13:19:14
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Δυνατό δράμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κλασικό. Ο Τζέιμς είναι μοναδικός μάστορας στην ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Η ιστορία που αφηγείται θα μπορούσε με τα σημερινά δεδομένα να θεωρηθεί παρωχημένη αλλά η δύναμη της αφήγησης ξεπερνά το θέμα αυτό. Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές έχουν τόσο γνώριμα χαρακτηριστικά, ελαττώματα και εμμονές που γίνονται πολύ πραγματικοί και ανθρώπινοι.
2021-01-04 11:15:23
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"
Μαγευτική νουβέλα από ένα συγγραφέα που δεν έχω ξαναδιαβάσει και που με κέρδισε άμεσα. Το βιβλίο ξεκινά με το μυστήριο του πώς κατέληξε ο αφηγητής της ιστορίας στη Λισσαβόνα. Μέσα από την αφήγηση, προκύπτει ένα πολύ βαθύ ταξίδι στο μυαλό του. Φιλοσοφικά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο, τον έρωτα, τις επιστήμες, τη δύναμη της γλώσσας και των ιστοριών που αφηγείται. Η ανάλυση παρά το βάθος της είναι λιτή και συμπυκνωμένη, μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη και έρχεται μέσα από την πανέμορφη πρόζα του Ολλανδού συγγραφέα.
2020-12-10 12:53:55
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΧΗ "
To βιβλίο είναι ένα αριστούργημα, ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα μεγάλης πνοής, ένα έργο που σε κάνει να νομίζεις ότι είναι γραμμένο για σένα. Μέσα από μια ιστορία που λειτουργεί σαν σκελετός των θεμάτων που θέλει να συζητήσει, ο Μαρίας καταφέρνει να αναδείξει πτυχές των θεμάτων αυτών που άλλοτε δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά και άλλοτε νομίζεις ότι τις διαμορφώσατε μαζί. Με εκκίνηση μια απλή λέξη σε μια εξίσου απλή πρόταση και μέσα από παρεκβάσεις στην αρχική συζήτηση, το καλειδοσκόπιο του συγγραφέα ρίχνει φως και σχηματίζει τις ιδέες που έχει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον λόγο, την πίστη και την εμπιστοσύνη, τις αξίες και τη διαμόρφωση τους μέσα στον χρόνο. Ο μακροπερίοδος λόγος του δεν κουράζει σε κανένα σημείο και αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα για ένα μυθιστόρημα τόσο πυκνό σε νοήματα. Εξαιρετικό.
2020-12-06 15:14:18
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΝΤΟΥΑΡΤΕ"
Ο Πασκουάλ Ντουάρτε είναι μια εξαιρετική νουβέλα. Όχι μόνο για την απλή αλλά ταυτόχρονα διεισδυτική γραφή του Θέλα. Ο κεντρικός ήρωας αφηγείται τη ζωή του και πώς κατέληξε να γίνει δολοφόνος. Από την αρχή υπάρχουν υπαινιγμοί που αιωρούνται για την εξιστόρηση αυτή. Ο συγγραφέας έντεχνα μας βάζει σε σκέψεις για την αξιοπιστία της μαρτυρίας αυτής και αυτό δημιουργεί δύο επίπεδα κατά τη διάρκεια της αφήγησης. Στο ένα επίπεδο ο Ντουάρτε είναι ένας τραγικός ήρωας που δεν μπορεί να αποφύγει τη μοίρα του. Είναι ο φτωχοδιάβολος που μεγάλωσε χωρίς αγάπη και η τύχη του στερεί την απόλαυση της αγάπης όσες φορές τη συναντά. Στο δεύτερο επίπεδο οι υπόνοιες για την αξιοπιστία της ιστορίας του με έκαναν να σκέφτομαι μήπως όλη αυτή η ιστορία είναι μια προσπάθεια να αποτινάξει την ευθύνη για τους φόνους που διέπραξε και να τη μεταθέσει στα θύματα, στη μοίρα, στο θεό, στην ατυχία του. Η σκέψη ότι λίγο πριν το τέλος της ζωής του προσπαθεί να έχει καλύτερη μεταχείριση από φύλακες και ιερωμένους, μένει ζωντανή ως το πολύ ωραίο τέλος που βάζει στη νουβέλα του ο Θέλα.
2020-11-08 09:21:20
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΚΑΜΠΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ"
Μετά την ανάγνωση του Ματοβαμμένου Μεσημβρινού, αποφάσισα να διαβάσω τις Φλόγες στον Κάμπο που γεωγραφικά εκτυλίσσεται κοντά στον Μεσημβρινό. Μιλάμε για ακόμα ένα αριστούργημα του συγγραφέα που δυστυχώς σταμάτησε τη συγγραφή πολύ νωρίς. Πρέπει να πω ότι τα διηγήματα δεν είναι το είδος που μου αρέσει ιδιαίτερα. Αλλά εδώ μιλάμε για εκπληκτική γραφή που ζωγραφίζει μοναδικές εικόνες τόσο των τοπίων όσο και των χαρακτήρων. Φτωχοί αγρότες, επαναστάτες, φονιάδες, βασανισμένες ψυχές και φεουδάρχες κινούνται στην περιοχή του Κάμπου την εποχή που ο ένας εμφύλιος διαδέχεται τον άλλο στο Μεξικό. Εδώ ο θάνατος είναι πιο βουβός από ότι στον Μεσημβρινό αλλά το ίδιο και ίσως περισσότερο οδυνηρός. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των μορφωμένων από τους αμόρφωτους, των φτωχών από τους πλούσιους: η μοίρα και το σκληρό τοπίο αποδίδουν τελικά σε όλους το δικό τους μερτικό.
2020-11-02 11:07:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ"
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Ο ΜακΚάρθυ μας περιγράφει με πολύ σκληρό τρόπο (τελείως διαφορετικό από τον χολλυγουντιανό) την εποχή που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός άρχισε να απλώνεται προς τον νότο και τη δύση και στο πέρασμα του να ισοπεδώνει ινδιάνους και μεξικανούς σκορπίζοντας την ωμή βία. Περίπου το 1850 που είναι η χρονολογία της ιστορίας, ο Δαρβίνος αναπτύσσει τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. Η συμμορία του βιβλίου,καθοδηγούμενη πνευματικά από τον δικαστή, εξασκεί απρόκλητη και αποτρόπαιη βία σε οποιονδήποτε βρίσκει στο διάβα της προκειμένου να επιβληθεί. Για τους κεφαλοκυνηγούς της ιστορίας δεν είναι αναγκαία συνθήκη να υπάρχει λόγος που σκοτώνουν και εξευτελίζουν τα θύματα τους. Εσκεμμένα δεν γίνεται σχεδόν καθόλου ενδοσκόπιση στους συμμορίτες. Μόνο ο χαρακτήρας του δικαστή προβάλλεται πιο έντονα: αυτός είναι πολυτάλαντος, έχει γνώσεις στις επιστήμες, ζωγραφίζει καλά, είναι άσσος στον χορό αλλά και στη σκοποβολή. Οι διαφορές του με το αγόρι υποβόσκουν έντεχνα μέσω της απουσίας σύγκρισης των δυο τους. Κάποιες στιγμές αισθάνθηκα ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλές σκηνές με ωμότητες που δεν προσθέτουν κάτι. Ωστόσο οι εναλλαγές της ασχήμιας με τη λυρικότητα που περιγράφει ο συγγραφέας, είναι μοναδικές και κάνουν το βιβλίο αυτό ανεπανάληπτο.
Η έκδοση τραγίκή.
2020-10-26 05:21:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ"
Εξαιρετικό μυθιστόρημα που έχει πολλά στοιχεία από τους Αμερικανούς κλασσικούς συγγραφείς. Ο τρόπος αφήγησης της Πρου, με τα καρτ ποστάλ που αποστέλλονται από τους ήρωές της και εμφανίζονται στην αρχή κάθε κεφαλαίου, μου θύμισε τον Ντος Πάσος και τον "45ο παράλληλο". Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, άλλοτε σκληρή και άλλοτε σπαρακτική μοιάζει με του Φώκνερ. Οι πρωταγωνιστές της, τραγικοί αλλά ανθρώπινοι και πραγματικοί, μοιάζουν να έρχονται από τις ιστορίες του Στάινμπεκ. Παρόλες τις ομοιότητες, το σύνολο του βιβλίου είναι ιδιαίτερα συμπαγές και ισορροπημένο και έχει δικό του χαρακτήρα. Υπέροχες οι εικόνες της υπαίθρου και των πόλεων που αλλάζουν και οι δύο καθώς η Αμερική γιγαντώνεται μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολύ λεπτομερής είναι και η δουλειά πάνω στους χαρακτήρες που οι περισσότεροι κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση με το αμερικάνικο όνειρο είτε από επιλογή τους να διατηρήσουν παραδόσεις και αξίες που χάνονται είτε από αδυναμία να αντισταθούν στη μοίρα τους. Ήδη βάζω στα προσεχώς και άλλα έργα της Πρου.
2020-10-02 12:35:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ"
Ολοκλήρωσα με αρκετές δυσκολίες την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Μια πρώτη δυσκολία είναι η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα της Αργεντινής που μου είναι άγνωστα και η απουσία σημειώσεων από τον εκδοτικό οίκο τα κρατάει άγνωστα. Για μένα αυτό έπαιξε ρόλο αφού δυσκόλεψε την αρχική τοποθέτηση των χαρακτήρων. Οφείλω να ομολογήσω ότι στο πρώτο μέρος υπάρχουν πολύ όμορφα κομμάτια όπου η φιλοσοφική συζήτηση μεταξύ των κεντρικών προσώπων (κυρίως μέσω αλληλογραφίας) είναι σπουδαία. Στα θετικά επίσης είναι ο τρόπος που γίνεται η αλλαγή του αφηγητή. Στη συνέχεια τον έχασα τον Πίλια. Δεν κατάφερα να κάνω τη σύνδεση μεταξύ της λογοτεχνικής κριτικής και αντιπαράθεσης (στα όρια του αναθέματος για κάποιους συγγραφείς) και του ερωτήματος που διατρέχει το μυθιστόρημα και αφορά την επίδραση των πράξεων του παρελθόντος στο μέλλον και αντίστροφα.
2020-09-15 10:41:48
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΦΤΗΝΟΦΑΓΑΔΕΣ"
Καταπληκτική νουβέλα από ένα ξεχωριστό συγγραφέα που έχει ένα μοναδικό τρόπο γραφής. Η πρόζα του Μπέρνχαρντ, γεμάτη επαναλείψεις λέξεων και φράσεων και με απουσία παραγράφων, λειτουργεί πολύ έξυπνα για τον αναγνώστη που πρέπει να έχει λίγη υπομονή μέχρι να συνηθίσει τον τρόπο γραφής. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις ιδέες του αργά και παιχνιδιάρικα θα έλεγα καθώς το χιούμορ επιστρατεύεται αρκετές φορές. Παρόλα αυτά ο αναγνώστης πρέπει "να είναι εκεί" και το βιβλίο παρά το μικρό του μέγεθος, θέλει τον χρόνο του, τον δικαιούται. Είναι μια νουβέλα που σε απορροφά στα φιλοσοφικά θέματα που θίγει: οι χαρακτήρες του προσπαθούν να διατηρήσουν μια διαφορετικότητα από το σύνολο αλλά ταυτόχρονα να είναι ενταγμένοι σε αυτό. Η προσήλωση σε ιδανικά γίνεται περισσότερο αμυντικά απέναντι σε ομάδες ανθρώπων και συνήθειες που δεν καταλαβαίνουν. Το συνεχές ερώτημα για τον πνευματικό άνθρωπο δεν απαντάται στο τέλος αλλά ο Μπέρνχαρντ έχει ανοίξει με επιτυχία τον δρόμο της σκέψης μας.
2020-08-31 12:49:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ"
Πολύ ωραίο μυθιστόρημα από τον καταπληκτικό Κουβανό συγγραφέα. Εξαιρετική σε σύλληψη η ιδέα του Πάδουρα να μιλήσει για τους επαναστάτες, τους δικούς του "αιρετικούς" αναφερόμενος μέσα από τις τρεις συγκλίνουσες ιστορίες του σε πρόσωπα που τολμούν να σκέπτονται και να λειτουργούν διαφορετικά από τον κοινωνικό τους περίγυρω. Με άξονα την αναζήτηση της ιστορίας ενός πίνακα του Ρέμπραντ, μπαίνουμε πολύ πετυχημένα στο πετσί των ηρώων της ιστορίας και η χαρτογράφηση του χαρακτήρα τους είναι πολύ ακριβής και δίνεται με γοητευτικό τρόπο. Ωστόσο θεωρώ ότι σε αρκετά σημεία ο Πάδουρα φλυαρεί άσκοπα επανερχόμενος σε θέματα που έχει ήδη αναλύσει πολύ βαθιά. Υπάρχουν μικρά επεισόδια που καταλήγουν να πουν ξανά και χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, για την αξία της ελευθερίας της πίστης, της έκφρασης, της επιλογής, πράγματα ήδη ειπωθέντα.
3,5 αστέρια για μένα γιατί 4 έχω δώσει στο "Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη" που με την οικονομία του λόγου του θεωρώ καλύτερο από τους "Αιρετικούς"
2020-08-05 22:57:29
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΣΚ"
Εκπληκτική ατμόσφαιρα σε ακόμα ένα "σκληρό" μυθιστόρημα του Σιμενόν. Ο κεντρικός του ήρωας είναι σκιαγραφημένος άλλοτε σαν αφελής και άλλοτε σαν υποκριτής απέναντι στον εαυτό του κυρίως. Η αγωνία απλώνεται αργά και αφορά όχι μόνο το τι έγινε τελικά με την εξαφάνιση της νεαρής και άπιστης συζύγου του. Κυρίως υπάρχει αγωνία για τον τρόπο που αποκαλύπτεται το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ο εμιγκρές πρωταγωνιστής ανέπτυξε την προσωπικότητά του και για τις αντιδράσεις του κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ένταση κορυφώνεται από την ανάμιξη της αστυνομίας και μετά και ο ρυθμός γίνεται ταχύτερος. Τέσσερα αστέρια εύκολα (πέντε "το χιόνι ήταν βρώμικο" που είναι κορυφαίο).
2020-06-24 04:04:57
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ"
Ο Ζήνων είναι ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που κατατάσσεται από τους ειδικότερους στο είδος του μοντερνισμού. Ο κεντρικός ήρωας, συνονόματος του Έλληνα προσωκρατικού φιλοσόφου που έγινε γνωστός για τα παράδοξά του, έχει αρκετά κοινά σημεία με αυτόν. Είναι ο αφερέγγυος αφηγητής των σημαντικότερων περιστατικών της ζωής του. Μέσα από ένα κείμενο που του πρότεινε ο ψυχαναλυτής του να γράψει, μας παρουσιάζει τον εαυτό του και τη ζωή του μέσα από χιουμοριστικές σεκάνς στις οποίες αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του. Ο Ζήνων εκτός από αναξιόπιστος αφηγητής αποδεικνύεται ότι είναι ένας ευκολόπιστος και αυθόρμητος άνθρωπος που προσπαθεί να πείσει για τις καλές του προθέσεις ακόμα και όταν δεν υπάρχουν. Το παράδοξο είναι ότι τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει ακόμα και όταν η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική! Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας δίνει και μια εικόνα της εποχής (αρχές 20ου αιώνα) όπου οι άνθρωποι της τάξης του Ζήνωνα ζούσαν σε ένα κόσμο που όδευε προς την καταστροφή χωρίς να θέλουν να το πιστέψουν. Έτσι ο αναγνώστης φτάνει σε σημείο να αντιπαθεί αλλά και να λυπάται ταυτόχρονα τους ήρωες του Σβέβο. Με επίκεντρο τον εκκεντρικό κατεργάρη Ζήνωνα, ο συγγραφέας ασκεί υπογείως κριτική σε όλο τον κοινωνικό περίγυρο που με την αφελή του σκέψη οδήγησε στη σύγκρουση του Α\' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και η ηλικία του βιβλίου είναι περίπου 100 χρόνων, διαβάζεται πολύ εύκολα. Τέσσερα αστέρια από εμένα αν και σε μερικά σημεία δικαιούται τα πέντε.
2020-06-09 15:02:33

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS