Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

ΤΟΣΚΑ-ΚΑΜΠΑ ΣΟΥΛΑ
Κωδ. Πολιτείας: 4380-0040




Παρουσίαση

Οι εθιμογραφικές εκδηλώσεις του λαού μας παρουσιάζουν μια φανερή και συγκινητική διάρκεια μέσα στο χρόνο. Αν και διαμορφώνονται ανάλογα με τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μιας εποχής, παρατηρούμε να εξελίσσονται με κάποιους βασικούς κανόνες που έχουν άμεση σχέση με το φυσικό τοπίο και την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.
Οι ερευνητές και μελετητές της λαογραφίας μας παραξενεύονται, και συχνά εκπλήσσονται, ανακαλύπτοντας καταπληκτικές ομοιότητες ανάμεσα σε αρχέγονα και σύγχρονα λατρευτικά έθιμα. Αυτή η αλληλουχία των λαογραφικών εκδηλώσεων από την αρχαιότητα ως τα σήμερα, βρίσκεται σε αρμονία και συνάρτηση με την ίδια την πορεία του Ελληνισμού και τον πλούτο της λαϊκής ψυχής του λαού μας.
Αυτή η γενικότερη διαπίστωση, δεν είναι άσχετη και με τα συμπεράσματα που βγάζουμε για τους παραδοσιακούς χορούς, που χορεύονται σήμερα και που πολλά στοιχεία τους έχουν άμεση σχέση με τους χορούς των αρχαίων Ελλήνων. Και αναρωτιέται κανείς ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν ώστε να υπάρχουν αυτές οι ομοιότητες και οι αλληλοεπιδράσεις.
Προσωπικά πιστεύουμε πως οι παράγοντες είναι τρεις: Ο φυσικός χώρος, η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και η ιστορική μνήμη. [...]
Παρ' ότι οι νησιώτικοι χοροί έχουν πολλές και φανερές ομοιότητες, παρουσιάζουν, ωστόσο, και τοπικές ιδιομορφίες. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική σύσταση κάθε νησιού, στην εσωτερική διάθεση των κατοίκων και στον τρόπο που διατηρείται η παράδοση σε κάθε νησί, αλλά και στις πιθανές προσμείξεις άλλων εξωτερικών στοιχείων.
Η εργασία αυτή αποσκοπεί να δώσει γενικά στοιχεία για τους παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς, κυρίως ως προς την μορφολογία και τους ρυθμούς τους. Δεν έγινε καταγραφή βημάτων κατά χορό, γιατί πιστεύουμε, πως η κίνηση διαμορφώνεται ανάλογα με την ατμόσφαιρα, την εξέλιξη του χορού, τη διάθεση του χορευτή, τη συνάρτηση με τη μουσική και άλλους παράγοντες. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Νησιά Αιγαίου
Επτάνησα
Δωδεκάνησα
Κρήτη
Κυπριακοί χοροί
Κυκλάδες
Σποράδες
Νησιά Σαρωνικού
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ
ΣειράΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ 14
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων132
Διαστάσεις21x13
Κωδικός Πολιτείας4380-0040
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΥΜΑ
ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
€31.35 €14.11
(-55%)
Κερδίζετε €17.24
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS