Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΄43

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ '43

ΜΠΕΡΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1670-0198




Παρουσίαση

Ο Γιάννης Μπεράτης (1904-1968) είναι σήμερα κυρίως γνωστός για το "Πλατύ Ποτάμι", την μνημειώδη σύνθεση των εμπειριών του από τον πόλεμο στην Αλβανία. Πολύ λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο ίδιος λογάριαζε να ολοκληρώσει την σύνθεση εκείνη με το "Οδοιπορικό του 43", δηλαδή με την αφήγηση των πικρών εμπειριών του από το Αντάρτικο του Ζέρβα. Και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πως η δημοσίευση του "Οδοιπορικού" (1946) προκάλεσε την απόλυση του Μπεράτη από το Υπουργείο Τύπου - με αποτέλεσμα να εμποδιστεί από την βιοπάλη να γράψει το μέρος που θα συνέδεε "Το Πλατύ Ποτάμι" με το "Οδοιπορικό"! Ωστόσο γίνεται αμέσως φανερό στον αναγνώστη ότι τα δύο βιβλία συνδέονται με το ίδιο ήθος σεμνού ηρωισμού, με το ίδιο ύφος λιτής μαστοριάς, με τον ίδιο καημό για ελευθερία, δικαιοσύνη και αλήθεια.
Από τις ημερολογιακές σημειώσεις του Μπεράτη, που δημοσιεύτηκαν στην δεύτερη ολοκληρωμένη έκδοση του "Πλατιού Ποταμιού" (Ερμής, 1973), παραθέτουμε εδώ δύο, από εκείνες που αναφέρονται ειδικότερα στο "Οδοιπορικό του 43":

Το ωραίο μυστικό κυλούσε ακόμη μονοκόμματα, σα νόημα δεν το είχε κατακομματιάσει καμιά πείρα σε μικρά-μικρά κομματάκια γιομάτα τραχύτητα και ασχήμια.
"Θα τα πω όλα, έτσι απλά, ατόφια, σα να διηγούμαι... σα να διηγούμαι κάποιο "ιστόρημα" που, στο κάτω κάτω, αυτό καθ' εαυτό, έχει κάποιο ενδιαφέρον. Θα κοιτάξω ν' αποκλείσω κάθε φιλολογία, καθετί που τραβάει εις μάκρος. Όλα - μα και με τα όσο μπορούμε πιο λίγα λόγια... Έτσι, θα το διηγιέμαι τάχα στην Άννυ... Ό,τι είδα. Ό,τι ένιωσα. Ό,τι υπέφερα. Tίποτ' άλλο. Oύτε ακόμη και οι ίδιες μου οι σκέψεις.
Aχ! δεν ξέρεις πόσον κόπο κατέβαλα γι' αυτό ακριβώς το πράμα - για να φαίνεται, ακριβώς, πως δεν κατέβαλα κανέναν κόπο". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΕΡΜΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2000
Αριθμός σελίδων184
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας1670-0198
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

pagaion

Κριτικές για το προϊόν

[28/02/2017] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Οταν κανεις διαβαζει Γιαννη Μπερατη τα σχολια περιττευουν. Ομως το συγκεκριμενο βιβλιο μας παρεχει επι πλεον πληροφοριες του συγγραφεα απο πρωτο χερι για τον ΕΔΕΣ που πολεμουσε τους γερμανους στα ηπειρωτικα βουνα, παρα τους ισχυρισμοτς του ΕΑΜ περι του αντιθετου.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΝΙΟΒΗ ΘΡΗΝΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ERBIL PERVIN
€19.08 €9.54
(-50%)
Κερδίζετε €9.54
ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS