Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Χ/Δ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

+
-
MOSSE CLAUDE
Κωδ. Πολιτείας: 1010-0472
Τιμή Έκδοσης
€15.00
Τιμή Πολιτείας
€11.25
(-25%)
Κερδίζετε €3.75


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Κυβερνιόμαστε δηλαδή με πολίτευμα, που δεν ζηλεύει τους θεσμούς των άλλων, αλλά είμαστε μάλλον εμείς παράδειγμα για πολλούς, παρά που ξεσηκώνομε τα συνήθειά τους. Και λέγεται με τ' όνομα δημοκρατία, γιατί δεν κυβερνιέται για το συμφέρον των ολίγων, αλλά για τους πολλούς, κι έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα σύμφωνα με τους νόμους ως προς τις ιδιωτικές διαφορές μεταξύ τους ως προς τα δημόσια αξιώματα όμως, για όποιαν ικανότητα εκτιμάται ο καθένας, δεν φτάνει σε θέση πολιτική εξ αιτίας της τάξης όπου ανήκει παρά από την αξιωσύνη του κι ούτε εξ αιτίας της φτώχειας του, όταν μπορεί να προσφέρει κάτι καλό στην πολιτεία, αποκλείεται από το αξίωμα επειδή είναι ταπεινός. Κι ελεύτερα φερνόμαστε, τόσο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την πολιτεία, όσο και σχετικά με τις καθημερινές συναλλαγές μας κι όσο για τις υποψίες που γεννιώνται στον ένα για τον άλλο, δεν αγανακτούμε με το γείτονά μας αν κάνει κάτι γιατί έτσι του αρέσει, ούτε φορτωνόμαστε γκρίνιες και στενοχώριες, που δεν ζημιώνουνε και δεν επιφέρουν βέβαια, ποινική δίωξη αλλά παρουσιάζουν ελεεινό θέαμα. Έχουμε ακόμα θεσπίσει στην πολιτεία μας πολλούς τρόπους ν' ανασαίνει ο καθένας μας από τους μόχτους, τελώντας αγώνες και δημόσιες θυσίες ταχτικές όλο το χρόνο, και με ιδιωτικές καλοσυσταζούμενες εγκαταστάσεις, που να τις χαίρεται κανείς κάθε μέρα τού διώχνει το βάρος της λύπης... Λέγω εν συντομία ότι και η πόλη μας ως σύνολον είναι το σχολείο της Ελλάδας...».
Ήταν απαραίτητο να θυμίσουμε αυτά τα λόγια που κι αν ακόμα δεν ειπώθηκαν ακριβώς μ' αυτές τις λέξεις, δεν σημαίνει ότι δεν διερμήνευσαν το κοινό αίσθημα. Θέτουν μοιραία στον ιστορικό ένα πρόβλημα: πώς η πόλη που ήθελε να είναι η εστία της ελευθερίας μπόρεσε να καταδικάσει σε θάνατο τον άνδρα που είχε διαπρέψει με το σφρίγος της διάνοιάς του, έναν φιλόσοφο που τον θαύμαζαν όχι μόνον οι Αθηναίοι αλλά και όλοι οι ξένοι που ερχόντουσαν να συζητήσουν μαζί του και που εθεωρούντο σαν τα πιο μεγάλα πνεύματα της εποχής; Πρόκειται άραγε για συρροή ατυχών περιστάσεων ή μήπως μια τέτοια καταδίκη φωτίζει την πραγματικότητα της αθηναϊκής δημοκρατίας με τρόπο αναπάντεχο και απρόβλεπτο; Για να απαντήσουμε σ' αυτά τα ερωτήματα, για να επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε το εμφανώς παράδοξο της δίκης και της θανατικής καταδίκης του Σωκράτη, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πρώτα για τις συνθήκες αυτής της δίκης, για την κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα στην αυγή του 4ου αιώνα. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΑΘΗΝΑ ΤΟ 399 π.Χ.
- Μια ηττημένη πόλη
- Μια βαθειά πληγωμένη πόλη
- Μια καταρρακωμένη πόλη
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
- Η κίνηση των σοφιστών
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ
- Οι μάρτυρες: Ξενοφών και Πλάτων
- Ο άνθρωπος Σωκράτης
- Η διδασκαλία του Σωκράτη
- Ο Σωκράτης και η κριτική της δημοκρατίας
Η ΔΙΚΗ
- Η δικαιοσύνη στην Αθήνα
- Οι κατήγοροι
- Τα στοιχεία του κατηγορητηρίου
- Η δίκη
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
- Ο Σωκράτης και το πρόβλημα του θανάτου
- Ο θάνατος του Σωκράτη
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
- Ιστορική σημασία της δίκης και του θανάτου του Σωκράτη
- Η Αθήνα και ο θάνατος του Σωκράτη
- Η εξέλιξη του μύθου του Σωκράτη
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLE PROCES DE SOCRATE
ΕκδότηςΔΑΙΔΑΛΟΣ (ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ι.)
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1996
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΝΑΓΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΟΣΕ ΚΛΟΝΤ (Ιστορικός)
Κωδικός Πολιτείας1010-0472
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[20/10/2020] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Είναι ένα μικρό (αλλά πολύ διαφωτιστικό και χρήσιμο) βιβλίο σχετικά με τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου,που δεν άφησε γραπτά έργα,αλλά πέρασε στην ιστορία με την προφορική διδασκαλία,τον τρόπο ζωής και τον εκούσιο θάνατο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Κήπος
SIMONETTI PABLO
€8.70 €3.04
(-65%)
Κερδίζετε €5.66
ΜΑΡΚΟΣ, Ο ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ
GONCHAROV ALEXANDROVICH IVAN
€15.90 €5.56
(-65%)
Κερδίζετε €10.34

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS