Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές πάνω από 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες Δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 150000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: Petrosar

Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΤΖΙΚ ΧΟΦΜΑΝ"
Ωραίο μυθιστόρημα στο οποίο κυριαρχεί ο κεντρικός χαρακτήρας του αντι-ήρωα Φρεντ Χόφμαν. Η αφήγηση που γίνεται με γραμμική σειρά στον χρόνο είναι λιτή και χωρίς περιττά φτιασίδια πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της που νομίζω ότι είναι να μείνει σε δεύτερο πλάνο το στόρυ. Ο Αρζούνι με αρκετές δόσεις χιούμορ σκιαγραφεί γρήγορα έναν χαρακτήρα που από ένα σημείο και μετά περιμένεις ότι όλα θα του πάνε στραβά, ότι και να σκεφτεί θα έρθει ανάποδα. Πολύ ευχάριστο στην ανάγνωση του και σίγουρα με έναν αντι-ήρωα που τον θυμάσαι για καιρό.
2019-08-31 11:40:21
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΝΤΕΚΑ"
Πολύ ωραία ιστορία, πολύ ωραία αφήγηση και έχω την τάση να βάλω τέσσερα αστέρια γι αυτούς τους λόγους. Η ανθρώπινη ματαιοδοξία σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο είναι παρούσα και καταστροφική. Οδηγεί σε μια δυστοπία όπου ελάχιστοι άνθρωποι επιβιώνουν στον πλανήτη. Τελικά βάζω τρία αστέρια γιατί έχω μέτρο σύγκρισης τον Άτλα του Ουρανού τπυ Μίτσελ που με παρόμοιο θέμα επεκτείνεται καλύτερα πέραν της ιστορίας και στους χαρακτήρες. Στον Σταθμό 11 οι χαρακτήρες, εκτός από πάμπολλοι, είναι οι περισσότεροι μάλλον επιφανειακοί. Αυτό δίνει μια ανισότητα στο μυθιστόρηρμα που από τη μία ποντάρει πολλά στην εξαιρετική ιστορία που αφηγείται η συγγραφέας και πραγματικά σε κρατάει αλλά μειώνει τη λογοτεχνική αξία με τους μάλλον αδιάφορους και ανεκμετάλλευτους χαρακτήρες του. 3,5 από εμένα.
2019-08-23 18:29:51
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ"
Mελαγχολικό, απαισιόδοξο, λυρικό, μεταμοντέρνο, όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς το μυθιστόρημα αυτό είναι ακόμα ένα εξαιρετικό έργο του Ούγγρου συγγραφέα. Στη χαοτική πόλη (που τελικά είναι η Βουδαπέστη και όχι κάποια μικρή κωμόπολη) το άγνωστο και αδιευκρίνιστο κακό παραμονεύει και εξαπλώνεται. Οι πολίτες της, άλλοι παρασυρόμενοι και άλλοι εσκεμμένα οδηγούνται χωρίς καμία ελπίδα διαφυγής σε μια κατάπτωση ηθική που κάπου πρέπει να ξεσπάσει. Κάποιοι θα ωφεληθούν από τη νέα τάξη και κάποιοι θα εξοστρακιστούν. Οι "αντιστασιακοί" όπως η κυρία Πφλάουμ, ο Έστερ και ο Βάλουσκα δυστυχώς δεν χωρούν. Ενώ το μυθιστόρημα είναι κορυφαίο σε περιγραφές του ψυχισμού και των σκέψεων όλων των ηρώων του με τον γνωστό ρυθμό του Κρασναχορκάι που πολλές φορές δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα, νομίζω πως είχε μια κοιλιά προς τη μέση του και έβγαλε λίγο παραπάνω διδακτισμό οπότε δίνω 4-4,5 αστέρια
2019-08-06 12:29:55
Σχόλιο για το βιβλίο "ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ"
Θέλω να βάλω 3,5 αστέρια εδώ και θα εξηγήσω γιατί τελικά έβαλα 4 και όχι 3. Το μυθιστόρημα έχει την κλασική μορφή του αστυνομικού μυθιστορήματος για μεγάλο διάστημα. Με λίγα λόγια και απέριτο τρόπο σε λίγες σελίδες μας περιγράφει τους κεντρικούς χαρακτήρες σε αρκετό βάθος. Επίσης ο συγγραφέας μας δίνει πολύ καλά την εικόνα της ατελείωτης αργεντίνικης πάμπας και των γκάουτσο που ζουν εκεί. Μας δείχνει ακόμα τον τρόπο που τα οικονομικά συμφέροντα επέτρεψαν σε μια ομάδα ανθρώπων να πλουτίσει όταν η χώρα τους βυθίζεται στην κρίση. Όλα αυτά ίσως είναι λίγο - πολύ κοινά σε αρκετά μυθιστορήματα. Αυτό που γέρνει λίγο περισσότερο την πλάστιγγα είναι το τελευταίο 1/3 του βιβλίου όπου η πρόζα του Πίλια γίνεται ακόμα βαθύτερη και αυξάνει τη λογοτεχνική απόλαυση ενός βιβλίου που έτσι κι αλλιώς ταιριάζει απόλυτα στην καλοκαιρινή διάθεση.
2019-07-29 15:08:53
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ "
Πανέμορφο έργο ενός συγγραφέα που αφηγείται την παιδική του ηλικία και τον τρόπο που ήρθε σε ρήξη με τα διδάγματα του συντηρητικού πατέρα του. Ο πατέρας, επιστήμονας αλλά και ηγέτης μιας πουριτανικής σέχτας των προτεσταντών είναι ένα πραγματικό τραγικό πρόσωπο. Στέκεται μεταξύ των αλλαγών που επιβάλει η επιστήμη και της θρησκευτικής ιδεοληψίας του. Καταλαβαίνει σιωπηλά ότι δεν δίνει τα απαραίτητα όπλα στον διψασμένο για μάθηση γιο του αλλά εμμένει στον τρόπο ανατροφής που αναπόφευκτα θα τον οδηγήσει σε άλλυς δρόμους. Αν και δεν είμαι fan των αυτοβιογραφικών έργων, οφείλω να πω ότι το συγκεκριμένο αποδίδεται με πολύ λεπτές γραμμές και τέτοια ευαισθησία που δεν σε αφήνει αδιάφορο ως το υπέροχο τέλος του.
2019-06-25 11:08:09
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ"
Αυτό το επικό μυθιστόρημα μου φάνηκε αρκετά κατώτερο του αναμενομένου. Η αφήγηση των ιστοριών των κεντρικών ηρώων είναι παράλληλη και τελείως γραμμική. Αυτό το στοιχείο, σε αφήγηση τέτοιου μεγέθους, θεωρώ ότι μειώνει την αναγνωστική απόλαυση. Ο De Robles έτσι κι αλλιώς σε λίγα σημεία πετυχαίνει να φτάσει την πρόζα του σε τόσο υψηλού επιπέδου λογοτεχνία ώστε να δώσει κάτι παραπάνω που να καλύπτει αυτόν τον τρόπο αφήγησης. Θα έδινα 3,5 αστέρια αν είχα αλλά τελικά δίνω 3 γιατί ακόμα και ο συχετισμός των ιστοριών της οικογένειας του Ελεάζαρ με την ιστορία του Κίρχερ έρχεται αργά και αφήνει αναξιοποίητη την ιδέα γύρω από αυτό τον συσχετισμό. Φυσικά υπάρχουν στο κείμενο όλα τα προτερήματα που αφορούν την κοινωνία της Βραζιλίας, την ανθρωπολογία γύρω από τις φυλές του Αμαζονίου, τα παγκόσμια οικονομικά παιχνίδια κλπ.
2019-06-04 11:37:35
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΜΕΡ"
Η μικρή φόρμα βρίσκεται σε φόρμα σε αυτή τη γοητευτική νουβέλα του Μούτις του οποίου είναι το πρώτο έργο που διαβάζω. Δυο άντρες συναντιούνται σε ένα ρυμουλκό και αποκαλύπτεται η κοινή τους αγάπη : ένα ατμόπλοιο-γυρολόγος των λιμανιών του κόσμου που βρίσκεται στα τελυταία χρόνια της ζωής του. Για τον ένα από τους δύο, το πλοίο αυτό είναι η αφορμή να ζήσει έναν πολύ δυνατό έρωτα με ημερομηνία λήξης. Μέσα από τη λιτή γραφή του και κάποιους συμβολισμούς, ο Μούτις μετατρέπει αυτή την πολύ κλασική ιστορία έρωτα και φιλίας σε ένα όμορφο ψυχογράφημα των ηρώων του με κάποιες φιλοσοφικές προεκτάσεις.
2019-03-15 11:34:22
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΡΧΗ "
Αριστουργηματικό το πρώτο μέρος της τριλογίας που μόλις τελείωσα. Ο Γκαλεάνο ξεκινά το ταξίδι στη μνήμη από τους μύθους της αμερικανικής ηπείρου. Μέσα από μια αφήγηση στηριγμένη όχι τόσο σε ιστορικά ντοκουμέντα αλλά σε αποσπάσματα έργων που αφηγούνται την εξέλιξη της ιστορίας της ηπείρου από την ανακάλυψή της και μετά, δίνει συγκλονιστικές εικόνες για το τι πέρασαν οι άνθρωποί της. Η απληστία των "πολιτισμένων" Ευρωπαίων που έσπειρε βασανιστήρια, φόνους, βιασμούς, αρρώστιες και πολλά δεινά στους ευτυχισμένους ειδωλολάτρες είναι ένα μάθημα που δεν διδαχτήκαμε ποτέ και που γίνεται ανάγλυφο στη σκέψη μας μέσα από το εκπληκτικό αυτό βιβλίο.
2019-03-09 12:02:11
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΕΛ"
Ενδιαφέρουσα νουβέλα με focus στον εσωτερικό κόσμο ενός απομονωμένου ανθρώπου σε ένα νησί. Δεν γίνεται ξεκάθαρο αν είναι καταδικασμένος, ποιο είναι το έγκλημα, ούτε φαίνεται ποιοι μπορεί να τον καταδιώκουν. Το μυστήριο απλώνεται με απλές λέξεις και μαγικό τρόπο. Η εμφάνιση νέων προσώπων στο ερημονήσι με τα οποία δεν μπορεί να έρθει σε επαφή, επιτείνει την εσωτερικότητα της αφήγησης και τον υπαρξιακό χαρακτήρα της. Από κάποιο σημείο και μετά η αλληγορία που στήνει ο συγγραφέας απομακρύνει κάπως το όλο μυστηριακό κλίμα και προσωπικά με μπέρδεψε.
2019-02-12 11:19:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ "
Το κουαρτέτο είναι από τα βιβλία με την υψηλότερη λογοτεχνικότητα που έχω διαβάσει ποτέ μου (αν υπάρχει τέτοιος όρος). Απίστευτη ομορφιά στον λόγο και τη σκέψη, ένα πραγματικό διαμάντι όσο αφορά αυτό το κομμάτι. Μιλάμε για ένα βιβλίο που έχει πάμπολλες αξιοσημείωτες φράσεις-προτάσεις-παραγράφους. Το πέμπτο αστέρι λείπει γιατί από ένα σημείο και μετά, η σχεδόν πλήρης απουσία πλοκής αρχίζει να κουράζει. Και δεν κουράζει γιατί δεν γίνεται τίποτα (αυτό συμβαίνει σε πολλά κορυφαία έργα). Προσωπικά όμως θεώρησα πως από ένα σημείο και πέρα δεν είχε να δώσει τίποτα παραπάνω από αυτό τον διαρκή γλωσσικό πλούτο με τις απίτευτες παρομοιώσεις και μεταφορές να γεμίζουν σελίδες χωρίς να φωτίζουν ουσιαστικά τους ήρωες παραιτέρω. Πολύ σημαντικό βέβαια το τέχνασμα της αλλαγής οπτικής γωνίας των χαρακτήρων σε κάθε βιβλίο που δίνει ένα καινούργιο ενδιαφέρον και φυσικά...δύναμη στον αναγνώστη να ολοκληρώσει την τετραλογία.
2019-02-02 10:28:26
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"
Μεγάλη απογοήτευση από αυτό το μυθιστόρημα του συγγραφέα που με κερδισε και με το παραπάνω με "Το Σβήσιμο". Το παραλήρημα του κεντρικού ήρωα που μπλέκει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τις αναφορές στην "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" δεν με έπεισε καθόλου σαν σύνολο μιας αφήγησης που έχει κάτι να πει ή να δημιουργήσει σκέψη για κάτι. Δυστυχώς απέτυχε η σύνδεση που προσπάθησε ο Έβερετ να πετύχει μεταξύ του αναγνώστη και του αλκοολικού θύτη - θύματος Ισμαήλ με τον κατακερματισμένο λόγο που έχω δει να πετυχαίνει σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Κρασναχορκάι)
2019-02-02 10:05:45
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ"
Ακόμα ένα αριστουργηματικό έργο του Γκρην. Αφηγούμενος μια κατά βάση πολιτική ιστορία με κεντρικούς ήρωες που έχουν τα πιο κοινά βρετανόφωνα ονόματα (οι Σμιθ, ο Τζόουνς και ο Μπράουν), ο συγγραφέας εμβαθύνει αφάνταστα στη διαφορετικότητά τους. Οι αιθεροβάμονες αμερικανοί χορτοφάγοι, ο αινιγματικός βρετανός ταγματάρχης Τζόουνς και ο γεμάτος αβεβαιότητες Μπράουν συναντιούνται στις πιο αντίξοες συνθήκες μιας σκληρής δικτατορίας. Μέσα από μια πολυδιάστατη αφήγηση, με κορυφαίους διαλόγους να διεξάγονται εν μέσω μαγευτικών σκηνών, ο συγγραφέας κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο ως το τέλος. Μέχρι και οι δευτερεύοντες - τριτεύοντες ήρωες (π.χ. ο λογιστής του πλοίου) παίρνουν τον εντελώς δικό τους χαρακτήρα μέσα στις λίγες γραμμές που εμφανίζονται στο κείμενο από αυτό τον καταπληκτικό και μάλλον αδικημένο συγγραφέα
2018-12-04 11:30:51
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
Πολύ σκληρό παιχνίδι. Δεν θυμάμαι πού ήταν αλλά αφού το τελείωσα συμφώνησα απόλυτα με μια κριτική που έλεγε ότι το βιβλίο αυτό είναι καλύτερα να το διαβάσεις μονορούφι. Ή όσο πιο μονορούφι γίνεται τέλος πάντων. Εγώ το ξεκίνησα διακόπτωντας δύο φορές στις πρώτες 40-45 σελίδες και μου φάνηκε ως και ασυνάρτητο σε κάποιες στιγμές. Το πήρα από την αρχή και αποκαλύφθηκαν καλύτερα οι εικόνες που αποκαλύπτουν και κρύβουν εναλλάξ το μυαλό και η αφήγηση ενός κοριτσιού. Εικόνες ενός πολιτικού θρίλερ σε μια κοινωνία που πρόκειται να καταληφθεί από την βία, τον φόβο και την άγνοια. Εικόνες που χτίζονται με λέξεις που σταδιακά αλλάζουν νόημα για το μυαλό του κοριτσιού και για τις ζωές όλων γύρω της. Ωραίο και διαφορετικό μικρό βιβλίο με μεγάλο περιεχόμενο.
2018-11-19 18:27:21
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ"
Θεωρώ ότι είναι κατώτερο από τους "Στρατιώτες της Σαλαμίνες" και την "Ταχύτητα του φωτός" που έχει γράψει ο Θέρκας. Παρόλα αυτά δίνω 4 αστέρια γιατί δεν υπάρχουν 3,5 και γιατί καταφέρνει να κρατάει τον αναγνώστη χάρη στην απίστευτη κινηματογραφικότητα με την οποία αφηγείται τη μαθητεία του κεντρικού του ήρωα δίπλα αλλά και πάντα παράλληλα με τα χαμίνια της γειτονιάς του. Με το πόδι στο γκάζι περιγράφει την εφηβική εποχή τους που συμπίπτει με το τέλος της εποχής Φράνκο στην Ισπανία. Σκιαγραφεί λεπτομερέστατα χαρακτήρες που στο δεύτερο μισό του μυθιστορήματος, είκοσι χρόνια μετά γίνονται θύματα της εποχής της εικόνας. Η αμφιβολία για την αγάπη, τη φιλία, την προδοσία, τη δειλία είναι το συναίσθημα που διέπει όχι μόνο τον ήρωα αλλά όλη την τριάδα της παρέας. Έτσι τελικά παρά το γεγονός ότι ο Θέρκας ασχολείται με ένα θέμα σχετικά τετριμμένο όπως η νεανική παραβατικότητα και ο θρύλος που δημιουργεί, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον ως το τέλος του βιβλίο.
2018-11-14 15:24:25
Σχόλιο για το βιβλίο "CONFITEOR"
Άφησα επίτηδες να περάσει καιρός από τη συζήτηση που προκάλεσε η έκδοση του βιβλίου. Προσωπικά το θεωρώ ένα αριστούργημα του αιώνα που τρέχει. Η συχνή αλλαγή της αφήγησης από πρώτο σε τρίτο πρόσωπο πετυχαίνει στο να βλέπουμε τον ήρωα και τα περιστατικά της ζωής του πότε "από μέσα" και πότε σαν εξωτερικοί παρατηρητές. Η συγκλονιστική εξιστόρηση-εξομολόγηση του κεντρικού ήρωα Αντριά ξεκινά από την παιδική ηλικία που διαμόρφωσε έναν αδύναμο και μάλλον δειλό χαρακτήρα. Όντας χαρισματικός στη μάθηση γλωσσών, γίνεται ένας σπουδαίος φιλόσοφος που η μοίρα του επιφυλλάσει τραγικό παιχνίδι: το τέλος της ζωής του έρχεται από την απώλεια του μεγάλου του όπλου, την απώλεια του μυαλού του. Παράλληλα θεωρώ μαγευτική την εμπλοκή χαρακτήρων γύρω από το συλλεκτικό βιολί που καθορίζει τη ζωή όσων έγιναν κάτοχοί του στα εκατοντάδες χρόνια της ζωής του. Η κακία, η απληστία, η προδοσία ορίζουν διαχρονικά το απόλυτο κακό και συνοδεύουν το βιολί ως τα χέρια του Αντριά. Έχουν όμως τελικά απέναντί τους δύο κεντρικούς πυλώνες της ζωής : τον έρωτα και την φιλία που με καθηλωτικό τρόπο εξυμνεί ο συγγραφέας.
2018-11-01 20:10:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΕΚΤΟ ΝΗΣΙ"
Αρκετά ενδιαφέρον μυθιστόρημα που αφηγείται τρεις διαφορετικές ιστορίες και στο μεγαλύτερο μέρος του προκαλεί τον αναγνώστη να βρει τη σύνδεση μεταξύ τους. Οι δύο από τις τρεις ιστορίες που εκτυλίσσονται στον 20ο αιώνα επικεντρώνονται πολύ επιφανειακά στους χαρακτήρες και πρωταγωνιστής είναι η ίδια η ιστορία που εκτυλίσσεται. Αυτό ίσως γίνεται και σκόπιμα γιατί ο συγγραφέας στην ιστορία του 17ου αιώνα παραθέτει πραγματικά σκηνές πολύ έξυπνα στημένες. Όσο προχωρούν οι σελίδες, τα ερωτήματα ποιος λέει την αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από την κάθε αφήγηση, ποιος είναι ποιος, γίνονται όλο και πιο ερεθιστικά για να φτάσει ο συγγραφέας στο φινάλε που λίγο-πολύ θυμίζει τέλος κινηματογραφικής ταινίας.
2018-10-05 12:42:38
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ "
Εξαιρετική συλλογή που δείχνει το ύφος γραφής του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα και σε βάζει στον κόσμο του. Ιστορίες με πολύ συμβολισμό και πραγματικά ανοιχτές σε ερμηνείες. Πολύ μοντέρνος και μπροστά από την εποχή του, σίγουρα δεν προορίζεται για τον κλασικό αναγνώστη που αρνείται τον φανταστικο κόσμο του Καλβίνο ο οποίος όμως αντικατοπτρίζει τον πραγματικό άνθρωπο
2018-09-21 10:50:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ"
Πανέμορφο νουάρ μυθιστόρημα από τον πρόωρα χαμένο Μαρσεγιέζο συγγραφέα. Στο επίκεντρο δεν είναι τόσο η αστυνομική υπόθεση που δεν είναι ούτε κάτι τόσο απρόβλεπτο ούτε κάτι ιδιαίτερο. Μοναδική είναι η ατμόσφαιρα με την οποία ο συγγραφέας καταφέρνει να τυλίξει αυτή την ιστορία. Μια ατμόσφαιρα που είναι πλυμμηρισμένη από νοσταλγικές εικόνες της πόλης του, μουσικές που βγαίνουν από τα στενά της, οσμές που κυκλοφορούν στο λιμάνι και τις γύρω ακτές της, έρωτες που γεννιούνται και πεθαίνουν. Επίκεντρο της ιστορίας είναι οι άνθρωποι. Τόσο αυτοί που επηρέασαν άμεσα τη ζωή του κεντρικού ήρωα από νωρίς όσο και οι περιφερειακοί που οδήγησαν τον ήρωα στη μοίρα που τον περιμένει προς το τέλος. Ένα εξαιρετικό multi-ethnic μεσογειακό βιβλίο, ότι πρέπει για το αποκαλόκαιρο.
2018-09-10 10:12:04
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ"
Γρήγορο και συναρπαστικό, το μυθιστόρημα του Αυστραλού συγγραφέα είναι απόλυτα ειλικρινές και προσφέρει αυτό που υπόσχεται: απόλαυση μιας ιστορίας βγαλμένης από τα σκοτάδια της ανθρώπιμης ψυχής που μπορεί να βγουν στην επιφάνεια κάθε ανθρώπου και να τον οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εξαιρετικές είναι και οι περιγραφές των χώρων που κινείται ο ήρωας δίνοντας στον αναγνώστη μια κινηματαγραφική αίσθηση των γεγονότων και τον τοποθετούν πετυχημένα στη δυστοπία της ιστορίας. Απόλυτα ταιριαστό με το καλοκαίρι, το διαβάζει κανείς σε 1-2 μέρες το πολύ.
2018-08-28 10:41:27
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΧΘΥΩΝ "
Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που πέτυχα αυτό το εξαντλημένο μυθιστόρημα του Φλάναγκαν. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα κάτι τέτοιο όταν το ξεκίνησα και γι αυτό στην αρχή υπήρχαν στιγμές που δυσανασχέτησα. Όμως είναι τόσος ο γλωσσικός πλούτος, που ξεπερνάς τη γροθιά στο στομάχι και βυθίζεσαι σε μια περιγαφή που ενωματώνει τον κλασικό Κόνραντ σε μεταμοντέρνες ιδέες σχετικά με την αφήγηση. Ο κόσμος που περιγράφεται είναι βίαιος και αποκρουστικός. Μέσα από αυτό τον κόσμο παρελαύνουν χαρακτήρες γκροτέσκοι, παρανοϊκοί και αμοραλιστές κυνηγώντας τα όνειρά τους. Η εξαιρετική χρήση της ιδέας του αφερέγγυου αφηγητή της ιστορίας δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της ιστορίας. Δεν είναι "εύκολο" βιβλίο και σηκώνει και δεύτερη ανάγνωση σε αρκετά σημεία του.
2018-08-28 10:41:20
Σχόλιο για το βιβλίο "ΨΗΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"
Πολύ καλό ψυχολογικό θρίλλερ από τον συγγραφέα του Τσάι στη Σαχάρα. Με μικρές αλλά σίγουρες πινελιές ζωγραφίζει τα συναισθήματα των χαρακτήρων του τόσο πειστικά και με τέτοια οικονομία στον λόγο του που οδηγεί το μυαλό του αναγνώστη όπως ακριβώς χρειάζεται όταν χρειάζεται. Άψογες περιγραφές στα όνειρα και τις παραισθήσεις των πρωταγωνιστών. Κάποια μικρά λάθη στη μετάφραση ή στην επιμέλεια του κειμένου από πλευράς ορθογραφικών μειώνουν έστω στιγμιαία την απόλαυση της ανάγνωσης.
2018-08-28 10:41:11
Σχόλιο για το βιβλίο "35 ΝΕΚΡΟΙ"
Ωραίο μυθιστόρημα που αφηγείται τις περιπέτειες ενός κεντρικού ήρωα και των ανθρώπων που γίνονται μέρος της ζωής του καθώς αυτή εξελίσσεται μέσα στα ταραγμένα ιστορικά γεγονότα της Κολομβίας τα τελευταία 30 χρόνια του περασμένου αιώνα. Το στυλ της γραφής είναι ωμό και ρεαλιστικό. Χωρίς πολλά καλούδια ο συγγραφέας μας μιλάει για τους χιλιάδες νεκρούς εκείνης της εποχής, την πολιτική αναταραχή των δικτατόρων και των στρατοκρατών, των εμπόρων της κοκαϊνης που κυβερνούσαν και επηρέαζαν τις ζωές ενός έθνους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ήρωάς του ακολουθεί τη μοίρα του κάνοντας τα δικά λάθη, πέφταντας θύμα άλλοτε των καταστάσεων και άλλοτε του αδύναμου χαρακτήρα του. Όλο αυτό θα μπορούσε να έχει μικρότερη έκταση και να είναι εξίσου ουσιαστικό και ομορφότερο αφού από ένα σημείο και μετά όλα είναι αναμενόμενα.
2018-07-30 17:49:15
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ"
Πολύ ευχάριστο μυθιστόρημα που όσο προχωρά γίνεται όλο και πιο σοβαρό και δείχνει την ποιότητα του συγγραφέα του. Με αρκετές δόσεις χιούμορ αφηγείται τόσο την ιστορία του βιογράφου ήρωά του όσο και της ηρωίδας εκατομμυριούχου πελάτισσάς του. Μέσα από την αφήγηση γίνεται κριτική στον τρόπο σκέψης των εκδοτικών οίκων. Αρκετά βιβλιοφιλικό αφού μέσα από τις σελίδες του περνούν ονόματα συγγραφέων τα οποία ο Ρονκαριόλο δε διστάζει να σαρκάσει και δεν εξαιρεί ούτε τον εαυτό του. Αν το μυθιστόρημα ήταν λιγότερο άνισο θα κέρδιζε εύκολα ακόμα ένα αστέρι (ακόμα και τώρα σκέφτομαι ότι ίσως τα τρία είναι λίγα).
2018-07-06 20:31:28
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ!"
Εξαιρετικό πολιτικό μυθιστόρημα που περιγράφει το πλιάτσικο που συνέβη και πιθανά συμβαίνει στην αγγλική κοινωνία την εποχή της Θάτσερ (αλλά και προ αυτής). Μαύρο χιούμορ που θυμίζει Μόντυ Πάιθονς αλλά και αρκετός συναισθηματισμός καρφώνουν αλύπητα τον αναγνώστη. Αριστοτεχνικό το δέσιμο των χαρακτήρων και των ιστοριών τους από τον Κόου δίνει συνεχή πνοή εκεί που πάς να κουραστείς από το μέγεθος και την εμφαινόμενη επανάληψη.
2018-06-12 18:31:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ"
Απόλυτα διασκεδαστικό είναι το ανατρεπτικό γουέστερν του Ντεγουίτ. Συμφωνώ ότι έχει στοιχεία Ταραντίνο σε πολλά σημεία του. Χαρακτήρες βγαλμένοι από τον Λούκι Λουκ συναντιούνται με τους κεντρικούς ήρωες - δολοφόνους με τα ονόματα καρικατούρες. Οι τελευταίοι γίνονται στην πορεία τους ολοένα και πιο φιλοσοφημένοι περνώντας στην ωρίμανση. Οι σκηνές βίας βγαλμένες από σπαγγέτι γουέστερν διακόπτονται από δύο γεμάτα συναισθηματισμό διαλείματα δίνοντας μια πληρότητα στην αφήγηση.
2018-06-12 18:30:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΒΟΛΦ"
Εξαιρετικό νουάρ σε μοντέρνο ύφος που θα μπορούσε άνετα να είχε γραφτεί από τον Ώστερ. Κι όμως είναι γραμμένο πριν από 70 χρόνια από Ρώσο αντικαθεστωτικό συγγραφέα που κατέφυγε στο Παρίσι. Βαθιά φιλοσοφημένο γύρω από τα θέματα που καταπιάνεται αλλά ταυτόχρονα γοητευτικά κλασσικό όσο αφορά τους ήρωές του. Αυτοί έχουν ζωές με ελαττώματα, με μοιραίους έρωτες και στόχους ανεκπλήρωτους. Σφιχτοδεμένη είναι και η πλοκή του βιβλίου που ίσως μπορούσε να είναι λίγο πιο εκτεταμένη (40-50 σελίδες) χωρίς να χαθεί τίποτα από το ύφος της αφήγησης.
2018-04-29 19:16:27
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ"
Άριστο μυθιστόρημα με θέμα τις ανακρίσεις και τις δίκες των αντιρρησιών του σταλινικού καθεστώτος. Πέρα από τις λεπτομερείς περιγραφές των τρόπων με τους οποίους οι αρχές αποσπούσαν ψευδείς πολλές φορές ομολογίες, ο συγγραφέας δημιουργεί εκπληκτικούς χαρακτήρες. Τόσο ο Ρουμπάσοφ όσο και οι ανακριτές του αναλύονται σε βάθος και οι σκέψεις που χτίζουν την ιδεολογία τους γίνονται ανάγλυφες. Επίσης διάφανοι γίνονται οι δευτερεύοντες ήρωες τόσο από το παρελθόν του Ρουμπάσοφ όσο και οι συγκρατούμενοί του.
2018-04-18 16:46:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΞΕΝΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"
Πολύ μέτριο μυθιστόρημα Ε.Φ. που ξεκινά από μια πολύ δυνατή ιδέα αλλά δυστυχώς ο συγγραφέας αποτυγχάνει να την εκμεταλλευτεί καθώς δημιουργεί πολύ αδύναμους χαρακτήρες. Το μέγεθος της φόρμας δεν δικαιολογείται σε κανένα σημείο αφού συνέχεια έχουμε να κάνουμε με εξωγήινους που πρέπει να εκχριστιανιστούν αλλά είναι ήδη "πιστοί" έστω κι αν κάνουν...εμπάργκο στους γήινους κάποια στιγμή. Επίσης έχουμε το αναμενόμενο "η απόσταση δυσκολεύει όλες τις σχέσεις" σε απίστευτη μονοτονία. Σε πολλά σημεία από τη μέση και μετά ήθελα να πηδήξω σελίδες για να δω πού το πάει ο ποιητής και θεωρώ κατόρθωμα ότι δεν το έκανα.
2018-03-29 20:20:27
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΑΡΕΝΑΙΤ 451"
Είναι ένα βιβλίο που περίμενα να το διαβάσω την κατάλληλη ώρα και αυτό έγινε πριν λίγες μέρες. Πραγματικά εξαιρετικό έργο που δεν σου κάνει καρδιά να το αφήσεις. Πέρα από την πολύ καλή ιδέα, ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία με πολύ υψηλή λογοτεχνία και με πρόζα που όποτε χρειάζεται γίνεται λυρική, καυστική ή ακόμα και χιουμοριστική. Αν τότε που γράφτηκε η ιστορία αυτή ήταν επιστημονική φαντασία, σήμερα μπορεί να μην χαρακτηρίζεται έτσι αφού αρκετοί από τους εφιάλτες που περιγράφονται είναι πλέον σχεδόν πραγματικότητα. Άριστη έκδοση που περιλαμβάνει τα επίμετρα σχεδόν όλων των εκδόσεων από τον συγγραφέα σε επίσης εξαιρετική γλώσσα.
2018-02-10 02:32:48
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ"
Διάβασα την κλέφτρα ξέροντας ότι έχω μπροστά μου ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από έφηβους και ίσως απευθύνεται κυρίως σε αυτούς. Είναι ένα ειλικρινές έργο που πετυχαίνει τον σκοπό του δείχνοντας τη φρίκη του πολέμου και προκαλώντας συναισθήματα. Νομίζω ότι κάποια τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται στην αφήγηση δίνουν μασημένη τροφή στον αναγνώστη και μειώνουν το ενδιαφέρον. Επίσης αν έλειπαν κάποια επεισόδια πιστεύω ότι θα βοηθούσαν στην οικονομία του λόγου χωρίς να στερήσουν κάτι από την ομορφιά του κειμένου και της αρχικής ιδέας που είναι πολύ καλή.
2018-01-27 07:15:23

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal MyBank