Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΝΙΤΣΕ ΚΑΙ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΒΣΚΗ // ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ

ΝΙΤΣΕ ΚΑΙ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΒΣΚΗ

ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ

+
-
STELLINO PAOLO
Κωδ. Πολιτείας: 0910-0767
Τιμή Έκδοσης
€19.00
Τιμή Πολιτείας
€13.30
(-30%)
Κερδίζετε €5.70


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Νίτσε ανακάλυψε τον Ντοστογιέβσκη τον χειμώνα του 1886-87, όταν ξετρύπωσε μια γαλλική μετάφραση του Υπογείου σ' ένα βιβλιοπωλείο της Νίκαιας. Δύο χρόνια αργότερα, θα τον χαρακτήριζε ως τον μόνο ψυχολόγο από τον οποίο είχε κάτι να μάθει. H δεύτερη "συνάντησή" τους έγινε στις παρυφές του μηδενισμού. Ο Νίτσε ανακοίνωσε τον θάνατο του Θεού, ενώ ο Ντοστογιέβσκη επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο αθεϊσμός.
Το ανά χείρας βιβλίο περιγράφει και τις δύο όψεις αυτής της συνάντησης, ακολουθώντας το νήμα που προσφέρει η αλληλογραφία του Νίτσε. Ο Paolo Stellino πραγματοποιεί μια λεπτομερή ανάλυση της ενασχόλησης του Νίτσε με το έργο του Ντοστογιέβσκη, από την πρώτη εκείνη επαφή στην Νίκαια, μέχρι τις τελευταίες μέρες, πριν από την ψυχική κατάρρευση του φιλοσόφου.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην ανασκευή της ευρέως διαδεδομένης και στερεότυπης άποψης, σύμφωνα με την οποία ο Ντοστογιέβσκη πρόβλεψε και επέκρινε στα μεγάλα μυθιστορήματά του μερικές από τις πιο επικίνδυνες και μηδενιστικές θεωρίες του Νίτσε.
Για την ανασκευή αυτής της άποψης, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στο ηθικό δίλημμα: Αν ο Θεός δεν υπάρχει, επιτρέπονται τα πάντα; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Ο Στελίνο υποστηρίζει την ενδιαφέρουσα άποψη ότι τα διδάγματα των δύο στοχαστών μπορεί να λειτουργούν συμπληρωματικά: αν ο Νίτσε μάς υπέδειξε τον δρόμο προς τη θεμελίωση μιας νέας ηθικής στον κόσμο μας, μετά την εξαφάνιση της πίστης στον Θεό, ο Ντοστογιέφσκι μάς προειδοποίησε για τον εφιαλτικό χαρακτήρα του κόσμου μας, σε περίπτωση που αυτή η νέα ηθική δεν περιλαμβάνει την αγάπη, την ευσπλαχνία και το έλεος. Θα μπορούσε κανείς ίσως να παρατηρήσει εδώ ότι μια τέτοια λύση δεν θα ικανοποιούσε κανέναν τους: τον Ντοστογιέφσκι διότι θα απουσίαζε ο Θεός, ενώ τον Νίτσε διότι θα υπήρχε η, παρακμιακή κατά τον ίδιο, ευσπλαχνία». (Μύρων Ζαχαράκης, bookpress.gr, 18/09/2021)

Περιεχόμενα

Ευχαριστίες
Σημείωση για τις συντομογραφίες
Πρόλογος
Ο Νίτσε ανακαλύπτει και διαβάζει τον Ντοστογιέβσκη
Εάν δεν υπάρχει Θεός, επιτρέπονται τα πάντα
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςNIETZCHE AND DOSTOEVSKY - ON THE VERGE OF NIHILISM
ISBN139789606060540
ΕκδότηςΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2020
Αριθμός σελίδων320
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΣΤΕΛΙΝΟ ΠΑΟΛΟ
Κωδικός Πολιτείας0910-0767
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

nikhms95, revoltman

Κριτικές για το προϊόν

[23/09/2023] Kab.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά αν ο συγγραφέας θεωρεί τον Νίτσε μηδενιστή τότε μην το αγοράσετε, καθότι δεν κατάλαβε τίποτα από τον Γερμανό φιλόσοφο
[21/06/2022] revoltman.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Αυτό το βιβλίο μιλάει για την άτυπη "σύγκρουση" του θρησκευόμενου Ντοστογιέφσκι και του άθεου-μηδενιστή Νίτσε. Αρχικά να πω πως είναι μια αρκετά ωραία εισαγωγή στο Ντοστογιέφσκι και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο για όποιον θέλει να εμβαθύνει στην σκέψη του Νίτσε.
Τώρα το βιβλίο στο πρώτο μέρος δείχνει πως ήρθε σε επαφή ο Νίτσε με τον Ντοστογιέφσκι, τι πίστευε για αυτόν και πως αντέδρασε πάνω σε μερικά έργα του. Στο δεύτερο (και κύριο μέρος) αναλύει τις φιλοσοφίες αυτών των δύο πνευματικών γιγάντων. Από την μια έχουμε τον Νίτσε που πιστεύει πως μόνο άμα ακυρώσουμε την έννοια του Θεού θα έρθει η πραγματική λύτρωση, δηλαδή είναι άθεος και (τελικά δημιουργικός) μηδενιστής και από την άλλη τον θρησκευόμενο Ντοστογιέφσκι, ο οποίος μέσω των λογοτεχνικών του έργων μας παραθέτει την άποψη του για κάποια φιλοσοφικά ζητήματα όπως Υπάρχει Θεός; Πρέπει να υπάρχει; Είναι καλή η ηθική κ.α, ενώ ταυτόχρονα κάνει ψυχολογική ανάλυση χαρακτήρων-καταστάσεων.Συν πως όλα αυτά τα κάνει ο συγγραφέας με μια καθαρή, ελεύθερη και αντικειμενική ματιά (καθώς δεν καταλαβαίνεις τελικά τις απόψεις του πάνω στα προαναφερθέντα ερωτήματα). Και τέλος είναι αρκετά ενδιαφέρον αυτή η σύγκρουση των δύο αυτών κόσμων μέσω μιας ψύχραιμης ματιάς
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
TAYLOR CHARLES
€43.00 €21.50
(-50%)
Κερδίζετε €21.50
Ο θάνατος πλησιάζει
JAMES PETER
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS