Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΕΜ  ΖΕΝ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΖΕΝ, ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

SUZUKI T. DAISETSU [DAISETZ], FROMM ERICH, MARTINO RICHARD. DE
Κωδ. Πολιτείας: 2875-0119




Παρουσίαση

Πηγή αυτού του βιβλίου είναι μια δουλιά πάνω στο Βουδισμό και στην Ψυχανάλυση, που έγινε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ψυχανάλυσης της Ιατρικής Σχολής του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού, την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου του 1957, στην Κουερναβάκα του Μεξικού.
Κάθε ψυχολόγος, ακόμα και πριν από είκοσι χρόνια, θα ξαφνιαζόταν πολύ -ή και θα σοκαριζόταν- αν έβλεπε τους συναδέλφους του να ενδιαφέρονται για ένα τόσο "μυστικιστικό" θρησκευτικό σύστημα όπως ο Ζεν Βουδισμός. Θα ένιωθε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αν έβλεπε ότι οι περισσότεροι απ' τους παρόντες δεν "ενδιαφέρονταν" απλώς, αλλά ήταν βαθιά απασχολημένοι με το θέμα ανακάλυψαν πως η βδομάδα που πέρασαν με τον δόκτορα Σουζούκι και τις ιδέες του είχε πάνω τους μια διεγερτική και ανανεωτική επίδραση - για να πούμε το λιγότερο.
Ο λόγος αυτής της αλλαγής οφείλεται σε παράγοντες που συζητιούνται μέσα σ' αυτό το βιβλίο - ειδικά στο δικό μου κεφάλαιο. Αν θέλουμε να τους συγκεντρώσουμε με δυο λόγια, αυτοί οι παράγοντες βρίσκονται στην εξέλιξη της ψυχαναλυτικής θεωρίας, στις αλλαγές που συνέβησαν στο διανοητικό και πνευματικό κλίμα του δυτικού κόσμου και στη δουλιά του δρα Σουζούκι που, με τα βιβλία του, τις διαλέξεις και την προσωπικότητά του, έκανε γνωστό το Ζεν Βουδισμό στο δυτικό κόσμο.
Όποιος έπαιρνε μέρος στο συνέδριο, έπρεπε να έχει κάποια γνώση των έργων του δρα Σουζούκι. Αυτό που διακρίνει τις διαλέξεις του που δημοσιεύονται εδώ, από τ' άλλα του έργα, είναι το γεγονός ότι πραγματεύονται ειδικά ψυχολογικά προβλήματα, όπως το ασυνείδητο και το εγώ, και μάλιστα ότι απευθύνονταν σε μια μικρή ομάδα ψυχαναλυτών και ψυχολόγων, που οι ερωτήσεις κι οι απορίες τους γίνονταν γνωστές στον δρα Σουζούκι στη διάρκεια των συζητήσεων και των διαλόγων μιας ολόκληρης βδομάδας που πέρασαν μαζί. Σαν αποτέλεσμα, πιστεύω πως αυτές οι διαλέξεις θα έχουν ιδιαίτερη αξία για τους ψυχίατρους και τους ψυχολόγους, και για πολλούς ακόμα σκεπτόμενους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το πρόβλημα του ανθρώπου, γιατί, παρόλο που δεν είναι "διάβασμα αναψυχής", οδηγούν τον αναγνώστη στην κατανόηση του Ζεν Βουδισμού μέχρι το σημείο που να μπορεί να συνεχίσει μόνος του.
Τ' άλλα δυο μέρη του βιβλίου δε χρειάζονται σχεδόν κανένα σχόλιο. Θα 'πρεπε ίσως ν' αναφερθεί ότι, ενώ τα κεφάλαια των Σουζούκι και Ντε Μαρτίνο έχουν μεταφερθεί σχεδόν αυτούσια απ' τις διαλέξεις τους (στο κεφάλαιο του δρα Σουζούκι άλλαξε μόνο ο ευθύς λόγος της προσφώνησης και προσαρμόστηκε στο γραπτό λόγο), το δικό μου κεφάλαιο αναθεωρήθηκε εντελώς και σε περιεχόμενο και σε έκταση. Ο κύριος λόγος γι' αυτή την αναθεώρηση βρίσκεται στο ίδιο το συνέδριο. Ενώ γνώριζα τη βιβλιογραφία του Ζεν Βουδισμού, η παρόρμηση του συνεδρίου κι οι επακόλουθες σκέψεις με οδήγησαν σε μια αξιοπρόσεχτη διεύρυνση κι αναθεώρηση των ιδεών μου. Αυτό δεν αναφέρεται μόνο στην κατανόηση του Ζεν, αλλά και σε ορισμένες ψυχαναλυτικές έννοιες, προβλήματα όπως: από τι αποτελείται το ασυνείδητο, πως μεταμορφώνεται το ασυνείδητο σε συνείδηση και ποιος είναι ο σκοπός της ψυχαναλυτικής θεραπείας. ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ, από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΖΕΝ ΒΟΥΔΙΣΜΟ Ντ. Τ. Σουζούκι
Ι Ανατολή και Δύση
II Το Ασυνείδητο στο Ζεν Βουδισμό
III Η έννοια του Εγώ στο Ζεν Βουδισμό
IV Το κόαν
V Τα πέντε βήματα (Γκο-ι)
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΖΕΝ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Έριχ Φρομ
Ι Η σημερινή πνευματική κρίση κι ο ρόλος της ψυχανάλυσης
II Αξίες και στόχοι στις ψυχαναλυτικές έννοιες του Φρόυντ
III Η φύση της ευημερίας - Η ψυχική εξέλιξη του ανθρώπου
IV Η φύση της συνείδησης, της καταστολής και της απο-καταστολής
V Οι αρχές του Ζεν Βουδισμού
VI Απο-καταστολή και Διαφώτιση
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΖΕΝ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Ρίτσαρντ Ντε Μαρτίνο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςZEN BUDDISM AND PSYCHOANALYSIS
ΕκδότηςΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 1979
Αριθμός σελίδων224
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΦΡΟΜ ΕΡΙΧ
ΜετάφρασηΤΣΟΓΚΑ ΑΘΗΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΣΟΥΖΟΥΚΙ Τ. ΝΤΑΙΣΕΤΣΟΥ, ΦΡΟΜ ΕΡΙΧ, ΜΑΡΤΙΝΟ ΡΙΤΣΑΡΝΤ. ΝΤΕ
Κωδικός Πολιτείας2875-0119
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ κ. ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ
BRECHT BERTOLT
€14.92 €5.22
(-65%)
Κερδίζετε €9.70
ΗΣΙΟΔΟΣ: ΘΕΟΓΟΝΙΑ
HESIOD
€13.25 €5.96
(-55%)
Κερδίζετε €7.29

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS