Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

(CD) ANJA LECHNER, FRANCOIS COUTURIER // MODERATO CANTABILE

(CD) MODERATO CANTABILE

GURDJIEFF / VARDAPET / MOMPOU

LECHNER ANJA, COUTURIER FRANCOIS
Κωδ. Πολιτείας: 1639-0487




Παρουσίαση

Μετά από μια δεκαετία συνεργασίας με το κουαρτέτο Tarkovsky και την πρόσφατη συνεργασία τους στο άλμπουμ Il Pergolese σε συνεργασία με την τραγουδίστρια Μaria Pia De Vito, η γερμανίδα τσελίστα Anja Lechner και ο γάλλος πιανίστας Fran?ois Couturier διαμορφώνουν και παρουσιάζουν το δικό τους ντουέτο. Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τη μουσική από διαφορετικές γωνίες. Η Lechner είναι μια κλασική σολίστ με ένα ασυνήθιστο ενδιαφέρον προς την τέχνη του αυτοσχεδιασμού, ενώ ο Couturier, είναι ένας μουσικός που με βάση τη jazz έχει προχωρήσει και σε άλλα πεδία μουσικής έκφρασης. Στο άλμπουμ Moderato Cantabile παρουσιάζουν τις δικές τους ερμηνευτικές εκδοχές και ενορχηστρώσεις τριών προσωπικοτήτων του πνεύματος και τις τέχνης που άγγιξαν τα όρια της ιστορίας της μουσικής: Είναι οι G.I. Gurdjieff, ο Komitas Vardapet, και ο Federico Mompou, προσωπικότητες που τους ενώνουν κοινές αναφορές στην μουσική παράδοση, στη σχέση της κοσμικής με τη θρησκευτική μουσική αλλά και φιλοσοφικές αναζητήσεις
Το ρεπερτόριο έχει αναφορές στην προηγούμενη ηχογράφηση της Lechner σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο υπό τον τίτλο G.I. Gurdjieff:Chants, Hymns and Dances όμως η ερμηνευτική ταυτότητα του ντουέτου Lechner- Couturier δίνει μια διαφορετική διάσταση στα έργα. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως η αυξανόμενη επαφή της Lechner με τη μουσική παράδοση της Αρμενίας εξέλισσε την αντίληψή της και τη γνώση της. Το τσέλο ανάλαβε το ρόλο της φωνής αναπτύσσοντας τις ισχυρές μελωδίες.
Ο Francois Couturier σε αυτό το άλμπουμ συμμετέχει και ως ερμηνευτής και ως συνθέτης. Οι συνθέσεις του λειτουργούν άλλοτε τονίζοντας τις αντιθέσεις και άλλοτε δρώντας συμπληρωματικά. Ο συντάκτης του σημειώματος που συνοδεύει την έκδοση υπογραμμίζει πως ο μακρόχρονος συγχρωτισμός με τον Τυνήσιο δεξιοτέχνη Anouar Brahem, φαίνεται να έχει συμβάλλει στην ενδυνάμωση ενός στοιχείου στοχασμού στη προσωπικότητα του Francois Couturier ως ερμηνευτή-συνθέτη-ενορχηστρωτή.
Ένα αίσθημα ηρεμίας είναι αυτό που αντανακλάται στην πλειοψηφία του έργου του. Στη μουσική του, είτε πρόκειται για ολοκληρωμένη σύνθεση είτε για αυτοσχεδιασμό, τα θέματα ξεδιπλώνονται και αναπτύσσονται αργά. Οι συνθέσεις εξελίσσονται αβίαστα, έτοιμες ν' αλλάξουν αυτοστιγμεί, ενώ οι αυτοσχεδιασμοί του εμπεριέχουν λυρισμό και αίσθηση της φόρμας. Αντίθετα με την πλειοψηφία των αυτοσχεδιαστών συγχρόνων του, ο Couturier δεν φοβάται ν' αγγίξει τη σιωπή. Γι' αυτό άλλωστε ερμηνεύει το έργο M?sica Callada του Federico Mompou με τόση φυσικότητα.
Ο Couturier, έχει παίξει τη μουσική του Mompou με jazz πιάνο τρίο και ο Καταλανός συνθέτης έχει υπάρξει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς γι' αυτόν όπως ακριβώς ο Καυκασιανός Gurdjieff και ο Αρμένιος Κomitas Vardapet για την Anja Lechner. Η γερμανίδα τσελίστα κατανόησε βαθύτερα την επίδραση του Komitas στη σύζευξη της θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής όταν ήρθε σε επαφή με τη μουσική του συνθέτη Tigran Mansurian. Oι διασκευές της στη μουσική του Gurdjieff την ίδια στιγμή, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης στο να δημιουργηθεί το μουσικό σύνολο Gurdjieff Folk Instruments Ensemble (ΕCM 2236). Αντίστοιχα το Moderato Cantabile είναι μια απόδειξη πως αυτή η μουσική των Komitas, Gurdjieff και Mompou είναι ανοιχτή σε μια ελεύθερη ερμηνεία και προσέγγιση.
Το Moderato cantabile ηχογραφήθηκε στην πλούσια ακουστική της αίθουσας συναυλιών του μεγάρου Ραδιοτηλεόρασης του Λουγκάνο τον Νοέμβριο του, με παραγωγό τον Manfred Eicher.
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςECM RECORDS
ΣειράNEW SERIES 2367
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2014
Διαστάσεις14x13
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΛΕΧΝΕΡ ΑΝΙΑ, ΚΟΥΤΙΡΙΕ ΦΡΑΝΣΟΥΑ
Κωδικός Πολιτείας1639-0487
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
€12.00 €5.40
(-55%)
Κερδίζετε €6.60
Ο θάνατος πλησιάζει
JAMES PETER
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS