Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4630-0009




Παρουσίαση

Εφτά σύντομα κείμενα επιλεγμένα μεσ' από σημειώσεις τεσσάρων χρόνων για ν' απαρτίσουν αυτό το μικρό βιβλίο, εφτά κείμενα γραμμένα "εν θερμώ" κάτω από τη βία των περιστάσεων με τις οποίες καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι ζώντας σ' έναν κόσμο που δεν διαλέξαμε να ζήσουμε και που οι δυνατότητες που έχουμε να επηρεάσουμε είναι οδυνηρά λιγοστές, δεν φτάνουν σίγουρα για να φέρουν στο φως εκείνες τις εμπειρίες που από μέσα τους βγήκαν. Και φοβάμαι πως, πραγματικά, τίποτα δεν μπορεί. Ποιος θα μπορέσει ποτέ να φέρει στο φως την οδύνη μιας ανεπίλυτης σύγκρουσης με τον κόσμο, την αγωνία και την έκρηξη μιας πολιορκημένης εφηβείας, ποιος, πότε και πού θα μπορέσει να μας πει πώς κερδίζεται δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο, μέσα από απεγνωσμένες τυφλές πτήσεις στο θάνατο, στην ποινική εξόντωση ή στην τρέλα, ένα νόημα που κάνει ακόμα μια ζωή ν' αξίζει να τη ζήσουμε; Κανείς, φυσικά. Αν μου επιτρέπεται σ' αυτό το μικρό προλογικό να μιλήσω προσωπικά -όπως ήδη πήρα το θάρρος να κάνω- θα ήθελα εδώ, απ' αυτή τη θέση, να θυμηθώ τα χρόνια που ζήσαμε όσοι διακύβευσαν για μια στιγμή τη σιγουριά μιας τακτοποιημένης ζωής για ν' αποκρυπτογραφήσουν το μυστικό μήνυμα αυτών των χρόνων, που σήμερα οι δημοσιογράφοι λένε απλώς τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αυτά τα χρόνια που συμπύκνωσαν μέσα σε λίγες στιγμές δεκαετίες προηγούμενης ιστορίας και που οδήγησαν, σε μια γρήγορη αναπάντεχη καμπή, στην ύπουλη διαφάνεια εκείνου που τίποτα πια δεν φανερώνει. Και ακόμα εκείνους που γεννημένοι μια δεκαετία και πλέον μετά τον εμφύλιο και τη σκιά του ήταν αρκετά ώριμοι στα μέσα της δεκαετίας του '70 για να ξέρουν ότι αυτό που δίχασε θανάσιμα την ελληνική κοινωνία ήταν ένα φάντασμα, ένα όνομα, μια χειρονομία, που θα έπρεπε να περάσει και η Δικτατορία του '67 και όλο το ανώφελο μαρτύριο και η οδύνη (και ποιος άραγε το εξαγοράζει;) για να γίνει εκτυφλωτικά φανερό εκείνο που έκρυβε: η καταθλιπτική ομοιότητα των δύο πλευρών, το αποκρουστικό, κοινό πρόσωπό τους. Εκείνους που δίχως την τύχη των ηρωικών εποχών και των μεγάλων αγώνων με το νόημα καθαρό να διαγράφεται μπροστά τους, έπρεπε να επινοήσουν τρόπους αντίστασης, άλλοτε βίαιους και απεγνωσμένους και άλλοτε σιωπηλούς και μοναχικούς, μέσα στον αποκλεισμό και μια στιγμή πριν από τη συντριβή και που άλλωστε οι περισσότεροι λύγισαν, είτε από την αρρώστια που τους άφησε λίγο λίγο αγνώριστα ομοιώματα των εαυτών τους είτε από την ανάνηψη στις αγκαλιές εκείνου που αρνήθηκαν κάποτε μέσα σε μια στιγμή οδυνηρής ελευθερίας.
Άλλαξε και η κοινωνία γύρω μας αυτά τα χρόνια, πιο γρήγορα απ' ό,τι μπορέσαμε ν' αντιληφθούμε. Για το καλό; Για το κακό; Είναι αδύνατο να το πει κανείς με σιγουριά. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Το Χρονικό μιας Συντριμμένης Ζωής
Ο Όψιμος Φιλελευθερισμός ως Εχθρός του Εαυτού του: Σκέψεις με αφορμή την υπόθεση Ρασίντ
Άρνηση της Στράτευσης και Πολιτική Άμυνα: Το Πρόβλημα της Κύπρου
Για την Τρομοκρατία και την Κριτική της
Η Αποκατάσταση του Τρότσκι και οι Μεταμορφώσεις μιας Μυθολογίας
Ποιον δικαιώνουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη;
Έκτακτο Παράρτημα: Πολεμικό Ανακοινωθέν
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΡΙΣΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 1991
Αριθμός σελίδων72
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας4630-0009
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

landlab, Marinique

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ioanna, gregan, landlab, Marinique, naggelo, Bjarkan, thanos2019, halchess2003, litokanli, thanos2018

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΙ ΥΦΑΝΤΕΣ
HAUPTMANN GERHARD (NOBEL 1912)
€5.33 €2.66
(-50%)
Κερδίζετε €2.67
ΑΣΤΡΟΘΕΟΛΟΓΙΑ
ΓΟΥΔΗΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΣ
€7.10 €2.48
(-65%)
Κερδίζετε €4.62

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS