Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ
Κωδ. Πολιτείας: 1052-0013




Παρουσίαση

Σε πολλά από τα έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ επικρατεί ως κεντρικό πρόσωπο η λογοτεχνική μορφή της γυναίκας, όπως η Πελαγία Βλάσοβα στη "Μάνα", η Τερέζα Καρράρ στα "Όπλα της κυρα-Καρράρ", η Άννα Φίρλινγκ στη "Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της", η Σεν Τε στον "Καλό άνθρωπο του Σετσουάν", η Ιωάννα στην "Αγία Ιωάννα των Σφαγείων", η Σιμόν Μασσάρ στα "Οράματα της Σιμόν Μασσάρ" και η Αντιγόνη στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Στα πρόσωπα αυτά συναντάμε μάνες, αγωνίστριες, πολιτικές διαφωτίστριες, ηρωίδες του προλεταριάτου, αγίες και πόρνες.
Στη μελέτη αυτή θα ασχοληθούμε μόνο με τα τέσσερα έργα του Μπρεχτ, όπου το κεντρικό πρόσωπο είναι η μάνα. Εκτός από τη "Μάνα" τα τρία άλλα έργα τα έγραψε ο Μπρεχτ, όταν αναγκάστηκε να πάει
στην εξορία, αγωνιζόμενος πάντα ενάντια στο ναζισμό. Στα έργα αυτά έχουμε πέντε μάνες, που η κάθε μια έχει τα δικά της βιώματα, τη δική της ηθική. Η κάθε μια προσπαθεί, με το δικό της τρόπο, να προστατεύσει τα παιδιά της. Η κάθε μια έχει τη δική της συμπεριφορά απέναντι στο παιδί ή στα παιδιά της.
Στη "Μάνα" μας δείχνει ο Μπρεχτ τις ανθρώπινες σχέσεις, όπου η κοινή δουλειά για έναν καλύτερο κόσμο ενώνει τους ανθρώπους, φέρνει μάνα και γιο πολύ κοντά, και μας παρουσιάζει μια μάνα που αγωνίζεται για μια ιδέα, για να είναι ο γιος της περήφανος γι αυτή, και συνεχίζει τη δουλειά του και μετά το θάνατό του.
Στα "Όπλα της κυρα-Καρράρ" βλέπουμε την αγάπη και την ανησυχία μιας μάνας, η οποία πνίγει με την υπερβολική αγάπη και την υπερπροστασία τους γιους της, και δεν τους αφήνει καθόλου ελεύθερο πεδίο για πρωτοβουλία. Δε θέλει καμιά ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας και έχει πειστεί ότι, αν τηρήσει μια ουδέτερη στάση, θα γλίτωνε τα παιδιά της από τη φυλακή ή το θάνατο. Ο θάνατος του γιου της την αναγκάζει να δει την αλήθεια και παίρνει τη θέση του.
Στη "Μάνα Κουράγιο" έχουμε μια μάνα, η οποία "ξέρει τι παιγνίδι παίζεται", παρ' όλα αυτά ακολουθεί τον πόλεμο που οδηγεί στην καταστροφή, γιατί πιστεύει ότι θα της φέρει εμπορικό κέρδος. Αυτό όμως που δεν υπολόγισε είναι, ότι τηρώντας αυτή τη στάση θα 'χανε ό,τι πολύτιμο έχει μια μάνα, τα παιδιά της. Το πάθος για το εμπόριο θα την κάνει να χάσει την ισορροπία της και να ξεχάσει το ρόλο της μάνας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι μια καλή μάνα, ότι δεν αγαπάει τα παιδιά της. Η αγάπη όμως που τρέφει για τα παιδιά της δεν την κάνει και μια σωστή μάνα, γεγονός που δεν το συνειδητοποιεί μέχρι το τέλος. Η "Μάνα Κουράγιο" ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά της, τ' άφησε όμως ανυπεράσπιστα.
Στον "Καυκασιανό Κύκλο με την Κιμωλία" παρουσιάζεται μια "θετή μάνα", η οποία περιβάλλει με στοργή και αγάπη το θετό της παιδί, κάνει το καλύτερο γι αυτό χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό της, θυσιάζει την προσωπική ζωή της για τη σωτηρία ενός παιδιού, που δεν έφερε η ίδια στον κόσμο, και δείχνει μια σωστή συμπεριφορά, μια ανθρωπιά σε μια δύσκολη εποχή, ενώ η φυσική μάνα που το εγκαταλείπει στη δύσκολη αυτή στιγμή, τιμωρείται και το χάνει. Γι' αυτή τη μάνα οι λέξεις στοργή, αγάπη, τρυφερότητα δεν έχουν καμιά σημασία. Αν δεν ήταν στη μέση η κληρονομιά, θα ξεχνούσε ότι κάποτε είχε και ένα παιδί. Ο Μπρεχτ παρουσιάζει σ' αυτό το έργο ότι μια γυναίκα δε γίνεται κατ' ανάγκη και μάνα, επειδή έφερε ένα παιδί στον κόσμο. Στη μελέτη θα εστιάσουμε την προσοχή μας στα προβλήματα που μόλις σκιαγραφήσαμε. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή
2. Η Μάνα - η ζωή της επαναστάτριας Πελαγίας Βλάσοβα από το Τβερ
3. Τα όπλα της κυρα-Καρράρ
4. Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της
5. Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία
6. Σύγκριση των μανάδων
7. Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΔΕΔΕΜΑΔΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2003
Αριθμός σελίδων80
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΔΑΝΟΥΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κωδικός Πολιτείας1052-0013
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
MLODINOW LEONARD
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS