Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: ΓιώργοςΜ

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΚΟΡΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ "
Στο νησί της Κορσικής υπάρχει ένα χωριό ονόματι Καργκέζε, στο κέντρο του οποίου υπάρχουν δύο εκκλησίες αντικρυστά η μία στην άλλη. Στη μία η λειτουργία γίνεται στα ελληνικά, στην άλλη στα λατινικά/γαλλικά. Το Καργκέζε είναι ένα χωριό, το οποίο ίδρυσαν Μανιάτες από το Οίτυλο, οι οποίοι, στα τέλη του 17ου αιώνα, φεύγοντας από την πατρίδα τους, έγιναν δεκτοί από τους Γενουάτες (Γενοβέζους), οι οποίοι τότε είχαν υπό τον έλεγχό τους την Κορσική, κι εγκαταστάθηκαν στη δυτική ακτή του νησιού. Αυτό το βιβλίο είναι μια λεπτομερής εξιστόρηση της ελληνικής αυτής παροικίας, προσωπική μαρτυρία ενός γιατρού, του Νικ. Φαρδύ, ο οποίος υπηρέτησε στο νησί περί το 1870 και κατέγραψε την ιστορία των Μανιατών και του Καργκέζε. Με πυρήνα την οικογένεια των Στεφανοπουλαίων, το ελληνικό στοιχείο ήκμασε και στη συνέχεια, παρήκμασε, με αποτέλεσμα πλέον μόνο ο υποψιασμένος ταιδευτής να το εντοπίζει στο σημερινό Καργκέζε. Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. ΥΓ: Για την ιστορία αυτή γράφει κάποια πράγματα κι ο Πάτρικ Λη Φέρμορ στο βιβλίο του \'Μάνη\', ωστόσο, το βιβλίο του Φαρδύ προσφέρει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες.
2024-07-08 14:55:43
Σχόλιο για το βιβλίο "(P/B) The Pillars of the Earth"
Ένα χορταστικό βιβλίο, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δουλεμένη πλοκή, ό,τι ακριβώς πρέπει για ένα page-tu
er. Ο Φόλετ μάς παρουσιάζει την Αγγλία του 12ου αιώνα, εποχή τεράστιων αναταραχών (βλ. Αναρχία), τοποθετώντας στον πυρήνα του μυθιστορήματός του την κατασκευή ενός καθεδρικού ναού γοτθικού ρυθμού. Από τις 1000 σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν βασιλείς, δούκες, ιερείς, επίσκοποι, ιππότες, αλλά κι ο απλός λαός, οι έμποροι, οι χτίστες κ.λπ., μέσα σε μια υπέροχα καλειδοσκοπική ιστορία, της οποίας η συγγραφή απαιτεί απίστευτα μεγάλο κάματο προηγούμενης συστηματικής έρευνας. Είναι φανερό πως ο Φόλετ έχει αφιερώσει χρόνια έρευνας για να είναι σε θέση να περιγράψει λεπτομερώς την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής, τις διατροφικές τους συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα, την πρόοδο στην κατασκευή ναών, κ.λπ. Η πλοκή εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του είδους - μια συνηθισμένη συνθήκη, η οποία ανατρέπεται κι εγκυμονεί κινδύνους, μέχρις ότου επέρχεται η (επί)λυση, συχνά με αναπάντεχο (αλλά όχι παράλογο) τρόπο. Όποιος ενδιαφέται να διαβάσει ένα χορταστικό βιβλίο για τη μεσαιωνική Αγγλία του 12ου αιώνα και να χαθεί στον κόσμο εκείνο, μπορεί να βουτήξει στο βιβλίο αυτό. Για το είδος του, είναι κορυφαίο.
2024-07-08 14:47:24
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ"
Α-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ο-Υ-Ρ-Γ-Η-Μ-Α! Ο Ρεμάρκ περιγράφει με απίστευτης ευκρίνειας εικόνες τη φρίκη του πολέμου, και μάλιστα, ίσως του φρικτότερου πολέμου για όσους πολέμησαν. Η ζωή στα χαρακώματα ήταν ήδη μισός θάνατος. Οι πιθανότητες να επιβιώσεις ήταν πολύ μικρότερες από εκείνες να πεθάνεις. Ο Ρεμάρκ, σε μια εποχή όπου στη λογοτεχνία πολλοί πειραματίζονταν με διάφορες φόρμες (μοντερνισμός) για να ξορκίσουν το φάντασμα της ολικής καταστροφής, την οποία επέφερε ο Α\' Π.Π., ο Ρεμάρκ μένει πιστός στο ρεαλισμό, φωτογραφίζει τον πόλεμο με στρωτές, στακάτες λέξεις. Ο Ρεμάρκ χρησιμοποιεί πολλά ουσιαστικά με ιδιαιτέρως βαρύ περιγραφικό φορτίο, αποφεύγοντας τα πολλά επίθετα. Για παράδειγμα, στα γερμανικά η λέξη Fleischbrei (=χυλός από σάρκα) δεν χρειάζεται κανέναν απολύτως επιθετικό προσδιορισμό. Αρκεί από μόνη της για να περιγράψει την απίστευτη βία των χαρακωμάτων. Ο Ρεμάρκ χρησιμοποιεί μια στρωτή γλώσσα, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς περίπλοκα διηγηματικά κόλπα. ΑΚολουθεί μια γραμμική αφήγηση, υπενθυμίζοντάς μας τα βασικά της καλής λογοτεχνίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Ρεμάρκ μάς έχει παραδώσει ένα κτήμα ες αεί, αποτελώντας μια λογοτεχνική περίπτωση Θουκυδίδη του 20ού αιώνα. Αξίζε να το διαβάσουν όλοι, έφηβοι, νέοι και μεγάλοι, ιδίως στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι γνωρίζουν ελάχιστα (για να μην πω τίποτα) για τον Α\' Π.Π., τον πόλεμο που θα τελείωνε όλους τους πολέμους. 5 αστέρια με τόνο. ΥΓ: Το διάβασα στα γερμανικά, οπότε δεν έχω άποψη για την ελληνική μετάφραση είτε των εκδ. Ζαχαρόπουλου είτε Μίνωα. Οι γερμανομαθείς να το διαβάσουν στο πρωτότυπο. Αξίζει και με το παραπάνω.
2023-10-12 14:55:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΜΠΟΣ"
Το θέμα του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αναφέρεται στα στρατόπεδα, που έστησε η βρετανική διοίκηση στην Κύπρο για να στεγάσει Εβραίους, οι οποίοι ήθελαν να μεταβούν στη Γη της Επαγγελίας μετά το τέλος του Β\' Π.Π. Επειδή, όμως, οι Βρετανοί δεν ήθελαν ν\' αναταράξουν την ισορροπία στην περιοχή της Παλαιστίνης, κρατούσαν κάποιες χιλιάδες Εβραίων στη Μεγαλόνησο. Ωστόσο, μάλλον απογοητεύτηκα από το έργο, καθώς έχει συγγράψει ένα μάλλον άνευρο βιβλίο (νουβέλα), χωρίς ένταση και βρασμό. Υιοθετεί ένα μάλλον χλιαρό ύφος όταν περιγράφει την κατάσταση στα στρατόπεδα. Ο δημοσιογράφος είναι μια μάλλον αδιάφορη προσωπικότητα, καθώς η συγγραφέας δεν τον αναδεικνύει, δεν μάς τον παρουσιάζει, παρά τον αφήνει ημιτελή φιγούρα μέχρι το τέλος. Ούτε το εύρημα με τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις είναι ιδιαίτερα εύστοχο, ακριβώς επειδή τούς λείπει η απαραίτητη φλόγα, η σπίθα που θα συνεπάρει τον αναγνώστη για να βυθιστεί στην ιστορία. 2 αστέρια κυρίως λόγω θέματος.
2023-10-10 18:44:00
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΡΟΜΦΑΙΑ "
Το θέμα του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς ο Ρονκαλιόλο παρουσιάζει την ιστορία του Φωτεινού Μονοπατιού, μιας πολιτικής/τρομοκρατικής μαρξιστικής/μαοϊκής φράξιας στο Περού, η οποία το 1980 κήρυξε πόλεμο ενάντια στο κράτος του Περού, με αποτέλεσμα σχεδόν 70.000 θύματα, τα οποία δολοφονήθηκαν κι από τις δύο πλευρές (αντάρτες και στρατός). Η πένα του Ρονκαλιόλο περιγράφει με ιδιαίτερη ζωντάνια τα γεγονότα, αλλά και την προσωπική ζωή του Αμπιμαέλ Γκουσμάν, του διαβόητου αρχηγού του Φωτεινού Μονοπατιού. Ωστόσο, για μένα το κυριότερο μειονέκτημα είναι η δομή. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο αναγνώστης χάνει τον ειρμό, καθώς διαβάζει αναφορές σε διάφορα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ(τερο) κοινό, τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν στην ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία των μαρξιστικών/κομμουνιστικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και την απίστευτη βιαιότητα, που συνόδευε τη δράση τους (και την αντίδραση των κρατικών δυνάμεων), αλλά και την ιδεολογική τύφλωση τόσων ανθρώπων, που είχαν αποφασίσει να βλέπουν την πραγματικότητα μόνο μέσα από τα ιδεολογικά τους γυαλιά. 4 κυρίως λόγω θέματος. 3 για τη γραφή.
2023-10-02 09:09:14
Σχόλιο για το βιβλίο "BRANDY SOUR"
Η κυπριακή λογοτεχνία φαίνεται να είναι σε άνθηση και σε αυτήν την άνθηση, τον τόνο δίνουν οι γυναικείες φωνές. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Μεγαλόνησος μάς δίνει ωραία δείγματα γραφής, είτε στην κοινή νεοελληνική (όπως κάνει η Σωτηρίου) όσο και στην (υπέροχη) τοπική διάλεκτο (όπως η Παπαλοϊζου). Τα μικρά διηγηματάκια της Σωτηρίου είναι ευκολοδιάβαστα, ρέουν, και προσφέρουν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα περιστατικά/στιγμιότυπα από την ιστορία της πολύπαθης Κύπρου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Λίγες γνώσεις ιστορίας ίσως βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τον αναγνώστη ν\' αντιληφθεί στην ολότητά της την ομορφιά της τέχνης της Σωτηρίου. Έχοντας ζήσει (για λίγο) στην Κύπρο κι αγαπήσει αυτόν τον τόπο, τα διήγηματα της Σωτηρίου ήταν μια πολύ ευχάριστη λογοτεχνική δροσιά με επίκεντρο το (κάποτε) πανέμορφο Λήδρα Παλάς, το οποίο πλέον βρίσκεται πάνω στην ουλή του Κυπριακού. Νομίζω ότι η ανάγνωση του βιβλίου αυτού ενθαρρύνει κάποιους να επισκεφτούν τη Μεγαλόνησο και ιδίως την Πράσινη Γραμμή και το Λήδρα Παλάς (έστω απ\' έξω) και να αισθανθούν την εξαιρετικά απόκοσμη καμφορά που αποπνέει αυτό το μέρος. Προτείνεται ευχάριστα.
2023-09-11 10:44:23
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ "
Το πρώτο έργο του συγγραφέα, ένα παραμύθι για μεγάλους, ένα όμορφο ανάγνωσμα μιας ώρας. Όσοι αγαπάνε το στυλ του Σουρούνη, θα διαβάσουν κι αυτό το μικρό βιβλίο και θα αχνογελάσουν με το σουρούνειο ύφος. 4 αστεράκια (τα 5 είναι για τα (πολλά) αριστουργήματα του Σουρούνη!)
2023-08-28 13:41:20
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΛΕΥΘΕΡΗ "
Το βιβλίο της Λέα Ούπι είναι ένα είδος bildungsroman, αλλά χωρίς να διεκδικεί τις δάφνες ενός καθαρόαιμου μυθιστορήματος. Οι ιστορίες της είναι στοπ καρέ από τη ζωή της στην Αλβανία επί στυγνής χοτζικής δικτατορίας, αλλά και στο γύρισμα της Ιστορίας μέχρι και τον εμφύλιο στην Αλβανία το 1997, όταν πολλές ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες, μιας και οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πώς να διαχειριστούν την ελευθερία τους μετά από 45 χρόνια ολοκληρωτισμού. Είναι αληθινές ιστορίες αληθινών προσώπων, οπότε το πρόθεμα -μύθο δεν μπορεί παρά να είναι άστοχο, γι\' αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μυθιστόρημα, αλλά ως μια μαρτυρία. Πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα, ιδίως για όσους αγνοούν πολλά για τη ζωή, την κοινωνία και την πολιτική στην Αλβανία επί Χότζα, την πιο απομονωνμένη χώρα στον κόσμο για 45 χρόνια. Ωστόσο, η καταληκτική της πρόταση/συμπέρασμα είναι ένα απίστευρα κυνικό ξέπλυμα της σταλινικής δικτατορίας του Χότζα. Το χειρότερο είναι ότι η Ούπι δεν φαίνεται ν\' αντιλαμβάνεται ότι η ίδια η ζωή της (σπουδές στο Λονδίνο, πανεπιστημιακή καθηγήτρια στην Αγγλία) είναι η πλέον πειστική απόδειξη περί του άστοχου συμπεράσματός της. Αντιγράφω από την έυστοχη κριτική της Ιλίρα Αλίαι στην Καθημερινή: \'Το καθεστώς που η Αλβανία βίωσε ήταν μια δολοφονική τυραννία. Δεν ήταν κάποιο εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης για το οποίο, 30 χρόνια αργότερα, μπορούμε να κάνουμε φιλοσοφικούς στοχασμούς για όσα πήγαν καλά και όσα όχι. Συχνά είχα την εντύπωση ότι η συγγραφέας προσπάθησε να αναδείξει τα υπέρ και τα κατά των δύο αυτών κόσμων. Σαν να είναι, δηλαδή, κανείς στη φυλακή για 50 χρόνια και εσύ να του λες «ε, και ο έξω κόσμος έχει και αυτός τα κακά του». Πόσο κυνικό θα ήταν κάτι τέτοιο;\' 3 αστέρια
2023-08-28 13:37:31
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΟΥΔΑΣ"
Με φόντο την Ιερουσαλήμ του 1959, ο Άμος Οζ στήνει ένα μάλλον κλειστοφοβικό μυθιστόρημα, το οποίο, κατά ένα μεγάλο μέρος, εκτυλίσσεται μέσα σε ένα σπίτι. Οι στοχασμοί επί της φύσης του Ιησού Χριστού μέσα από τη ματιά των Εβραίων, ο ρόλος του Ιούδα Ισκαριώτη (ήταν άραγε ο προδότης ή μήπως ο απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα για να επιτευχθεί το έργο του Θεού;), όπως και οι στοχασμοί επί του τρόπου με τον οποίο ιδρύθηκε το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ και η μορφή αυτού, αλλά και το παρόν του Σμούλε Ας και της Αμάλα, αποτελούν τους τρεις κύριους άξονες του εξαιρετικού αυτού βιβλίου. Ο Άμος Οζ παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο βιβλίο, με αρκετά επίπεδα φιλοσοφικού και πολιτικού στοχασμού, δοσμένα με την απαραίτητη λογοτεχνική γλυκύτητα. Αξίζει να διαβαστεί.
2023-07-31 14:34:36
Σχόλιο για το βιβλίο "(P/B) ONE SUMMER "
Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο-πανόραμα των Η.Π.Α. της δεκαετίας του 1920, ήτοι την εποχή όταν οι Η.Π.Α. άρχισαν να διεκδικούν τη θέση τους στο διεθνές προσκήνιο τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 1927 ο Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που θα πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό με το The Spirit of St Louis, και θα αναδειχθεί στον πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο επί Γης. Τον Ιούλιο του 1927 οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών (Η.Π.Α., Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία) θα συναντηθούν και θα πάρουν μια απόφαση, η οποία θ\' αλλάξει τον ρου της ιστορίας, οδηγώντας στο κράχ του 1929. Τον Αύγουστο του 1927 θα εκτελεστούν οι Ιταλοί αναρχικοί Σάκκο και Βαντσέτι. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα εκείνο το καλοκαίρι, αλλά ο Μπράισον, με το γνωστό του ύφος, παίρνει μόνο αφορμή από τα γεγονότα αυτά και παρουσιάζει την ευρύτερη εικόνα των Η.Π.Α. της Ποτοαπαγόρευσης, του Χένρι Φορντ, του Χόλυγουντ, του μπέιζμπολ, των πλημμυρών του Μισισσιπή (που θα αλλάξουν ακόμα και το δημογραφικό χάρτη των Η.Π.Α.). Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για όποιον ενδιαφέρεται να βυθιστεί στην εποχή εκείνη μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα, ρεπορτάζ εφημερίδων, παρα-ιστορικές λεπτομέρειες, με συντροφιά την πάντα αξιόλογη πένα του Μπράισον.
2023-07-09 14:03:57
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

Δεν βρέθηκαν συστάσεις βιβλίων

Συστάσεις Συγγραφέων

#Όνομα
Δεν βρέθηκαν συστάσεις συγγραφέων

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βιβλία σε τιμές προσφοράςΠερισσότερα

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
CHICOT MARCOS
€22.00 €8.80
(-60%)
Κερδίζετε €13.20
ΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
BACIGALUPI PAOLO
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS