Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ) // Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

+
-
ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1710-0339
Τιμή Έκδοσης
€16.92
Τιμή Πολιτείας
€11.84
(-30%)
Κερδίζετε €5.08


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ":
Ο Άι Λιάς είναι ο άγιος ο νεφοκράτης. Αυτός φουσατεύει τα τάγματα τα σύννεφα, αυτός τα κυβερνά που θαμολήσουν τα νερά τους. Οι βροχάδες που θα μαλακώσουν τη γης για το γυνί, και που θα φουσκώσουν το σπόρο μες στο αυλάκι, και θα πρασινίσουν το χωράφι, είναι στον ορισμό του αγίου. Οι καιροί είναι οι καπετάνιοι του. Ο Βοριάς κι ο Νοτιάς, ο Λεβάντης κι ο Γαρμπής, ο Σιρόκος... Ο Βοριάς είναι που κάνει τους βαριούς χειμώνες, τις βροχάδες, τα χιόνια και το κρύο.
Ο Λεβάντης χύνει τάγρια νερά, νερά με το βουβαλοτούλουμο. Ο Σιρόκος, και κείνος νεροφόρος. Αργεί να βρέξει, μα όταν το γυρίσει, κάνει σύγκλυση και θεοποντή. Ο Νοτιάς φυσάει, ξεραίνει την πλάση χωράφια, αμπέλια, κηποπέρβολα. Μα όταν νοτά και βρέχει, χαρά στον κόσμο! Γιατί είναι όλο γλύκα, σαν κατασταθεί βροχάρης, το νερό του ζεστό, και μεγαλώνει τα σπαρτά. Αρχές του Μάρτη, στα στερνοχείμωνα, ο Νοτιάς παρακινάει τα κλαδιά να ροδαμίσουν, να βοσκηθούνε τα ζωντανά. Στην καρδιά του χειμώνα, πολεμάει το Βοριά το λύκο, λιώνει τα χιόνια, ζεστοκοπάει τον κόσμο. Βολές - βολές, ξεγελάει τα δέντρα να σκάσουνε τους κόμπους, η γης πετάει το γρασιδάκι, ανθίζουν οι λεμονιές. Ο Γαρμπής είναι ο καιρός ο κρύος. Νερό και χιόνι απόλιγο, μα περίσσιος ψόφος... [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Πρώτο Μέρος
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ
Ο ΓΑΜΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Δεύτερο Μέρος
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΤΟ ΔΙΑΓΟΥΜΙΣΜΑ
ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Τρίτο Μέρος
ΣΥΝΑΞΗ ΛΑΟΥ
Η ΣΗΜΑΙΑ
ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
ΤΟ ΦΑΝΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ
Τέταρτο Μέρος
Ο ΔΡΟΜΟΣ
Η ΑΦΑΝΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
Τ' ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ
Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΕΣΤΙΑ
ΣειράΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 102
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1995
Αριθμός σελίδων326
Διαστάσεις17x12
Κωδικός Πολιτείας1710-0339
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

glas, DIMIEPI

Κριτικές για το προϊόν

[23/07/2018] clea.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ξεκινώντας την ανάγνωση ευθύς αποδεσμεύεσαι από τον πραγματικό τόπο και χρόνο, τα μικρά και μεγάλα καθημερινά άγχη και βρίσκεσαι στις κορφές των κρητικών βουνών να παραστέκεσαι στον αγώνα των Κρητικών για ελευθερία και Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα. Κι αν ποτέ δεν έχεις βρεθεί σ’ εκείνα τα μέρη, ο Πρεβελάκης ξεδιπλώνει μπροστά σου σαν τρισδιάστατη πραγματικότητα την ομορφιά και τη σκληράδα της κρητικής γης, μέσα από εκπληκτικές - και υποδειγματικές προς διδασκαλία- περιγραφές και μια ασύγκριτη δύναμη γλώσσας. Σ’ αυτόν τον δεύτερο τόμο ο αγώνας εντείνεται και είναι η στιγμή που οι επαναστάτες συνειδητοποιούν ότι πέρα από την επίγεια πατρίδα όπου σε περιμένουν « το βιος σου, τα γεννήματα της γης, τα φλουριά και τα κοπάδια», υπάρχει μια άφαντη πατρίδα, ένας άυλος τόπος σαν ουρανός, που θεμελιώνεται με μία γλώσσα, μία ιστορία, έναν τρόπο να νιώθεις και να στοχάζεσαι τον κόσμο. Εκεί συναντάς τους προγόνους, τις μνήμες τους, τα ανδραγαθήματα, τους πόνους και τις θυσίες του Γένους. Το συναίσθημα που δημιουργεί η ανάγνωση περιγράφεται ίσως ιδανικά από τη φράση που αναφωνούν εθελοντές Έλληνες αξιωματικοί από την ελεύθερη Ελλάδα: «Τι αρχαίος τόπος ήταν εκείνος! Τι αχάλαστη ανθρωπότητα!» ή ίσως και από μία φράση σε επιστολή του Καζαντζάκη προς τον Πρεβελάκη: «Συχνά τις μέρες τούτες, όταν θέλω να πάρω κουράγιο και ν’ ανασάνω ένα αγέρα κορφής, ανοίγω το βιβλίο αυτό και παρηγοριέμαι».
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
Σχέδιο διαφυγής
BIOY CASARES ADOLFO
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS