Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: ΓιώργοςΜ

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑΡΑΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑ"
Εξαιρετικό μυθιστόρημα/νουβέλα του αναδυόμενου ρωσικού ρεαλισμού (με αρκετά στοιχεία ρομαντισμού, κυρίως ως προς τη γλώσσα και το χαρακτήρα του Αντρέι). Ο Γκόγκολ πατάει γερά πάνω στην κοζακική παράδοση των Ουκρανών και συνθέτει μια συναρπαστική ιστορία με καθαρή γραμμή και πλοκή - καλειδοσκόπιο του κοζάκικου κόσμου και κοσμοθεωρίας. Ο Τάρας Μπούλμπα (ο οποίος θυμίζει κάποιες φορές τον καζαντζακικό Καπετάν Μιχάλη - ή μάλλον, τούμπαλιν!) είναι ο κύριος άξονας της ιστορίας, αλλά πρωταγωνιστής είναι η κοζακική φυλή. Ο Γκόγκολ παίρνει πολλά (ιστορικά) στοιχεία από την ιστορία των Κοζάκων, τα επανατοποθετεί σε ένα χλιαρό ιστορικό πλαίσιο και μάς παραδίδει ένα χρονικό της ιδιαίτερης αυτής φυλής, η οποία παρουσιάστηκε στο ιστορικό προσκήνιο εν μέσω εθνοκαθάρσεων, άγριων πολιτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων και υπαρξιακών απειλών εξ\' Ανατολών, κατάφερε να επιβιώσει και να καθιερωθεί ως η κύρια φυλετική και πολιτισμική ομάδα των στεπών του Δνείπερου. Το βιβλίο είναι γεμάτο βία, όπως ήταν η ζωή κι ο θάνατος των Κοζάκων, συγκρούσεις, αίμα - και κάπου εκεί, και λίγο έρωτα. Ο Τάρας Μπούλμπα είναι ένα έργο αναφοράς για τη ρωσική/ουκρανική λογοτεχνία, το οποίο αξίζει να διαβαστεί. Η μετάφραση της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν πολύ καλή, έρρεε το κείμενο αβίαστα.
2022-11-21 12:52:49
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ "
Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο, ιδίως για εκείνους που θέλουν ν\' αποκτήσουν μια πληρέστερη γνώση για τη γεωπολιτική και κυρίως, για το πρώτο συνθετικό του όρου - τη γεωγραφία. Σε κάποιον που έχει ήδη μια σημαντική γνώση τόσο της διεθνούς κατάστασης όσο και της γεωπολιτικής ευρύτερα και παρακολουθεί τα γεγονότα από κοντα, το βιβλίο προσφέρει λίγες επιπρόσθετες γνώσεις, οι οποίες, ωστόσο, συμπληρώνουν το παζλ, ενώ συμπυκνώνουν την ήδη αποκτηθείσα γνώση. Δεν είναι κάποιο βιβλίο-σημείο αναφοράς της διεθνούς γεωπολιτικής, αλλά, σε κάθε περίπτωση, προσφέρει γνώσεις με έναν εύληπτο και συμπαγή τρόπο σε κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα για το παραμελημένο (αλλά τόσο σημαντικό) αντικείμενο της γεωγραφίας, ώστε να ερμηνεύει καλύτερα τα γεγονότα. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει σε αυτό το αντικείμενο, ή και σημείο τερματισμού, για κάποιον που θέλει απλώς να αποκτήσει μια ευρύτερη (αλλά όχι ευρύτατη) γνώση. Αρνητικό σημείο οι χάρτες του βιβλίου. Πολλά από τα ονόματα που αναφέρονται στο κείμενο, δεν αναφέρονται καν στους χάρτες, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να ψάχνεται. Η πρακτική του Economist, όπου ο χάρτης που συνοδεύει ένα κείμενο αναφέρει όλα τους γεωγραφικούς όρους που εμπεριέχει το κείμενο αυτό, θα πρέπει ν\' αποτελέσει μπούσουλα για πιθανή επανέκδοση του βιβλίου.
2022-11-07 08:49:55
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ "
Εξαιρετικά δοκίμια, που παραμένουν απίστευτα επίκαιρα και σήμερα. Ο Κούντερα περιγράφει την αγωνία των \'μικρών εθνών\' της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία κ.λπ.) να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης ανάμεσα στις Συμπληγάδες Γερμανίας και Ρωσίας. Ο Κούντερα εξηγεί πώς οι τέχνες και κυρίως, η λογοτεχνία, αποτέλεσε όχημα για τα έθνη αυτά να διεκδικήσουν το raison d\' etre τους, να αναδειχθούν στην παγκόσμια σκηνή ως αυθύπαρκτες κατ\' αρχάς, πολιτισμικές, και στη συνέχεια, πολιτικές οντότητες και να διεκδικήσουν το ρόλο τους. Η ανεπαίσθητη ειρωνία, ο ανεπιτήδευτος αυτοσαρκασμός, η γνώση του αναπόφευκτου και το αίσθημα της εφήμερης ύπαρξης είναι όλα στοιχεία του πολιτισμικού χαρακτήρα των εθνών αυτών, που προσπαθούν ν\' αναπνεύσουν ανάμεσα στους δύο γειτονικούς ογκόλιθούς τους. Ο Κούντερα επιχειρηματολογεί επιτυχέστατα για να καταδείξει ότι τα έθνη αυτά είναι αναπόσπαστο μέρος της (δυτικής) Ευρώπης, του Δυτικού Κανόνα, κι ότι το Σιδηρούν Παραπέτασμα ήταν ένας απολύτως παραφύσιν βίαιος χωρισμός των εθνών αυτών από την πολιτισμική τους οικογένεια, τη Δύση. Αυτό γίνεται αντιληπτό ακόμα περισσότερο σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξίζει να διαβαστεί παρέα με το άλλο υπέροχο δοκίμιο του Τζώρτζ Στάινερ \'Η ιδέα της Ευρώπης\' (εκδ. Δώμα).
2022-11-04 09:37:12
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ"
Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κούντερα που διαβάζω. Η πλοκή/ιστορία του βιβλίου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με φόντο τη μεταπολεμική Τσεχοσλοβακία, που ζούσε υπό τον τρόμο της Μόσχας. Ο Κούντερα καταφέρνει να μεταφέρει την γκρίζα ατμόσφαιρα των πόλεων (π.χ. της Οστράβα), αλλά και τη φωτεινότητα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών του βιβλίου, οι οποίοι αναζητούν το μίτο της ζωής τους ανάμεσα σε κομματικές συνελεύεις, χαλκευμένες κατηγορίες, στρατόπεδα ανεπιθύμητων κι ανέξοδους έρωτες. Ο Κούντερα εντάσσει σφήνα στο βιβλίο του και στοιχεία της τσεχικής λαογραφίας, μουσικής και ιστορίας, τα οποία ναι μεν έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στη ροή του βιβλίου, αλλά από την άλλη, παράλληλα το εμπλουτίζουν. Σε ορισμένα σημεία ο Κούντερα φλυαρεί και χάνεται σε φιλοσοφικούς στοχασμούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα αξιανάγνωστο βιβλίο, το έργο-αναφοράς της Άνοιξης της Πράγας, αλλά κι ένα παράθυρο στην υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική σκηνή της Τσεχίας/Τσεχοσλοβακίας.
2022-11-04 09:29:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ"
Ενδιαφέρον βιβλίο, ιστορίες με κοινό άξονα που παρουσιάζονται χωρίς αυστηρή χρονική σειρά. Το βασικό πλαίσιο είναι η Κορσική τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όπου έχει αναπτυχθεί ένα έντονο εθνικιστικό κίνημα με αρκετές -και αντικρουόμενες μεταξύ τους- παραφυάδες. Προσωπικά, έχανα τον μίτο της αφήγησης σε ορισμένα σημεία, αφού ο συγγραφέας έκανε αρκετά φλας μπακ, ενώ εισάγει κι εμβόλιμες ιστορίες, οι οποίες λίγη σχέση φαίνεται να έχουν με τον άξονα της κύριας πλοκής. Οι φωτογραφίες της πρωταγωνίστριας Αντόνια, καθώς και φωτογραφίες-σταθμός του 20ού αιώνα από εμπόλεμες ζώνες, προκαλούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ και τα κεφάλαια για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι αξιανάγνωστα.
2022-09-12 07:36:41
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΛΑΜ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ"
Πολύ ενδιαφέορν βιβλίο,το οποίο παρουσιάζει ευσύνοπτα το πρόσωπο της σύγχρονης Τουρκίας και κυρίως, τις αντιθέσεις της, τις οποίες ο Ερντογάν άλλοτε προσπαθεί να συγκεράσει στο πλαίσιο ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας των Τούρκων κι άλλοτε φέρνει στην επιφάνεια για να εξυπηρετήσει μια κοντόφθαλμη, αλλά εκλογικά χρήσιμη, πολιτική ατζέντα. Για όποιον παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα στην Τουρκία από έγκυρες πηγές και γνωρίζει τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, η ανάγνωση του βιβλίου αυτού είναι ουσιαστικά μια εκτενής περίληψη των όσων ήδη γνωρίζει μαζί με ορισμένα γεγονότα, των οποίων την ύπαρξη πιθανώς ν\' αγνοεί. Για όποιον έρχεται σε πρώτη επαφή με την Τουρκία πέρα από την επικαιρότητα, το βιβλίο αυτό είναι μια καλή αρχή για περαιτέρω εμβάθυνση. Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. ΥΓ: Θα ήταν ίσως προτιμότερο οι σημειώσεις να παρουσιάζονταν ως υποσημειώσεις στις σελίδες όπου αναφέρονται αντί συγκεντρωτικά στο τέλος του βιβλίου.
2022-08-22 09:17:01
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΥΡΥΓΝΩΣΙΑ "
Ιδιαιτέρως ενδιαφέορν βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει μια άλλη παράμετρο της εποχής της υπερεξειδίκευσης, υποστηρίζοντας ότι σε αρκετούς/πολλούς τομείς της ανθρώπινης/επαγγελματικής δραστηριότητας, η εμπειρία κάποιου ανθρώπου σε μια σειρά τομέων, ακόμα κι άσχετων με το πεδίο δραστηριότητάς του, μπορεί να κριθεί ως ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς του επιτρέπει να προσεγγίζει ένα ζήτημα με διαφορετική οπτική και διαφορετική γωνία. Υπάρχουν ορισμένα (1-2) κεφάλαια, τα οποία απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο αμερικανικό κοινό, αλλά στο σύνολό του, διαβάζεται ευχάριστα απ\' όλους. Η καταγραφή των αιτίων του δυστυχήματος του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ το 1986 είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Γενικότερα, ένα βιβλίο που σε προβληματίζει, σε κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και να σε ανακουφίσει, εάν θεωρείς ότι δεν έχεις βρει ακόμα το δρόμο σου! ΥΓ: Το διάβασα στα αγγλικά, οπότε δεν έχω άποψη για τη μετάφραση του έργου στα ελληνικά.
2022-08-22 09:05:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΩΣ ΝΑ (ΜΗ) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ "
Εξαιρετικό πόνημα, στο οποίο αναλύεται και με επιστημονικούς όρους ο βαθμός αποτυχίας της περίφημης \'διαπραγμάτευσης\' (που μόνο διαπραγμάτευση δεν ήταν) το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ήταν σαφές εκ των προτέρων ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη χώρα, καθώς όλες οι επιμέρους παραμέτρους της δεν ήταν κατ\' ελάχιστο ευνοϊκές. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα εφήρμοσε το πιο αποτυχημένο chicken game στην ιστορία των διαπραγματεύσεων - και το χειρότερο είναι ότι αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα από τον καθένα. Ελάχιστες γνώσεις game theory ίσως απαιτούνται για ν\' αντιληφθεί κάποιος το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που αναλύονται, αλλά είναι ένα βιβλίο για το γενικό κοινό, όχι για ειδικούς. Προτείνεται ανεπιφύλακτα (αν και, δυστυχώς, ελάχιστοι πείθονται πλέον από τα γεγονότα).
2022-07-19 07:10:32
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ "
Ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία που έχω διαβάσει! Μαζί με το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, το Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος του Πριμο Λέβι, και τις Ιστορίες από την Κολυμά του Σαλάμοφ, το Τσέρνομπιλ της Αλεξέγιεβις εύκολα συγκαταλέγεται στα κορυφαία βιβλία-μαρτυρίες του ζόφου του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν το Τσέρνομπιλ -κι αργότερα πέθαναν- είναι γροθιά στο στομάχι. Οι περιγραφές των τερατογεννήσεων είναι μάλλον δυσκολοχώνευτες για τον μέσο αναγνώστη. Η οργή για τη (μη) αντίδραση των αρχών της ΕΣΣΔ, τα τερατώδη ψέματα και η προσοπάθει συγκάλυψης , όλα πηγάζουν από τις σελίδες αυτού του αριστουργήματος. Παράλληλα, περιγράφεται και ο ανθρωπότυπος του \'κόκκινου ανθρώπου\', που διαμορφώθηκε στην ΕΣΣΔ - ο άνθρωπος που πιστεύει στο Κόμμα, στο μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμαμ και αρνείται ν\' αμφισβητήσει την πραγματικότητα, εάν η πραγματικότητα δεν είναι σύμφωνη με το αφήγημα του Κόμματος. Κι από κοντά, η θυσία ανθρώπων που πήγαν ως πρόβατα στη σφαγή μη γνωρίζοντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν. Αισχρή πολιτική της Μόσχας να παρέχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεροκάματα σε όσους πήγαιναν να εκκαθαρίσουν την περιοχή, οδηγώντας τους σε σίγουρο και γρήγορο θάνατο. Το βιβλίο προκαλεί μια ανατριχίλα, σήκωμα της τρίχας, απελπισία. Δεν μπορεί να μη διαβαστεί! 5 αστέρια με τόνο!
2022-07-04 11:43:59
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΡΙΠΗ ΤΟΥ 1918 "
Ενδιαφέρον βιβλίο, από το οποίο, ωστόσο, λείπει η ροή. Είναι περισσότερο μια καταγραφή αριθμών, στατιστικών, αποσπασματικών ιστοριών, χωρίς, εντούτοις, να εντοπίζεται κάποια συνοχή στο κείμενο, που θα του επέτρεπε να ρέει. Παρατίθενται πολλά στατιστικά στοιχεία από κρατικά αρχεία και άρθρα από τον Τύπο της εποχής, καθώς και (λίγες) μαρτυρίες. Σε γενικές γραμμές, ενδιαφέρον ανάγνωσμα για ν\' αντιληφθεί κάποιος τι συνέβη πριν +100 χρόνια με την ισπανική γρίπη και -κυρίως- γιατί μάλλον ξεθώριασε από την κοινή μνήμη (π.χ. ελάχιστα έργα ασχολούνται με την πανδημία). Θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, αλλά, για να είμαστε επιεικείς, ο συγγραφέας του έργου δεν είναι λογοτέχνης κι ούτε έχει τέτοιες φιλοδοξίες.
2022-05-30 14:54:18
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

Δεν βρέθηκαν συστάσεις βιβλίων

Συστάσεις Συγγραφέων

#Όνομα
Δεν βρέθηκαν συστάσεις συγγραφέων

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΖΗΣΑΝ
ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ Ε. ΜΑΡΙΑ
€7.90 €3.16
(-60%)
Κερδίζετε €4.74
THE ORIGINAL GREEK COOKING
ΤΟΛΗΣ ΤΑΣΟΣ
€10.39 €4.68
(-55%)
Κερδίζετε €5.71

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS