Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ 1916, ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ // Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ&qu

ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ 1916, ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ" ΑΠΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1916

-
Κωδ. Πολιτείας: 2770-0039




Παρουσίαση

Με τον τόμο αυτόν, η έκδοση του "Ιστορικού Τύπου" συνεχίζεται, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον Εθνικό Διχασμό και στην κρίσιμη εποχή του Νοεμβρίου 1916, όταν κινδύνεψε η Ελλάδα να εμπλακεί άμεσα στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ένας επιπλέον χειρισμός ή μια βαριά αδεξία θα μπορούσε αναμφίβολα να την καταστήσει πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπολέμων παρατάξεων.
Η καθημερινή ειδησεογραφία αναπτύσσεται, αποκαλύπτοντας πολλές πτυχές των γεγονότων της εποχής, όταν οι Έλληνες βρέθηκαν ξαφνικά διχασμένοι, κατηγορώντας οι μεν τους δε για προδοσία, οι μεν τους δε για πράκτορες ξένων συμφερόντων και κατασκόπους. Οι μέρες εκείνες είχαν μια ξεχωριστή τραγικότητα, που επιδεινώθηκε εξαιρετικά από τον επισιτιστικό αποκλεισμό που εφάρμοσαν οι Σύμμαχοι σε βάρος της χώρας. Τότε το αύριο ήταν αβέβαιο, αλλά ακόμη περισσότερο το σήμερα. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι του ξημερώνει.
Ο "Ιστορικός Τύπος" κάνει ένα άνοιγμα στην εποχή εκείνη, με την πεποίθηση ότι συμβάλλει στην ιστορική αυτογνωσία του Νεοέλληνα μέσα από την καθημερινότητα που περιγράφεται στις εφημερίδες. Ενδεχομένως η οξύτατη πόλωση που είχε επικρατήσει, πολύ δε περισσότερο ο λογοκριτικός αυτοπεριορισμός του Τύπου, ή άλλες σκοπιμότητες των ημερών, να έχουν αφαιρέσει από τη δημοσιότητα ορισμένες ειδήσεις, κρίσιμες ή ασήμαντες. Ωστόσο, η όλη ατμόσφαιρα προκύπτει από το ξαναδιάβασμα των καθημερινών ειδήσεων και δίνει ένα ευδιάκριτο περίγραμμα των όσων τότε σημειώθηκαν, χωρίς να αφαιρείται η ουσία και η σημασία.
Η επιλογή της εφημερίδας "Εμπρός" οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν μια από τις πιο ψύχραιμες και νηφάλιες εφημερίδες, ενώ η εγκυρότητά της και τότε ακόμη δεν θα μπορούσε να διανοηθεί από οποιαδήποτε από τις πλευρές των παρατάξεων του Εθνικού Διχασμού. Αναδημοσιεύονται όλες οι σελίδες όλων των φύλλων της εφημερίδας αυτής, από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Δυστυχώς, λείπουν ορισμένα φύλλα, που η απουσία τους όμως δεν αλλοιώνει ούτε τη ροή των γεγονότων ούτε την ατμόσφαιρα των ημερών. Συγκεκριμένα, λείπουν τα φύλλα της 20ης, 24ης και 28ης Νοεμβρίου, 2ας, 6ης-9ης και 14ης Δεκεμβρίου. Ίσως σε μια μεταγενέστερη επανέκδοση αυτού του τόμου να είναι δυνατόν να συμπληρωθούν τα φύλλα, αν και εφόσον βρεθούν.
Ο επόμενος τόμος του "Ιστορικού Τύπου", που θα κυκλοφορήσει σύντομα, θα αναφέρεται στην εποχή της απομάκρυνσης του Κωνσταντίνου και της επανόδου του Ελευθερίου Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη, οπότε και τερματίζεται το καθεστώς των δύο ελληνικών κυβερνήσεων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΞΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
ΑΙΜΑ
ΒΙΑ
ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ
ΠΕΙΝΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΜΕΤΡΟΝ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 4
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2007
Αριθμός σελίδων128
Διαστάσεις30x24
Κωδικός Πολιτείας2770-0039
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS