Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ : ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

ΜΑΚΑΡΙΟΣ : ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3230-0447




Παρουσίαση

Ο Μακάριος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός προβλήματος που συνεχώς διευρυνόταν σε επάλληλους κύκλους, για να κορυφωθεί συνεχιζόμενο στο σεισμό της Μέσης Ανατολής. Το θέμα αρχικά φάνηκε τοπικό, ο κυπριακός ελληνισμός διεκδικούσε την ανεξαρτησία του στο ελεύθερο από αποικιακές εξαρτήσεις μεταπολεμικό κλίμα και κατέληξε να εκφράζει το διεθνές αίτημα της ανεξαρτησίας, της αυτοδιαθέσεως και την αντίσταση στην ωμή βία των συμφερόντων και των κατακτήσεων, την επιθυμία της αδέσμευτης και ειρηνικής ζωής μέσα σε ένα πλέγμα που κυριαρχούν οι μεγάλες στρατηγικές σκοπιμότητες και η εξοντωτική υποταγή των λαών για την εξυπηρέτηση μιας ξένης γι' αυτούς κυριαρχίας. Ο Μακάριος αντιστάθηκε και εξέφρασε την άρνηση του κυπριακού ελληνισμού να προσφερθεί θυσία στις ξένες επιδιώξεις. Η στάση του αυτή διαμορφώνεται σταδιακά καθώς μετέχει, δρα και συμβιώνει με το πρόβλημα. Το έζησε τόσο βαθειά και τόσο ουσιαστικά, ώστε το ανήγαγε σε αντιπροσωπευτική στάση μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Πέρασε βαθμιαία στις διάφορες ασφυκτικές φάσεις, έζησε ως την εσχάτη λεπτομέρεια τις μορφές του αγώνα. Η ζωή του κραδαινόταν από τις δονήσεις της ηφαιστειακής περιοχής, στο υπέδαφος της οποίας κοχλάζει μια από τις σύγχρονες λάβες. Δεν ήταν μόνο ο σεισμογράφος, αλλά ο πρωταγωνιστής που ενεργούσε για να καταπέσει ο βρασμός και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιορκημένων από τη βία μικρών και μεγάλων λαών. Έτσι η ζωή του έφτασε να είναι μια ακροβασία και η παράτασή της να κερδίζεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι απειλές πλήθαιναν, όταν οι δυνάμεις της επιβουλής ήθελαν να ρίξουν αυτόν τον άνθρωπο. Γιατί μαζί του θα έπεφτε και ένα κάστρο, θα άνοιγε το δρόμο σε κάποια σχέδια.
Πολλές φορές η είδηση του θανάτου του αναστάτωσε τον κόσμο για να έρθει ευθύς αμέσως η εκπληκτική αναγγελία ότι ζούσε. Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που η διατήρηση στη ζωή ενός ανθρώπου αποτελούσε παγκόσμια είδηση. Είχε συνυφανθεί με το θάνατο, σε μια καθημερινή συνομιλία και φαινόταν ότι τον είχε ξεπεράσει, τον είχε αποστομώσει σαν απειλή. Ο ίδιος είχε πει: «Ίσως να είμαι ο μόνος άνθρωπος που έχει διαβάσει τις νεκρολογίες του.»
Στους αλλεπάλληλους θανάτους του αποκαλύφθηκαν και οι δυνάμεις που ήθελαν την εξόντωσή του. Μαζί με τους νεκρολογικούς επαίνους φάνηκαν και οι πανηγυρισμοί της χαράς, κρυφή ικανοποίηση ή προκλητικός αλαλαγμός, από την πλευρά εκείνων που επεδίωκαν το φυσικό του τέλος. Οι δυνάμεις αυτές δεν ήταν αόρατες ή ανεξιχνίαστες. [...] (Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ανδρέα Φραγκιά)

Περιεχόμενα

Παιδικά και εφηβικά χρόνια
Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο
Φοιτητής στην Αθήνα - Κατοχή
Βοστώνη - Μητροπολίτης Κιτίου
Αρχιεπίσκοπος - Εθνάρχης
Εξορία στις Σεϋχέλλες
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Χούντα αφοπλίζει την Κύπρο
Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Σειρά
Αριθμός σελίδων212
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΦΡΑΓΚΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Κωδικός Πολιτείας3230-0447
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ;
BRUCKNER PASCAL
€8.66 €3.46
(-60%)
Κερδίζετε €5.20
ΓΕΛΙΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
NABOKOV VLADIMIR
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS