Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

VOLIN ( EICHENBAUM MIKAILOVIC VSEVOLOD )
Κωδ. Πολιτείας: 2438-0007




Παρουσίαση

"Όχι, ο Λένιν και οι σύντροφοί του δεν υπήρξαν ποτέ επαναστάτες. Δεν υπήρξαν τίποτα άλλο παρά ρεφορμιστές, κάπως βίαιοι, που, ως αληθινοί ρεφορμιστές, κατέφευγαν πάντα στις παλιές αστικές μεθόδους. Δεν είχαν την παραμικρή εμπιστοσύνη στην επανάσταση. Δεν την καταλάβαιναν καν."
Στην Ρωσική Επανάσταση, ο ελευθεριακός θεωρητικός Βσεβολόντ Μ. Άιχενμπαουμ, ο επονομαζόμενος Βολίν (1882-1945), παρουσιάζει μια συνθετική εικόνα της ιστορίας της Ρωσίας από το 1825 μέχρι το 1934. Με απλά λόγια, αναδεικνύει σε όλη της την έκταση μια πολύπλοκη επαναστατική διαδικασία, της οποίας τα δύο μεγάλα στάδια, του 1905 και του 1917, χαρακτηρίστηκαν από τον αυθορμητισμό και την παρέμβαση των μαζών. Παράλληλα, καταγράφει τη μοίρα μιας χαμένη επανάστασης, που από τη στιγμή κατάκτησης της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους, θα μετατραπεί σε θέατρο άσκησης μιας τεράστιας καταστολής.
Αναλύει έτσι με σαφήνεια και ακρίβεια την πορεία που οδήγησε στην αποτυχία του εξουσιαστικού "σοσιαλισμού" στη Ρωσία και διαλύει μια σειρά από παρανοήσεις, που επιβίωσαν επί δεκαετίες και επέμεναν να ταυτίζουν τη διαδικασία της χειραφέτησης από τον ολοκληρωτισμό με τον κρατικό καπιταλισμό ο οποίος υπήρξε η κατάληξή τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

- Εισαγωγή
- Μερικές απαραίτητες εισαγωγικές σημειώσεις.
- Η Ρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι Δεκεμβριστές. Ο μύθος του τσάρου και το ρωσικό παράδοξο.
- Τα έτη 1825-1860.
- Τα έτη 1860-1881. Οι μεταρρυθμίσεις. Ένα νέο επαναστατικό κίνημα. Η Ναρόντναγια Βόλια. Η δολοφονία του τσάρου. Ο απολυταρχισμός, ο μύθος και το παράδοξο επιβιώνουν.
- Το τέλος του 19ου αιώνα (1881-1900). Η νέα όψη του επαναστατικού κινήματος: Ο μαρξισμός και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η πολιτισμική πρόοδος. Η βιομηχανική ανάπτυξη. Ο απολυταρχισμός και η αντιδραστικότητα επιβεβαιώνονται παρά την εξέλιξη και σε πείσμα της.
- Οι αρχές του 20ού αιώνα (1900-1905). Η γρήγορη ανάπτυξη της χώρας συνεχίζεται. Ο απολυταρχισμός παραμένει στη θέση του. Το σοσιαλιστικό επαναστατικό Κόμμα. Οι επιθέσεις. Το επαναστατικό κίνημα ξεκινά να κατεβαίνει στους δρόμους. Μια εφεύρεση της τσαρικής διακυβέρνησης για να κατευθύνει το εργατικό κίνημα προς μια "νόμιμη" δραστηριότητα.
- Η επανάσταση του 1905. Το "εργατικό τμήμα" και το κίνημα του Γκαπόν. Ο μύθος του τσάρου δολοφονήθηκε από τον ίδιο. Η πρώτη μεγάλη απεργία των εργατών της Αγίας Πετρούπολης. Η γέννηση των "σοβιέτ". Τα τρομερά αποτελέσματα της μεγάλης ήττας του ρωσοϊαπωνικού πολέμου. Η αναζωπύρωση όλων των βαθμίδων της κοινωνίας. Η ελευθερία αρπάχθηκε. Οι ταραχές στο ναυτικό και στον στρατό. Η γενική απεργία όλης της χώρας τον Οκτώβρη του 1905. Η κυβέρνηση χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Το μανιφέστο της 17ης Οκτωβρίου. Η επαφή ανάμεσα στους προοδευτικούς κύκλους και τη λαϊκή μάζα. Το ρωσικό "παράδοξο" ξεκίνησε να φθίνει.
- Προς τη μεγάλη έκρηξη (1905-1917).
- Το μεγάλο ξέσπασμα και τα επακόλουθά του (1917 μέχρι σήμερα).
- Η στάση των Ρώσων αναρχικών και η Συντακτική Συνέλευση.
- Η αυθόρμητη κίνηση των μαζών, ο κρατισμός και ο εκφυλισμός της επανάστασης.
- Ο ρόλος του Κράτους απέναντι στην ολοκλήρωση της κοινωνικής επανάστασης.
- Τα ανδραγαθήματα του μπολσεβίκικου κράτους.
- Ο πατριωτικός καπιταλισμός αντί του δημιουργικού έργου της επανάστασης.
- Τα αντιδραστικά αντεπαναστατικά κινήματα και η σπουδαιότητα του μαχνοβίτικου κινήματος.
- Η αποτυχία της ΝΕΠ, η υποτιθέμενη εκβιομηχάνιση και η αρνητική εμπειρία του μπολσεβικισμού.
- Συμπεράσματα
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΚΑΙΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων184
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΒΟΛΙΝ ( ΑΙΧΕΝΜΠΑΟΥΜ ΜΙΚΑΙΛΟΒΙΤΣ ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ )
Κωδικός Πολιτείας2438-0007
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
DICK K. PHILIP
€14.20 €7.10
(-50%)
Κερδίζετε €7.10
Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΚΡΕΚΟΥ ΑΓΟΡΗ
€21.20 €7.42
(-65%)
Κερδίζετε €13.78

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS