Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: ΓιώργοςΜ

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΩΣ ΝΑ (ΜΗ) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ "
Εξαιρετικό πόνημα, στο οποίο αναλύεται και με επιστημονικούς όρους ο βαθμός αποτυχίας της περίφημης \'διαπραγμάτευσης\' (που μόνο διαπραγμάτευση δεν ήταν) το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ήταν σαφές εκ των προτέρων ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη χώρα, καθώς όλες οι επιμέρους παραμέτρους της δεν ήταν κατ\' ελάχιστο ευνοϊκές. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα εφήρμοσε το πιο αποτυχημένο chicken game στην ιστορία των διαπραγματεύσεων - και το χειρότερο είναι ότι αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα από τον καθένα. Ελάχιστες γνώσεις game theory ίσως απαιτούνται για ν\' αντιληφθεί κάποιος το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που αναλύονται, αλλά είναι ένα βιβλίο για το γενικό κοινό, όχι για ειδικούς. Προτείνεται ανεπιφύλακτα (αν και, δυστυχώς, ελάχιστοι πείθονται πλέον από τα γεγονότα).
2022-07-19 07:10:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ "
Ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία που έχω διαβάσει! Μαζί με το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, το Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος του Πριμο Λέβι, και τις Ιστορίες από την Κολυμά του Σαλάμοφ, το Τσέρνομπιλ της Αλεξέγιεβις εύκολα συγκαταλέγεται στα κορυφαία βιβλία-μαρτυρίες του ζόφου του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν το Τσέρνομπιλ -κι αργότερα πέθαναν- είναι γροθιά στο στομάχι. Οι περιγραφές των τερατογεννήσεων είναι μάλλον δυσκολοχώνευτες για τον μέσο αναγνώστη. Η οργή για τη (μη) αντίδραση των αρχών της ΕΣΣΔ, τα τερατώδη ψέματα και η προσοπάθει συγκάλυψης , όλα πηγάζουν από τις σελίδες αυτού του αριστουργήματος. Παράλληλα, περιγράφεται και ο ανθρωπότυπος του \'κόκκινου ανθρώπου\', που διαμορφώθηκε στην ΕΣΣΔ - ο άνθρωπος που πιστεύει στο Κόμμα, στο μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμαμ και αρνείται ν\' αμφισβητήσει την πραγματικότητα, εάν η πραγματικότητα δεν είναι σύμφωνη με το αφήγημα του Κόμματος. Κι από κοντά, η θυσία ανθρώπων που πήγαν ως πρόβατα στη σφαγή μη γνωρίζοντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν. Αισχρή πολιτική της Μόσχας να παρέχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεροκάματα σε όσους πήγαιναν να εκκαθαρίσουν την περιοχή, οδηγώντας τους σε σίγουρο και γρήγορο θάνατο. Το βιβλίο προκαλεί μια ανατριχίλα, σήκωμα της τρίχας, απελπισία. Δεν μπορεί να μη διαβαστεί! 5 αστέρια με τόνο!
2022-07-04 11:43:59
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΡΙΠΗ ΤΟΥ 1918 "
Ενδιαφέρον βιβλίο, από το οποίο, ωστόσο, λείπει η ροή. Είναι περισσότερο μια καταγραφή αριθμών, στατιστικών, αποσπασματικών ιστοριών, χωρίς, εντούτοις, να εντοπίζεται κάποια συνοχή στο κείμενο, που θα του επέτρεπε να ρέει. Παρατίθενται πολλά στατιστικά στοιχεία από κρατικά αρχεία και άρθρα από τον Τύπο της εποχής, καθώς και (λίγες) μαρτυρίες. Σε γενικές γραμμές, ενδιαφέρον ανάγνωσμα για ν\' αντιληφθεί κάποιος τι συνέβη πριν +100 χρόνια με την ισπανική γρίπη και -κυρίως- γιατί μάλλον ξεθώριασε από την κοινή μνήμη (π.χ. ελάχιστα έργα ασχολούνται με την πανδημία). Θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, αλλά, για να είμαστε επιεικείς, ο συγγραφέας του έργου δεν είναι λογοτέχνης κι ούτε έχει τέτοιες φιλοδοξίες.
2022-05-30 14:54:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΚΡΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΟΡΩΝ"
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο δύσκολα κατηγοριοποιείται. Δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά αφήγηση σε συνδυασμό με δοκιμιακού (χωρίς να έχει την περιπλοκότητα της σκέψης ενός δοκιμιογράφου) ύφους σκέψεις. Ιδιαίτερως ενδιαφέρουσες οι ιστορίες από την εποχή που η Αλβανία ζούσε στο χοτζικό ζόφο, την πλέον απάνθρωπη μεταπολεμική δικτατορία στην Ευρώπη, και το πώς η αλβανική κοινωνία βγήκε από το σκοτάδι του κομμουνισμού σακατεμένη οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά. Διαβάζεται γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Λογοτεχνικά, με εξαίρεση κάποιες εξάρσεις, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο (φαίνεται ότι είνια πρωτόλειο έργο), αλλά κάποιος θα το διαβάσει κυρίως για να μάθει πράγματα για το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του 1990 και τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι μόνοι που θα το μισήσουν είναι οι παροικούντες τον Περισσό, εκείνοι δηλαδή που στα πρόσωπα των μεταναστών από το Ανατολικό Μπλοκ έβλεπαν αποστάτες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και δεν προσέφεραν καμία χείρα βοηθείας.
2022-02-10 10:54:26
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΘΝΗ ΣΕ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ "
Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Οι περιπτώσεις των χωρών που εξετάζει ο Diamond (Φινλανδία, Ιαπωνία, Χιλή, Ινδονησία, Γερμανία, Αυστραλία, Η.Π.Α.) παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ιστορικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη αυτά ανταπεξήλθαν σοβαρότατες κρίσεις, που τα έθεσαν ενώπιον της ανάγκης να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους, τη θέση τους στον κόσμο και τις προοπτικές τους. Ο συγγραφέας παρουσιάζει αρκετά παριστατικά κρίσιμες περιόδους από την ιστορία των εθνών αυτών, αν και σε κάποια σημεία επαναλαμβάνεται (η επιμέλεια του κειμένου δεν είναι κι η καλύτερη δυνατή). Ο αναγνώστης μαθαίνει παρά πολλά (για όσους ήδη γνωρίζουν αρκετά, είναι μια καλή υπενθύμιση) για τις ιδιαιτερότητες των κοινωνιών αυτών, τους περιορισμούς τους οποίους υφίστανται στην άσκηση της πολιτικής τους, και την αντίδραση των αντίστοιχων κοινωνιών στις κρίσεις αυτές. Ο συγγραφέας φαίνεται να πλατιάζει (και να επαναλαμβάνεται) στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το μισό. Επίσης, θα μπορούσε να παραλείψει πολλές αναφορές σε προσωπικές του γνωριμίες και μαρτυρίες, που χρησιμοποιεί πολλάκις για να επιχειρηματολογήσει, καθώς έτσι αφαιρεί κάποιο μέρος της αντικειμενικής του επιχειρηματολογίας. Σε κάθε περίπτωση, ο περίεργος και έντιμος αναγνώστης με ευρύ πνεύμα θα καταφέρει, διαβάζοντάς το, να αποκομίσει ιδιαιτέρως χρήσιμες γνώσεις για τον κόσμο και το πώς ένα έθνος μπορεί και πρέπει ν\' αντιδρά στις κρίσεις λαμβάνοντας υπόψη (παρά) πολλές και αλληλοσυνδεόμενες περιστάσεις. Πολύ χρήσιμο βιβλίο για να κοιταχτούμε κι εμείς ως κοινωνία στον καθρέφτη και να επιχειρήσουμε έναν επαναπροσδιορισμό κι αναστοχασμό επί των πολλών αστοχιών μας.
2022-02-07 16:49:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ"
Κλασική σουρούνεια αφήγηση, με το ιδιαίτερο ύφος, τη γλώσσα, τα ζεύγη αντιθέτων, που χαρακτηρίζουν τη γραφή του. Η πλοκή δεν είναι συγκλονιστική. Η ιστορία αφορά τη νοσηλεία ενός ναυτικού (βασισμένη στην πραγματική ιστορία του συγγραφέα) σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο, την αλληλεπίδρασή του με τους άλλους νοσηλευομένους, την αγωνία να εξασφαλίσει αποζημίωση από την εργοδότρια εταιρεία και την επιστροφή στην πατρίδα. Όποιος έχει διαβάσει τα αριστουργήματα του Σουρούνη (Μονοπάτι, Χορός, Γκας) και τα έχει αγαπήσει, θα το εκτιμήσει και αυτό το βιβλίο. Διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα.
2022-01-31 09:31:45
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"
Ένα εξαιρετικό δοκίμιο, μέσα από το οποίο πηγάζει μια βαθιά αγάπη, σεβασμός, αλλά και αγωνία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο Στάινερ, μια φωνή που λείπει πολύ μετά το θάνατό του, περιγράφει με σχετικά απλή γλώσσα (πολύ καλή η μετάφραση) ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ευρώπης, τι την ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πολιτισμούς και περιοχές, και που εδράζεται το πολιτισμικό της μεγαλείο. \'Το σπίτι του Γκαίτε είναι λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Μπούχενβαλντ, το σπίτι του Κορνέιγ λίγα μέτρα από το σημείο που έριξαν στην πυρά την Ιωάννα της Λωραίνης\'. Αξίζει να διαβαστεί - δεν θα σας πάρει πάνω από μία ώρα.
2022-01-27 16:17:13
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ"
Είναι το πρώτο βιβλίο του Ρεμάρκ που διαβάζω και δεν θα είναι το τελευταίο. Ο Ρεμάρκ καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στη Γερμανία της Βαϊμάρης εν έτει 1928, μετά την εποχή του υπερ-υπερπληθωρισμού του 1923, λίγο πριν το Κράχ του 1929 και κατά τη διάρκεια που οι ναζί κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στο δημόσιο βίο της εύθραυστης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Είναι μια περίοδος συγκρατημένης αισιοδοξίας και μιας μάλλον ανάλαφρης τάσης, που αντιμετωπίζει τη ζωή μέσα από μια τάση εφήμερης απόλαυσης χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική. Οι τρεις φίλοι έχουν επιβιώσει από το Μεγάλο Πόλεμο και προσπαθούν, δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, να ορθοποδήσουν, να βιώσουν τις εμπειρίες κάθε κανονικού ανθρώπου, να ξεπεράσουν τους εφιάλτες τους, να ερωτευτούν και να πιουν - να πιουν πολύ. Το ποτό ξεχειλίζει μέσα από τις σελίδες του Ρεμάρκ. Οι Γερμανοί την εποχή εκείνη έπιναν πολύ. Ο έρωτας, η αρρώστια, ο θάνατος, η φτώχεια, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στο δρόμο, οι μπαγαποντιές, οι απάτες, όλα αυτά συναποτελούν στοιχεία του μωσαϊκού του βιβλίου, ενώ ο Ρεμάρκ καταφέρνει να περιγράψει τους τρεις πρωταγωνιστές (κι όχι μόνο) με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που καθορίζουν και τις πράξεις, την κοσμοθεωρία και την κατάληξή τους. Η μετάφραση είναι αξιόλογη. Διαβάζεται ευχάριστα.
2022-01-11 12:06:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ "
Όπψς συμβαίνει με σχεδόν κάθε συλλογή διηγημάτων, ορισμένα είναι εξαιρετικά, ορισμένα αρκετά καλά και ορισμένα μάλλον αδιάφορα. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ανατολικά της Δύσης. Τα τρία πρώτα και το Νυχτερινός Ορίζοντας είναι εξαιρετικά, με μια υφέρπουσα ειρωνία (wit, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες), που διαπερνά και ποτίζει το κείμενο, ενώ ο συγγραφέας χτίζει πάνω σε ένα στέρεο πυρήνα πλοκής, χωρίς, ωστόσο, η πλοκή αυτή να είναι το κέντρο της γραφής του. Υφαίνει γύρω γύρω από τον πυρήνα αυτόν, τον οποίο φωτίζει συχνά, τις ζωές των πρωταγωνιστών. Το Αγοράζοντας τον Λένιν είναι μια υπέροχη αντιμαχία μεταξύ εκείνων που θέλουν να ζήσουν το θαυμαστό νέο κόσμο μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και όσων δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι δεκαετίες ολόκληρες ζούσαν για ένα πουκάμισο αδειανό. Αξίζε να διαβαστεί.
2021-11-04 10:35:09
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ"
Δεν πρόκειται για ένα κλασικό ασυτνομικό βιβλίο όπως εκείνα για τα οποία είναι γνωστός ο Τζον Λε Καρέ. Ο αναγνώστης μπορεί ήδη από την αρχή να αντιληφθεί τι γίνεται και γιατί γίνεται, ποιος έχει σκοτώσει την Τέσα και τον Άρνολντ κ.λπ., οπότε όποιος αναζητά έναν κλασικό αστυνομικό γρίφο μάλλον θα πρέπει να διαβάσει κάτι άλλο. Το βιβλίο είναι περισσότερο ένα σφοδρό κατηγορώ του συγγραφέα εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας και την μεθόδων που η τελευταία χρησιμοποιεί για να αυξήσει τα κέρδη της εις βάρος αθώων και, κυρίως, ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Βέβαια, παρά πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη συγγραφή του βιβλίου, καθώς το καθεστώς των κλινικών μελετών είνα σαφώς πολύ αυστηρότερο και υπάρχει πολύ μεγαλύτερος βαθμός συμμόρφωσης των εταιρειών με τους κανόνες αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα αξιόλογο έργο που αξίζει να διαβαστεί με αλλεπάλληλα μοτίβα σασπένς που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η μετάφραση είναι παρά πολύ καλή.
2021-09-29 01:16:37
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

Δεν βρέθηκαν συστάσεις βιβλίων

Συστάσεις Συγγραφέων

#Όνομα
Δεν βρέθηκαν συστάσεις συγγραφέων

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS