Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: Εδουάρδος *82*

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "HOTEL SAVOY"
Ένα καλογραμμένο αντιπολεμικό έργο που απηχεί την ατμόσφαιρα του τέλους του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Ο Ροτ προβαίνει σε μια ανατομία της εποχής του, παρουσιάζοντας στον αναγνώστη ένα κόσμο αντιθέσεων (χλιδή-φτώχεια, εντός-εκτός ξενοδοχείου, πάνω-κάτω ορόφους). Το κείμενο βρίθει αλληγορικών στοιχείων, που γίνονται εμφανέστερα κατά την ανάβαση/κατάβαση στους ορόφους του ξενοδοχείου, και την αφήγηση των ιστοριών των ενοίκων, σ' ένα ξενοδοχείο στο οποίο όσο ανεβαίνουμε προς τους πάνω ορόφους αλλάζει η διακόσμηση, το οικονομικό status των ενοίκων, η ατμόσφαιρα, ακόμη και ο χρόνος. Στο Hotel Savoy του Γιόζεφ Ροτ, που χωροθετείται σε μια ανώνυμη πόλη στην Ανατολική μεθόριο της Ευρώπης, οι παρίες διαμένουν στα τελευταία πατώματα, εκεί που «στοιβάζονται τα φέρετρα», τα οποία δεν ενοχλούν τους καλοφαγωμένους ενοίκους. Οι συνειρμοί που γεννιούνται στο μυαλό του αναγνώστη μοιάζουν λογικοφανείς και αναμενόμενοι: Ποιο θα μπορούσε να είναι το Hotel Savoy της εποχής μας, ποιοι οι παρίες και ποιοι οι καλοφαγωμένοι ένοικοι; Σε μια εποχή που τα φέρετρα δεν στοιβάζονται στα τελευταία πατώματα, αλλά στο βυθό της θάλασσας. Στο βιβλίο του αυτό ο Ροτ εισάγει και στοιχεία από την προσωπική του βιογραφία, καθώς ο χαρακτήρας του Μπλούμφιλντ, του ευκατάστατου κυρίου που όλοι περιμένουν να καταφθάσει στη πόλη, αποτελεί έμπνευση από τον αδερφό της μητέρας του, ο οποίος απουσία του πατρός του, τον μεγάλωσε. Απλοϊκό και εύπεπτο, σε μια πρώτη ανάγνωση, το κείμενο του Ροτ θα προβληματίσει τον ανήσυχο αναγνώστη που δεν βολεύεται με μονοσήμαντες ερμηνείες. Άλλωστε, μήπως κι εμείς δεν πηγαίνουμε «από όροφο σε όροφο», αλλάζοντας κατά καιρούς οπτική και τοποθέτηση επί των διαφόρων γεγονότων;
2019-12-04 09:06:06
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ"
Ο Τέοντορ είναι ένας μισαλλόδοξος και άνεργος εθνικιστής, ο οποίος ζώντας στο κοινωνικό περιθώριο και αντλώντας δύναμη από το μίσος που τρέφει για τους συνανθρώπους του προσπαθεί να πετύχει την κοινωνική του ανέλιξη. Μια τραγική φιγούρα που στο τέλος παγιδεύεται στον ιστό της αράχνης που ύφαινε για τους εχθρούς του από έναν ευφυέστερο αντίπαλο, τον Λεντς. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στον αναγνώστη την διαδρομή που ακολουθεί ένας κοινός άνθρωπος, μέσα από την οποία στο τέλος μετατρέπεται σε ένα πειθήνιο όργανο μιας ολοκληρωτικής εξουσίας, παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες του. Μια διαδρομή που εν προκειμένω ξεκινά από τη μύηση του Τέοντορ στις αντιδημοκρατικές ιδέες και τις θεωρίες συνομωσίας, συνεχίζεται με την ένταξή του στο Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και κορυφώνεται με τις βίαιες εκδηλώσεις του εις βάρος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ο συγγραφέας ουσιαστικά προεικονίζει την περίπτωση του Αδόλφου Χίτλερ, που θα εμφανιζόταν σε λίγο στη γερμανική σκηνή. Ο Ροτ γράφει στην εποχή που επικρατούν οι εθνικισμοί, και σε μια κοινωνία που γέννησε προσωπικότητες οι οποίες καλλιέργησαν τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπινου είδους. Ο συγγραφέας αναδεικνύει επιτυχώς τους τριγμούς των αναταράξεων της εποχής του καθώς και το εύρος των κοινωνικών αλλοιώσεων στο σώμα της Ευρώπης. Μέσα στο κείμενο είναι διάχυτη η αίσθηση της εξάπλωσης της βίας, της κατάρρευσης ενός φιλήσυχου και ρομαντικού κόσμου και της εδραίωσης του τυφλού φανατισμού και του φόβου. Οι νύξεις που κάνει ο Ροτ σχετικά με την προοπτική οικοδόμησης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος είναι ξεκάθαρες, και όπως όλοι γνωρίζουμε επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο. Ένα ωραίο κείμενο που ακροβατεί ανάμεσα στη δημοσιογραφική και την λογοτεχνική ματιά αυτού του σπουδαίου στυλίστα.
2019-12-04 09:05:57
Σχόλιο για το βιβλίο "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ) "
Πιθανότατα το βιβλίο αυτό θα συμπεριληφθεί στις καλύτερες αφηγήσεις της Ελληνικής ιστορίας, κυρίως ως προς την χαρτογράφηση της παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Και άλλοι ιστορικοί έχουν καταθέσει την οπτική τους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ο B. Pierron, αυτό που κάνει όμως το πόνημα του Mazower να ξεχωρίζει, είναι η καταφυγή του συγγραφέα σε πηγές όλων των εβραϊκών ιδεολογικών ρευμάτων, γεγονός που συμβάλλει στη διεύρυνση της οπτικής του ιστορικού. Ο Mazower, έχοντας εξειδίκευση στην ελληνική και τη βαλκανική ιστορία, με γραπτό λόγο που αποπνέει απλότητα και σαφήνεια (χαρακτηριστικό γνώρισμα και του δημοσιογραφικού του έργου), παρουσιάζει στον αναγνώστη τη Θεσσαλονίκη της εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής πολυμορφίας, μια πόλη που ουσιαστικά για πολύ καιρό αποτελούσε μικρογραφία της πολυσύνθετης ιστορικής πραγματικότητας των Βαλκανίων, και φυσικά το σπουδαιότερο και μοναδικό εβραϊκό κέντρο στον κόσμο. Ο Βρετανός ιστορικός έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να αναδεικνύει και να αναλύει τις μικρές ιστορίες, που τείνουν να συναντιούνται με την μεγάλη Ιστορία που τις καθορίζει. Με τον τρόπο αυτό χρωματίζει τον καμβά της αφήγησης και παραδίδει στον αναγνώστη ένα ελκυστικό βιβλίο, που παρά τον όγκο του διαβάζεται ευχάριστα.
2019-09-26 08:56:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΚΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"
Ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο. Μια ενδιαφέρουσα ματιά του Ν. Βατόπουλου στις πολιτισμικές ιδιομορφίες της πόλης των Αθηνών, με εστίαση στην αρχιτεκτονική της ιστορία και στην διαρκή «συνομιλία» με την κοινωνική πραγματικότητα. Με ευαίσθητη όσο και διαπεραστική γραφή, ο συγγραφέας αναπτύσσει στο χαρτί μια ποιητική του αθηναϊκού αστικού τοπίου. Ο αναγνώστης, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες καθίσταται κοινωνός μιας περιπλάνησης στον χωροχρόνο, μάρτυρας των αφηγήσεων που ιστορούν οι δρόμοι και τα κτίρια της πρωτεύουσας. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τη δημοσιογραφική πένα του Ν. Βατόπουλου, δεν θα απογοητευτούν.
2019-09-25 08:01:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ 1824-1940"
Αρκούντως διδακτικό. Οι παλινωδίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους σχετικά με το ζήτημα του εξωτερικού δανεισμού, τα αλλεπάλληλα λάθη και η μυωπική στρατηγική των πολιτικών ηγεσιών -που οδήγησαν στον αποκλεισμό της χώρας από τα διεθνή χρηματιστήρια για μισό αιώνα- ο κερδοσκοπικός ρόλος των δανειστών καθώς και μεγάλος όγκος πληροφορίας σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα του εξωτερικού δανεισμού, απόρροια της εκτεταμένης έρευνας της συγγραφέως. Βιβλίο που απευθύνεται κυρίως στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την οικονομική ιστορία της Ελλάδος.
2019-09-23 16:57:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1750-2015 (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Πολύτιμο ανάγνωσμα για τον φίλο της ελληνικής ιστορίας. Υπάρχει μια ρήση, ενός άλλου σημαντικού ιστορικού, του A
old Toynbee: «Μας ενδιαφέρει να καταλάβουμε και όχι να εγκρίνουμε ή να επικρίνουμε». Το βιβλίο μοιάζει να ακολουθεί πιστά αυτό το μοτίβο, με την εγκυρότητα που χαρακτηρίζει το έργο του κ. Δερτιλή.
2019-09-21 09:53:56


Συστάσεις Βιβλίων

Συστάσεις Συγγραφέων

#Όνομα
1.ROTH JOSEPH
2.RAWLS JOHN
3.EVANS J. RICHARD
4.MAGRIS CLAUDIO
5.MAZOWER MARK
6.ΔΕΡΤΙΛΗΣ Β. ΓΙΩΡΓΟΣ

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS