Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΠΕΡΣ ΣΕΝ-ΤΖΟΝ : ΑΝΑΒΑΣΗ [ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ]

ΑΝΑΒΑΣΗ

PERSE SAINT-JOHN (AL.LEGER) (NOBEL 1960)
Κωδ. Πολιτείας: 4120-0001




Παρουσίαση

Θέλησα να παρουσιάσω στην πατρίδα μας ένα είδος που ξεχωρίζει μέσα στην Γαλλική σύγχρονη ποίηση, μπορώ να πω αυτόνομο, και που έχει μείνει σε μας εντελώς άγνωστο. Ανήκει σ' έναν ιδιότυπο ποιητή και μαζί ιδιότυπον άνθρωπο. Η Μαρτινίκα κι η Μητροπολιτική Γαλλία τον έπλασαν. Το κράμα πέτυχε σε πλούτο. Ο ποιητής εξ άλλου έζησε πολλά χρόνια μια διπλή ζωή εξίσου έντονη και δημιουργική. Ας μην ξεχνούμε, πως διεύθυνε, σε κρισιμότατες εποχές, την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας. Το έργο, που με πολύν κόπο προσπάθησα να μεταφράσω, κομίζει δυνατές προεκτάσεις και απηχήσεις τόσο από την Κύρου Ανάβαση (που ο τίτλος του άλλωστε υποβάλλει αρκετά αυθεντικά), από την δοξαστική πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις αντίστροφες πορείες των θρυλικών κατακτητών Τιμούρ, Ζέγκις, κ.ά. Έδαφος της δράσης του είναι η Μεγάλη Ασία. Αλλά, παράλληλα, διακρίνει το ποιητικό τούτο έργο η επικορωμαντική ποιητική έμπνευση, επική στην ηρωική, αγνή κι ανιδιοτελή εξόρμηση και χαρά, ρωμαντική στην έμμονη διάθεση για φυγή, και στον πλήρη εκτοπισμό του κάθε συγχρονισμού ή έστω και απλής ιστορικής τοποθέτησης. Η φραστικά περίλαμπρη αυτή ποίηση μένει, κατά μαγικό τρόπο, έξω από κάθε τόπο και χρόνο. Ακόμη κι η γαλλική του γλώσσα, φανερώνεται σαν ξαναγεννημένη και λουσμένη καινούργιο φως των πηγών της.
Αντιπαθώ τις διθυραμβικές κρίσεις (δυστυχώς έχουν γραφεί για τον Saint-John Perse άπειρα θυμιατίσματα σε τέτοιον τόνο). Νομίζω πως το ίδιο το κείμενο δείχνει με πολλή πληρότητα την αξία του έργου και ευκολύνει την τοποθέτησή του, οξύνοντας και την ατομική πρωτοβουλία του αναγνώστη για την οποιαδήποτε προεκτατική αισθητική τοποθέτηση.
Η αποκλειστικά ελληνική συμβολή στο έργο το τόσο δύσκολο, που ανάλαβα και με πολλούς δισταγμούς παρουσιάζω, έγκειται στη σκέψη που είχα να μην το παρουσιάσω μόνο, σαν απλό αλλά περίεργο Λόγο, αλλά να του προσθέσω και τον Αντίλογο, μια και τα ρεύματα τα ποιητικά -έξω τόπου και χρόνου κι αυτά- κυλάνε μέσα σε διαφορετικές φυλές και διαφορετικούς αιώνες, και μια και η τύχη έφερε να υπάρχει μέσα στις δέλτους της παγκόσμιας ποίησης ένας άξιος καθόλα Αντίλογος. Δεν έχει, κατά τη γνώμη μου, καμμία σημασία, αν ο χρόνος καταργείται ή αντιστρέφεται, αν ιστορικά ο Αντίλογος προηγήθηκε κατά ένα κάπου αιώνα, κι ο ξανανηωμένος λόγος ακολουθεί. Σημασία έχει ο ουσιαστικός Διάλογος, οι δύο φάσεις, σε δύο σημεία, σε δύο διαφορετικά χρονικά όρια της ζωής, που αντικρύζεται το ίδιο θέμα. Και σημασία ακόμη έχει ο ρωμαντικός υποκειμενικός πυρήνας των δύο, εξίσου αξιοσημείωτων δημιουργών. Βρίσκω πως η διπλή αυτή διαλεχτική παρουσίαση, περιέχει κάτι που κρατά πολύ δυνατά από την καθαρή πλατωνική μέθοδο και παράδοση, μετατοπισμένη σε πολύ πλατειά και παγκόσμια πλαίσια, κι οπωσδήποτε η αφετηρία της είναι καθαρά ελληνική συμβολή, εξαγνιστική της ξεπεσμένης σοφιστείας. Ένας νέος κι ένας γέρος βλέπουν ο καθένας από τη σκοπιά του την Κατάχτηση και τη διασπορά της ζωής τους εξ αιτίας της. [...] (Τ.Κ. ΠΑΠΑΤΖΩΝΗΣ, από τον πρόλογο της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΣΥΝΕΧΕΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 1989
Αριθμός σελίδων80
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΠΑΠΑΤΖΩΝΗΣ Κ. Τ.
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΕΡΣ ΣΕΝ-ΤΖΟΝ (ΑΛΕΞΙΣ ΛΕΖΕΡ)
Κωδικός Πολιτείας4120-0001
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimbik

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ
KONSTAM ANGUS
€24.70 €9.88
(-60%)
Κερδίζετε €14.82
ΤΟ ΠΑΡΤΑΛΙ
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
€17.70 €8.85
(-50%)
Κερδίζετε €8.85

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS