Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ: ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΧΙΝΕΣ

ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΧΙΝΕΣ

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0770-0243




Παρουσίαση

Τα "Επιγράμματα" του Καλλιμάχου παραδίδονται από την Παλατινή Ανθολογία (τα πενήντα οχτώ) και από διαφορετικές άλλες πηγές (τα υπόλοιπα), ενώ για μερικά από αυτά (π.χ. 57, 62 και ίσως το 63) αμφισβητείται η πατρότητα. Από τα σπαράγματα εξάλλου συμπεραίναμε πως ένα μέρος των επιγραμμάτων χάθηκε. Από τα σωζόμενα λοιπόν εξήντα τρία γλωσσικά, στα πέντε χρησιμοποιείται η δωρική διάλεκτος (ειδικά στα 15, 16, 31, 37, 59). Και αντί του κλασικού συνδυασμού (κατά κανόνα εξαμέτρου-πενταμέτρου) χρησιμοποιούνται λυρικά μέτρα σε τέσσερα (17-20). Εξαιρετική είναι η ποικιλία τους και από την άποψη του αριθμού των στίχων. Κλιμακώνονται από την παραδοσιακή μορφολογία τους σε δίστιχα ή τετράστιχα (και λιγότερα σε εξάστιχα) έως τα ελάχιστα πολύστιχα υποκατάστατα άλλου είδους, λ.χ. του επυλλίου ως παραδοξογραφήματος (14), ακόμη και του μίμου (54). [...] (Από τα "Σχόλια στα Επιγράμματα")

Πρόκειται για απαντητική πολεμική εναντίον των βολών των ομοτέχνων του, που προτάχθηκε, καθώς υποστηρίχτηκε από τον Pfeiffer, ως πρόλογος σε μια δεύτερη έκδοση που έγινε στα Αίτια. Με τα Αίτια ο Καλλίμαχος προέβαλε την αφηγηματική -εκτεταμένη- ελεγεία. Απαρτίζονται από τέσσερα βιβλία (άνω των χιλίων στίχων το καθένα). Θέμα τους, καθώς προεξαγγέλλει και ο τίτλος, οι αιτίες ή αρχές των ονομάτων, των τοπωνυμίων, των θεσμών, των εορτών και των εθίμων. Στόχος του Καλλίμαχου λοιπόν, η αποφυγή του επικού μοντέλου και η στροφή του ενδιαφέροντος του αναγνώστη σε συμβάντα και φαινόμενα παράδοξα, που η ποικιλία τους τροφοδοτεί την περιέργειά μας. Και η τεχνική είναι ανεπιτήδευτα πρωτότυπη: Τα Αίτια στηρίζονται στην πιο αδέσμευτη συνειρμική αφήγηση, με βάση την ερωταπόκριση στα δύο πρώτα τους βιβλία και την τριτοπρόσωπη εξιστόρηση στα δύο τελευταία. Για όλα αυτά -και για τα έργα του- η φήμη και η αξία του Καλλίμαχου είχε επιβληθεί στην εποχή του. Αλλά και προκάλεσε επίσης τη ζηλοφθονία κάποιων ομοτέχνων του. Με την ελεγεία "Προς Τελχίνας", που αποτελεί θα λέγαμε και την ποιητική του και έτσι την προτάσσει (με την αιχμηρή μορφή ενός λιβέλου), για να δικαιώσει εκ προοιμίου, καθώς αναφέραμε, τα Αίτια απευθύνεται σε αυτούς τους φθονερούς επικριτές του και τους προσφωνεί χλευαστικά "Τελχίνες". (Από τα "Σχόλια στους Τελχίνες")

Περιεχόμενα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ Η μεταφραστική εμπειρία
ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ Επιγράμματα
[Παίδες "καλοί"]
[Αφιερώματα]
[Επιτύμβια]
[Τέχνη και βιοτή]
Σπαράγματα
Αμφισβητούμενα
Στους Τελχίνες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ
Επιλεγόμενα
Καλλίμαχος
Σχόλια στα επιγράμματα
Σχόλια στα αμφισβητούμενα
Σχόλια στους Τελχίνες
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2001
Αριθμός σελίδων96
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΔΑΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕπιμέλειαΔΑΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδικός Πολιτείας0770-0243
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

thanuser, geopap1984

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

MY GREEK MEZE (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ)
PSYHOULI ELENI
€17.90 €8.95
(-50%)
Κερδίζετε €8.95
ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ
ΨΑΡΡΟΥ ΠΑΟΛΑ
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS