Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: ΓιώργοςΜ

Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ"
Το βιβλίο ξεκινάει δυνατά, με μια αυτοκτονία υπό το πέπλο ενός μυστηρίου που ξεδιαλύνεται σιγά σιγά - και όχι πάντα γραμμικά. Η ειρωνία του Τατσόπουλου, το σήμα κατατεθέν της γραφής του, είναι εμφανής από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου, οπότε και σε προδιαθέτει θετικά για το τι θα επακολουθήσει. Στη συνέχεια κάνει μια 'κοιλιά', όπου η πλοκή θυσιάζεται για χάρη μιας μάλλον βερμπαλιστικής γραφής, εώς ότου στο προσκήνιο μπαίνουν το καφενείο, η Ασφάλεια και ο κος Παύλος, οπότε και η πλοκή αποκτά εκ νέου ενδιαφέρον, ενώ η ειρωνεία του Τατσόπουλου βρίσκει και πάλι πεδίον δόξης λαμπρόν. Ο Τατσόπουλος το έγραψε στα 19 του, οπότε το βιβλίο εμφανίζει κάποιες αδυναμίες ως πρωτόλειο έργο (το δεύτερο μετά τους Ανηλίκους), αλλά η εντύπωση που μένει είναι θετική. Δεν συγκρίνεται με την Καρδιά του Κτήνους, αλλά είναι ευχάριστο ανάγνωσμα και μια καλή ευκαιρία για να κοιταχτεί η γενιά του Πολυτεχνείου μπροστά στον καθρέφτη χωρίς κόμπλεξ, αλλά και χωρίς στρουθοκαμηλισμό.
2018-09-26 10:01:46
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΣΥΜΠΑΙΧΤΕΣ"
Η γραφή του Σουρούνη είναι υπέροχη, υγρή, ρέει όπως τα λόγια στον προφορικό λόγο. Οι περιγραφές του είναι γλαφυρότατες, όπως και η υποβόσκουσα ειρωνία που προσθέτει στο κείμενο την κατάλληλη ποσότητα γλυκοπικρίας. Ο (υπό)κόσμος των κοινοτήτων των Ελλήνων μεταναστών στη Δυτ. Γερμανία το 1960 περιγράφεται μέσα από τις ιστορίες φτωχοδιάβολων που χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να βγάλουν λεφτά (από τζόγο μέχρι την περίπτωση ενός πρώην μποξέρ που τρώει ξύλο κατά παραγγελία σε στημένους αγώνες πυγμαχίας). Αξίζει να διαβάσει κανείς Σουρούνη κι αυτό το βιβλίο είναι μια καλή αρχή. 4 αστέρια επειδή ελπίζω τα επόμενα που θα διαβάσω από τον ίδιο συγγραφέα να πάρουν 5άρι!
2018-09-26 10:01:34
Σχόλιο για το βιβλίο "ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ"
Είναι το πρώτο βιβλίο του Ζουργού που διαβάζω. Κατ' αρχάς, ο συγγραφέας έχει κάνει εκτενή έρευνα για να γράψει το βιβλίο αυτό, παραθέτοντας πολλές λεπτομέρειες μιας άλλης εποχής που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν σήμερα. Αρχικά η πλοκή φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά έχων την εντύπωση ότι από τη σελ. 300 και μετά, δλδ το δεύτερο μέρος της ζωής του προωταγωνιστή στη Θεσσαλονίκη, σαν να κάνει 'κοιλιά' με το τέλος να προσφέρει μια μικρή ανατροπή, αλλά να του λείπει η κορύφωση. Σαν να ξεφούσκωνε σταδιακά το βιβλίο. Επίσης, εντόπισα αρκετές υπερβολές στους διαλόγους και στις περιγραφές, ένας βερμπαλισμός που κάποιες φορές ήταν εις βάρος του γλωσσικού ύφους του κ είχε ως αποτέλεσμα οι ήρωες να μοιάζουν κάπως χάρτινοι. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία (όπως η συνάντηση με τη Ρωσίδα γιαγιά ή τη γυναίκα του Μιχάλη) οι περιγραφές ήταν εξαιρετικές. Γενικότερα, ενδιαφέρον βιβλίο, αλλά δεν ενθουσιάστηκα. Ίσως συνεχίσω με τον Αλμοσίνο ή την Αηδονόπιτα για να μην τον αδικήσω τον Ζουργό κρίνοντας με βάση μόνο ένα έργο του. 3/5 κυρίως για την έρευνα, μέρη της πλοκής και ορισμένες περιγραφές.
2018-08-24 12:54:16
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΦΑΣΤ (ΕΚΔΟΣΗ POCKET)"
Δεν είναι αστυνομικό βιβλίο. Ο δολοφόνος και πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι γνωστός από τις πρώτες σελίδες, ακόμα κι από το οπισθόφυλλο. Είναι ένα θρίλερ, ανάγνωσμα με απλή περιγραφική γλώσσα και μια πλοκή που ρέει, χωρίς υπερβολές και 'κοιλιά'. Παράλληλα με την μυθιστορηματική πλοκή, ο αναγνώστης λαμβάνει πληροφορίες και για την ιστορία της Β. Ιρλανδίας και τη σύγκρουση Καθολικών και Προτεσταντών, χωρίς -ευτυχώς- ο συγγραφέας να υποκύπτει σε εύκολους κ ανέξοδους αφορισμούς της μιας ή της άλλη πλευράς, αλλά να φωτίζει όλες τις πλευρές αυτής της σύγκρουσης. Μού άρεσε, το απήλαυσα το βιβλίο. Διαβάζεται μέσα σε 3-4 μέρες. Προσωπικά, είχα υποψιαστεί τι θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος του βιβλίου, μόνο που αυτό που υποψιάστηκα συνέβη στο 89' του βιβλίου, καθώς στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού έγινε ανατροπή!
2018-08-01 18:01:56
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ"
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο γεμάτο ποδοσφαιρικές ιστορίες -ή μάλλον, κ ποδοσφαιρικές ιστορίες, αφού ο Γκαλεάνο δεν παραλείπει να αναδεικνύει και το ιστορικό/κοινωνικό πλαίσιο των ποδοσφαιρικών ιστοριών που περιγράφει. Για τους ποδοσφαιρόφιλους είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, για τους υπόλοιπους ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα που θα τους δώσει την αφορμή να δουν το άθλημα αυτό με άλλη ματιά. Δεν χρειάζεται να διαβαστεί με τη μία, οι ιστορίες είναι αυτοτελείς, μπορεί να διαβαστεί σαν να πίνει κανείς τον καθημερινό του εσπρέσσο. Μια-δυο ιστορίες την ημέρα για να έχουμε να διηγούμαστε στις παρέες όμορφες ιστορίες.
2018-08-01 18:01:22
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ "
Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Περιγράφει με όση λεπτομέρεια απαιτείται την ιστορία του σεισμού του 1755 που κατέστρεψε την Λισαβόνα, αλλά κυρίως τον αντίκτυπο που είχε ο σεισμός αυτός στην ίδια την κοινωνία. Ο ρόλος του Μαρκησίου ντε Πομπάλ, του ανθρώπου που ανέλαβε κόντρα σε θεούς και δαίμονες να ανοικοδομήσει την πόλη αντί να την παρατήσει όπως προτεινόταν. Περιγράφεται και η ιστορία της Πορτογαλίας από την απελευθέρωσή της από τους μουσουλμάνους Μαυριτανούς το 1147, την εποχή των Ανακαλύψεων και μέχρι στις αρχές του 19ου αιώνα, με πολλές οικονομικού, πολιτικού και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος λεπτομέρειες (π.χ. γιατί στην Πορτογαλία, παρά τον πλούτο, δεν δημιουργήθηκε εύρωστη αστική τάξη, σε αντίθεση π.χ. με την Ολλανδία). Όποιος προγραμματίζει και ταξίδι στην Πορογαλία/Λισαβόνα, να το διαβάσει οπωσδήποτε.
2018-07-07 16:20:51
Σχόλιο για το βιβλίο "ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ"
Το ύφος και η γλώσσα είναι χαρακτηριστική του Σαραμάγκου. Το ιστορικό πλαίσιο της ιστορίας είναι παρά πολύ ενδιαφέρον (συνιστάται να ψάξει κάποιος λίγο την ιστορία του βασιλιά Ιωάννη 5ου/Joao V, ο οποιος διατάζει την κατασκευή ενός μοναστηριού ως εκπλήρωση τάματος για την απόκτηση παιδιού μετά από τρία χρόνια άκαρπου γάμου), είναι η εποχή που ο χρυσός της Βραζιλίας εξασφάλιζε πλούτη στη βασιλική οικογένεια της ΠΟρτογαλίας, τους αυλικούς και την Καθολική Εκκλησία, καθώς ο βασιλιάς ήταν πολύ πιστός -αν και τα όργια στα μοναστήρια, στα οποία επιδιδόταν, δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Η ειρωνία του Σαραμάγκου είναι, επίσης, παρούσα. Πάντως, θεωρώ ότι θα μπορούσε να είχε περιγράψει την ιστορία σε πολύ λιγότερες σελίδες. Ο βερμπαλισμός του Σαραμάγκου με κούρασε, σε κάποια σημεία με το ζόρι το διάβαζα, αλλά ήθελα να το τελειώσω. Γενικώς, 3/5 κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος του ιστορικού πλαισίου και της ειρωνίας, αλλά κάποιοα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει και βαρετό σε αρκετά σημεία του.
2018-07-04 16:48:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΗΤΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ"
Πρόκειται για ένα αφήγημα, ούτε διήγημα ούτε νο(υ)βέλα. Περιγράφει με μεγάλη κινηματογραφική ταχύτητα γεγονότα σχεδόν 20 ετών μέσα σε 79 μικρές και αραιογραμμένες σελίδες (δλδ περίπου 30 κανονικές σελίδες). Ο συγγραφέας περιγράφει στοπ καρέ από τις εμπειρίες του στην Ουγγαρία μετά το τέλος του Εμφυλίου, όπου κατέληξαν πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες, και μετά στην Ελλάδα, όταν επέστρεψαν. Δεν υπάρχει μεγάλη συνοχή στο κείμενο, πρόκειται για στοπ καρέ, όπως είπα, δεν είναι μια ενιαία ιστορία με ολοκληρωμένους χαρακτήρες κ.λπ., παρά για περιγραφή κάποιων χαρακτηριστικών στιγμών. Εκφραστικά είναι αρκετά ενδιαφέρον, κατά καιρούς χρησιμοποιεί και λέξεις από το τοπικό ιδίωμα της Ηπείρου, αλλά η γλώσσα είναι σύγχρονη. Γενικώς, ενδιαφέρον ανάγνωσμα, διαβάζεται μέσα σε ένα απόγευμα.
2018-02-28 20:01:01
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΚΑΣΠΑΡ ΡΟΥΙΖ (ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Μια πολύ όμορφη νοβέλα από τον Κόνραντ, βαθιά άνθρώπινη, μινιμαλιστική λογοτεχνία, χωρίς εκτεταμένες περιγραφές, αλλαγή της 'κάμερας', πότε τριτοπρόσωπη, πότε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ώστε να διατηρηθεί η ζωηρότητα της αφήγησης. Ο Γκασπάρ Ρουίζ είναι ένας τραγικός ήρωας, αθώος, αλλά πάντα ένοχος λόγω των περιστάσεων του πολέμου. Η μετάφραση είναι αρκετά προσεγμένη, χρησιμοποιούνται ακόμα και σπάνιες λέξεις (π.χ. πρόγκαρε κ.λπ.). Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Ερατώ που εκδίδουν αυτά τα σχετικά άγνωστα έργα του Κόνραντ. Πάντως, μια μεγαλύτερη προσοχή στην τυπογραφία, κάποιες σελίδες δεν είναι καλοτυπωμένες. Διαβάζεται μέσα σε μια μέρα.
2018-02-13 07:28:40
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΑ"
Υπέροχο βιβλίο. Διάβασα το Γεφύρι του Δρίνου, το αριστούργημα του Άντριτς, και συνέχισα με τη Δεσποινίδα. Κατ' αρχάς, η συγκεκριμένη έκδοση είναι καθ'όλα αξιοπρεπής, με 3-4 λάθη (τις αντί της, κ.λπ.), αλλά με ωραία γραμματοσειρά και σκληρό εξώφυλλο, αξίζει και με το παραπάνω τα 3 ευρώ. Δυστυχώς, η κανονική έκδοση δεν φαίνεται να κυκλοφορεί. Ως προς το βιβλίο, αν και σε κάποιο σημείο η πλοκή κάνει μια 'κοιλιά', καταφέρνει να σε κρατήσει σε αγωνία (παρ)ακολουθώντας τη Δεσποινίδα από την εφηβεία της μέχρι το τέλος της. Το βιβλίο είναι μια υπέροχη ψυχογραφία της ηρωίδας, η οποία μόνο σε μια περίπτωση ξεφεύγει από τον κανόνα - και την πληρώνει ακριβά, μέχρι να επιστρέψει στον κανόνα. Γενικώς προτείνεται ανεπιφύλακτα. 4 αστέρια γιατί τα 5 είναι για το Γεφύρι του Δρίνου. Επόμενο του Άντριτς το Χρονικό του Τράβνικ. ΥΓ: Οι μεταφράσεις του Χρ. Γκουβή είναι αξιομνημόνευτες. Αφήνει το κείμενο να ρέει ευχάριστα.
2018-02-07 07:20:00
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΙΩΠΗ"
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά, κρίνοντάς το ως λογοτεχνικό κείμενο, δεν με ενθουσίασε. Ενδεχομένως να ευθύνεται γι' αυτό και το γεγονός ότι η ελληνική έκδοση είναι προϊόν μετάφρασης από τα αγγλικά, επομένως το κείμενο που διαβάζει ο Έλληνας αναγνώστης πολύ πιθανώς έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αμεσότητα του πρωτότυπου κειμένου. Η συγκεκριμένη έκδοση θέλει και μια καλύτερη επιμέλεια (π.χ. η λέξη πατήρ αναφέρεται παντού ως πάτερ, ανεξαρτήτως πτώσης, κάτι το οποίο ήταν εκνευριστικό). Γενικότερα, προτείνεται καθώς αναφέρεται σε μια άγνωστη πτυχή της ιαπωνικής ιστορίας, δλδ την επαφή της με τους Πορτογάλους (π.χ. η λέξη αριγκάτο (ευχαριστώ) προέρχεται από το αντίστοιχο ομπριγκάντο (πορτογαλικό). Η ταινία μου άρεσε περισσότερο, κυρίως αισθητικά. ΤΟ βιβλίο είχε αρκετά επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ενώ και κάποιοι χαρακτήρες όπως ο Κιτσίγκιρο παραμένουν μάλλον χάρτινοι. Τρία αστέρια κυρίως λόγω πλοκής.
2018-01-30 08:34:52
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ"
Σε καμία περίπτωση κάτι το ιδιαίτερο. Η πλοκή δεν σε \'τραβάει\' και πολύ, περιστρέφεται γύρω από τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Κολομβία τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 (δολοφονίες, εκρήξεις κ.λπ.) και είχαν ως πρωταγωνιστή τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Πάντως, όσο κι αν αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επειδή αφορά το μετασχηματισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας, το βιβλίο και η βασική του ιστορία δεν μπορώ να πω ότι είναι το ίδιο ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας έχει εξαιρετική πρώτη ύλη στα χέρια του, αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν την έχει μεταμορφώσει επιτυχώς σε λογοτεχνία. Δύο αστέρια.
2018-01-14 09:56:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ"
Ένα πανέμορφο ανάγνωσμα, μία αριστουργηματική αφήγηση που ρέει σαν νερό της ιστορίας της περιοχής της Βοσνίας από τον 16ο αιώνα μέχρι και τον Α\' Π.Π. Οι διάφορες ιστορίες που περιγράφει ο Άντριτς είναι κομμάτια ενός μωσαϊκού που αλλάζει χρώμα και σχήμα ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία και το πώς διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων. Αξίζει πραγματικά να αφιερώσει κάποιος χρόνο να το διαβάσει. Αφορμή για ανάγνωση και των υπόλοιπων έργων του Άντριτς. ΥΓ: Η μετάφραση του κου Γκουβή είναι ένα αριστούργημα από μόνη της. Καταφέρνει να μεταδώσει - στο μέτρο του δυνατού- μια καζαντζακική εκφορά του λόγου, χωρίς τις υπερβολές της τελευταίας. Συγχαρητήρια.
2018-01-08 21:53:26
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ "
Ένα αριστούργημα της ιστοριογραφίας. Ο Κλαρκ έχει καταφέρει να παρουσιάσει την πορεία των Μεγάλων Δυνάμεων προς τον Α' Π.Π. (έναν παντελώς άσκοπο και αχρείαστο πόλεμο) ως παράλληλες μικροπορείες, όπου οι συμμαχίες αλλάζουν συνεχώς, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται πάντα από τους αρχηγούς κρατών, αλλά αποτελούν συνιστώσες πολλών διαφορετικών παραμέτρων (π.χ. εσφαλμένες αναφορές διπλωματών, προσωπικές φιλοδοξίες, βυζαντινοί μηχανισμοί, ανταγωνισμός πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας κ.λπ.), ενώ οι μικρότεροι παίχτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αλλαγές προς όφελός τους. Η αφήγηση είναι υπέροχη, αλλά ο αναγνώστης που δεν έχει έστω βασικές γνώσεις ιστορίας της περιόδου 1880-1914 ίσως χαθεί και κουραστεί με τα πολλά ονόματα, γεγονότα κ.λπ. Επομένως, απευθύνεται σε αναγνώστες με πραγματικό ενδιαφέρον για την ιστορία. Ο Κλαρκ σε πολλά κεφάλαια του βιβλίου παρουσιάζει μια μυθιστορηματική αφήγηση, ιδίως όταν αφορά βασιλοκτονίες (έτσι αρχίζει το βιβλίο, σαν μυθιστόρημα). Το διάβασα στα αγγλικά, όπου η γλώσσα έρεε και το λεξιλόγιο ήταν πλουσιότατο. Ανεπιφύλακτα, ένα ανεκτίμητο βιβλίο ιστορίας.
2018-01-04 08:55:41
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ"
Ένα υπέροχο ανάγνωσμα, ένα αριστούργημα της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, μια νουβέλα, που δεν κουράζει καθόλου παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα, τα οποία περιγράφονται, δεν είναι πολλά. Η ανάγνωσή του είναι μια απόλαυση.
2017-11-05 08:18:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ"
Α-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ο-Υ-Ρ-Γ-Η-Μ-Α!!! Υπέροχο βιβλίο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα (στο πρωτότυπο, όλη η γοητεία είναι η αγγλική γλώσσα του Ισιγκούρο)!
2017-10-29 09:07:37
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΕΠΛΟ"
Χωρίς να διεκδικεί δάφνες ανατρεπτικής πλοκής ούτε εκτενούς σκιαγράφησης του συνόλου των χαρακτήρων (δεν είναι και πολλοί), είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, κυρίως αναφορικά με την εξέλιξη της σχέσης των δύο πρωταγωνιστών και πως αυτή μεταλλάσσεται με φόντο ένα ταξίδι στην κινεζική ενδοχώρα, και συγκεκριμένα, σε μια περιοχή χτυπημένη από τη χολέρα. Το διάβασα στα αγγλικά (στα ελληνικά είναι εξηντλημένο εδώ και χρόνια) και το απόλαυσα. Όποιος το διαβάσει να δει και την ταινία. Υπάρχουν διαφορές στην πλοκή, αλλά είναι μια αξιόλογη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη.
2017-10-24 17:15:00
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΟΛΥ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ"
Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την επίσκεψη Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη στις 19/5/1963, αλλά αποτελεί και μία εισαγωγή για την επίσκεψη του Λαμπράκη (και τη δολοφονία του) στις 23/5, δλδ μόλιες 4 μέρες μετά. Ο Σκαμπαρδώνης χρησιμοποιεί μια γλώσσα που ρέει, τοποθετεί τα διάφορα επεισόδια σε μέρη και γωνιές της πόλης, οι οποίες, πιθανότατα, σήμερα είναι πολύ διαφορετικές - και ίσως αγνώριστες. Οι χαρακτήρες περιγράφονται επαρκώς και οι πράξεις τους αναδεικνύουν τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, που αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που δείχνει την ώσμωση υποκόσμου και υπερ-κόσμου, τη δυσωδία που βγαίνει όταν ανοίγει κάποιος το καπάκι της κοινωνικής κατσαρόλας. Τα επεισόδια και οι περιπέτειες των 'ηρώων' του βιβλίου παρουσιάζονται με έναν χιουμοριστικό, αλλά κια γλυκόπικρο τρόπο. Γελάς, αλλά όταν σταματήσεις το γέλιο, αναστενάζεις, αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο της ζωής αυτών των ανθρώπων του υποκόσμου. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.
2017-10-24 17:14:41
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΛΙΤΟΣ"
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο γεμάτο παρασκηνιακά και ανεκδοτολογικά γεγονότα, τα οποία χάνονται ανέμσα στις γραμμές της επίσημης ιστορίας. Πεζογραφικά/λογοτεχνικά δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά ο συγγραφέας παραθέτει έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών, γεγονότων, σχέσεων κ.λπ. σχετικά με τη ζωή του Βενιζέλου, από την εποχή που ήταν στην Κρήτη μέχρι και το τέλος του το 1936. Η πολύ στενή φιλική σχέση του με τον Λόυντ Τζορτζ, η σύγκρουσή του με τον Κέυνς, οι σχέσεις του με Βρετανούς διπλωμάτες όπως ο Νίκολσον και οι συναντήσεις με τη Βιρτζίνια Γουλφ και τον Προυστ, ο οποίος γυρόφερνε στη Διάσκεψη των Βερσαλλιών, η συγκρουσιακή σχέση της Έλενας Σκυλίτση (Βενιζέλου) με το Σοφοκλή Βενιζέλο και τους Κρήτες συντρόφους του Βενιζέλου, η μυστηριώδης προσωπικότητα του Μπαζίλ Ζαχάρωφ, ο ρόλος των καπιταλιστών της εποχής (Ζαχάρωφ, Μποδοσάκης) στην εξέλιξη των γεγονότων (Μικρασιατική Εκστρατεία κ.λπ.),η ανήσυχη ζωή της Μαρίας Βοναπάρτη, της παρολίγον βασίλισσας της Ελλάδας, η αντιμετώπιση του Βενιζέλου από Κυπρίους και Ποντίους, η συμεμτοχή του στη Μασονική Στοά, η (αρνητική) γνώμη του για τον Καζαντζάκη (τον οποίο είχε κοντά του στο Παρίσι) και τη συμπεριφορά του, κ.λπ. κ.λπ. Γενικώς, ένα βιβλίο γεμάτο πληροφορίες, που πολλές από αυτές τις ξεχνάς μετά από λίγες σελίδες, αλλά με το διάβασμα της τελευταίας σελίδας, έχεις μια έτι σαφέστερη εικόνα της εποχής του Βενιζέλου και των προσωπικών σχέσεών του, που πολλές φορές έκριναν τον ρου της ιστορίας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα. Να αποφευχθεί από όσους δεν έχουν κάποια γνώση της εποχής αυτής, διότι θα \'χαθεί\'.
2017-10-11 21:37:37
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ "
Απευθύνεται σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο εμπεριέχει λεπτομερή παρουσίαση όλων των μαχών στο οθωμανικό μέτωπο (Καλλίπολη, Μεσοποταμία, Σινά, Παλαιστίνη, Αραβία, Καύκασο), οι αναφορές είναι πάμπολλες, ενώ ο συγγραφέας ανατρέχει τόσο σε επίσημα αρχεία όσο και σε προσωπικές αφηγήσεις πρωταγωνιστών της ιστορίας όπως οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί που μετείχαν στις μάχες, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που ήταν θέατρα των συγκρούσεων. Υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία της σχέσης Χασεμιτών κ Βρετανών, πως οι τελευταίοι είχαν τάξει τα πάντα στους πάντες (Γάλλους, σιωνιστές, Άραβες) ανάλογα με τις φάσεις του πολέμου, και πώς τα θέματα αυτά επιλύθηκαν μετά το πέρας του πολέμου. Το βιβλίο περιγράφει και τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πολέμου όπως το κίνημα των Νεοτούρκων, τις αναταραχές εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την εξουσία της τριανδρίας Εμβέρ, Ταλάτ, Τζεμάλ. Επίσης, ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί πολλά για το πώς η τζιχάντ πρωταγωνίστησε στον Α' Π.Π. στη λογική 'διαίρει κ βασίλευε'. Το βιβλίο προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις της ιστορίας και πολιτικής. Διαβάζεται εύκολα. Παρά τις πολλές λεπτομέρειες περί αριθμών στρατευμάτων, νεκρών, τραυματιών κ.λπ. (τα οποία ξεχνάς μετά το γύρισμα της σελίδας), μόλις κλείσεις το βιβλίο έχεις μια πολύ καλή εικόνα περί των γεγονότων αυτών και του αντίκτυπου τους σήμερα στη Μέση Ανατολή.
2017-09-14 12:28:24
Σχόλιο για το βιβλίο "EXPO 58"
Το διάβασα στο πρωτότυπο, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για τη μετάφρασή του στα ελληνικά. Στα αγγλικά ήταν σχετικά εύκολο ανάγνωσμα. Είναι ένα ευχάριστο βιβλίο, εμπεριέχει τόνους βρετανικού χιούμορ, περουσιάζει το ιδιαίτερο πνεύμα των Βέλγων (που μοιάζει με το βρετανικό φλέγμα), τον κόσμο μόλις 13 χρόνια μετά το τέλος του Β' Π.Π., κ όλα αυτά με φόντο το Ατόμιουμ των Βρυξελλών, για το οποίο παρατίθενται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες περί της κατασκευής του. Γενικώς, προτείνεται, αν και δεν είναι κάτι το αριστουργηματικό.
2017-09-14 12:28:15
Σχόλιο για το βιβλίο "2084 "
Λογοτεχνικά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Η πλοκή χωλαίνει σε κάποια σημεία, η γλώσσα (δεν ξέρω αν φταίει η μετάφραση καθώς δεν έχω διαβάσει το πρωτότυπο στα γαλλικά για να κρίνω) δεν ενθουσιάζει. Ωστόσο, ο συγγραφέας περνάει το μήνυμά του περί ισλαμικού ολοκληρωτισμού, ο οποίος έχει επικρατήσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον (το 2084). Ό,τι είχε προηγηθεί του Αμπιστάν, δλδ του Χαλιφάτου, δεν έχει καμία σημασία/αξία, ό,τι δλδ ακριβώς διδάσκει το Ισλάμ. Η ανακάλυψη ενός προγενέστερου κόσμου προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος, το οποίο θέλει να εξαφανίσει οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με την κυρίαρχη και μονοπωλιακή ιδεολογία. Παραλληλισμοί ξεκάθαροι με την Αίγυπτο και τη σύγχυση που προκάλεσε στους Αιγυπτίους μουσουλμάνους η ανακάλυψη των Πυραμίδων, δλδ ενός ένδοξου παρελθόντος προ Ισλάμ, το οποίο ήθελαν μεν να οικειοποιηθούν, αλλά παράλληλα να συμβιβάσουν με τον πυρήνα της ισλαμικής διδασκαλίας. Μού άρεσε πιο πολύ η Υποταγή του Ουελμπέκ.
2017-09-14 12:28:08
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ"
Στο γνώριμο μοτίβο του Καζαντζάκη, η σχέση Θεού κι ανθρώπου κι οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο πλούτος, η τσιγκουνιά, η αλαζονεία, η τρυφηλότητα απένταντι στη φτώχεια, την ταπεινότητα, τον κατατρεγμό. Η γλώσσα κλασικά καζαντζακική, σε ορισμένα σημεία επαναλαμβάνονται τα μοτίβα (όχι βέβαια στο βαθμό που γίνεται στο Φτωχούλη του Θεού). Η πιο ωραία σκηνή η εκτέλεση του [...] από τον Αγά ενώπιον όλου του χωριού. Απίστευτα γλαφυρή περιγραφή. Εξαιρετικό βιβλίο, συγκρίνεται με τον Καπετάν Μιχάλη και τους Αδερφμοφάδες.
2017-06-15 11:27:07
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ "
Αξιόλογο βιβλίο, ευσύνοπτο και κατατοπιστικό. Ωστόσο, προϋποθέτει βασικές γνώσεις ιστορίας της περιοχής ώστε να γίνει κατανοητό. Ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει μια αρκετά εξισορροπημένη αφήγηση χωρίς να δαιμονοποιεί κανέναν, αλλά ούτε και να αθωώνει κανέναν. Δεν παρουσιάζει τα μουσουλμανικά καθεστώτα ως μαριονέρες των κακών Δυτικών, αλλά παρουσιάζει την αληθινή διάσταση της πραγματικότητας, ότι δλδ αυτά τα κράτη έχουν τις δικές τους ατζέντες και δεν φέρονται όπως θέλουν οι \'κακοί\' Αμερικάνοι, λες και είναι μαριονέτες. Αποδίδει τις ευθύνες που αναλογούν στους Δυτικούς (κυρίως ΗΠΑ), χωρίς να παραγνωρίζειτην εγγενή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ιράν κ Σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, που είναι η σκακιέρα όπου αναπτύσσονται όλα τα πιόνια. Ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη επιμέλεια, ωστόσο, αφού δίνει την εντύπωση μιας προχειροδουλειάς, με μόνο 2 χάρτες, χωρίς υποσημειώσεις, κ.λπ.
2017-03-22 23:18:09
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΕΒΔΟΜΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ"
Για χρόνια ήταν εξηντλημένο, περίμενα να το βρω σε κανένα παλαιοβιβλιοπωλεία. Επανεκδόθηκε τον περασμένο χειμώνα. Αραιογραμμένο. 200 σελ. μόνο κατ\' όνομα, πολύ πιο μικρό. Ο πυρήνας της ιστορίας (ένας αλκοολικός που παλεύει με τη Σέρκοβα) πού ενδιαφέρων. Όμως, λυπάμαι που το λέω, ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Με το ζόρι το διάβασα, αν και μικρό. Δεν με \'κράτησε\' καθόλου η πλοκή ούτε η γλώσσα ούτε οι χαρακτήρες. Μόνο θετικό στοιχείο το ότι αποφεύγει τους εύκολους μελοδραματισμούς, ο αλκοολισμός είναι βασική παράμετρος της ιστορίας, αλλά δεν \'πνίγει\' την ιστορία. Ωστόσο, αυτό το θετικό σημείο δεν σώζει το υπόλοιπο έργο. Ένα αστέρι.
2017-03-14 06:41:46
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ"
Το πρώτο βιβλίο του Καραγάτση που διαβάζω. Η πλοκή εξαιρετική, αν και δεν λείπουν τα λάθη. π.χ. πώς γίνεται η Μαρίνα στη σελ. 40 να μιλάει σπαστά ελληνικά και λίγο αργότερα άπταιστα; Υπάρχουν κάποιες αντίστοιχες αναντιστοιχίες. Πολύ ωραίος ο υπανικτικός λόγος (θυμίζει Χένρι Τζέιμς), αλλά κάπως κουραστικές αρκετές από τις γλαφυρές περιγραφές. Ίσως ένας πιο κοφτός λόγος (θα διαβάσω και την άλλη εκδοχή της Χίμαιρας) να ήταν πιο κατάλληλος. Γενικώς, πολύ καλό βιβλίο, με τις ατέλειές του. Δεν το βάζω στο ίδιο επίπεδο με το Ζωή εν Τάφω ή το 31328 (δεν είναι του αυτού είδους, αλλά λογοτεχνικά στον ίδιο κύκλο ανήκουν), αλλά σχεδόν εκεί! ΥΓ: Η Καρυστιάνη με το Μικρά Αγγλία δεν αντέγραψε την πλοκή;
2017-02-23 23:01:02
Σχόλιο για το βιβλίο "ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ "
Ευχάριστο ανάγνωσμα, αναδεικνύει κυρίως την ελληνική υποκουλτούρα με σημεία αναφοράς την επαφή της υποκουλτούρας αυτής με την κουλτούρα. Πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες εκείνες της επίσκεψης του Γκαγκάριν στην Αθήνα το 1962 και του Οικονομίδη. Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά μια απομαγνητοφώνηση ιστοριών που λέγονται σε παρέες, πασπαλισμένες με την ιδιαίτερη ειρωνία του Τατσόπουλου. Προτείνεται ευχάριστα.
2017-01-04 21:49:35
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ "
Ένα μυθιστόρημα κλασικής αξίας, το οποίο, όμως, φοβάμαι ότι δεν έχει να πει πολλά στον αναγνώστη του 2017. Αναφέρεται στη Γαλλία του 1830, την εποχή της Παλινόρθωσης, της ζύμωσης νέων ιδεών στην Ευρώπη, που θα οδηγήσουν στις επαναστάσεις του 1848, και αργότερα στη σοσιαλιστική/μαρξιστική θεωρία, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο θεωρείτο ένα \'αριστερό\' -κι επομένως, επιτρεπτό!- ανάγνωσμα στα κομμουνιστικά καθεστώτα, καθώς ο ήρωας Ζυλιέν προκαλεί το status quo, επιχειρεί να ανέλθει στην υψηλότερη κοινωνική τάξη όντας ένας γιος ξυλουργού, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει. Οι αναφορές του στην κοινωνική κινητικότητα-μια πρώιμη μορφή ταξικής πάλης- περισσότερο φέρνει, ωστόσο, σε φιλελευθερισμό παρά σε σοσιαλισμό. Είναι ο φιλελευθερισμός που ανοίγει το δρόμο στην κοινωνική κινητικότητα με την αμφισβήτηση της μοναρχίας, της εκκλησιαστικής εξουσίας κ.λπ., κι αυτό γίνεται σαφές στο βιβλίο όπου από τη μια μεριά είναι οι φιλελεύθεροι - που αναπολούν το Ναπολέοντα- και από την άλλη μοναρχία. Λογοτεχνικά το βρήκα αρκετά βαρετό (ίσως να έφταιγε και η μετάφραση, δεν ήταν οι εκδόσεις Πάπυρος), μόνο προς το τέλος αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την πλοκή. Γενικώς, προτείνεται σε κάποιον που έχει αρκετό χρόνο να συγκεντρωθεί και του αρέσουν οι Γάλλοι κλασικοί του 19ου αιώνα. Δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου. Ίσως άλλη μια ευκαιρία στον Σταντάλ με το Μοναστήρι της Πάρμας.
2017-01-02 08:06:01
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΑΥΡΗ ΤΟΥΛΙΠΑ (ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ)"
Είναι πολύ μεγάλο κρίμα που τέτοια αριστουργήματα δεν κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα σε εκδόσεις για ενηλίκους, δλδ με ολόκληρο το κείμενο του πρωτότυπου έργου. Η Μαύρη τουλίπα του Δουμά είναι ένα διαμάντι της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, με συμπυκνωμένα νοήματα για ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, οι κανόνες του σωφρονιστικού συστήματος, η νάρκωση των μαζών που δεν διστάζουν να σκοτώσουν ό,τι καλύτερο προκύπτει από αυτές και αμέσως μετά μετανιώνουν, κ.λπ. Ο αναγνώστης μαθαίνει πολλά για την ιστορία της Ολλανδίας την εποχή της ακμής της, για το έτος καταστροφή (1672), το πάθος με τις τουλίπες, τα ανθρώπινα πάθη, τα οποία μόνο μέσω βαθιά ριζωμένων θεσμών χαλιναγωγούνται - αν και όχι πάντα, κ.λπ. Είναι πολύ κρίμα που έργα όπως αυτό, ο Κόμης του Μόντε Κρίστο κ.λπ. θεωρούνται 'παιδικά'. Είναι έργα κυρίως για ενήλικες, γι'αυτό και στο εξωτερικό κυκλοφορούν τα αυθεντικά έργα, δίπλα σε αυτά που είναι προσαρμοσμένα για παιδιά. Αξίζει να το διαβάσει κανείς. Απλή, καθαρή, γνήσια μυθιστορηματική ομορφιά από τον Δουμά.
2016-08-14 15:50:45
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ, ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ "
Αξίζει να διαβαστεί είτε απνευστί είτε κατά κεφάλαιο. Σοβαρή δουλειά, εκλαικευμένη δοκιμιακή γλώσσα χωρίς να χρησιμοποιεί επιτηδευμένα 'δύσκολο' λεξιλόγιο, όπως κάνουν πολλοί άλλοι του χώρου απλά για λόγους κενού εντυπωσιασμού.Ό,τι αναφέρει το βασίζει σε συγκεκριμένες πηγές και φέρει διαφωτιστικά παραδείγματα χωρίς να εκμεταλλεύεται την πιθανή άγνοια ή ημιμάθεια των αναγνωστών της. Δυστυχώς, σε πολλά έχει δίκιο, και κυρίως στο συμπέρασμα, ότι δλδ είναι μάλλον πολύ αργά για την Ευρώπη. Συνδυάζεται ευχάριστα με την Υποταγή του Ουελμπέκ.
2016-08-05 16:33:38

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS