Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ( ΘΕΩΡΙΑ /ΣΕΙΡΑ)

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ - ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ - ΚΟΜΜΑ

+
-
MANDEL ERNEST
Κωδ. Πολιτείας: 1512-0014
Τιμή Έκδοσης
€6.89
Τιμή Πολιτείας
€5.17
(-25%)
Κερδίζετε €1.72


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Οι "Εκδόσεις Εργατική Πάλη" επανεκδίδουν το βιβλίο του Ε. Μαντέλ για την θεωρία του επαναστατικού κόμματος, που είχαν κυκλοφορήσει οι εκδόσεις "Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη" το 1984, με τον τίτλο "Εργατική Τάξη, Πρωτοπορία, Κόμμα". Η έκδοση αυτή καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην μαρξιστική φιλολογία, ιδιαίτερα μάλιστα, αν λάβει κανένας υπόψη ότι η σχετική βιβλιογραφία είναι πολύ περιορισμένη.
Τα τρία κείμενα (γραμμένα σε διαφορετικές χρονολογίες, το πρώτο το 1953, το δεύτερο το 1970 και το τρίτο το 1971) του Ε. Μαντέλ, παρά κάποιες επαναλήψεις σε ορισμένα σημεία, αποτελούν μια ενιαία συνεκτική μελέτη για την ανάπτυξη της ταξικής και επαναστατικής συνείδησης του προλεταριάτου, για τη λενινιστική θεωρία της οργάνωσης, για τις σχέσεις επαναστατικού κόμματος-πρωτοπορίας-μαζών. Δεν είναι μια απλή παράθεση των απόψεων των Μαρξ-Ένγκελς, των κλασικών του μαρξισμού και κυρίως του Λένιν, αλλά μια σύνθετη εργασία, πολύτιμη και μοναδική, για τη θεωρία του επαναστατικού κόμματος, δοσμένη από τον Ε. Μαντέλ με εκλαϊκευμένο τρόπο.
Χρόνια η αστική τάξη, η σοσιαλδημοκρατία, οι ρεφορμιστές γενικότερα -ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης του εργατικού κινήματος- προσπαθούν να ταυτίσουν τον επαναστατικό μαρξισμό και κυρίως το λενινισμό με το σταλινισμό. Στο σημείο που συγκεντρώνουν, σχεδόν αποκλειστικά, τα δηλητηριώδη βέλη τους, είναι η θεωρία του επαναστατικού κόμματος, που την παρουσιάζουν ως ένα σύνολο ανελεύθερων καταναγκαστικών οργανωτικών/πειθαρχικών κανόνων που οδηγούν στις σταλινικές δικτατορίες. Προς επίρρωση των απόψεών τους επικαλούνται και ορισμένες κριτικές που ακούσθηκαν μέσα από τις γραμμές του επαναστατικού μαρξισμού, όπως της Ρόζας Λούξενπουργκ και
του Λέον Τρότσκι (αργότερα παραδέχτηκαν το λάθος τους), τις οποίες χρησιμοποιούν εντελώς αποσπασματικά και απομονωμένα και κυρίως παραμορφωμένα. Η επίθεση αυτού του συρφετού στη θεωρία του επαναστατικού κόμματος, στοχεύει στην καλλιέργεια ενός κλίματος απάθειας και ιδιώτευσης, στο χτύπημα της οργανωμένης πάλης, και στο βάθος της, στο χτύπημα της προλεταριακής επανάστασης.
Στην πραγματικότητα η θεωρία του επαναστατικού κόμματος είναι κυρίως κοινωνική και πολιτική, εξετάζει τους όρους μεταβολής της ταξικής συνείδησης του προλεταριάτου σε πολιτική συνείδηση και εντελώς δευτερευόντως περιέχει οργανωτικά στοιχεία. [...]
Το βιβλίο που κυκλοφορούν οι "Εκδόσεις Εργατική Πάλη" κάτω από το γενικό τίτλο "Για το Επαναστατικό Κόμμα", και περιλαμβάνει τα τρία κείμενα του Ε. Μαντέλ είναι ένα βασικό συμπλήρωμα για την συγκρότηση των επαναστατών μαρξιστών. Για όσους πιστεύουν στην ανατροπή του βαρβάρου καπιταλιστικού/ιμπεριαλιστικού συστήματος και στην εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. ("Ε.Π", από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Ι. Ιστορικές και θεωρητικές πηγές του μπολσεβικισμού
Η επικαιρότητα της επανάστασης. - Εργατική συνείδηση και "κομμουνιστική" συνείδηση. - Τα "ελαττώματα" του μπολσεβικισμού στον Μαρξ, στον Ένγκελς και στους Γερμανούς οπαδούς τους. - Η εισαγωγή "απ' έξω" της κομμουνιστικής συνείδησης μέσα στο εργατικό κίνημα. - Τα δύο θεμέλια του μπολσεβικισμού. - Αυταρχική διοίκηση και εργατική γραφειοκρατία.
- Εργατική γραφειοκρατία και επαγγελματίες επαναστάτες.
- Χρεοκοπία του μπολσεβικισμού;
II. Ο Λένιν και το πρόβλημα της εργατικής ταξικής συνείδησης
Η επικαιρότητα της λενινιστικής θεωρίας της οργάνωσης. - Οι ιστορικές ιδιομορφίες της προλεταριακής επανάστασης. - Αστική ιδεολογία και προλεταριακή ταξική συνείδηση. - Προλεταριακός ταξικός αγώνας και προλεταριακή ταξική συνεί-δηση.
- Η λενινιστική αντίληψη του κεντρικού στρατηγικού σχεδίου.
- Η επαναστατική πρωτοπορία και η αυθόρμητη δράση των μαζών. - Οργάνωση, γραφειοκρατία και επαναστατική δράση.
- Οργανωτική θεωρία, επαναστατικό πρόγραμμα, επαναστατική πράξη. - Οργανωτική θεωρία, δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και σοβιετική δημοκρατία. - Κοινωνιολογία του οικονομισμού, του γραφειοκρατισμού και του αυθορμητισμού. - Ε-πιστημονική διανόηση, κοινωνική επιστήμη και προλεταριακή ταξική συνείδηση. - Ιστορική παιδαγωγική και μετάδοση της ταξικής συνείδησης.
III. Η επικαιρότητα της λενινιστικής θεωρίας για την οργάνωση στο φως της ιστορικής πείρας
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ
ΣειράΘΕΩΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2005
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις21x14
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΑΝΤΕΛ ΕΡΝΕΣΤ
Κωδικός Πολιτείας1512-0014
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Κυνικός, eleutheriakos7

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

As21, nkarm99

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ
HOFFMANN E.T.A.
€17.00 €8.50
(-50%)
Κερδίζετε €8.50
ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
ERNST GERHARD
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS