Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

(CD) EURIPIDES, MEDEA

(CD) EURIPIDES, MEDEA

ΚΑΡΑΙΝΔΡΟΥ ΕΛΕΝΗ
Κωδ. Πολιτείας: 1639-0456




Παρουσίαση

Η Μήδεια είναι η ενδέκατη δισκογραφική συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με την ECM. Το υλικό του δίσκου προέρχεται από τη μουσική που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το μουσικό μέρος για το ανέβασμα της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2011. Η μουσική δονείται από μια σπάνια ένταση συναισθημάτων. Η Καραΐνδρου εμπιστεύεται τα θέματά της σε ένα μικρό μουσικό σύνολο, όπου τα ηχοχρώματά τους δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αρχέγονη αλλά και σύγχρονη ταυτόχρονα καθώς η φωνή της λύρας, του σαντουριού, του νέι, του κλαρίνου συνδυάζονται ή και αντιπαρατίθενται. Η συνθέτρια μέσα από αυτό το σύνολο δημιουργεί το κατάλληλο ηχητικό τοπίο για να ακουστεί ο λόγος του Γιώργου Χειμωνά, μέσω του 15μελούς Χορού, υπό τη διδασκαλία του Αντώνη Κοντογεωργίου. Σε δύο τραγούδια, ακούμε τη φωνή της ίδιας της συνθέτριας.
Το έργο του Ευριπίδη Μήδεια διδάχθηκε το 431π.Χ. και θεωρείται μια από τις πιο συγκλονιστικές τραγωδίες της αρχαιότητας. Μια οδυνηρή ιστορία προδοσίας, οργής, τιμωρίας και τρέλας που οδηγούν στην παιδοκτονία. Όταν ο Ιάσονας εγκαταλείπει τη Μήδεια να παντρευτεί τη Γλαύκη, κόρη του βασιλιά Κρέοντα, με στόχο να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή, η Μήδεια απαντά με μια μανία που δεν γνωρίζει όρια. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Αντώνης Αντύπας σημειώνει: "Η θεϊκή καταγωγή της Μήδειας και η προσήλωση στον ηρωικό κώδικα τιμής οπλίζουν το χέρι της. Ο έρωτάς της για τον Ιάσωνα την ενανθρώπισε, αλλά όταν διαψεύδεται η ερωτική της θυσία με την προδοσία του Ιάσωνα, επανακτά τη θεϊκή της διάσταση και το δικαίωμα να τιμωρήσει την ύβριν του θνητού της συζύγου".
Τα μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου οικοδομούν τη δραματουργική ένταση μέσω των αντιστίξεων, των διακροτημάτων και των σιωπών. Ο παλμός του μπεντίρ στο Ceremonial Procession και οι σπαρακτικές μελωδίες του νέι και του κλαρίνου προικονομούν την εξέλιξη. Στο On The Way tο Exile το κλαρίνο και το βιολοντσέλο σκορπούν διάχυτα τη μελαγχολία. Στο κείμενο που συνοδεύει την έκδοση η συνθέτρια υπογραμμίζει την σημαντική συμβολή των μουσικών της καθώς χαρακτηριστικά τους αποκαλεί συνταξιδιώτες της, στο ταξίδι της στον κόσμο του Ευριπίδη.
Η φωνή της Ελένης Καραΐνδρου ακούγεται για πρώτη φορά στον Θρήνο της Μήδειας. Κατόπιν, ο Χορός συνεχίζει την αφήγησή, απαριθμώντας τις συνέπειες της μοχθηρίας της αγάπης (Love's great malevolence).

Περιεχόμενα

1. Argo's Voyage [1:41]
2. Ceremonial Procession [3:47]
3. On The Way To Exile[4:51]
4. The Haze Of Mania [1:14]
5. Medea's Lament I [1:46]
6. Woman Of Mourning [1:2O]
7. Medea's Lament II [1:45]
8. Loss [1:43]
9. Backwards To Their Sources Chorus I [3:40]
10. A Sinister Decision [3:55]
11. Love's Great Malevolence Chorus II [3:22]
12. For The Sake Of A Greek's Words [1:51]
13. Do Not Kill Your Children Chorus III [4:30]
14. An Unbearable Song [1:21]
15. All Hope Is Lost Chorus IV [3:24]
16. The Night Of Killing [2:48]
17. Silence Chorus V [2:09]

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα και λαούτο
Χάρης Λαμπράκης: νέι
Nίκος Γκίνος, Marie-Cecile Boulard, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο
Γιώργος Καλούδης: βιολοντσέλο
Ανδρέας Κατσιγιάννης: σαντούρι
Ανδρέας Παπάς: μπεντίρ
Ελένη Καραΐνδρου: τραγούδι
Xoρωδία
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςECM RECORDS
ΣειράECM 2376
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2013
Διαστάσεις13x14
Κωδικός Πολιτείας1639-0456
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΔΥΤΟ
FAULKNER WILLIAM (NOBEL 1949)
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75
ΜΙΑ ΑΝΙΑΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
CHEKHOV ANTON
€12.72 €6.36
(-50%)
Κερδίζετε €6.36

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS