Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 1922 // ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 1922

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ" ΑΠΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1922

-
Κωδ. Πολιτείας: 2770-0038




Παρουσίαση

Ολοκληρώνοντας την πρώτη ενότητα της σειράς «Ιστορικός Τύπος» παρουσιάζομε το παρόν τρίτο μέρος, που έχει τον τίτλο «Η Δίκη των Εξ» και καλύπτει την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 16 Νοεμβρίου 1922. Τα πρώτα δύο μέρη αναφέρονται αντίστοιχα στη «Μικρασιατική Καταστροφή» (4 Αυγούστου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 1922) και στην «Επανάσταση 1922» (9 Σεπτεμβρίου μέχρι 11 Οκτωβρίου 1922). Κάθε τόμος αυτής της σειράς περιέχει τα πλήρη φύλλα της εφημερίδας «Εμπρός» που εκδόθηκαν στις αναφερόμενες χρονικές περιόδους.
θερωρούμε την έκδοση αυτή ως μια χρήσιμη συμβολή στη νεώτερη ελληνική ιστορία, αφού παρέχεται η δυνατότητα στον ιστορικό ερευνητή ή στον απλό μελετητή να προστρέξει στην αυθεντική περιγραφή των ιστορικών γεγονότων. Πηγές δυσεύρετες γίνονται μ' αυτόν τον τρόπο προσιτές και ανοίγει η πόρτα για να ζήσουμε την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από τις καθημερινές ειδήσεις και ανεπιτήδευτες περιγραφές.
Χωρίς να παραβλέπουμε τις αδυναμίες και κάποιους κινδύνους που περικλείει το διάβασμα της Ιστορίας μέσα από τις καθημερινές εφημερίδες, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ιδιαίτερη αξία των αυθεντικών πηγών. Ακόμη και οι συχνές αλλοιώσεις που επιφέρει η λογοκρισία δεν αναιρούν και δεν αποκρύπτουν την ουσία.
Στη συγκεκριμένη περίοδο, που αναφέρεται στην τιμωρία των υπευθύνων κυβερνητών κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα πρωτεύοντα ζητήματα τότε ήταν αφενός η πρόνοια για τους πρόσφυγες και τον στρατό που επέστρεψε, και αφετέρου η τιμωρία των ενόχων.
Αν κανείς εντρυφήσει στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τότε στις εφημερίδες, θα βρει πολλά ενδιαφέροντα θέματα που θα διευκολύνουν την ιστορική γνώση και την κρίση του.
Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις που είχαν σημειωθεί εκείνες τις μέρες, θεωρήσαμε αναγκαίο να προτάξουμε του σώματος των εφημερίδων εν είδει εισαγωγής ένα εκτεταμένο απόσπασμα από τον πρώτο τόμο του βιβλίου του δημοσιογράφου Ηλία Μπρεδήμα «Η πρώτη Δημοκρατία» (1960). Με οξύτητα κρίσης και με αντιπροσωπευτική πληρότητα, ο παλαιός εκείνος δημοσιογράφος είχε αναπλάσει την ανήσυχη εποχή.
Έχουμε εξηγήσει τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που χρησιμοποιήσαμε, θελήσαμε να αναπαραγάγουμε όσο γινόταν πιστότερα τα καθημερινά φύλλα -και το πράξαμε με υπευθυνότητα. Η μόνη παρέκκλιση αφορούσε το μέγεθος των εφημερίδων, που για χρηστικούς λόγους υπάρχει μια σμίκρυνση κατά περίπου 20% από ό,τι το πρωτότυπο.
Όπως είναι φυσικό, δεν παρεμβαίνουμε στην ουσία του θέματος. Επιλέξαμε μια εφημερίδα, το «Εμπρός», που είχε το προσόν να είναι πολιτικά ουδέτερη και, ακόμη, να φημιζόταν για την ανεξαρτησία της γνώμης της.
Καθώς με το παρόν ολοκληρώνεται η πρώτη ενότητα του «Ιστορικού Τύπου», που αναφέρεται στο 1922, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους αναγνώστες που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και που την εκτίμησαν ανάλογα. Ο «Ιστορικός Τύπος» θα συνεχίσει, προβάλλοντας με τον ίδιο τρόπο και άλλες ιστορικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΜΕΤΡΟΝ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 3
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2007
Αριθμός σελίδων168
Διαστάσεις30x24
Κωδικός Πολιτείας2770-0038
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
€19.00 €9.50
(-50%)
Κερδίζετε €9.50
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
FEUERBACH LUDWIG
€23.32 €10.49
(-55%)
Κερδίζετε €12.83

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS