Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΛΟΥΚΑΤΟΣ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΑΣΧΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ

ΛΟΥΚΑΤΟΣ Σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4380-0041




Παρουσίαση

Την πολύτιμη σημασία, όσο και την αναγκαιότητα των Ευρετηρίων σε λαογραφικά βιβλία και περιοδικά, έχω τονίσει παλαιότερα, σε επιφυλλίδα μου στο "Βήμα" (30 Δεκεμβρίου 1971), με παρόμοια καλή ευκαιρία. Είχε τότε παρουσιάσει η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, στον ΚΓ'(23) 1970 τόμο του περιοδικού της "Λαογραφία", ένα ογκωδέστατο και πολυμερές Ευρετήριο των 20 πρώτων τόμων του περιοδικού αυτού (1909-1962), έργο προσοχής και μόχθου, που ανέλαβε επιτυχώς η λαογράφος Ερευνήτρια Μαρία Ιωαννίδου-Μπαρμπαρίγου. Το Ευρετήριο εκείνο παραμένει υπόδειγμα, όχι μόνο λεπτομερούς βοηθήματος λαογραφικών μελετών, αλλά και χρονικού, για θέματα, τόπους και συγγραφείς (Έλληνες και ξένους) των πρώτων δεκαετηρίδων του.
Τα Ευρετήρια, όχι μόνο αποτελούν πληροφόρηση, ως προς τα περιεχόμενα βιβλίων και περιοδικών, αλλά και δημιουργούν ερεθίσματα για πληρέστερες ή και νεώτερες έρευνες, πάνω στα αναδυόμενα θέματα των λημμάτων τους.
Τέτοια πνευματική ικανοποίηση αισθάνομαι τώρα, και ως συγγραφέας, με το σύνθετο τούτο Ευρετήριο των πέντε εθιμο-εποχικών βιβλίων μου, που ο συνάδελφος Γεώργιος Αικατερινίδης ανέλαβε να συντάξει, και ο φίλτατος εκδότης τους Στρατής Φιλιππότης το περιέλαβε ως έκτο "συνεκτικό" βιβλίο, στις εκδόσεις του.
Το αποτέλεσμα είναι σαφές: Οι αναγνώστες των βιβλίων αυτών, που, όσο κι αν τα θέματά τους μοιράζονται σε τέσσαρους (συμπληρωματικά πέντε) χρονικούς τομείς των ελληνικών μας εθιμικών βιωμάτων, δεν παύουν να διασταυρώνονται με αμοιβαίες αναφορές ή και παραδοσιακές επαναλήψεις, θα βρουν τώρα στο Ευρετήριο συγκεντρωμένες όλες τις περιπτώσεις τον κάθε λήμματος. Ο ευρετηριαστής εφρόντισε, δεξιοτεχνικά, να προλάβει κάθε μερική παράλειψη (θέματος, εννοίας, όρου και τόπων) και να παραπέμψει σε κάθε περίπτωση όμοια η συγγενική. [...] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (από τον Επιμελητή)
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
Α΄ ΘΕΜΑΤΑ - ΟΡΟΙ - ΟΝΟΜΑΤΑ
Β΄ ΤΟΠΟΙ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ
ΣειράΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ 15
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1992
Αριθμός σελίδων104
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΔΗΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας4380-0041
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ditsa80, mesogeia

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
BAKOUNINE MIKHAIL
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
WOHLLEBEN PETER
€12.20 €6.10
(-50%)
Κερδίζετε €6.10

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS