Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ // Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝ

Η ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ,1837-1987

+
-
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0507-0085
Τιμή Έκδοσης
€33.00
Τιμή Πολιτείας
€26.40
(-20%)
Κερδίζετε €6.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας μου ανέθεσε, το 1984, τη σύνταξη της διεξοδικής ιστορίας του Ιδρύματος. Καθώς πλησίαζε το έτος του εορτασμού της επετείου των 150 χρόνων έγινε φανερό ότι η ιστορία αυτή, ογκώδης και λεπτομερής, δεν ήταν δυνατόν για πολλούς λόγους να κυκλοφορηθεί εγκαίρως και αποφασίστηκε να δημοσιευθεί προκαταρκτικώς σύντομη ιστορία με την οποία θα δινόταν κατά το δυνατόν πλήρης εικόνα του έργου του χωρίς τον φόρτο των αποδεικτικών στοιχείων. Εξ αρχής διαπίστωσα πως η σύντομη ιστορία ήταν επιχείρημα πρωθύστερο και, πιστεύω, απατηλό, γιατί αυτού του είδους τα έργα κρύβουν πάντοτε, με τις αναγκαστικές παραλείψεις που γίνονται, πολλά ουσιώδη και δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό ακριβούς ιστορικής εικόνας του περιγραφομένου. Η ιστορία που συνέταξα λοιπόν εικονίζει με συντομία το οργανωτικό και αρχαιολογικό έργο της Εταιρείας αλλά δεν εικονίζει την πνευματική πορεία, μέσα στο Ίδρυμα, αυτών που τη διηύθυναν και την έφεραν στη σημερινή της μορφή. Τούτο το θεωρώ ως μεγάλη έλλειψη γνωρίζοντας τον τρόπο και τα κίνητρα των ενεργειών τους καταλαβαίνουμε γιατί η Εταιρεία είχε αυτή την πορεία και όχι άλλη.
Η Αρχαιολογική Εταιρεία αποτέλεσε από την ημέρα της ίδρυσής της ιδεολογικό θεμέλιο του νέου ελληνικού κράτους. Έδινε την αδιάψευστη ύλη πάνω στην οποία αυτό βασιζόταν και πρόβαλλε τίτλους κατευθείαν καταγωγής των Ελλήνων από τους Αρχαίους. Για τον Στέφανο Κουμανούδη ο επόμενος εθνικός σταθμός, μετά το 146 π.Χ., ήταν ο Ρήγας. Και αν του Ρήγα το έργο ήταν ζωντανό και κοντινό, των προγόνων ήταν νεκρό και άφαντο. Έπρεπε αυτό το έργο να ζωντανέψει και να φανερωθεί μέσα από τα ερείπια, την ταπείνωση και τη διαφθορά της τουρκοκρατίας. Οι λίθοι που έσωζαν τα έργα των αρχαίων και οι οποίοι μας συνέδεαν με αυτούς, ως κληρονόμους του τόπου και της γλώσσας, έπρεπε να αποκαλυφθούν και να αναστηλωθούν.
Με τούτη την κατευθυντήρια γραμμή προχώρησε η Εταιρεία έχοντας συναίσθηση του έργου που επιτελούσε, όπως και τα δύο άλλα ομήλικα ιδρύματα, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (1836) και το Πανεπιστήμιο Όθωνος (1837).
Η ίδρυση και η δράση της Εταιρείας είναι ένα από τα ευτυχέστερα γεγονότα της ελληνικής πνευματικής ιστορίας. Η διοικητική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδος του πρώτου μισού του 19ου αι. ήταν τέτοια ώστε χωρίς την ύπαρξη της Εταιρείας είναι βέβαιο πως μέγας αριθμός μνημείων θα είχε καταστραφεί, οι γνώσεις μας θα ήταν λιγότερες και ελλιπέστερες και η Αθήνα θα ήταν διαφορετική, δηλαδή ακόμη χειρότερη.
Το ότι η Αθήνα σώζεται ως πόλη με τις νησίδες της Ακροπόλεως και των κλιτύων της, τον λόφο του Φιλοπάππου, τον Λυκαβηττό, τον Κεραμεικό, την Πνύκα, το Ολυμπιείο με το Ζάππειο, τον λόφο του Αστεροσκοπείου, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, είναι έργο της Εταιρείας, όπως και το ότι μπόρεσε να γίνει η ανασκαφή της Αγοράς η οποία άρχισε από αυτήν ως προετοιμασία του εδάφους για το μεγάλο εγχείρημα των Αμερικανών, δεχόμενη επί εκατό χρόνια σχεδόν τις πιέσεις των κατοίκων της πολυάνθρωπης συνοικίας που κατείχε τον χώρο του κέντρου της αρχαίας πόλης. Και ότι τούτο επαναλήφθηκε σε πλήθος τόπων, σ' ολόκληρη την Ελλάδα, στην Εταιρεία το οφείλουμε.
Χωρίς τις ανασκαφές της Ακροπόλεως, του Κεραμεικού, των Μυκηνών, του Σέσκλου, της Επιδαύρου, που θα βρισκόταν σήμερα η αρχαιολογική επιστήμη; [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Ευχαριστίες
Βραχυγραφίες
-Μέρος Πρώτο
Τα πριν από την ίδρυση
Η ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας
Γραμματεία Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή (1837-1851)
Γραμματείες Σκαρλάτου Βυζαντίου (1851-1852) και Κυριάκου Πιττάκη (1852-1859)
Γραμματεία Στεφάνου Κουμανούδη (1859-1894)
Πρώτη γραμματεία Παναγιώτου Καββαδία (1895-1909)
Γραμματεία Χρήστου Τσούντα (1910-1911)
Δεύτερη γραμματεία Παναγιώτου Καββαδία (1912-1920)
Γραμματεία Ιακώβου Δραγάτση (1921-1923)
Γραμματεία Γεωργίου Οικονόμου (1924-1951)
Γραμματεία Αναστασίου Ορλάνδου (1951-1979)
Γραμματεία Γεωργίου Μυλωνά (1979-1986)
-Μέρος Δεύτερο
Τα δημοσιεύματα
Η βιβλιοθήκη και το αρχείο
Η Εκατονταετηρίς
Εμβλήματα, διπλώματα, προτομές
Οι οργανισμοί
Σχέσεις με την Ευρώπη
-Μέρος Τρίτο
Οι ανασκαφείς
Οι προσωπικότητες της Εταιρείας
Τα Συμβούλια
Τα βουλευόμενα μέλη
Οι γενικές συνελεύσεις
Οι εταίροι
Οι ευεργέτες
Η νομοθεσία
Πηγές και βοηθήματα
-Μέρος Τέταρτο
Το έργο της Εταιρείας
Α. Οι εκθέσεις των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας
Β. Τα δημοσιεύματα του "Φιλίστορος"
Γ. Τα δημοσιεύματα του "Αθηναίου"
Δ. Τα δημοσιεύματα της Αρχαιολογικής Εφημερίδος της Γ' και Δ' περιόδου (1883-1984) και η Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΒΑΑΕ)
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΣειράΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 104
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1987
Αριθμός σελίδων444
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΑΝΔΡΕΑΔΗ ΗΛΕΚΤΡΑ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ ΡΟΥΛΑ
Κωδικός Πολιτείας0507-0085
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
PEREZ-REVERTE ARTURO
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΘΩΝΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
€6.50 €2.60
(-60%)
Κερδίζετε €3.90

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS