Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ // Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

+
-
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0830-0017
Τιμή Έκδοσης
€21.20
Τιμή Πολιτείας
€14.84
(-30%)
Κερδίζετε €6.36


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στον Πρόλογο (1974) του "Τέταρτου Μέρους" (των τόμων 8 και 9) της "Ιστορίας του Ευρωπαϊκού πνεύματος", είπα ότι τα εφτά κεφάλαια, πού αφιέρωσα στον Μπάιρον, είναι ένα ολόκληρο βιβλίο, πού μπορεί να διεκδικήσει απόλυτη αυτοτέλεια. Προσφέρω σήμερα τα εφτά κεφάλαια στον αναγνώστη σα μια μονογραφία που δεν προϋποθέτει τη γνώση και τη μελέτη των προηγουμένων 205 κεφαλαίων της "Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος".
"Οι λόγοι, που μ' έκαμαν", έγραφα στον "Πρόλογο" του 1974, "να εκταθώ τόσο πολύ στην αφήγηση της ζωής του Μπάιρον και στην ανάλυση και εκτίμηση του συγγραφικού έργου του, καθώς και των πολιτικών του πράξεων, είναι τρεις. Ο ένας είναι, ότι το ποιητικό και γενικότερα το συγγραφικό έργο του αγνοείται στις μέρες μας - ή (με λίγες εξαιρέσεις) δεν εκτιμάται όσο θάπρεπε - από το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς της εποχής μας. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι -όσο κι αν το λησμονούμε σήμερα- δεν υπάρχει δεύτερος ποιητής ή συγγραφέας ή φιλόσοφος ή καλλιτέχνης στον ΙΘ αιώνα, ή και σ' όλους τους αιώνες, που να συγκλόνισε, στις μέρες του, και για κάμποσον καιρό μετά το θάνατό του, τα πνεύματα και τις ψυχές μιας τεράστιας περιοχής του κόσμου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη Ρωσία. Και ο τρίτος λόγος είναι, ότι σε μιαν Ιστορία του Πνεύματος, γραμμένη από Έλληνα, έπρεπε να γίνει μια μεγάλη εξαίρεση για τον Μπάιρον. Η σύμπτωση πού το θέλησε να φθάσω στον Μπάιρον, όταν μπήκε το έτος 1974, δηλαδή όταν θα συμπληρώνονταν εκατόν πενήντα χρόνια από το θάνατό του στο Μεσολόγγι, μ' έκαμε να αισθανθώ και κάποιο ιερό δέος και ν' αποφασίσω να αφιερώσω σχεδόν ολόκληρο το έτος αυτό στον Μπάιρον. Μου άνοιξε, εξάλλου, ο Μπάιρον τη θύρα, για να μπω στο νεοελληνικό χώρο, και να μιλήσω για πολλούς Έλληνες, που σε μια γενική Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, στις πανευρωπαϊκές λεωφόρους της Ιστορίας αυτής, θάταν δύσκολο ή αδύνατο να τους συναντήσουμε". [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

1. Λόρδος Μπάιρον. Η καταγωγή του. Ο χαρακτήρας του. Η ζωή του ως το 1809 και τα πρώτα ποιητικά έργα του.
2. Το πρώτο μεγάλο ταξίδι του (1809-1811). Τζων Καμ Χόμπχαουζ, ο φίλος που συνταξίδευσε. Ισπανία. Μάλτα. Ήπειρος. Ο Αλή Πασάς. Τι ήταν, τότε, η Αθήνα. Σύντομη ανασκόπηση της τύχης της επί Τουρκοκρατίας. Τι είδε, στο 1795, ο Ξαβέριος Σκροφάνι στην Αθήνα. Τι πρόσεξε ιδιαίτερα ο Μπάιρον, στο 1810, στην Αθήνα. Το ειδύλλιο με την Τερέζα Μακρή. Μπάιρον και Χόμπχαουζ στη Μικρά Ασία και στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπάιρον επιστρέφει στην Ελλάδα. Τι έγραψε και τι έπραξε ο Μπάιρον στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο. Η έννοια του Φιλελληνισμού.
3. Η ζωή του από το 1811 ως το 1816 στην Αγγλία. Ο Τόμας Μουρ. Τα ποιητικά έργα του Μπάιρον της περιόδου αυτής. Ο επιστολογράφος Μπάιρον. Δόξα και πτώση του. Φεύγει για πάντα από την Αγγλία.
4. Στην Ελβετία με τον Σέλλεϋ. Το πρώτο ποιητικό δράμα του. Τρία χρόνια (Νοέμβριος 1816 - Δεκέμβριος 1819) στη Βενετία. Τα δυο τελευταία Άσματα του "Τσάιλντ Χάρολντ" και άλλα ποιητικά έργα του. "Δον Ζουάν".
5. Στη Ραβέννα. Συμμετοχή του στο κίνημα των Καρ-μπονάρων. Ο πολιτικός νους του Μπάιρον. Ανάλυση και εκτίμηση των ποιητικών έργων του, δραματικών και άλλων, που έγραψε στα δυο χρόνια της διαμονής του στη Ραββένα.
6. Από το Νοέμβριο 1821 στην Πίζα, μαζί με τον Σέλλεϋ. Ο θάνατος του Σέλλεϋ. Ανάλυση και εκτίμηση των έργων, που έγραψε ο Μπάιρον από το Νοέμβριο 1821 ως το Σεπτέμβριο 1822.
7. Στη Γένουα. Η τελευταία μεγάλη ποιητική παραγωγή του. Στην Κεφαλληνία. Ποιοι λόγοι τον έκαμαν να παραμείνει εκεί πέντε μήνες, και τι έπραξε. Ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι. Η ανταρσία και η δίκη του
Καραϊσκάκη. Ασθένεια και θάνατος του Μπάιρον.
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΓΙΑΛΛΕΛΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1983
Αριθμός σελίδων316
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας0830-0017
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

DA VINCI, aposdrak, GiovanniSps, general24

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€54.74 €21.90
(-60%)
Κερδίζετε €32.84
ΝΟΝΝΟΣ: ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ ΑΠΑΝΤΑ (ΣΕΙΡΑ 8 ΤΟΜΟΙ)
ΝΟΝΝΟΣ Ο ΠΑΝΟΠΟΛΙΤΗΣ
€130.38 €65.19
(-50%)
Κερδίζετε €65.19

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS