Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΖΟΥΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

+
-
JOYCE JAMES
Κωδ. Πολιτείας: 2300-1443
Τιμή Έκδοσης
€34.83
Τιμή Πολιτείας
€24.38
(-30%)
Κερδίζετε €10.45


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο «Οδυσσέας» είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16 Ιουνίου 1904. Ο χώρος είναι συγκεκριμένος, το Δουβλίνο. Ένας πολίτης αυτής της πόλης, ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ξυπνάει το πρωί και φεύγει για την δουλειά του. Οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι συναισθηματικές υποχρεώσεις του καθυστερούν την επιστροφή του μέχρι τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας. Αυτή η αργοπορία επιστροφής συνιστά την μοναδική ομοιότητα με το αρχαϊκό πρότυπο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ περνάει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων με κείνες του Οδυσσέα. Το κατέβασμα στον Άδη βρίσκει την αντιστοιχία του στη μετάβαση του Μπλουμ στο νεκροταφείο, το οποίο επισκέπτεται συνοδεύοντας στην τελευταία του κατοικία ένα φίλο που πέθανε απροσδόκητα. Το νησί του Αιόλου βρίσκει την αντιστοιχία του στα γραφεία μιας εφημερίδας, όπου φυσάνε όλοι οι άνεμοι. Οι Σειρήνες είναι τα κορίτσια του μπαρ του Ξενοδοχείου Όρμοντ, στο οποίο καταφεύγει ο Μπλουμ για ένα καθυστερημένο γεύμα και ακούει από τη διπλανή αίθουσα μερικούς φίλους να τραγουδούν με τη συνοδεία πιάνου. Η σπηλιά του Κύκλωπα είναι το μπαρ του Μπάρνεϊ Κίερναμ, όπου συχνάζει κάποιος φανατικός εθνικιστής που κατονομάζεται ως Πολίτης και που διακηρύσσει τη μισαλλοδοξία του απέναντι σε καθετί που δεν είναι ιρλανδέζικο και που προκαλεί ένα μικρής έκτασης πογκρόμ στον Μπλουμ ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής. Η Κίρκη είναι το πορνείο της νυχτερινής πόλης, το οποίο επισκέπτεται ο Μπλουμ για να βοηθήσει έναν μισοπεθαμένο νεαρό που συνάντησε πριν από λίγο και που νιώθει γι' αυτόν ένα ισχυρό αίσθημα πατρικής φροντίδας. Η δράση είναι ελάχιστη, όμως η τεχνική του «εσωτερικού μονολόγου» που επινοεί ο συγγραφέας για την έκθεση της αφήγησής του, του παρέχει τη δυνατότητα να σχολιάσει με λεπτομέρειες όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτό το σε μικρογραφία έπος. Ο μεσήλικας κύριος Μπλουμ, καθώς και ο νεαρός Στίβεν Ντένταλους (που παίζει τον ρόλο του ομηρικού Τηλέμαχου), ανασυνθέτουν και επανεξετάζουν μέσα στους συλλογισμούς τους όλα τα προβλήματα που θίγει και ο έλληνας ποιητής. Το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη εστιάζεται τόσο στις ομοιότητες του μύθου όσο και στις διαφορές και στις ανατροπές του, οι οποίες τον βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων κατ' αρχάς για μια σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο και κατά δεύτερον για την ανίχνευση της ηθικής και πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου μας μέσα στον οποίο ζούμε. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η αφήγηση είναι πολυεπίπεδη, με μια απίστευτη ποικιλία αποχρώσεων όπου ο συγγραφέας, χωρίς να παρουσιάζεται ως κλασικός παντογνώστης αφηγητής, αποδεικνύεται απόλυτος κάτοχος του υλικού του. Τα επεισόδια που περιγράφει, κυρίως όμως ο ανεπανάληπτος τρόπος με τον οποίο τα συνθέτει, η διείσδυση στο υπόστρωμα του χαρακτήρα του καθενός από τα πρόσωπα που παρελαύνουν στις σελίδες του ώσπου να καταλήξει στο απίστευτο τελευταίο κεφάλαιο, τον λεγόμενο «μονόλογο της Μόλλυ», συνθέτουν ένα έργο το οποίο ουδείς προσπάθησε να μιμηθεί ως σήμερα χωρίς να αποτύχει οικτρά, αποδεικνύοντας, πολύ απλά, ότι η μοναδικότητα δεν επαναλαμβάνεται. (Αναστάσης Βιστωνίτης, Το Βήμα, 29/01/12)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςULYSSES
ISBN139789600403886
ΕκδότηςΚΕΔΡΟΣ
ΣειράΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2008
Αριθμός σελίδων824
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΚΑΨΑΣΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΜετάφρασηΚΑΨΑΣΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΕπιμέλειαΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΤΖΟΙΣ ΤΖΕΙΜΣ
Κωδικός Πολιτείας2300-1443
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

[12/06/2021] Δημήτρης_Παναγιωτόπουλος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μια μέρα από τη ζωή του Λέοπολντ Μπλουμ, ενός αδιάφορου μικροαστού, πραγματικού αντιήρωα, ενός «Αντιοδυσσέα». Επαναστατικό λογοτεχνικό στυλ, συνειρμικό γράψιμο, ονειρικό περιεχόμενο, σαφώς επηρεασμένο από την θεωρία της ψυχανάλυσης. Δυστυχώς ο Τ. Τζόυς αρνήθηκε την πρόταση του Κ. Γ. Γιούνγκ για ψυχανάλυση. Ο «Οδυσσέας» αποτέλεσε εξαιρετικά πρωτοποριακό έργο και άνοιξε νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Πιστεύω ότι κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του φανερώνεται στον αναγνώστη το βαθύτερο νόημά του. Συμβουλεύω τον αναγνώστη να αποφύγει τα πολυάριθμα βιβλία-οδηγούς περί του «πώς να διαβάσει κανείς τον Οδυσσέα» κλπ και να αφήσει τον εαυτό του να ερμηνεύσει το έργο ελεύθερα.
[15/02/2020] Celestial.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Αναμφηριστα ενα μεγαλεπηβολο εργο υψηλης τεχνικης και εμπνευσης. Ειναι πεπλεγμενο, δαιδαλωδες και πολυσχιδες σε εξτρεμιστικα ορια συλληψης και ατερμονου συντονισμου σε ολο αυτο το χαος της συνειδησιακης ροης. Ή αλλιως ο εσωτερικος μονολογος, ως ρευμα της εποχης με Προυστ, Γουλφ κλπ., υφαινεται σε τετοιο βαθμο εδω ( οπως και στην μετεπειτα αγρυπνια) δινοντας ισως την καταλληλοτερη αποκρυσταλλωση της που θα μπορουσε να δωσει ενα συγγραφεας. Μοναδικη τεχνικη που μονο ο Τζους ξερει να εφαρμοζει τοσο αρμονικα και συγχρονως, χαοτικα.
[07/09/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Στον 'Οδυσσέα' του, ο Ιρλανδός συγγραφέας James Joyce εξιστορεί την περιήγηση του Λεοπόλδου Μπλουμ, στο Δουβλίνο, την 16η Ιουνίου 1904. Μεταξύ αφήγησης & 'αποκάλυψης', ο Joyce εξιστορεί με πυκνότητα τα 'πάθη' μίας ημέρας, εκεί όπου ο Λεοπόλδος Μπλουμ λειτουργεί υπό τα πλαίσια ανίχνευσης των όρων της καθημερινής ηθικής, συνυφαίνοντας εντυπώσεις & πρακτικές σε ένα αξεδιάλυτο πλέγμα αντιφάσεων που τον τοποθετεί στο βάθρο της 'ανωνυμίας' του πρώιμου 20ου αιώνα.. Δεν είναι μόνο ο Μπλουμ-'Οδυσσέας', καθίσταται το βάρος του 'μη-ονόματος', της άρσης του ενώπιον του συμβάντος: σιωπηλός αλλά και 'φλογερός' κήρυκας, αξιώνει και αναζητεί τον έρωτα, Ιρλανδός-Δουβλινέζος δίχως το 'προκάλυμμα' της εθνικής ταυτότητας, ένας Εβραίος που διαπραγματεύεται τα όρια της Εβραϊκότητας του.. Η ημέρα του, φέρει τις σημάνσεις της τομής, της εγκάρσιας τομής επί του 'χωρικού', επί του χρόνου της γραμμικής κατάληξης, την ίδια στιγμή που ο ίδιος διαβαίνει στα 'απαστράπτοντα ερείπια' του Δουβλίνου και της μνήμης του, 'πορευόμενος' 'εν τόπω' λέξεων-λεκτικών 'παιγνίων': κάθε λέξη δύναται να επι-φέρει το βάρος της 'αναβολής' της, αλλά και της ενόρμησης-'εφόδου' που αναζητά: την πόλη πίσω από κάθε ιστορία, την σεξουαλικότητα (αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στο τελευταίο κεφάλαιο του ερωτικού 'σπασμού' της συζύγου-Πηνελόπης), πίσω από κάθε 'τιμωρία', την καθημερινότητα ως 'αντεστραμμένη ετεροτοπία', τον Μπλουμ πίσω από την προθυμία, την Τζοϋσική προθυμία.. Με μία γλώσσα-αφήγηση που ανατρέπει τις νόρμες του λογοτεχνικά διανοητού, ο James Joyce συγκροτεί 'κρατήρες' συνείδησης, εκεί όπου 'μεταλαμβάνουν' των 'αχράντων μυστηρίων' ο/οι Μπλουμ των ιδεών και της νεωτερικότητας του 20ου αιώνα.. Η ιστορία-ιστορικότητα εκκινεί την στιγμή που ο Μπλουμ εγκαλεί και εγκαλείται, 'μετανοεί' και 'αρπάζει'..
[26/10/2015] apostolos90.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο. Μου πήρε περίπου έναμιση μήνα να το τελειώσω - διαβάζοντας όπου χρειαζόταν δύο φορές το κάθε κεφάλαιο - Ορισμένα κεφάλαια με ενθουσίασαν ! βλ. Το "κατέβασμα στον Άδη" ενώ άλλα με κούρασαν αφάνταστα (υπάρχει κεφάλαιο στο τέλος στο οποίο δεν υπάρχουν σημεία στίξης).Όπως και νάχει δύσκολο και απαιτητικό βιβλίο, το οποίο απαιτεί μελέτη κι όχι διάβασμα. Όποιος θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο ξαπλωμένος στον καναπέ του απολαμβάνοντας καλή λογοτεχνία σίγουρα αυτό ΔΕΝ ειναι το βιβλίο του!..
[14/09/2015] kbantikos.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Οπως έχει γραφτεί σε πολλές κριτικές το βιβλίο είναι αριστούργημα.Όμως όπως έχει γραφτεί και σε τόσες άλλες το βιβλίο έχει φανατικούς εχθρούς και φανατικούς φίλους ποτέ δεν είμαι εχθρός του βιβλίου όμως ανήκω στην πρώτη κατηγορία οχι σαν εχθρός αλλά μαλλον σαν αντιπαθούντας, αυτο το βιβλίο δεν είναι για τον καθένα και αυτό νομίζω είναι γεγονός. Το βιβλίο μου φέρνει σαν μια σειρά εξαίρετων ασυναρτησιών και αερολογιών σε έναν ογκοδέστατο τόμο δέν είναι και πολύ σωστό αυτο που γράφω αλλά πιστέψτε με προς τα εκεί φέρνει εαν δέ δεν έχεις κλασσικές γνώσεις και δεν είσαι ευρυμαθής δεν πρόκειται να καταλάβεις τίποτα απολύτως. Το άρχισα και το σταμάτησα άπειρες φορές. Στον υποψήφιο αναγνώστη ο οποίος θα πάει να το αγοράσει λόγο και μόνο των διθυραμβικών κριτικών όπως ειναι ο γραφών θα συμβούλευα το εξής: ανοίξτε το βιβλίο στην τύχη και διαβάστε 2 σελίδες αν σας αρέσει αυτο που διαβάζετε αγοράστε το αν όμως οχι αφήστε το στο ράφι για κάποιον που θα το εκτιμήσει καλύτερα, δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία. Μπορώ να γράψω πολλά ακόμα αλλά δεν.... Βαθύ βιβλίο αλλά όχι δεν είμαι ήρωας και δεν έχω καμία διάθεση να περάσω την προσωπική μου οδύσσεια για να γίνω ένας διαβάζοντας αυτο το βιβλίο.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ
MERRIDALE CATHERINE
€30.00 €15.00
(-50%)
Κερδίζετε €15.00
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ
ΓΟΛΟΣΟΒΚΕΡ ΙΑΚΩΒΟΣ
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS