Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
CAMILLE CLAUDEL: MUDNESS

CAMILLE CLAUDEL: MUDNESS

+
-
ΛΑΣΠΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 7308-0049
Τιμή Έκδοσης
€8.48
Τιμή Πολιτείας
€5.94
(-30%)
Κερδίζετε €2.54


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η Καμίλ Κλοντέλ είναι μία από τις ελάχιστες επώνυμες μάρτυρες της κτηνωδίας του αρσενικού κόσμου -πιθανώς η πιο εμβληματική του καιρού της. Στην εποχή της δεν υπήρχαν πια οι φλόγες της Ιερής Εξέτασης - ωστόσο ο διωγμός των γυναικών και η ενοχοποίηση της γυναικείας φύσης τους φυσικά και έθαλλε (και, σε διαφορετικά επίπεδα, θάλλει ακόμα). Η Καμίλ Κλοντέλ θέλησε να είναι δραματικά ελεύθερη και κατέληξε τραγικά μετέωρη: δεν αναγνωρίστηκε ως καλλιτέχνης από τους ομοτέχνους της, δεν αγαπήθηκε ως γυναίκα από τον εραστή της, δεν μετρήθηκε ως σύντροφος από τον άντρα της, δεν λογαριάστηκε ως άνθρωπος από την κοινωνία που την έκλεισε στα τρελάδικα μέχρι το τέλος της ζωής της. Προσέφερε το σώμα της, το ταλέντο της, την αγάπη της, τον καρπό της κοιλιάς της στον αρσενικό κόσμο - και ο αρσενικός κόσμος την συνέτριψε τιμωρώντας την παραδειγματικά για το ότι διεκδίκησε λίγο περισσότερη ανθρώπινη υπόσταση από όσην αυτός ήταν διατεθειμένος να της αναγνωρίσει.
Η Κονστάνς Πασκάλ, η Ρουμάνα μετανάστρια που κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα ψυχίατρος στην ιστορία της Γαλλίας, έζησε μέσα στον ίδιο αρσενικό κόσμο - αποφασισμένη να επιβιώσει από τον εφιάλτη που αυτός της ετοίμαζε. Σήκωσε, λοιπόν, τείχη γύρω από τη γυναικεία της φύση και υποδύθηκε τη "γυναίκα-άντρα" με θαυμαστή συνέπεια, έγινε κρυφή ερωμένη ενός ακόμα δειλού που δεν είχε το θάρρος να αποκαλύψει στην κοινωνία τη σύντροφό του, έγινε κρυφή μητέρα ενός παιδιού (που στη συνέχεια... υιοθέτησε) για να μη διασαλευτεί από την "απειλητική μητρότητα" η αντρική περσόνα που με τόσο κόπο είχε χτίσει. Έτσι κατάφερε να επιβιώσει έγκλειστη μέσα σε μια ψευδοταυτότητα -"πανοπλία" που η ίδια δημιούργησε- και την οποία αν διανοούνταν να βγάλει θα την κομμάτιαζαν.
Η Καμίλ Κλοντέλ και η Κονστάνς Πασκάλ ήταν, η καθεμία με τον τρόπο της, μάρτυρες αυτού του αγώνα ενάντια στον εφιαλτικό αρσενικό κόσμο. Η πρώτη οδηγήθηκε σαν σφάγιο στον βωμό της πλέον πρόστυχης αρσενικότητας, η δεύτερη φόρεσε ένα κέλυφος σωτηρίας, ένα προσωπείο αυτοακύρωσης της θηλυκής φύσης της, ένα σκάφανδρο που, ωστόσο, θα της επέτρεπε να αναπνεύσει στον βυθό.
Το έργο του Γιάννη Λασπιά "Camil Claudel: Mudness" πραγματώνει στη σκηνή μια οφειλόμενη φανταστική συνάντηση των δύο ιδιότυπα μαρτυρικών γυναικών που έζησαν στην ίδια εποχή και πέρασαν (η μία ως ψυχίατρος και η άλλη ως ασθενής) από το ίδιο "σωφρονιστικό κατάστημα". Είναι η περιγραφή και η αναγραφή των όρων της συντριβής και της επιβίωσης δύο γυναικών (αλλά και της καθεμιάς άλλης γυναίκας) μέσα στον εφιάλτη του αρσενικού κόσμου - και, συνάμα, μέσα στη (συχνά ολέθρια) θηλυκή αναζήτηση της αγάπης. Και είναι και μία ακόμα εγχάραξη στο παλίμψηστο της αγωνίας για ταυτοτική ελευθερία, για ερωτική αυτοδιάθεση, για τη μεγάλη συνάντηση των ανθρώπων μέσα στην ερημία του καιρού.
Και τούτη η αγωνία ενάντια στον εφιάλτη του αρσενικού κόσμου δεν αφορά μονάχα το 1913, αλλά, φυσικά, και το 2016 - και τα χρόνια που έρχονται... (Απόσπασμα από τον πρόλογο του Θανάση Τριαρίδη)

Περιεχόμενα

-Ενάντια στον εφιαλτικό αρσενικό κόσμο - Θανάσης Τριαρίδης
-Κραυγάζοντας δυνατά απαιτώ την ελευθερία μου - Σημείωμα συγγραφέα
-Camille Claudel: Mudness
-Η γυναικεία χειραφέτηση και η Μπελ Επόκ - Αφροδίτη Καμάρα (Επίμετρο)
Λεπτομέρειες
ISBN139786185191399
ΕκδότηςΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2016
Αριθμός σελίδων64
Διαστάσεις21x17
ΠρόλογοςΤΡΙΑΡΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΕπιμέλειαΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Κωδικός Πολιτείας7308-0049
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
PROUST MARCEL
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΞΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
€25.00 €12.50
(-50%)
Κερδίζετε €12.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS