Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: fotinipoliteia

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΡΗΜΗ ΓΗ "
Πραγματικά, η έκδοση είναι εξαιρετική. Ωστόσο, αν και το προτείνω ως ανάγνωσμα, χρειάζεται περισσότερες από μία αναγνώσεις. Διαλέγω ορισμένα ποιήματα από τη συλλογή ως ξεχωριστά. Οπωσδήποτε, θα το διαβάσω περισσότερες φορές.
2021-10-24 06:47:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΚΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ"
Ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει σε ποίηση τους τελευταίους πέντε μήνες. Τον ανακάλυψα τυχαία και τον λάτρεψα! Είναι οπωσδήποτε ξεχωριστός και κάθε του στίχος δημιουργεί νέο πεδίο έμπνευσης. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
2021-10-24 06:44:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΔΙΨΑ"
H δίψα είναι η ιστορία της σταύρωσης του Ιησού Χριστού από την άποψη του Ιησού. Αμέσως, βυθιζόμαστε στην ιστορία μετά την καταδίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο. Καταδικάζεται από τους άλλους γύρω του και πρέπει να περάσει μια νύχτα στη φυλακή πριν ακολουθήσει ο θάνατός του το πρωί. Η Nothomb υφαίνει ένα μυθολογικό πορτρέτο -πολύ ανθρώπινο- γύρω από μια από τις πιο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες όλων των εποχών.
Πριν διαβάσω το συγκεκριμένο, βρήκα το θέμα του βιβλίου πολύ φιλόδοξο για κάθε συγγραφέα, ακόμα και με τη φήμη της Nothomb. Δεν είναι το είδος της ιστορίας που θέλετε να αντιμετωπίσετε ή να επαναπροσδιορίσετε χωρίς να περιμένετε αμφισβήτηση. Διαπίστωσα ότι η Nothomb ξεκίνησε γράφοντας μια αναδημιουργία της ζωής και των καιρών του Ιησού, αλλά στη συνέχεια παρεκκλίνει για να επικεντρωθεί σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο και χρησιμοποιεί την αρχική ιστορία ως εκτεταμένη μεταφορά.
Η λέξη "soif" στα γαλλικά μεταφράζεται στη λέξη "διψασμένος" στα ελληνικά. Σε όλο το βιβλίο, το Nothomb συνδέει τη δίψα σαν να είναι μια μορφή εξέγερσης και αυτοεπιβεβαίωσης, καθώς και μια μεταφορά για τη ζωή. Σκέφτηκα πολύ για το πώς η "δίψα" δεν έχει πραγματικό αντώνυμο στα γαλλικά ή στα αγγλικά (όπως επισημαίνει η Nothomb). Η δίψα για ζωή υπερτερεί των πιο βασικών αναγκών της ζωής και γίνεται κάτι στο οποίο προσκολλάται ο Ιησούς ενώ βιώνει τεράστια βάσανα.
Για όλα τα παραπάνω αξίζει μια ανάγνωση. Δεν είναι από τα βιβλία που περνάνε απαρατήρητα.
2021-10-24 06:42:13
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ "
Εξαιρετικό βιβλίο από όλες τις απόψεις. Καθόλου δύσκολο, ακόμα για τον τελείως άσχετο. Η γραφή του Σφενδουράκη σε συναρπάζει και κινείται μες στη σφαίρα της επιστήμης και της επιστημιολογίας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
2021-08-21 10:15:12
Σχόλιο για το βιβλίο "ΛΟΥΜΠΕΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑΚΙ"
Σε αυτή την ιστορία ενηλικίωσης με μια συστροφή, γλιστράμε εύκολα στο μυαλό της Μπιάνκα, της έφηβης αφηγήτριας της, νιώθοντας τη διαδοχή των συναισθημάτων της –θλίψη, σύγχυση, φόβος, ανομία, στοργή, ντροπή– αλλά ταυτόχρονα κοιτάζουμε κάτω το σώμα της σαν από μεγάλο ύψος.
Στην πραγματικότητα η ίδια η Μπιάνκα σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζεται διαχωρισμένη από τα συναισθήματά της και περνάει την τραυματική αυτή χρονιά σαν σε όνειρο. Αλλά γνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα της είναι κρυμμένα. Το επίτευγμα του Μπολάνο είναι να μας κάνει να τα εξερευνήσουμε.
Ωστόσο, η Μπιάνκα βρίσκει τον εαυτό της δεμένο στην εξέλιξη της ιστορίας και κάνει κάποιες δικές της ανακαλύψεις. Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτές είναι οι ανακαλύψεις κάθε εφήβου που μεγαλώνει, σχετικά με τη σεξουαλικότητα, την προσωπικότητα κι ακόμα και για την ηθική. Αλλά εδώ μάλλον είναι που ο Μπολάνιο επιδέξια μας οδηγεί με αμείωτο ενδιφέρον σε ένα αινιγματικό τέλος…που όμως αφήνει μια περίεργη αίσθηση απογοήτευσης…Εξού και τα 3 αστέρια για το βιβλίο. Αν είχα τη δυνατότητα θα έδινα 3.5.
2021-07-18 07:11:06
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60"
Αν και στην αρχή μου άρεσε πολύ από πολλές απόψεις, δυστυχώς έφτασε να είναι μονότονο και οι ιστορίες να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Οπωσδήποτε έχει ενδιαφέρον για την αποτύπωση της εποχής και των κοινωνικών της φαινομένων, τάσεων, τη θέση της γυναίκας, την οικονομία, τη μετανάστευση και πολλά ακόμα, αλλά ως εκεί. Η γλώσσα του συγγραφέα είναι γλαφυρή χωρίς όμως να προσθέτει και κάτι περισσότερο.
2021-07-16 04:05:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΝΑΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ"
Δε γίνεται να αφήσεις την ανάγνωση αυτού του βιβλίου τόσο εύκολα. Οφείλεται κυρίως στο “άνετο” κείμενο του Αλεξάκη και σε μια ροή που σε συνεπαίρνει. Οπωσδήποτε έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για πολλά από τα βιβλία του, αλλά κι άλλες καλιτεχνικές του -άγνωστες για μένα- δραστηριότητες κι ανησυχίες. Μέσα από την προσωπική εξιστόρηση διατρέχει και μια εποχή στην Ελλάδα και σε ταξιδεύει σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τον ξεχωρίζω σαν συγγραφέα και το συγκεκριμένο το ψηφίζω με 3.5 αστέρια. Για όσους ενδιαφέρονται για τη συγγραφή ή τον Αλεξάκη περισσότερο, το συνιστώ ανεπιφύλαχτα.
2021-07-01 07:31:20
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΗ ΓΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΥΠΕΡΟΧΟΙ"
Ίσως ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος να σε προετοιμάζει για όλη την ποιητικότητα που πρόκειται να ακολουθήσει στο βιβλίο. Από τη μέση και εφεξής είναι σαν να ακολουθεί ένα δεύτερο μισό, όχι άσχετο με το προηγούμενο, αφού ο κεντρικός ήρωας ξεδιπλώνεται περίτεχνα μέσα από συμβολική γραφή και εξεζητημένη. Ασυνήθιστα βιωματική και βιογραφική εξιστόρηση, που στην αρχή της είναι άχρονη και με “άναστρο ουρανό”, όπως λέει κι ο ίδιος ο συγγραφέας. Δύσκολα βρίσκεις ποιο είναι το όριο αυτής της ιστορίας, ίσως όπως ακριβώς η αναζήτηση του εαυτού δεν τελειώνει σε μερικές σελίδες, αλλά έχει αέναη μορφή. Η αφηγηματική δομή που περιγράφεται στην εισαγωγή ως kishotenketsu επιτυγχάνει πράγματι, με την απουσία της σύγκρουσης, να εξελίξει την ταυτότητα ενός πρόσφυγα, του “κίτρινου αγοριού” σε έναν ξεχωριστό συγγραφέα που αφετηρία του είναι η απεύθυνση στην αναλφάβητη μητέρα του. Αν και στο πρώτο μέρος, σχεδόν ως τη μέση του βιβλίου, οι λεπτομερείς περιγραφές μπορεί και να κουράσουν, στη συνέχεια αναδύεται ένας οραματισμός και ποιητικότητα χωρίς αυταπάτες για την ετερογενή ταυτότητά του. Η γλυκόπικρη γεύση του γέλιου της μητέρας του, ανάμικτο με τον καπνό του τσιγάρου και τις μυρωδιές του κέντρου περιποίησης που εργάζεται παράνομα, αποτελούν εικόνες της ψυχοσύνθεσης του μικρού κίτρινου αγοριού, του οποίου το όνομα διαβάζουμε σε όλο το βιβλίο μόνο μια φορά. Ένα όνομα που προφέρεται από τον πρώτο του εραστή χωρίς ίχνος τρυφερότητας. Στο υπόλοιπο παραμένει ο Μικρός Σκύλος.
2021-06-26 14:59:11
Σχόλιο για το βιβλίο "ΒΡΟΧΗ"
Αν και πρόκειται για μια σύντομη ιστορία, ωστόσο είναι πλούσια και πολύχρωμη σε σύγκριση με πολλά μυθιστορήματα μεγάλου μεγέθους. Αποδίδει εξαιρετικά τις χριστιανικές δοξασίες κι επιβολές έναντι των γηγενών πληθυσμών και τη σύγκρουση με τη “φύση”. Η “κατήχηση” αντιντίθεται στη λογική, ενώ η αυταρέσκεια αποδεικνύεται υποκρισία. Όσο για τα “ηψηλά” ιδανικά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αυταπάτη. Οι διάλογοι είναι αρκετά θεατρικοί, όπως και το σκηνικό, αλλά σε πολλά σημεία κουραστικό. Η βαθμολογία μου είναι 3.5 αστέρια.
2021-03-23 08:07:21
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ"
Δε θα απέτρεπα κανέναν από το να διαβάσει αυτό το βιβλίο. Είναι γεγονός ότι για το συγκεκριμένο κερδίσε η συγγραφέας το βραβείο Νόμπελ για κάποιο λόγο, και είμαι βέβαιη ότι ίσως με μια πιο εκλεπτυσμένη αναγνωση και μεθοδικόητα να προσφέρει περισσότερα. Ίσως το διαβάσω κάποτε ξανά. Με κούρασε πάντως το μέγεθός του κι άργησα πάρα πολύ καιρό για να το τελειώσω. Επίσης, η διαστρωμάτωση του ήταν “βαριά”, όπως και η αναδιατύπωση γεγονότων και συναισθημάτων.
Υποθέτω, ότι η έλλειψη μια κεντρικής ιστορίας με δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο. Στην πραγματικότητα υπάρχει παρά μόνο ένας παρατηρητής-αφηγητής γύρω από καταστάσεις. Αφού σχεδόν φτάνεις στη μέση του βιβλίου, μετά γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια ομάδα νέων ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια φτωχή χώρα υπό μια βάναυση δικτατορία. Ομολογώ, με παίδεψε πάρα πολύ.
2021-03-19 07:14:07
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

Δείτε περισσότερες συστάσεις...

Συστάσεις Συγγραφέων

#Όνομα
1.ELIOT THOMAS-STEARNS (NOBEL 1948)
2.ΠΡΕΒΕΔΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
3.ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
4.VUONG OCEAN
5.PINKER STEVEN
6.BACHELARD GASTON
7.BRONTE EMILY
8.CASTELLS MANUEL
9.GORDIMER NADINE (NOBEL 1991)
10.WITTGENSTEIN LUDWIG
11.WOOLF VIRGINIA
12.ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
13.GOETHE JOHANN-WOLFGANG. VON
14.ROTH PHILIP
15.LACAN JACQUES
16.ZWEIG STEFAN
17.CELAN PAUL
18.ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
19.PIRANDELLO LUIGI (NOBEL 1934)
20.SARTRE JEAN-PAUL (NOBEL 1964)
21.BRONTE CHARLOTTE
22.TWAIN MARK
23.ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
24.LORCA FEDERICO-GARCIA
25.HAMSUN KNUT (NOBEL 1920)
26.WILDE OSCAR
27.BRECHT BERTOLT
28.CHOMSKY NOAM
29.RILKE RAINER-MARIA
30.KUNDERA MILAN
31.LESSING DORIS (NOBEL 2007)
32.PUSHKIN ALEXANDER
33.GOGOL NIKOLAI
34.NIETZSCHE FRIEDRICH
35.CHAVARRIA DANIEL
36.BENJAMIN WALTER
37.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
38.CAMUS ALBERT (NOBEL 1957)
39.MORRISON TONI (NOBEL 1993)
40.REICH WILHELM
41.OATES JOYCE-CAROL
42.BECKETT SAMUEL (NOBEL 1969)
43.SUSKIND PATRICK
44.ΚΟΡΤΩ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
45.ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
46.ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
47.ΜΑΤΕΣΙΣ ΠΑΥΛΟΣ
48.SACKS OLIVER
49.SARAMAGO JOSE (NOBEL 1998)

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS