Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: Γρηγόρης Αυξεντίου

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ "
Άρτι αναγνωσθέν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Το υλικό που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας ήταν τεράστιο.Ο Σακελλαρίου εστιάζει σε μια σύντομη χρονική περίοδο, η οποία όμως αποδείχθηκε κρισιμότατη για τη συνέχεια της Ελληνικής Επανάστασης. Δηλαδή την απόβαση του ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και τη δημιουργία πολύτιμου προγεφυρώματος για τις επόμενες (καταστροφικές) ενέργειές του στον Μοριά. Δυστυχώς, ένας συνδυασμός παραγόντων επέτρεψε στον ιμπραήμ να απιβιβαστεί εύκολα στη Μεσσηνία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να πραγματοποιήσει τα ολέθρια για την Ελληνική Επανάσταση σχέδιά του.Είναι γνωστοί αυτοί οι παράγοντες : Η ολοκληρωτική ανικανότητα του Γ.Κουντουριώτη ως προέδρου και αρχιστρατήγου,η φυλάκιση του Θ.Κολοκοτρώνη στην Ύδρα, η ανυπαρξία σχεδίου δράσης, η απρονοησία για παροχή πολεμοφοδίων και τροφής σε όσους αποφάσισαν να πολεμήσουν ,η απροθυμία των Πελοποννησίων να πολεμήσουν μαζί με τους Ρουμελιώτες,οι λιποταξίες κλπ.Κάποια στιγμή αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Θ.Κολοκοτρώνη .Ο αθάνατος Γέρος του Μοριά κατέστρωσε σχέδιο αντιμετώπισης του ιμπραήμ, που αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό. Εμπνεύστηκε τη φθορά των Αιγυπτίων μέσω του συνεχούς κλεφτοπολέμου .Παρά τη θηριώδη ισχύ και την άριστη οργάνωσή τους,οι Αιγύπτιοι ποτέ δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν ολοκληρωτικά την Ελληνική Επανάσταση.
2023-08-19 11:13:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ 1821 ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ "
Άρτι ολοκληρωθέν. Ο υπερφίαλος και βαρύγδουπος τίτλος,με τον υπονοείται πως μέχρι τότε είχαν γραφτεί κυρίως ψέματα για το 1821,δε συνοδεύεται από σοβαρό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα παραλήρημα του κοντοχωριανού μου Σκαρίμπα εναντίον του Κλήρου και των κοτσαμπάσηδων, πασπαλισμένο με λίγα ιστορικά στοιχεία. Η επίθεση εναντίον του Κλήρου είναι χυδαία και καταλήγει σε ασυναρτησίες. Πχ αποκαλεί εθνικά καθάρματα τον Πατριάρχη και τους Αρχιερείς, γράφει ότι κατά την Άλωση υπήρχαν τάχα 300.000 μοναχοί, ότι δεν απειλήθηκε ποτέ η χριστιανική πίστη στην οθωμανική αυτοκρατορία (οι νεομάρτυρες άραγε αυτοκτόνησαν;) ,ότι οι Τούρκοι ήταν από τους πιο ανεξίθρησκους λαούς του κόσμου (αν είναι δυνατόν!Το σχετικό βιβλίο του Βρυώνη το διάβασε; ) ,ότι οι θρύλοι για την Άλωση ήταν ψέματα των παπάδων κλπ.Παθαίνει αμόκ εναντίον των κοτσαμπάσηδων . Σίγουρα ο ρόλος τους ήταν αρνητικός. Υπήρξαν όμως οικογένειες προυχόντων, που προσέφεραν στον Αγώνα πακτωλούς χρημάτων και πολλούς νεκρούς .Ξεκάθαρα παραχαράσσει την Ιστορία καταλήγοντας στο 3ο βιβλίο του πως η Επανάσταση ήταν μόνο κοινωνική (ενώ στα 2 πρώτα γράφει πως είναι και εθνική).Διαφωνεί πως το \'21 έγινε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, αντίθετα με την παραδοχή των ίδιων των Αγωνιστών και τη γνώμη των σημαντικότερων ιστορικών. Κατηγορεί ψευδώς τη Φιλική Εταιρεία πως επιθυμούσε να καθίσει στο σβέρκο των λαών υποκαθιστώντας τους Τούρκους. Προσβάλλει τον Κοραή και τον Καποδίστρια πως τάχα δεν ήθελαν και πολέμησαν την Επανάσταση. Φυσικά, οι ενδοιασμοί για την κατάλληλη στιγμή έναρξης του Αγώνα δεν αναιρούν ούτε τον πατριωτισμό των προαναφερθέντων ούτε σημαίνουν μη υποστήριξη του Αγώνα...Στο τέλος παρατίθενται διάφορες επιθέσεις του Σκαρίμπα γεμάτες εμπάθεια εναντίον διακεκριμένων λογοτεχνών της εποχής. Μετάνιωσα που αγόρασα το βιβλίο αυτό. Καλύτερα να έπαιρνα μια πίτσα να φάω.
2023-08-12 21:08:58
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821"
Άρτι αναγνωσθέν.Αναγνωρίζω την ηθική ακεραιότητα του Κορδάτου ,σέβομαι τους αγώνες του (σε πολύ δύσκολες εποχές),επ \' ουδενί δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του,αλλά το βιβλίο αυτό (που υπήρξε σημείον αντιλεγόμενον όταν εκδόθηκε) είναι προβληματικό και δεν το προτείνω σε κανέναν.Πολλά από αυτά που γράφει ο Κορδάτος δεν ερείδονται στην Ιστορία, πχ ότι οι καλόγεροι και ο Γεννάδιος Σχολάριος άνοιξαν τις πύλες του Κάστρου κι έβαλαν τους Τούρκους μέσα ,ενώ οι άλλοι πολεμούσαν ακόμη ή ότι λίγοι ανώτατοι κληρικοί ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας (υπάρχουν στοιχεία για 80 τουλάχιστον) ή ότι τάχα ο Κωλέττης ήταν εκπρόσωπος των δημοκρατικών και οι εμφύλιες συγκρούσεις ήταν ταξικοί αγώνες.Λυπήθηκα που ο συγγραφέας υπερασπίζεται τον ανθέλληνα φίνλει και τον βάρβαρο σατράπη αλή πασά και κατηγορεί άδικα τον Καποδίστρια. Η βασική,《δομική 》 αδυναμία του έργου αυτού είναι πως ο συγγραφέας προσπαθεί να εξηγήσει την Επανάσταση του 1821 (και όσα προηγήθηκαν αυτής) με βάση τη θεωρία του ιστορικού υλισμού. Το \'21 όμως δεν περιορίζεται σε τέτοια καλούπια.Είναι πολύ ευρύτερο.Αυτό είναι σαφές.
2023-08-04 13:10:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΡΔΗΝ, ΤΕΥΧΟΣ 120, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2021 "
Άρτι αναγνωσθέν. Είναι το αφιέρωμα του περιοδικού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.Γράφουν διάφοροι συγγραφείς ενδιαφέροντα κείμενα σχετικά με τον εθνομηδενισμό, την πολιορκία του Μεσολογγίου, το 1821 στη ζωγραφική, τα πυρπολικά κλπ.Αξίζει να διαβαστεί.
2023-07-22 18:37:36
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΡΔΗΝ, ΤΕΥΧΟΣ 122, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 "
Άρτι περαιωθέν. Ενδιαφέρον αφιέρωμα, στο οποίο αναιρούνται οι εσφαλμένες απόψεις κάποιων αναθεωρητών ιστορικών σχετικά με τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον πανούργο,θηριώδη τύραννο αλή πασά. Για τον τελευταίο μάλιστα έγινε και συνέδριο στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821.Πόσο προσβλητικό για τα χιλιάδες θύματα του αιμοβόρου σατράπη...Δυστυχώς, οι εθνομηδενιστές κυριαρχούν στα ΜΜΕ και τα πανεπιστήμια.
2023-07-22 09:19:30
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)"
Άρτι ολοκληρωθέν. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα για τη μεγαλειώδη Ελληνική Επανάσταση του 1821.Ο Καργάκος μελέτησε άριστα τη βιβλιογραφία, ακόμα και έργα που αναφέρονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένους τόπους. Πολλές φορές επικρίνει τις θολές και ανιστορικές απόψεις των αποδομητών ιστορικών.Η Επανάσταση του 1821 έχει πρωτίστως εθνική και θρησκευτική διάσταση, σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές της. Φυσικά ,υπάρχει δευτερευόντως και η ταξική διάσταση, όπως και οι τοπικιστικές έριδες.Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χάθηκαν στον 9ετή Αγώνα ,από τον οποίο προέκυψε το πρώτο εθνικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη. Η ανάγνωση του έργου αυτού μπορεί να συνδυαστεί με την (κριτική) παρακολούθηση στο διαδίκτυο εκπομπών ,όπου η Μαρία Ευθυμίου και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος συζητούν για την Επανάσταση του 1821.
2023-07-08 14:47:48
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ "
Προ ολίγων εβδομάδων περαιωθέν. Σπουδαίο βιβλίο, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει για τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821.Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για τον κόπο του. Έχοντας μελετήσει άριστα τη βιβλιογραφία δε διστάζει να διαφωνήσει (τεκμηριωμένα) με μεγάλους ιστορικούς. Ο Παπαγιώργης καταγράφει τις κινήσεις του Μαυροκορδάτου.Ηρθε στην Ελλάδα ξεκάθαρα για να καλύψει το κενό στην πολιτική διοίκηση. Επειδή στον Μοριά δεν υπήρχαν περιθώρια ανέλιξης επινόησε την ανάγκη ενός νέου διοικητικού κέντρου στο Μεσολόγγι. Δεν πτοούνταν από καμία δυσκολία. Τα καπάκια ήταν μια μορφή συνεννόησης με τους Τούρκους, η οποία πραγματοποιήθηκε πολλές φορές. Αν και στις αρχές του Αγώνα δεν ήταν οι στόχοι του ξεκάθαροι σε όλους τους οπλαρχηγούς, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε προδοτικά τα καπάκια .Οι Έλληνες ωφελήθηκαν πολύ από αυτά. Ο πανούργος Μαυροκορδάτος με φοβερή επιτηδειότητα τα χρησιμοποίησε για να εξοντώσει τους αντιπάλους του,αμφισβητώντας τάχα τον πατριωτισμό τους. Δυστυχώς, οι ενέργειες του ήταν πετυχημένες .Ο Γώγος πρόδωσε την Ελλάδα, ο Βαρνακιώτης ατιμάστηκε και αποκαταστάθηκε χρόνια μετά, ο Καραϊσκάκης δικαστηκε και αθωώθηκε, ενώ ο Ανδρούτσος συκοφαντήθηκε, απομονώθηκε, συνελήφθη και εκτελέστηκε.
2023-06-25 12:16:04
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ '21"
Άρτι ολοκληρωθέν. Εξαιρετικό βιβλίο. Παρουσιάζει ολόκληρες τις ζωές των αναφερόμενων μορφών του Αγώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται και κάποιες φυσιολογικές και ανθρώπινες αισθηματικές περιπέτειες. Αυτό δεν ισχύει για τον λόρδο Βύρωνα, του οποίου η ζωή ήταν γεμάτη διαστροφές και για τον οποίο έχασα κάθε εκτίμηση. Τα σκάνδαλα και την ανηθικότητα του Κωλέττη τα γνώριζα από πριν,άρα δεν εξεπλάγην. Ο Κωλέττης είναι η μορφή του Αγώνα που αντιπαθώ περισσότερο, πιο πολύ και από τον Μαυροκορδάτο. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για τον κόπο του.
2023-05-18 15:51:51
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ"
Άρτι ολοκληρωθέν. Το έργο αυτό αφορά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και συγγραφέας είναι ο Γούντχαουζ ,που ήταν μέλος της αγγλικής αποστολής που στάλθηκε στην Ελλάδα στην Κατοχή. Στη ναυμαχία του Ναβαρίνου ο κοινός στόλος Ρώσων,Γάλλων και Άγγλων νίκησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Ο συγγραφέας υπερτονίζει τη συμβολή των Άγγλων στην επιτυχία.Βοήθησε τους Έλληνες η ασάφεια στις εντολές που είχαν οι 3 ναύαρχοι και η καθυστέρηση στην επικοινωνία.Η αγγλική κυβέρνηση δεν ήθελε την καταστροφή του εχθρικού στόλου και ο Κόδρινγκτον βρέθηκε απολογούμενος λίγο αργότερα. Τέλος, λανθασμένη είναι η διαπίστωση που ξέγνοιαστα και ελαφρά τη καρδία κάνει ο συγγραφέας, πως οι Έλληνες ελευθερώθηκαν χάρη στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Οι Έλληνες ελευθερώθηκαν χάρη στον ηρωικό, πολυετή τους Αγώνα, που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και κατά τον οποίο χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνείς τους.
2023-05-10 14:04:18
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΝΗΜΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΕΥΝΑΡΔΟΥ"
Άρτι ολοκληρωθέν. Σπουδαία έκδοση.Το έργο αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη του υπέροχου φιλέλληνα Ευνάρδου. Η παγκόσμια κοινή γνώμη ενθουσιάστηκε μόλις έμαθε για την Ελληνική Επανάσταση και προθυμοποιήθηκε να συνδράμει την Ελλάδα.Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου αναφέρει πως μια βασική αιτία που οι Έλληνες απελευθερώθηκαν πολύ νωρίτερα από τους άλλους βαλκανικούς λαούς ήταν η διεθνής υποστήριξη που είχε ο Αγώνας τους.Ο αξέχαστος Ευνάρδος βοήθησε την Πατρίδα μας με κάθε τρόπο μισό αιώνα περίπου. Η προσφορά του υπερβαίνει αυτή του γνωστότερου φιλέλληνα, λόρδου Βύρωνα . Έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας κατευθύνοντας με συνεχείς επιστολές τον Γ.Σταύρου. Για λόγους πρεστίζ ενέγραψε στους αρχικούς μετόχους τους αδερφούς Ρότσιλντ,τους οποίους καθησύχασε λίγα χρόνια αργότερα, όταν αυτοί θύμωσαν γιατί οι ταμίες της Τράπεζας έπαιρναν σε χαρτονόμισματα μόνο το 20% της αξίας των συναλλαγών.
2023-05-04 09:47:13
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ

ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΟΥ;

ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΟΥ;

ΤΖΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21

ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ
ΑΡΑΒΕΣ

ΑΡΑΒΕΣ

ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ

ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ

MAALOUF AMIN
BORN TO RUN

BORN TO RUN

MCDOUGALL CHRISTOPHER
EAT AND RUN

EAT AND RUN

JUREK SCOTT
ΙΩΑΝΝΗΣ Γ' ΒΑΤΑΤΖΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ' ΒΑΤΑΤΖΗΣ

ΣΑΡΣΑΚΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ
Δείτε περισσότερες συστάσεις...

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS