Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)

+
-
ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0730-0030
Τιμή Έκδοσης
€10.00
Τιμή Πολιτείας
€7.50
(-25%)
Κερδίζετε €2.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το μικρό διήγημα, το σύντομο -κι όχι τόσο η νουβέλλα, που παίρνει κάποτε την έκταση μυθιστορήματος- είναι το πιο δύσκολο είδος της λογοτεχνικής δημιουργικής πεζογραφίας. Και τούτο γιατί, πρώτα-πρώτα, ένα τέλειο διήγημα πρέπει να κλείνει μέσα του "ολάκερο κόσμο", και τέτοιο πράμα δε χωρεί εύκολα σε λίγες σελίδες. Ο μυθιστοριογράφος, όταν δεν κατορθώσει να κλείσει τον "κόσμο" του σ' έναν τόμο, γράφει δυο, πέντε, δέκα, και καμιά φορά, όπως τελευταία στη Γαλλία, είκοσι! Στο διηγηματογράφο αυτή η ευκολία, η άνεση, είναι απαγορευμένη: άμα το αφήγημα του υπερβεί ένα όριο, αλλάζει είδος, κι από διήγημα γίνεται νουβέλλα. Έπειτα, εκτός από τη μεγάλη συγκέντρωση, κι εκτός απ' όλες τις άλλες αρετές τον αφηγηματικού είδους -κι είναι γνωστή η δυσκολία τους- ένα τέλειο μικρό διήγημα πρέπει να 'χει και κάτι το δικό του, το ιδιαίτερο, το ιδιόρρυθμο, μια πρωτοτυπία προπάντων στο θέμα, στο μύθο, στην υπόθεση, ώστε να μη μοιάζει με άλλο ούτε του ίδιου του συγγραφέα, ούτε κανενός. Να το διαβάζεις μια φορά και να το θυμάσαι για πάντα. Για όλ' αυτά, στην παγκόσμια λογοτεχνία, και την παλιά, και τη νεότερη, και τη σύγχρονη, οι μεγάλοι ή έξοχοι μυθιστοριογράφοι είναι ασύγκριτα περισσότεροι από τους μεγάλους ή έξοχους διηγηματογράφους, εννοώ της ολκής ενός Γκυ ντε Μωπασσάν ή ενός Έδγαρ Πόε, για να περιοριστώ μόνο στους παλιούς, σ' εκείνους δηλαδή που μεσουρανούσαν, σαν ανέφικτα πρότυπα, την εποχή που άρχισαν να φαίνονται κι οι διηγηματογράφοι της γενεάς μου. "Τηρουμένων των αναλογιών και των αποστάσεων", όπως έλεγε τόσο συχνά ο αξέχαστος Καμπούρογλους, το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε και στη μικρή μας Ελλάδα. Έξοχους, αν όχι και μεγάλους, μυθιστοριογράφους έχουμε σχετικά πολλούς οι καλοί όμως νεοέλληνες διηγηματογράφοι, και μάλιστα ανάμεσα στους νεότερους, είναι ελάχιστοι.
Στη λογοτεχνική μου ζωή, που ο Θεός θέλησε να ξεπεράσει το μισόν αιώνα -ήμουν δεκαεφτά χρονών παιδί όταν εμφανίστηκε το πρώτο μου βιβλίο- έχω γράψει πολλά κι απ' όλα: μυθιστορήματα, νουβέλλες, διηγήματα, θεατρικά πολύπρακτα, μονόπρακτα. Αλλά μπορώ, νομίζω, να 'μαι ευχαριστημένος, και περήφανος αν θέλετε, που οι ιστορικοκριτικοί της Λογοτεχνίας μας, δικοί μας και ξένοι -οι καλόπιστοι κι αντικειμενικοί, εννοώ, όχι οι αρνητές ή παραδοξολόγοι- απ' όλο μου το έργο, ξεχωρίζουν τα μικρά μου διηγήματα. Τα ονόμασαν "πρότυπα του είδους", κι ακόμα "μικρά αριστουργήματα". Όλα βέβαια είναι σχετικά ("τηρουμένων των αναλογιών" κτλ.), επομένως κι η περηφάνεια μου. Δεν εφαντάστηκα ποτέ πως είμ' ένας μεγάλος διηγηματογράφος, κάθε άλλο αλλά δεν μπορεί παρά να με κολακεύει το ξεχώρισμα αυτό του "πιο δύσκολου είδους" ανάμεσα στ' άλλα που καλλιέργησα -ξεχώρισμα που μου δίνει το δικαίωμα να θεωρώ κι εγώ τα μικρά μου διηγήματα σαν το καλύτερο μέρος του όλου μου Έργου. Και τίποτ' άλλο αν δεν έχουν, όμως το κάτι εκείνο, το ιδιαίτερο, το δικό τους, που τα κάνει να μη μοιάζουν ούτε μεταξύ τους, ούτε με άλλα, νομίζω πως, τα καλύτερα τουλάχιστο, το έχουν. Γι 'αυτό μόνο τα πρόσεξαν τόσο και τα ξεχώρισαν οι ειδικοί. ΓΡΗΓ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, της Ακαδημίας Αθηνών (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Ο κακός δρόμος
Η τελευταία προσευχή
Κελαϊδισμοί
Η ζωή και ο θάνατος της Αργυρούλας
Το ψωμί
Αθανασία
Ο άνθρωπος κι η μηχανή
Τα κουπόνια
Μια Γαλλίδα
Ο Σταυρογιάννης
Ένα κορίτσι που κάτι του έλειπε
Φαλιμέντο
Σάνκτα Φαμίλια
Καταμάθετε τα κρίνα του αγρού
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΑΔΕΛΦΟΙ ΒΛΑΣΣΗ
ΣειράΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1984
Αριθμός σελίδων208
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας0730-0030
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

[14/03/2022] sophiedoulgeri.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Από την διάπλαση των παίδων αντλήθηκαν αυτά τα "διηγήματα"? Μένω άναυδη!! Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανούσιες πικάντικες ιστοριούλες καμωμένες να γαργαλισουν τα ένστικτα του αναγνώστη με περιγραφές όπως "στο πλατύ ασπροσφιγμενο της στήθος οι μαστοί ξεχώριζαν καθαρά, πιο μεγάλοι βέβαια μα με το ίδιο μακρουλό σχήμα του κίτρου κι ίδιοι, όρθιοι πάντα όπως τότε. Μόνο που τότε ήταν σχεδόν κολλημένοι, ενώ τώρα είχαν ξεμακρύνει και καθώς έκλιναν δεξιά και αριστερά σαν μαλωμενοι μεταξύ τους, οι ρώγες που τρυπούσαν την διάφανη μουσελίνα απείχαν πιο πολύ"-σελ.198.... Σε άλλα σημεία περιγράφει με ανάλογο ύφος τον ερωτισμό ενός 12χρονου κοριτσιού!!- σελ 182. Αν αυτό είναι "η διαπλασις των παίδων" τότε το Playboy είναι η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα. Αυτά είναι όπως ονομάζει ο ίδιος "τα μικρά του αριστουργήματα"...Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη απογοήτευση και αποστροφή για συγγραφέα. Ίσως γιατί ακριβώς τον έχουμε κατατάξει με ασυγχώρητη επιπολαιότητα στους κλασικούς...Γλοιώδης, επιφανειακός, δεισιδαίμων και προληπτικός σαν την τελευταία κυρά Κατίνα (βλ.μυθιστορημα Τυχεροί και άτυχοι- άτυχοι πραγματικά όσοι έχασαν το χρόνο τους διαβάζοντας το!), εντελώς ρηχός και ανούσιος, με επίφαση καλλιτεχνικής ευαισθησίας και "ποιητικών περιγραφών", χωρίς την σπίθα καμμίας βαθύτερης ιδέας να εμπνέει τα κείμενα του, μοιάζει με αυλοκόλακα που κάνει καριέρα στα σαλόνια της εποχής διηγούμενος σοκιν ανέκδοτα και γαργαληστικές ιστορίες, φροντίζοντας παράλληλα την καθιέρωση του στους κατάλληλους κύκλους - οπωσδήποτε μόνο για σοσιαλιστής δεν διαφαίνεται. Ειλικρινά κρίμα! Νομίζω ότι πρέπει να αποκαθηλωθεί πάραυτα τουλάχιστον από αναγνώστες που σέβονται τον εαυτό τους.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
FESTY DANIELE
€11.95 €4.78
(-60%)
Κερδίζετε €7.17
Ενάντια σε φρούρια και τείχη, 1821
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS