Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 1909 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ ΒΙΚΤΩΡ
Κωδ. Πολιτείας: 1710-1090




Παρουσίαση

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1909 είναι ένα γεγονός για το οποίο όλοι σχεδόν οι Έλληνες μιλούν ευνοϊκά. Οι συντηρητικοί υπογραμμίζουν ότι η επέμβαση του Στρατιωτικού Συνδέσμου στην πολιτική ζωή της χώρας προετοίμασε το έθνος για τις στρατιωτικές νίκες των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, ενώ οι φιλελεύθεροι τονίζουν τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που ήταν αποτέλεσμα της ανόδου στην εξουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του κόμματός του. Παρά όμως την πλατιά αποδοχή αυτής της «επανάστασης» δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά ακριβής ιστορική ανάλυση των γεγονότων που επακολούθησαν - από τον Αύγουστο του 1909 μέχρι τον Μάρτιο του 1910. Αυτή η πρώτη, ολοκληρωμένη περιγραφή των γεγονότων μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να τα κατανοήσουμε μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Ο Δρ. Παπακοσμάς, για να πετύχει αυτή τη ζυγισμένη εκτίμηση της καταστάσεως, αναζήτησε το υλικό του όχι μόνο σε όλες τις διαθέσιμες ελληνικές πηγές, αλλά και στα διπλωματικά έγγραφα της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας. Ήταν έτσι σε θέση να αντικαταστήσει τις γενικότητες και τους μύθους με γεγονότα - τοποθετημένα μέσα σ' ένα προσεκτικά διαγραμμένο πλαίσιο που μας δίνει μια πλήρη εικόνα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, της οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, των οικονομικών προβλημάτων, καθώς και των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής στα ανήσυχα χρόνια πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εισαγωγή διαγράφει τα κυριώτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων -από την εποχή της ανεξαρτησίας- που οδήγησαν στο 1909, και ο επίλογος συγκρίνει και αντιδιαστέλλει την ανάληψη της εξουσίας από τις ένοπλες δυνάμεις με άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στην πολιτική ζωή του τόπου - συμπεριλαμβανομένης και της χούντας του 1967. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο Δρ. Παπακοσμάς συμπεραίνει ότι η υπόθεση του 1909 δεν ήταν -όπως την αποκαλούν συνήθως- επανάσταση με την έννοια της ολοκληρωτικής αλλαγής στη δομή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ήταν μάλλον η εδραίωση και η συνέχιση διαφόρων εξελίξεων που ήδη είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην αναπτυσσόμενη σύγχρονη ελληνική πολιτεία.
Ήταν όμως και ένα γεγονός που είχε αποφασιστική σημασία στη διαμόρφωση της μετέπειτα ελληνικής ιστορίας. Έτσι η μελέτη αυτή, έχοντας διαχωρίσει τα γεγονότα από τον ρομαντικό θρύλο και έχοντας τοποθετήσει μια περίπλοκη υπόθεση στη σωστή σειρά και προοπτική της, αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη νεώτερη ελληνική πολιτική ιστορία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1830 - 1897
1898 - 1907: Η ΑΝΗΣΥΧΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1908 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1909: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1909 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1909: ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1910 - ΜΑΡΤΙΟΣ 1910: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1910 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1913: ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ 1914 - 1976
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE MILITARY IN GREEK POLITICS: THE 1909 COUP D' ETAT
ΕκδότηςΕΣΤΙΑ
ΣειράΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ 16
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1981
Αριθμός σελίδων344
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΦΙΑΔΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Κωδικός Πολιτείας1710-1090
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΑΙΜΙΛΙΟΣ, theotsi1

Κριτικές για το προϊόν

[13/08/2016] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλιο αυτο αποτελει την διδακτορικη διατριβη του καθηγητη Παπακοσμα σχετικα με το κινημα στο Γουδι και ειναι βασισμενο κυριως στα διπλωματικα αρχεια των Μεγαλων Δυναμεων και του Τυπο εκεινης της εποχης. Προκειται για μια αριστη εργασια οπου περιγραφονται οι συνθηκες στην Ελλλαδα πριν απο το κινημα, εξεταζονται τα αιτια που το προκαλεσαν, οι στοχοι και τα κινητρα των κινηματιων και τα επιτευγματα του κινηματος. Μαζι με το βιβλιο του Βασιλειου Τσιχλη "Το Κινημα του Γουδη και ο Ελευθεριος Βενιζελος", αποτελουν τα μοναδικα(απο'οσα εχω υπ'οψιν) βιβλια οπου ο αναγνωστης μπορει να ενημερωθει υπευθυνα και τεκμηριωμενα για το συγκεκριμενο περιβοητο κινημα, μακρια απο αντεπιστημονικες, ιδεοληπτικες φαντασιοπληξιες!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΑΚΡΑ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '40
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€26.50 €13.25
(-50%)
Κερδίζετε €13.25
ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ
SERGE VICTOR (VICTOR LVOVICH KIBALCHICH)
€15.05 €7.52
(-50%)
Κερδίζετε €7.53

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS