Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΝΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1980 - 1989

ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΝΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1980-1989

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Κωδ. Πολιτείας: 2860-0058
Παρουσίαση

Το "κατάλυμα" είναι η δοκιμασία μου με τα ποιήματα των νέων ποιητών πού τύπωσαν το πρώτο τους βιβλίο στη Θεσσαλονίκη (πόλη όπου ζω και μπορώ να γνωρίζω καλύτερα), τη δεκαετία 1980-1989. Σ' αυτά τα χρόνια άρχισα να ψάχνω τους "συνομηλίκους" μου από τα βιβλία τους, προσπαθώντας έτσι να τους γνωρίσω και ν' ανοίξω έναν μυστικό διάλογο με τον καθένα ξεχωριστά, μέσα απ' τα ποιήματά μας. Δε μετάνιωσα· με τον καιρό αντίθετα -και παρ' ό,τι μαζεύονταν στα χέρια μου βιβλία με ποιήματα φλύαρα που μαρτυράνε ανθρώπους ατημέλητους- δεν έλειψαν δε περιπτώσεις που με συγκίνησαν τόσο με τους στίχους όσο και με τους στόχους των ποιημάτων τους.
Απ' τη μια λοιπόν κατέγραφα, ανεξάρτητα απ' τις διαθέσεις μου, την κάθε περίπτωση, και απ' την άλλη ξεχώριζα τα ποιήματα που μου μιλούσαν στην καρδιά μαζί με τους συγγραφείς τους. Εξάλλου όλοι το ίδιο κάνουν σ' αυτή την ιστορία της ανάγνωσης -ξεχωρίζουν τα γραφτά που τους αγγίζουν- κι ας μη θέλουν πολλές φορές να το παραδεχτούν.
"Αν ένα ποίημα δεν είναι σε θέση να μου ταράξει την ησυχία να μου μιλήσει έτσι που να νιώσω τον ποιητή του -κι όχι μόνο να τον καταλάβω-, τότε σε τί να ελπίζω απ' την ποίηση, τί να ποντάρω στους ποιητές; Θέλω το ποίημα να το νιώθω καλά πυρωμένο να καρφώνεται πάνω μου, όπως το πέταλο στην οπλή του αλόγου" να μη το ξεχνώ μετά την πρώτη επαφή. Για μένα αυτό σημαίνει ότι το καμίνι του ποιητή είναι αναμμένο και ότι ο ίδιος δουλεύει με μαστοριά το ποίημά του.
Σιγά σιγά, λοιπόν, τα ποιήματα που διάλεγα απ' τον καθένα, μ' αυτή την διάθεση που σημείωσα προηγουμένως, έβρισκαν τη θέση τους μέσα μου, και αρμόζοντας το ένα δίπλα στ' άλλο, άρχισε να παίρνει μορφή και σχήμα αυτό το κατάλυμα.
Με αποστροφή στάθηκα μόνο σ' αυτούς που ένιωσα να πιστεύουν στη γοητεία τους και σουβάντιζαν τα ποιήματά τους με λέξεις που τους βόλευαν και με εικόνες που κολάκευαν το πρόσωπό τους. Αυτή η υποκριτική τους στάση δε με βοήθησε, αντίθετα με έκανε καχύποπτο -και κουμπώθηκα μαζί τους. Ίσως το πιο σημαντικό που αποδείχτηκε μέσα απ' αυτή την μυστική συνομιλία, είναι ότι πέρα απ' την έμπνευση, τη φαντασία και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, για να σταθεί ένα ποίημα χρειάζεται απαραίτητα και καλή στατική μελέτη.
Ξεχώρισαν λοιπόν αυτοί οι ποιητές που έσκαψαν τον εαυτό τους και προσπάθησαν πρώτα να γνωρίσουν το υπέδαφος που διαθέτουν. Μια ένδειξη είναι η οικονομία στα λόγια -με τα οποία στήριξε ο κάθε ποιητής την έμπνευσή του (γιατί ένα τέτοιο σκάψιμο στοιχίζει άσχημα, δεν αφήνει περιθώρια για φιλολογίες). Αυτή η στάση του ποιητή που βάζει πρώτα τον εαυτό του σε διαθεσιμότητα -στη σχέση του με την τέχνη- βαραίνει πολύ· είναι μια καλή εγγύηση για την στερέωση των ποιημάτων του.
Στη συνέχεια, μέσα απ' την ανάγκη μου για φιλοξενία και συγκατοίκηση μαζί τους, άρχισα να μορφώνω την συμπεριφορά μου. Και προσπαθώντας να φανώ διακριτικός, χωρίς να σταματήσω να είμαι ειλικρινής με τα ποιήματά τους, δε θέλησα να ταράξω αυτό το σχήμα που είχε αρχίσει να αρθρώνεται μέσα μου, αλλάζοντας τη θέση του κάθε ποιητή ανάλογα με το πρώτο γράμμα του επιθέτου ή το έτος γεννήσεώς του. Αυτό το συνηθίζουν οι πιο πολλοί -που μοιάζει να μη νιώθουν- έτσι που καταντούν εγκυκλοπαίδεια την σχέση τους με τα ποιήματα των άλλων, στο όνομα μιας παραδεχτής (απαράδεχτης όμως πολλές φορές για την ποίηση) ταξινόμησης.
Περιόρισα μόνο σε τρία τον αριθμό των ποιημάτων που επέλεξα απ' τον κάθε ποιητή. Γιατί αλλιώς θα κινδύνευα να υποκύψω περισσότερο σ' αυτούς που τα ποιήματά τους με συγκινούσαν πιο πολύ, πέρα απ' την ποιότητά τους. Προσπάθησα, έκανα πειθαρχία στις αδυναμίες μου γιατί διαφορετικά, φοβάμαι, θα χανόταν κάθε ισορροπία ανάμεσά μας. Δεν είναι λίγα τρία ποιήματα για να νιώσει κανείς περί τίνος πρόκειται, όταν μάλιστα οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ποιητές δεν έχουν τυπώσει ακόμα πάνω από σαράντα ποιήματα.
Άφησα λοιπόν τον ένα ποιητή δίπλα στον άλλον, έτσι που τα ποιήματά τους όχι μόνο να μην νιώθουν άβολα, αλλά και να ταιριάζουν μεταξύ τους σ' αυτή την γειτονία. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΚΑΤΑΛΥΜΑ [Εισαγωγή]
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
-Π. Σωτηρίου
Όταν
Άτιτλο
Πρόσεχε, αναγνώστη
-Χ. Δ. Καλαϊτζής
Η Ιστορία μιας ακρίδας
Τα σκυλιά
Δρόμος
-Σταύρος Ζαφειρίου
Χρόνος Α', XXI
[Μη τους αγγίζετε αυτούς τους αγγέλους]
[Πήρε την παρτιτούρα κι έκοψε μία-μία]
-Δημήτρης Χορόσκελης
[Όταν απλώνεται η σιωπή]
[Πολυάσχολος καθώς ήταν]
[Τον κατηγορούν πώς φυλακίζει πουλιά]
-Λέανδρος Βαζάκας
Κήπος Πριγκήπων
Καθαρή Δευτέρα
Της ομίχλης
-Σωτήρης Τριβιζάς
Ο τοίχος
Πώς δεν κατόρθωσα να δραπετεύσω
Η επάνοδος
-Σάκης Σερέφας
Ο γάτος
Ιανός κρυψίνους
Μεσημέρι
-Γ. Λ. Οικονόμου
[Απ' τα χρώματα]
[Ένα πρωί θα σηκωθώ]
[Σπασμωδικές κινήσεις]
-Παναγιώτης Ιατρού
Κοινωνία μαστρωπών
Το σώμα
Με την μανία του ταπεινωμένου
-Βασίλης Μ. Νικολαΐδης
Η φόλα
Εμπρησμός
Σε ικετεύω
-Σπύρος Λαζαρίδης
Άποψη
Μαζί στη μοτοσυκλέτα
Αναρωτιέμαι
-Αδαμάντιος Κουμπής
Ο γέρος
Κοιτώ
Στο ταξί
-Αλεξάνδρα Μπακονίκα
Οι αρραβωνιασμένοι
Δυο άντρες
Το φιλί
-Ιγνάτης Χουβαρδάς
Μια υπόσχεση
Ιδιάζουσα περίπτωση
Μάνα
-Βασίλης Δημητράκος
Μαϊμού
Έχω μια μπάσταρδη καρδιά
Στο χωριό πριν το γλέντι
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ, ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
Π. Σωτηρίου
Χ. Δ. Καλαϊτζής
Σταύρος Ζαφειρίου
Δημήτρης Χορόσκελης
Λέανδρος Βαζάκας
Σωτήρης Τριβιζάς
Σάκης Σερέφας
Γ. Λ. Οικονόμου
Παναγιώτης Ιατρού
Βασίλης Μ. Νικολαΐδης
Σπύρος Λαζαρίδης
Αδαμάντιος Κουμπής
Αλεξάνδρα Μπακονίκα
Ιγνάτης Χουβαρδάς
Βασίλης Δημητράκος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1980-1989
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ, 1980-1989. Κατάλογος
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΜΠΙΛΙΕΤΟ
ΣειράΜΠΙΛΙΕΤΟ 2
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 1991
Αριθμός σελίδων120
Διαστάσεις18x13
ΠρόλογοςΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας2860-0058
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Papadaki Maria, chamzaosman, dionism1972, JOHNBS, kalexia, Konchilia, aposdrak, wooyann, marina.hrdu, Pappakos, argirpap, kakili, nemoniko, Panagiotis Haldaios, Yiannayiotou, elena 222, astagakis, raccoon, emaladaki, Chris 619, iceshoweronfire, dpapis, anny2002, thlemaxos, chbarmparousis, axilleasbmw, matterhorn, annoulita, axilpat2, leukokrino, asprado, lisari.blogspot, babistouloumis, gl1996, loukanika, Panosv91, spitzenklasse, soto23, Losky, Papaleksandros, dimitrakotouza, Γιώργος Λουκής, filioenz, Ozymandias, Chloedancer, PolyKo, mariachristina15, Eirini135, dikanell, Jana_Stefani, annacharoni, anna kaisari, mkartsona, Myrianthi, EudokiaThomopoulou, venifra, angelikimarou1985, Σπυρούλα, ΕΛΕΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΜΙΚΗ, gtrakakis, landlab, eleutheriakos7, Χρήστ0ς18, michalis kyranis, space_diversity, dimiza alki, giorgos_bek, sotkil, Periergos, teokoym, evagsar, Irini 3/2, Elementstv, tim8, antpth, Панаётис, Achilles Kokkinidis, Ανδρέας Τζερεφός, fotinipoliteia, statmil, Στεφανιδου Χριστίνα, grigoristselepis1972, Anticapri, tamopepa, K.Vasileios, sotbek, Μαντώ Γκακνη, christos12137, spiros57, San Junipero, geoback, iNtagkas, Cretan1986, Princeps, SPUROS38, mgerogian, nstheod, Doukas, Summerwind, IfigeneiaTz, Γεώργιος Τσόλας, pandreop, 235727, profkk79, ΜΑΡΘΑΑΑ, panoslit, konstantinos paloukas, Antonio96, marios maratos, Σωτήρης, apsathan, jogeodim, askalamaras, Natassaki00, ΒΟΥΡΤΣ, kostasmaria1, Κυπριανός, Katerina16, maria tsadiraki, athenodoros, anastasios03021974, takis ducati , EltonDeda, mantzouros, theoamax, gdpapanicolaou, ατασία, pulsatilla, kparas, Christos Kitsos, DIMITRIS KAZAKIDIS, Μιχαέλα Χασιώτη, halchess2003, Spygos, faylika, GITA, ayla

Κριτικές για το προϊόν

[15/09/2014] γιωργος λ. οικονομου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
εξαιρετικη δουλειά και η μοναδική στο είδος της,για τους ποιητές της πόλης μου 1980-1990.αξιζει τον κοπο να διαβαστει σαν μιά ελάχιστη κατάθεση ψυχης ολων των συντελεστων της εκδοσης αυτης.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΙΡΑ
MALRAUX ANDRE
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30
ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ROSSI RENZO
€7.95 €3.58
(-55%)
Κερδίζετε €4.37

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS