Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ - Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ

Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ 1912-1922

+
-
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0720-0070
Τιμή Έκδοσης
€23.32
Τιμή Πολιτείας
€16.32
(-30%)
Κερδίζετε €7.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

[...] Αγνοημένες συνήθως από την επίσημη Ιστορία κι εθνικιστική παραφιλολογία, οι βιαιότητες όλων των εμπολέμων της δεκαετίας 1912-1922 κατά των αλλοεθνών αμάχων των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας δεν ήταν μια απλή «παράπλευρη» συνέπεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. (. . .) Οι ξεριζωμένοι Έλληνες της Σμύρνης και του Πόντου, οι τουρκομουσουλμάνοι πρόσφυγες απ' τα Βαλκάνια και την Κρήτη ή οι σλαβόφωνοι Μακεδόνες που εγκατέλειψαν τα φλεγόμενα χωριά τους μπροστά στη νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού αποτελούν μερικά μόνο από τα θύματα μιας ενιαίας διαδικασίας. Η καταγραφή αυτής της σκοτεινής πλευράς των πολέμων της «ένδοξης δεκαετίας» αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου. Για τη συγγραφή του χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ημερολόγια και απομνημονεύματα ελλήνων στρατιωτικών, σε συνδυασμό με αδημοσίευτο ή δημοσιευμένο αρχειακό υλικό. Σε ειδικά παραρτήματα σκιαγραφούνται, τέλος, ζητήματα όπως η τραγωδία του Πόντου, οι σφαγές των Τουρκοκρητικών το 1897 ή τα θύματα της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Λεπτομέρειες
ISBN139789608087668
ΕκδότηςΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2008
Αριθμός σελίδων320
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας0720-0070
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΦΜ70, Μιλτιάδης Μ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

stavros.t, Μιλτιάδης Μ, Karantinias, pradunas

Κριτικές για το προϊόν

[31/08/2022] gabi21.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Ενώ σε όλο το βιβλίο κατηγορεί για κομματική και πολιτική προπαγάνδα ο συγγραφέας δεν κάνει το κόπο να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη.
Έφτασε στο σημείο η αριστερή προπαγάνδα του να επηχειρηματολογησει μέχρι και για ότι δεν πρέπει να θεωρείται γενοκτονία ότι έγινε στον Πόντο.
Άνθρωποι που θα γράφουν τέτοιου είδους βιβλία πάντα θα υπάρχουν , το πρόβλημα είναι αυτοί που τα χρηματοδοτούν .
Έβαλα 2 αστέρια γτ δεν με αφήνει να βάλω λιγότερα για κάποιο λόγο.
[15/08/2022] Eltsapo.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Μα πως τολμάνε οι ιστορικοί να έχουν και άποψη ή να χρησιμοποιούν ερμηνευτικά εργαλεία τη σήμερον ημέρα αντί να αναπαράγουν μια ξερή θετικιστική γεγονοτολογία; Η συμβολή του Κωστόπουλου είναι τεράστια, όπως και η παράθεση σημαντικών πρωτογενών πηγών. Δεν κρύβει ότι έχει σαφή αντιεθνικιστική διάθεση, χωρίς αυτό να επισκιάζει την διαύγεια της τεκμηρίωσής του. Γράφει μία «αντί-ιστορία» που καθρεφτίζει την κυρίαρχη αφήγηση της Ελληνικής δημόσιας ιστορίας, λέγοντας μας (το αυτονόητο για την ιστορική κοινότητα): ότι ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας του πολέμου εναντίον των αμάχων και ότι η Ελλάδα συνέβαλλε και αυτή σε αυτό τον πόλεμο. Ότι και «οι δικοί μας» έκαναν βιαιοπραγίες και ότι δεν είμαστε μόνο εμείς οι αέναοι αποδέκτες της βίας και της καταπίεσης. Κάποιες αδυναμίες του βιβλίου είναι ότι μεγάλο μέρος του αναλώνεται στην τεκμηρίωση και την αριθμολογική και στατιστική παράθεση, πράγμα πολύ κατανοητό για το εγχείρημα που επέλεξε να στήσει, απλά τείνει να γίνεται ελαφρώς κουραστικό και βαρύ. Επίσης, με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί σε άλλες κριτικές σε αυτή την σελίδα: για την Βρετανική ή την Γαλλική ιστοριογραφική παράδοση (που σίγουρα διάφοροι εγχώριοι καλοθελητές θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν ως πρότυπο), το να ανοίγουν οι ιστορικοί ζητήματα όπως οι βιαιοπραγίες κατά των αμάχων ή η κακομεταχείριση των αιχμαλώτων, πλέον, θεωρείται ταμπού μόνο από τους πιο ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Γιατί δεν υπάρχει μια αντίστοιχη κουλτούρα στην Ελλάδα άραγε;
[06/07/2020] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό βιβλίο. Εμπεριστατωμένη και εις βάθος ερευνα, παραμερίζει τις στενές εθνικιστικές προκαταλήψεις και αναδεικνύει την σκοτεινή πλευρά των εληνικών στρατευμάτων στη διάρκεια της δεκαετίας 1912-1922. Μέσα από τις πρωτογενείς πηγές που περιλαμβάνουν πάμπολλα ημερολόγια των Ελλήνων στρατιωτών, αποκαλυπτικές μαρτυρίες ξένων παρατηρητών, επιτελικές αναφορές, δημοσιεύματα του τύπου, συγκριτικές απογραφές πληθυσμών κ.λπ. (τα οποία ο συγγραφέας αξιολογεί και παραθέτει μετά από βασανιστικό έλεγχο) αναδεικνύεται ο μεγάλος μύθος περί δήθεν "απελευθερωτικού" πολέμου του στρατού μας. Ο ελληνικός στρατός δεν υστερούσε στο ελάχιστο σε κτηνωδία από τον αντίστοιχο τουρκικό ή τον βουλγαρικό. Τα Παραρτήματα του βιβλίου είναι από τα ισχυρότερα σημεία του. Ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην εκτόπιση του τουρκικού πληθυσμού από την Κρήτη, στην διαρπαγή της περιουσίας και στις σφαγές του μουσουλμανικού πληθυσμού από τους Ελληνες. Η τεκμηρίωση είναι εμπεριστατωμένη και η παράθεση των στοιχείων γίνεται με το ψυχρό βλέμμα του ερευνητή, αποκαλύπτοντας και στηλιτεύοντας τις απόπειρες χάλκευσης των στοιχείων και από τις δύο πλευρές, τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική. Το πλήθος των υποσημειώσεων και ο τρόπος που επεξεργάζεται την πλούσια βιβλιογραφία του, καθιστούν το έργο αυτό, ένα πολύτιμο σύγγραμμα για εκείνον που επιθυμεί μια θαρραλέα κατάδυση με το βλέμμα ανοιχτό σε μια από τις πιο σκοτεινές πλευρές της ιστορίας μας.
[09/10/2019] andko76.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:1
Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να γράφονται αντικειμενικά χωρίς την ερμηνευτική οπτική του κάθε ιστορικού επιστήμονα ή ιστορικού ερευνητή. Το φως της ιστορική έρευνας πρέπει να ρίχνεται σε όλες τις πτυχές των συμβάντων του παρελθόντος, αλλιώς καταλήγει να είναι πολιτικοποιημένη καταγραφή κάποιων στιγμών του παρελθόντος.
[09/12/2017] Βαλάντης Αθανασίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Μόνο μία από τις πολλές ανακρίβειες: Στη σελίδα 241 γίνεται λόγος ότι ο Μουσταφά Κεμάλ σε μυστική συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στις 26 Ιουλίου 1921, δήλωσε ότι ο στόχος των εκτοπισμών των Ποντίων ήταν η καταστολή του ποντιακού αντάρτικου και όχι η εξόντωση του πληθυσμού. Στον δεύτερο τόμο των πρακτικών των μυστικών συνεδριάσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης(Türkiye Büyük Millet Meclisi: Gizli Zabıt Tutanakları), που καλύπτει την περίοδο, όχι μόνο δεν υπάρχει συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου, αλλά τον Ιούλιο ο Μουσταφά Κεμάλ δεν παρευρίσκεται σε καμιά μυστική συνεδρίαση. Επίσης, ο συγγραφέας δίνει έναν αυθαίρετο ορισμό της γενοκτονίας, σύμφωνα με τον οποίο οι διωγμοί των Ελλήνων δεν είναι γενοκτονία επειδή δεν έλαβαν μέρος σε όλη την επικράτεια του κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή Εγκλημάτων Γενοκτονίας, η Γενοκτονία ορίζεται, εκτός από θανάτωση, και η κακομεταχείριση μέρους μιας ομάδας, και όχι αναγκαστικά του συνόλου.
Το να χαρακτηρίζει άλλους μελετητές ως κομματικοποιημένους, ή να ονομάζει εθνικιστές όλους όσους αναγνωρίζουν την γενοκτονία, ενώ ο συγγραφέας εκφράζει ξεκάθαρα ιδεολογικό προσανατολισμό είναι επίσης δυσάρεστο, ειδικά όταν όλο και περισσότεροι Τούρκοι ιστορικοί προβάλλουν την γενοκτονία υπό αντίξοες συνθήκες.
Σημαντικότερη η απουσία αποδείξεων πως οι αγριότητες του ελληνικού στρατού, που αναμφισβήτητα διεπράχθησαν στα πολεμικά μέτωπα της Μικρασίας, έγιναν με επίσημες διαταγές, ή ήταν η επίσημη ελληνική πολιτική, ήτοι συμψηφισμός μιας γενοκτονίας με την συμπεριφορά ενός στρατού σε πολεμικό μέτωπο.
ΥΓ: Πράγματι τα στατιστικά του Πατριαρχείου και αρκετών Ελλήνων μελετητών είναι διογκωμένα, όμως η γενοκτονία είναι επαρκώς καταγεγραμμένη και από μη Ελληνικές πηγές, το Foreign Office, τα ιταλικά, γαλλικά και σοβιετικά αρχεία, τα γερμανικά διπλωματικά αρχεία στην Βόννη και τα αυστριακά στη Βιέννη, τον διεθνή τύπο, και μαρτυρίες ξένων, ακόμα και συμμάχων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των Κεμαλιστών.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΔΥΤΟ
FAULKNER WILLIAM (NOBEL 1949)
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75
ΗΣΙΟΔΟΣ: ΘΕΟΓΟΝΙΑ
HESIOD
€13.25 €5.96
(-55%)
Κερδίζετε €7.29

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS