Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές πάνω από 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες Δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 150000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: bigbrother

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ "
Σίγουρα μια πρόκληση για τους συντηρητικούς, αλλά και τους προοδευτικούς αναγνώστες. Γραμμένο από ειδικευμένους επιστήμονες, βασιζόμενο κυρίως σε αναλύσεις της Πολιτισμικής Κοινωνιολογίας, αντλώντας και κριτικάροντας υλικό από αφηγήσεις, αρχειακές πηγές, στατιστικές έρευνες, δημοσιογραφικά κείμενα, λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα, επιχειρεί μάλλον να αποκαθάρει τις αναπαραστάσεις μας από στρεβλώσεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Ποτέ στο παρελθόν, δεν θα σκεφτόμουν να διαβάσω, π.χ., μια ανάλυση για τον ελληνικό αθλητικό οπαδισμό. Δεν είμαι τόσο «παλιός», επίσης, ώστε να θυμάμαι τα φλιπεράκια ή να με συγκινεί η «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» και η πανκ. Επίσης, δεν είχα σκεφτεί ποτέ τον αποπροσανατολισμό που φαίνεται να επιφέρει το φωτορεπορτάζ στο ζήτημα των ναρκωτικών. Το βιβλίο επίσης, παρότι βαθιά κοινωνιολογικά στοχαστικό, παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του απολίτικο (κάποιες πολιτικές αναφορές βλέπουμε στο κείμενο του Ζαϊμάκη για τον οπαδισμό, κυρίως όμως στο κείμενο του Κατσούδα για τον αντικομμουνιστικό λόγο, στο κείμενο του Κολοβού για την punk σκηνή και στο κείμενο του Σκλαβενίτη για τις καταλήψεις) και εστιάζει πιο πολύ σε εθνογραφικές, κοινωνιολογικές και πολιτισμικές αναφορές στη λαϊκή και pop κουλτούρα (προσοχή όμως: η πανκ ήταν μια αντικουλτούρα, σε αντιδιαστολή με την ποπ, λαϊκή και μαζική κουλτούρα), καθώς και σε μικροϊστορίες της καθημερινής ζωής της μεταπολεμικής Ελλάδας, που συνήθως παραγκωνίζονται προς όφελος μεγάλων αφηγήσεων. Η νεολαία, φαίνεται, να απομακρύνεται από τις σταθερές και παγιωμένες εξουσίες, αλλά μάλλον ως ανεπεξέργαστη υποκουλτούρα και όχι ως επαναστατικό υποκείμενο. Το κείμενο για την πορνεία, του Κατσούδα και η αντιμετώπιση της σεξουαλικότητας των κοριτσιών (κείμενο της Κοσυφόγλου) μου φαίνονται πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά. Αναρωτιέμαι τελικά, αν η συλλογική και σοβαρή αυτή προσπάθεια είναι για να κατακρημνίσει τον ηθικό πανικό και τα ηθικά-πολιτισμικά στερεότυπα γύρω από τη νεολαία ή μόνο για να αποθεώσει τη νεανικότητα.
2019-06-09 13:54:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΫΝΕΡ "
Ο B. Brecht διακρίθηκε κυρίως ως θεατρικός συγγραφέας, αλλά όλα τα έργα του έχουν υψηλή αισθητική αξία.
Είναι χρήσιμη στην παρούσα έκδοση η εισαγωγή του Π. Μάρκαρη. Ο Μπρεχτ πρώτα βίωσε κάποιες εμπειρίες και στη συνέχεια τις ενέταξε σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, αυτό του μαρξισμού. Σκοπός του ήταν βασικά το ξεγύμνωμα του παραλόγου και η απελευθέρωση του ανθρώπου.
Ωστόσο, ο ήρωάς του, ο κ. Κ, με τις παραβολές του, ξεφεύγει από την αυστηρά μαρξιστική σκέψη και αναφέρεται σε διαφόρων ειδών συναισθήματα και βιώματα.
Στο έργο τούτο, ο Μπρεχτ μιλά με παραβολές και αποφθέγματα και μας γεμίζει περισσότερο με ερωτήματα, παρά με απαντήσεις.
2019-06-09 13:47:17
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
Αυτός ο δεύτερος συλλογικός τόμος με αυτοτελή κείμενα των Braudel, Duby, A
aldez, Aymard, Gaudemet και Solinas είναι δύο σκαλοπάτια πιο πιάνω όσο αφορά την απαιτητικότητα και τη δυσκολία, σε σχέση με τον πρώτο τόμο «Η Μεσόγειος: ο χώρος και η ιστορία». Σε αυτόν τον τόμο, σε κάθε συγγραφέα των Annales αντιστοιχεί και ένα κείμενο. Αυτό το βιβλίο είναι καλύτερο και πιο ενδιαφέρον από τον πρώτο τόμο. Αρκετά αφηρημένο και χαοτικό ήταν το κείμενο του Aymard που αφορούσε τις αποδημίες στη Μεσόγειο. Τα ίδια αρνητικά που παρουσιάζει ο πρώτος τόμος, ισχύουν κι εδώ. Δηλαδή, απουσία οργανωμένων παραπομπών, απουσία βιβλιογραφίας και ευρετηρίου. Η μετάφραση του Κ. Αντύπα είναι έξοχη. Ένα άλλο αρνητικό του δεύτερου αυτού τόμου είναι η απουσία συνοχής στα κείμενα. Πρόκειται για αυτοτελείς προσπάθειες του κάθε συγγραφέα, που απλώς αναφέρονται στη Μεσόγειο. Ενώ στον πρώτο τόμο, που τα περισσότερα κείμενα ήταν γραμμένα από το Braudel, ήταν πιο εμφανής μια συνέχεια στη θεματολογία και στο συγγραφικό στυλ.
2019-06-09 13:45:44
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ "
Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται σε παιδιά και ηλίθιους, γράφει ο συγγραφέας... Ή μήπως απευθύνεται τελικά σε ηλίθιους; Όταν, πέρα από εξοπλισμούς που προορίζονται για πράξεις βίας, διαφημίζει τις ναρκωτικές ουσίες, παρέχει οδηγίες προς παρασκευή τους και θεωρώντας τις, πράξεις απελευθέρωσης! Όταν τα ναρκωτικά και η χρήση τους, διέλυσαν και φαλκίδευσαν τόσα κινήματα! Για τους υποψήφιους "αντάρτες" του σήμερα, είναι σχεδόν άχρηστο, για το λόγο ότι όλες τις πληροφορίες τις μαθαίνουν από το διαδίκτυο ή "από στόμα σε στόμα" κι όχι με το δύσκολο τρόπο που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο.
2019-05-24 16:35:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ"
Διαβάζεται πολύ εύκολα, όπως και "Η μικρή ιστορία της φιλοσοφίας" του ίδιου. Εδώ όμως δεν καταπιάνεται με την ιστορία της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων, αλλά με διάφορα βασικά φιλοσοφικά προβλήματα και διάφορες φιλοσοφικές σχολές. Δίνει έμφαση και πάλι στο ζήτημα της πίστης και της ύπαρξης ή ανυπαρξίας Θεού/ανώτερης δύναμης, χωρίς να κρύβει επιμελώς την αθεΐα του.
2019-05-22 09:55:07
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1780 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ "
Ένα ανατρεπτικό, σπουδαίο, ψύχραιμο και κλασικό πόνημα ενός σπουδαίου ιστορικού. Θα έπρεπε να το διαβάσουν οι εθνικιστές όλων των χωρών για να καταλάβουν ότι τα έθνη και ο εθνικισμός δεν είναι αυτονόητα και διαφανή φαινόμενα, αλλά αντιφατικά και σύνθετα.
Ο Hobsbawm ξεκινά από μια προσέγγιση από τα κάτω, αποδεικνύοντας ότι κανένα κριτήριο (γλώσσα, θρήσκευμα, καταγωγή και άλλα) δεν αρκεί για να κατανοήσουμε τον εθνικισμό. Στη συνέχεια επιχειρεί μια άνωθεν ανάλυση, βασιζόμενος στην κρατική βούληση και υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η γλώσσα είναι ένα πολιτισμικό κατασκεύασμα. Μελετά, έπειτα, τη μετεξέλιξη του εθνικισμού από φιλελεύθερο φαινόμενο σε συντηρητικό, αυτή τη φορά αναφερόμενος σε αρκετά ταξικά κριτήρια, καθώς και τον εμποτισμό μου με φυλετικά χαρακτηριστικά. Ιστορικά, αποδεικνύει ότι ο εθνικισμός κάλλιστα μπορεί να συμπλέει με το μαρξισμό και την αριστερά και με κοινωνικά ζητήματα. Αναλύει επίσης με πολύ οξυδερκή τρόπο τα φαινόμενα της μετανάστευσης και του ρατσισμού. Επίσης δείχνει τις δυσκολίες των θεωρήσεων του εθνικισμού (Mazzini, Ουίλσον, Λένιν και άλλων) στην πραγματικότητα της εξέλιξης του φαινομένου
Το έργο αυτό είναι κατά βάση δυτικοκεντρικό, με πολλές αναφορές όμως στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του παγκόσμιου εθνικισμού. Είναι απαιτητικό έργο, με πολλές λεπτομέρειες, αλλά με φοβερά παραδείγματα και μια ζωηρή γραφή. Ο επιφανής ιστορικός χρησιμοποιεί εργαλεία εθνολογίας, στατιστικής, οικονομίας, κοινωνιολογίας και άλλων επιστημών.
Μόνη ένσταση η εξής: ο Χομπσμπάουμ διαβλέπει ότι ο εθνικισμός στον 21ο αιώνα θα είναι ένα φαινόμενο σε παρακμή. Σε μια υποσημείωση που παραθέτει στην τελευταία σελίδα, θα συμφωνούσα όμως με το Gellner και τον Anderson «ότι η αυταπόδεικτη επιτυχία του εθνικισμού σημαίνει ότι ο εθνικισμός είναι πολύ βαθιά ριζωμένος στη σκέψη και τη συμπεριφορά των ανθρώπων».
2019-05-08 13:04:29
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ"
Τι είναι Δύση; Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός; Μια ιστορική παράδοση; Μια θρησκεία; Ένας πολιτισμικός χώρος; Ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου; Ποια είναι τα συστατικά στοιχεία και η ιστορική πορεία της Δύσης; Ποιοι την εχθρεύονται; Ποια είναι τα φωτεινά, θετικά και πια τα σκοτεινά και δολοφονικά της σημεία; Ποιες οι αντιφάσεις της; Τι εννοούμε όταν λέμε παγκοσμιοποίηση; Μήπως δυτικοποίηση του κόσμου; Αλλά ποια είναι τα προβλήματα αυτής της δυτικοποίησης;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα μας απαντά με πολύ απλό, κατανοητό, συνοπτικό, αλλά και αντικειμενικό τρόπο ο Ροζέ-Πολ Ντρουά. Τελικά Δύση είναι οικουμενικότητα, καινοτομία και διαρκής αναθεώρηση, με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους σημεία. Η Δύση που πρέπει να υπερασπιζόμαστε, είναι εκείνη με τη φωτεινή και αισιόδοξη όψη της.
Απευθύνεται και σε έφηβους. Έξοχο!
2019-05-08 13:03:03
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
Μια ξενάγηση το χώρο και την ιστορία της Μεσογείου, βασιζόμενη κυρίως σε κείμενα του έξοχου ιστορικού των Annales, Fe
and Braudel. Μια ξενάγηση κατανοητή ακόμη και για τους πιο αδαείς, που δίνει έμφαση στην ιστορία της καθημερινότητας. Οι τρεις ιστορικοί (Braudel, Coarelli, Aymard) βασίζονται κυρίως στα πορίσματα της Αρχαιολογίας (με τις ανασκαφές και τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης), της Γεωγραφίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Εξαιρετικό έργο, στο οποίο όλοι οι μετέπειτα ιστορικοί ανατρέχουν. Αρνητικά του βιβλίου είναι η μη παράθεση παραπομπών και βιβλιογραφίας, καθώς και η έλλειψη ευρετηρίου. Από τα πιο γόνιμα βιβλία ιστορίας που έχω μελετήσει!
2019-05-08 13:01:54
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΛΑΤΩΝ: ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ "
Το 399 π.Χ. είναι μια τρανταχτή περίπτωση που η δημοκρατία εκδικείται, μην αντέχοντας την κριτική. Η απολογία του Σωκράτη, μέσω της γραφής του Πλάτωνα, είναι μια «απολογία» στην οποία απουσιάζει η δειλία και η ενοχή. Είναι ένα έξοχο ρητορικό κείμενο, όχι «σοφικίστικο», που να επιδιώκει να παρουσιάσει τη μέρα νύχτα και τη νύχτα μέρα, αλλά καθοδηγούμενο από το θεό, την αρετή, την αλήθεια και τον ορθό λόγο. Ο Σωκράτης, με κάποια αυθάδεια και βαθιά αυτοεκτίμηση, καταρρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του και, παρά ταύτα, καταδικάζεται σε θάνατο, που, ενώ μπορούσε να τον αποφύγει, θεώρησε ανήθικο να παραβεί τις αποφάσεις των νόμων και της πόλης. Η θανάτωσή του τού χάρισε μια υστεροφημία, που διαρκεί ακόμα, κι ας έχουν περάσει περίπου 2,5 χιλιετίες από τότε! Ο Σωκράτης δεν αναμίχθηκε με την πολιτική. Υπήρξε όμως γενναίος στρατιώτης και «μαχητής του διαλόγου στους δρόμους» απέναντι σε νεότερους και γηραιότερους. Δεν δίδασκε, τουλάχιστο επ’ αμοιβή. Αμέλησε τη δική του ζωή και τη δική του οικογένεια για να μιλήσει για την αξία της λιτότητας και της αρετής. Δεν φοβήθηκε ποτέ το θάνατο. Είχε ώριμες αντιλήψεις για το θάνατο, που επηρέασαν αργότερα τους Κυνικούς, τους Επικούρειους και τους Στωικούς. Διατεινόταν ότι ένα πράγμα γνώριζε, ότι δεν γνώριζε τίποτε, αλλά μάλλον γνώριζε πολύ περισσότερα, τα οποία, πιστεύω, ότι από σεμνότητα δεν τα παραδεχόταν. Κίνησε αντιπάθειες και απέκτησε εχθρούς από το χώρο των ποιητών, των τραγωδών, των ρητόρων, των εμπόρων και των πολιτικών. Το αμάρτημά του ήταν ότι ζούσε όπως φιλοσοφούσε και πάσχιζε μανιωδώς να βρει την αλήθεια. Εξαιρετικό φιλοσοφικό μανιφέστο, που θα μείνει ανεξίτηλο! Αρκετά καλή έκδοση και από τον Κάκτο, με τον πρόλογο και την εισαγωγή, την απλή απόδοση στα νέα ελληνικά και κάποιους σχολιασμούς πάνω στο κείμενο.
2019-05-08 13:00:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΡΤΝΟΙ"
Γενικά, δεν είμαι φίλος της ψυχανάλυσης. Η ψυχανάλυση μπορεί να καταστεί Αστυνομία Σκέψης (ή και σώματος) και δικαστής (Χορκχάιμερ). Τέλος, την ψυχανάλυση τη χαρακτηρίζει απουσία δυνατότητας διάψευσης, άρα δεν είναι επιστήμη (Popper).
Εντούτοις, στο παρόν βιβλίο έχουμε μια καταιγιστική εξομολόγηση του Αλεξάντερ Πόρτνοϊ. Ο Roth μας μυεί στα άδυτα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας με ρεαλιστικό, ανίερο, τολμηρό και βωμολοχικό τρόπο. Το έργο του έχει πολύ ενδιαφέρον και όλοι μπορούμε να βρούμε κομμάτια του εαυτού μας μέσα σ’ αυτό.
Το Σύνδρομο Πόρτνοϊ θίγει πολλά θέματα: τη σχέση μητέρας-παιδιού, την αίσθηση κατωτερότητας των Εβραίων που ζούσαν στις ΗΠΑ, τις ενοχές που προξενεί ο εβραϊκός-ιουδαϊκός πουριτανισμός.
Ο κυριότερος όμως προβληματισμός του έχει να κάνει με την ταυτόχρονη-και μη αντιφατική για μένα-συνύπαρξη του ανθρωπισμού, του αλτρουϊσμού και της αμφισβήτησης των αιτιών που προκαλούν τα δεινά του συστήματος στον κόσμο, με την έντονη, εγωιστική και, χωρίς πολλές αναστολές, σεξουαλικότητα. Αυτό είναι οι άνθρωποι, μην το ξεχνάμε! Είναι ιδεαλιστικά πνεύματα και σκοτεινή ύλη.
2019-05-08 12:59:56
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

Συστάσεις Συγγραφέων

#Όνομα
1.BOYNE JOHN

Βρείτε μας στο...

Ασφαλείς Συναλλαγές

Verisign Eurobank EFG
Paypal MyBank
Verisign Eurobank EFG
Paypal MyBank