Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

+
-
ALEXIEVICH SVETLANA (NOBEL 2015)
Κωδ. Πολιτείας: 3330-7962
Τιμή Έκδοσης
€20.90
Τιμή Πολιτείας
€14.63
(-30%)
Κερδίζετε €6.27


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σπάνια η ιστορία μιλάει με τόσες συνταρακτικές φωνές συγχρόνως: Στο "Τέλος του κόκκινου ανθρώπου", το τελευταίο της μυθιστόρημα-χρονικό, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς απεικονίζει μέσα από τις μαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων τη μετάβαση από την "αυτοκρατορία" της ΕΣΣΔ στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία. Λαμπρές πορείες δίπλα σε τραγικά πεπρωμένα, έρωτες αλλά και θάνατοι, ενθουσιασμός και πικρία - η ανθρώπινη μοίρα σε αυτό το βιβλίο δεν είναι κάτι αόριστο: Οι καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αποτυπώνονται στις ζωές μεμονωμένων ανθρώπων, που με αυθεντικούς, ειλικρινείς απολογισμούς-εξομολογήσεις μάς θυμίζουν τι πραγματικά μπορεί να σημαίνει "ενδιαφέρουσα" πολιτική εξέλιξη για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Είκοσι χρόνια ιστορίας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2012, στις ενθυμήσεις γυναικών και ανδρών όλων των ηλικιών και των πολιτικών αποχρώσεων δεν αφήνουν περιθώρια στον αναγνώστη να κλίνει προς τον έναν ή τον άλλον: Το πεπρωμένο του καθενός απ' αυτούς υποβάλλει δέος και σεβασμό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Το Τέλος του κόκκινου ανθρώπου είναι το εκτενέστερο και το πλέον φιλόδοξο πείραμα της Αλεξίεβιτς: μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την προφορική ιστορία από τη δεκαετία του 1990 για να κατανοήσουμε τη σοβιετική και μετα-σοβιετική ταυτότητα». (The New Yorker)
«Στα βιβλία της συναντάμε πρωταγωνιστές για τους οποίους οι ιστορικοί συνήθως μιλούν στον πληθυντικό: στρατιώτες, κρατούμενοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, σταλινιστές. Σε αυτές τις ομάδες δίνει η Αλεξίεβιτς πρόσωπα». (Carmen Eller, Die Zeit)
«Όπως κάποτε ο φιλόσοφος και γνώστης της Ρωσίας Λάιμπνιτς είχε χαρακτηρίσει τους Ρώσους "βαφτισμένες αρκούδες", έτσι και η Αλεξίεβιτς θέτει το ιερόσυλο ερώτημα εάν οι συμπατριώτες της είναι ικανοί να ανταποκριθούν στην ελευθερία. Οι απαντήσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους συγκλονιστικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη νεότερη, υπερκαταναλωτική γενιά». (Katrin Hillgruber, Der Tagesspiegel)
«Η αυτοκτονία ως ατομικό φαινόμενο πάντα υπήρχε στη Ρωσία. Όμως κατά καιρούς έγινε ένα κοινωνικό φαινόμενο» έγραφε ο φιλόσοφος Νικολάι Μπερντιάεφ. Και η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς προσθέτει: «και πολιτικό φαινόμενο». (Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου)

«...σκοπός της Αλεξίεβιτς δεν είναι να μας μεταφέρει τα «νέα», δηλαδή την επίσημη ιστορία, αλλά να μας περιγράψει τι σημαίνει για έναν άνθρωπο το να ζει με τα τραύματα σε μια «αυτοκρατορία» που μετασχηματίζεται· και παραγωγικά, τι σημαίνει για τον κάθε άνθρωπο χωριστά να γκρεμίζει αυτά που έχτιζε. Ως εκ τούτου, η γοητεία των βιβλίων της Αλεξίεβιτς παραμένει απαράλλαχτη και στο "Τέλος του κόκκινου ανθρώπου" ο ήρωας είναι πάντα ο μικρός άνθρωπος, αυτός που δεν τον πρόσεξε ποτέ κανείς, που κανένας δεν του έδωσε ποτέ σημασία. Η Αλεξίεβιτς παρεμβαίνει μόνο για να δώσει ώθηση στον αφηγητή να αποκαλύψει τη δική του ιστορία· κατά τα άλλα μοιάζει με την αόρατη συγγραφέα: υπάρχει μόνο για να δίνει σκηνοθετικές οδηγίες. Εν κατακλείδι το "Τέλος του κόκκινου ανθρώπου" είναι ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που στηρίζεται στις εικόνες και στα λόγια που ανασύρονται από τους πολυπληθείς ήρωες του βιβλίου για να ξορκίσουν τα κακά, τα παλιά και τα καινούργια». (Κώστας Δρουγαλάς, bookpress.gr - 01/03/2017)

Περιεχόμενα

Σημειώσεις μιας συνενόχου
Η ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ
Από τον σαματά του δρόμου και τις συζητήσεις στην κουζίνα (1991-2001)
Δέκα ιστορίες με κόκκινη επένδυση
Για την ομορφιά της δικτατορίας και το μυστικό της πεταλούδας στο τσιμέντο
Για αδελφούς και αδελφές, δήμιους και θύματα... και το εκλογικό σώμα
Για τον ψίθυρο και την κραυγή... και τον ενθουσιασμό
Για έναν μοναχικό κόκκινο στρατάρχη και τρεις μέρες μιας ξεχασμένης επανάστασης
Για την ελεημοσύνη των αναμνήσεων και τη λαχτάρα για κάποιο νόημα
Για μια άλλη Βίβλο και άλλους πιστούς
Για τη σκληρότητα της φλόγας και την άνωθεν σωτηρία
Για τη γλύκα του να υποφέρεις και για το ρωσικό πνεύμα
Για την εποχή στην οποία όποιος σκοτώνει νομίζει πως υπηρετεί τον Θεό
Για μια μικρή, κόκκινη σημαιούλα και το χαμόγελο του τσεκουριού
Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ
Από τον σαματά του δρόμου και τις συζητήσεις στην κουζίνα (2002-2012)
Δέκα ιστορίες χωρίς επένδυση
Για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα που όμως τους έλεγαν Μαργαρίτα και Αμπουλφάζ
Για τους ανθρώπους που άλλαξαν αμέσως «μετά τον κομμουνισμό»
Για τη μοναξιά, που μοιάζει πολύ με ευτυχία
Για την επιθυμία να θέλεις να τους σκοτώσεις όλους και ύστερα για τον τρόμο που θέλησες κάτι τέτοιο
Για μια γριά γυναίκα με δρεπάνι και για ένα όμορφο κορίτσι
Για τον ξένο πόνο που ο Θεός απόθεσε στο κατώφλι του σπιτιού μας
Για τη σκρόφα τη ζωή και για εκατό γραμμάρια ελαφριάς άμμου σε ένα λευκό βαζάκι
Για την αναισθησία των νεκρών και τη σιωπή της σκόνης
Για το πονηρό σκοτάδι και «για τη διαφορετική ζωή που μπορεί να προκύψει απ' αυτό»
Για την ανδρεία και για αυτό που έπεται
Σχόλιο μιας απλής γυναίκας
Λεπτομέρειες
ISBN139789601668963
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΒραβείοΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων686
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
Κωδικός Πολιτείας3330-7962
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

foutsis7, mrtsioump, valiat, stoner26, cat7fish3, Γιαννης Ισιδώρου, GiorgosK12041912, xeniskoni, aristotelis98, tinoli00

Κριτικές για το προϊόν

[10/03/2022] vagalitsa.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Συγκλονιστικό βιβλίο!
Το δράμα του απλού ανθρώπου της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, οι ζωές που καταστράφηκαν.
Το δράμα του ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στην περιδίνηση της ιστορίας.
[02/08/2020] eugeniax.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Συγκλονιστικό βιβλίο. Οι υποκειμενικές φωνές συμπλέκονται σε μια αντικειμενική θεώρηση των γεγονότων, επιτρέποντας στον αναγνώστη να καταλάβει τι συνέβη τελικά εκείνη την περίοδο.
[27/02/2019] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας και των Ρώσων, η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα όνειρα για μια δίκαιη και πλούσια κοινωνία που παρέμειναν κενό γράμμα, η πτώση και η επικράτηση ενός αδηφάγου καπιταλισμού, όπου λίγοι ολιγάρχες άρπαξαν τον πλούτο της χώρας εν μια νυκτί, η διάψευση των αρχικών ελπίδων για ελευθερία και πλούτο. Με λίγα λόγια, περιγράφει το απατηλό σοβιετικό όνειρο και το ψεύτικο ρωσικό όνειρο της δεκαετίας του 1990, που πληρώθηκε με δολάρια. Οι ιστορίες από το Β' Π.Π. είναι συνταρακτικές και ανατρέπουν την καθαγιασμένη εικόνα που έχουμε για το ρόλο των Σοβιετικών στον πόλεμο, αναδεικνύοντας πώς το σύστημα εξαθλίωνε οικονομικά και ηθικά τους ανθρώπους. Η γλώσσα είναι καθαρά δημοσιογραφική, διανθισμένη κατά τόπους με λογοτεχνικές πινελιές. Αξίζει και με το παραπάνω η ανάγνωση.
[07/02/2018] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλίο της Λευκορωσίδας συγγραφέως και δημοσιογράφου, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (Νομπέλ Λογοτεχνίας 2015), με τον εύγλωττο τίτλο 'Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου, συνιστά ένα βιβλίο-χρονικό, εντός του οποίου αναδύονται προσωπικές μαρτυρίες από την ιστορικότητα της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, διαγράφοντας παράλληλα την πορεία της διαμέσου της απορίας, της αίσθησης της απώλειας και του βάρους της τραγικότητας της & της τραγικής της κατάληξης στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η συγγραφέας, φέροντας το βάρος της αφήγησης, δίνει τον λόγο σε απρόσωπες φωνές για να 'προσωποποιήσει' μία κατάσταση, αντιστέκεται στα προσίδια κελεύσματα της στατικής εξιδανίκευσης, ανασύροντας στην επιφάνεια μνήμες από το παρελθόν, από τον Σταλινικό γραφειοκρατικοποιημένο αυταρχισμό, από την αίσθηση του πανταχού παρόντος κόμματος, από την πορεία στα στρατόπεδα εξορίας, στα γκουλάγκ της εκτόπισης και της διασφάλισης της Σοσιαλιστικής, 'ορθής' πορείας. Ιχνηλατώντας διαρκώς το παρελθόν για να ερμηνεύσει το παρόν, προσδιορίζει μεταβολές, Σοβιετικά πλαίσια εξουσίας, τ φθάνοντας στο σημαίνον της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1880, εκεί όπου συναρθρώνονται αντιφάσεις και προσδοκίες, εκεί όπου η κατάρρευση που για όλους νοείται ως ελευθερία, για όλους νοηματοδοτείται ως το συμβολικό και μη τέλος του αιώνα και της ζωής της ίδιας. Τι δύναται να σημάνει το τέλος του 'Homo Sovieticus'; Οι βίαιοι μετασχηματισμοί που λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον τάχιστης καπιταλιστικοποίησης; Η ανάδυση ταυτοτικών εθνικισμών; Το τέλος αναφέρεται σχεδόν αβίαστα: ένα κλείσιμο του ματιού στην ιστορία. Η Σοβιετική Ένωση προσίδια 'ανα-δομείται' εκ νέου: εν καιρώ αφηγήσεων, φανερού και κεκαλυμμένου βίου στα μικρά διαμερίσματα, στις ενδιάμεσες σιωπές. Από την Επανάσταση έως την κατάρρευση, η συμπύκνωση των αφηγήσεων.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS