Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ ( ΙΣΤΟΣ )

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 2090-0000
Τιμή Έκδοσης
€15.00
Τιμή Πολιτείας
€12.00
(-20%)
Κερδίζετε €3.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το έπος του Γκιλγκαμές, που προηγείται κατά αιώνες από τα ομηρικά έπη, είναι το αρχαιότερο έπος του κόσμου. Στο ποίημα αυτό παρακολουθούμε έναν νεαρό βασιλιά, γεμάτο δύναμη και αλαζονεία, να μεταμορφώνεται μέσα από τις περιπέτειες και τα παθήματά του, να γίνεται ταπεινός και, τελικά, με δάκρυα και πόνο, να δέχεται την κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων: το θάνατό του. Ένας μεγάλος κατακλυσμός, ένας χαμένος παράδεισος, η αναζήτηση της αθανασίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα του έπους, που τα ξαναβρίσκουμε σαν απόηχους στην Παλαιά Διαθήκη. Αναμφισβήτητα, το έπος του Γκιλγκαμές κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και της θρησκείας. Το πρώτο αυτό έπος από τη Μεσοποταμία είναι ταυτόχρονα και ένα από τα ωραιότερα ποιήματα της ανθρωπότητας.
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Εισαγωγή
Κατάλογος Βασιλέων - Σύμβολα και Συντομογραφίες
Το έπος
Σχετικά κείμενα
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139789607392022
ΕκδότηςΙΣΤΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2012
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΓΟΥΑΡΝΤ ΑΥΡΑ
ΜετάφρασηWARD ΑΥΡΑ
Κωδικός Πολιτείας2090-0000
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[14/12/2022] BLEPANTHIRAS.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
αξιοόλογο τεκμήριο για την ανθρωπότητα και δίνει απίστευτες πληροφορίες, είναι πολύ αξιόλογο βιβλίο και το συνηστώ ανεπιφύακτα. Το έμαθα στο ωδείο από το δάσκαλο μου αγνοούσα την ύπαρξη του
[07/03/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Αναμφίβολα, το πρώτο έπος στην ιστορία της ανθρωπότητας! Ο απόηχός του στη Βίβλο, τα ομηρικά έπη και την ινδο-γερμανική φιλολογία, μέσω προφορικών αφηγήσεων, υποστηρίζεται από τους ειδικούς. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του έργου, που μεταφράστηκε από τη σφηνοειδή γραφή, έχει καταστραφεί, πολλά σημεία των πινάκων έχουν θρυμματιστεί και αλλοιωθεί. Το έπος του Γκίλγκαμες είναι γραμμένο τη σουμεριακή περίοδο, τότε τραγουδιόταν με τη συνοδεία μουσικού οργάνου και είχε μέτρο. Μεταγενέστερες προσθήκες και εκδοχές το αναδημιουργούν ή το τροποποιούν (εκδοχή της Νινευής, ακκαδική ανάγνωση κτλ.). Το έπος μιλά για έναν ήρωα, το Γκίλγκαμες, για την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας, για τα φόβο του θανάτου, την εναγώνια προσπάθεια των ανθρώπων να τον υπερνικήσουν, καθώς και για τη φιλοδοξία της υστεροφημίας. Ο Ενκιντού (στη σουμερική εκδοχή υπηρέτης, στην ακκαδική εκδοχή αδερφικός φίλος του Γκίλγκαμες) συμβολίζει την υλική φύση του Γκίλγκαμες, η οποία εξέρχεται από την κτηνώδη ζωή και εντάσσεται στον πολιτισμό. Το σεξ με μία πόρνη, σε αυτήν την περίπτωση διαδραματίζει ρόλο καταλυτικό και εξαγνιστικό. Η κάθοδος του Γκίλγκαμες στον Κάτω Κόσμο, μας θυμίζει τον Ηρακλή και τον Οδυσσέα, η φόνευση του τέρατος του δάσους των Κέδρων, του Χουάουα (σουμεριακή ονομασία) ή Χάμπαμπα (ακκαδική ονομασία) και του Ταύρου τ’ Ουρανού μας φέρνει στο νου τους άθλους του Ηρακλή. Η φιλία αίματος μεταξύ του Ενκιντού και του Γκίλγκαμες θυμίζει τη σχέση Αχιλλέα και Πάτροκλου, ενώ η Κιβωτός του Ζιουσούντρα είναι η σουμεριακή αναφορά στην Κιβωτό του Νώε της Παλαιάς Διαθήκης. Πέρα από το κύριο έπος, η έκδοση παραθέτει και αυτοτελή ποιήματα που συμπληρώνουν το έπος, γιατί είναι τρόπον τινά σχετικά με τις ιστορίες του Γκίλγκαμες. Μακάρι, να είχαμε περισσότερα στοιχεία από αυτά που διαθέτουμε για αυτό το έπος και για τους μύθους και θρύλους των πρώτων εκείνων πολιτισμών της ανθρωπότητας!
[15/03/2018] thanuser.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Χωρίς να μπορώ να το συγκρίνω με άλλο βιβλίο περί του ιδίου θέματος έχω να παρατηρήσω τα εξής. Πολύ καλή εισαγωγή, λίαν κατατοπιστική στον παντελώς αμύητο περί του θέματος, εξήγηση σε μεγάλο βαθμό περί των διαφόρων προβλημάτων (σπασμένες πλάκες, καλές-κακές αντιγραφές, επισημάνσεις όπου υπήρχαν λογοπαίγνια, σύγκρουση και αυτοαναιρέσεις κ.τ.τ.) και μικρά εισαγωγή ειδικά στα σημεία όπου χρειάζεται. Τα σχόλια ευρίσκονται κατωτέρω της ιδίας σελίδος. Μεγάλο αρνητικό η απουσία κάποιου πίνακος στον οποίον θα περιείχοντο πάντες οι θεοί καθώς είναι σχεδόν αδύνατον και πολύ κουραστικό να πρέπει να θυμάσαι σε ποία σελίδα υπάρχει η υποσημείωση όπου αναφέρει ότι ο Ενλίλ π.χ. είναι ο θεός της Ατμόφαιρας, πολλών όντων των θεών (θεός των αγελάδων, της βροχής κτλ.). Γενικώς καλογραμμένο, άν και πολλάκις από λάθος παραλείπεται ο δεύτερος τόνος κάποιων λέξεων ακολουθουμένων από εγκλιτικά και ενίοτε χρησιμοποιούνται οι πάλαι λεγόμενες «χυδαῖοι λέξεις» όπως «μπορετό» αντί «δυνατό», «ανασεμιά» αντί «ανάσα», «παινούσε» αντί «παίνευε» κτλ. Χρησιμοποιείται η γραμματοσειρά (gfs;)neohellenic και το κείμενο είναι απόλυτα εναρμονισμένο και εμμελές με πανέμορφο χάρτινο εξώφυλλο.
[04/09/2015] nnteka.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Από τα αριστουργήματα που θα έπρεπε να διδάσκονται και στα σχολεία.Κάποια βιβλία απλά δεν πρέπει να λείπουν από καμιά βιβλιοθήκη!!
[11/12/2013] klingonzois.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Αξίζει να το διαβάσει κανείς απλά και μόνο αναλογιζόμενος την ιστορική του αξία. Μια μοναδική ματιά στην ανθρώπικη λογοτεχνία πρίν απο χιλιάδες χρόνια, στις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
ARSH L. GRIGORI
€17.00 €8.50
(-50%)
Κερδίζετε €8.50
ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ
LLAMAZARES JULIO
€7.42 €3.34
(-55%)
Κερδίζετε €4.08

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS