Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σχόλια Αναγνώστη: dimlais

Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ"
Ένα κομψοτέχνημα. Εξαιρετική γραφή περίτεχνη και ταυτόχρονα απλή και ουσιώδης. Ο κεντρικός ήρωας σκιαγραφείται με δεξιοτεχνία χειρουργού (ή μάλλον ψυχιάτρου). Το μοναδικό και πολύ προσωπικό στιλ του συγγραφέα σε αιχμαλωτίζει. Ένα κράμα ρεαλισμού και σουρεαλισμού, ατμόσφαιρα αλμοδοβαρική και καφκική ταυτόχρονα, με ιδιότυπο υποδόριο χιούμορ,  όπως ακριβώς και στο άλλο βιβλίο του συγγραφέα, το υπέροχα εξωφρενικό, "Μέσα από τις σκιές".
2023-01-22 20:56:46
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ"
Γραφή παλλόμενη, αιχμηρή, ζωντανή και εύρωστη, ρεαλιστική αλλά με αύρα ποιητική, απόλυτα προσωπική και αναγνωρίσιμη. Γραφή πλημμυρισμένη από συγκίνηση και αυθεντικό αίσθημα.
Τα μαύρα χρόνια της στρατοκρατίας στη Χιλή. Η φονική δικτατορία. Η μαρτυρία ενός μετανοημένου βασανιστή, η ψηλάφηση των φρικτών εγκλημάτων που διέπραξε η δικτατορία σε βάρος των αντιφρονούντων: "εξαφανίσεις" πολιτών, εκατόμβες σφαγιασθέντων, όλοι χαμένοι για πάντα στη ζώνη του λυκόφωτος (χαμένοι σε κοίτες ποταμών, σε στοές λατομείων, σε ομαδικούς τάφους). Ο γολγοθάς των οικογενειών των αντιφρονούντων, κυνηγημένοι, ανέστιοι και λαθρόβιοι για να επιβιώσουν. Κάποια στιγμή δρομολογείται η "εθνική συμφιλίωση". Μια συμφιλίωση που εξασφαλίζει τη λήθη για όσους αυτή βολεύει, δηλαδή συγχωροχάρτι στους εγκληματίες.
Το παρόν βιβλίο είναι ένα βιβλίο μνήμης, μια καταγραφή της τραγωδίας ενός λαού, ένα βιβλίο για να μην ξεχαστεί ό,τι δεν πρέπει να ξεχαστεί, όπως λέει η συγγραφέας. Ένα υπέροχο βιβλίο εξίσου καλό με το Space Invaders της ίδιας. Τα εύσημα και στην πολύ καλή μετάφραση. Ο μεταφραστής στον παρόντα εκδοτικό οίκο και με την εν λόγω συγγραφέα μεγαλουργεί, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλους οίκους με άλλους συγγραφείς που έχει αναλάβει (π.χ. Ρονκαλιόλο) οι οποίοι θεωρώ ότι είναι μεταφραστικά κατάφωρα αδικημένοι.
2023-01-20 12:47:45
Σχόλιο για το βιβλίο "MANDIBULA"
Δεν μπόρεσα να το τελειώσω αυτό το βιβλίο, μου ήταν αδύνατον, κόντεψα να κρεπάρω. Από όσο άντεξα να διαβάσω, το μόνο που διαπίστωσα είναι ότι ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα εντελως κούφιο. Ατέρμονες προτάσεις, παράγραφοι χωρίς τελειωμό. Γραφή φλύαρη, υπερανάλυση του ασήμαντου, παλιακή, σαν ατάλαντο κακέκτυπο γραφής τύπου γαλλικής της δεκαετίας 1950. Και να σκεφτείς ότι η συγγραφέας είναι μια νεαρή!! η οποία ήρθε σήμερα να τη νεκραναστήσει. Και φυσικά το αποτέλεσμα είναι κάτι σε ζόμπι. Κανένα αστεράκι.
2023-01-06 17:25:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ"
Μια αρκετά διεισδυτική ματιά στην μεταδικτατορική Ισπανία. Τι χάθηκε και τι κερδήθηκε με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τα θετικά και τα αρνητικά της θεσμοθετημένης ατιμωρησίας (κουκούλωμα). Ενδιαφέροντα πρόσωπα με βάθος πεδίου, με γκρίζες ζώνες και σκοτεινές περιοχές. Πρόσωπα που καθορίζονται από κρυφές (ή και φανερές) ενοχές. Πρόσωπα που πατάνε σε δυο βάρκες. Σχέσεις τυπικά δείγματα της νέας (μεταφρανκικής) ηθικής. Σχέσεις με συμβιβασμούς παζαρέματα και εκβιασμούς. Άνθρωποι χαμένοι στα μικρά τους πάθη αλλά και βολεμένοι μέσα σε αυτά. Άνθρωποι που επιλέγουν να αγνοούν ή να αρνούνται το παρελθόν για να επιβιώσουν.
Ο Μαρίας θεωρείται πολύ καλός συγγραφέας, άλλωστε και τα βραβεία του (τα οποία δεν ξέρω αν είναι πρωτοκλασάτα
ή αν έχουν κάποια σημασία) το επιμαρτυρούν. Δεν γίνεται να το αμφισβητήσω, αλλά να … εγώ τη γραφή του τη βρίσκω στριφνή, φλύαρη, υπέρ-αναλυτική τόσο που κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του πνίγονται στα ρηχά, κουραστική (και δεν εννοώ ότι φταίει η μετάφραση), κάτι σαν κείμενο ματαιωμένου ψυχιάτρου. Πιστεύω ότι είναι αδύνατον σε αυτόν το συγγραφέα να εκφράσει το καίριο συνοπτικά και απλά. Μακροσκελείς προτάσεις που πάντα περιέχουν άλλες παρενθετικές, παράγραφοι τιράντες, πλατειασμοί μέχρι ξεχειλώματος. Αν απέφευγε την ακατάσχετη πολυλογία του τετριμμένου, θα είχαμε ένα πολύ καλό βιβλίο διότι η ιστορία του και τα πρόσωπά του, κυρίως αυτά, κεντρίζουν την προσοχή του αναγνώστη.
Τα ελληνικά της μετάφρασης, εξαιρετικά.
2022-12-30 00:45:20
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΟΡΦΥΡΟ ΔΙΚΤΥΟ"
Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο τα φρικτά εγκλήματα του σκοτεινού διαδικτύου, η συγγραφέας το βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη και επιχειρεί να το φέρει στα μέτρα της δικής κατανόησης πιστεύοντας ότι δεν έχουμε παρά να την χειροκροτήσουμε. Δυστυχώς όμως το μόνο που καταφέρνει είναι η νοσηρή πραγματικότητα του διαδικτύου να παρουσιάζεται με τρόπο που κραυγάζει επινόηση και ως εκ τούτου καταντάει ψεύτικη και μη πειστική . Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα του βιβλίου. Αιφνίδιες λύσεις πεσμένες από τον ουρανό, εισαγωγές προσώπων που καθίστανται ύποπτα με τρόπο άγαρμπο, επιστράτευση της προσωπική ιστορίας της επικεφαλής αστυνομικού (παλιό κλισέ) με τρόπο βαρύγδουπο μπας και δεν νιώσουμε το δακρύβρεχτο δράμα της και το πόσο αυτό συνδέεται με το στορι του βιβλίου. Το δε φιναλε δεν περιγράφεται, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα λόγια, σίγουρα όμως θα το ζήλευε και η πιο κουλή μελοδραματική όπερα. Η καλή μετάφραση μπορεί να μην σώζει την κατάσταση, αλλά βοηθάει, τουλάχιστον δεν παρατάς την ανάγνωση. Σίγουρα η Μόλα δεν είναι Ντε Ουρτούρι ούτε Ρεντόντο ούτε Μπάρτλετ (ούτε κατά διάνοια). Όμως το βιβλίο, σαν αστυνομικό παραλίας (δηλαδή χαβαλετζίδικο) τσουλάει.
2022-12-23 00:14:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΟΜΠΩΝΙΟΥ ΦΛΑΤΟΥ"
Αβαθές, βαρετό, αφελές και δήθεν, πολύ δήθεν, ανατρεπτικό βιβλίο της ιστορίας και των περί αυτήν μύθων. Το πολύ πολύ να είναι βιβλίο παραλίας. Τίποτε άλλο.
2022-12-20 14:26:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΤΑΝ ΠΑΥΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"
Από τον Σβαρτσιλντ και τον Χάιζενμπεργκ έως τον Γκρότεντικ, όλοι τους ιδιοφυείς, ακραίοι, αντι-κονφορμίστες. Τερατικές προσωπικότητες με καταλυτική επιρροή στην πορεία της ανθρωπότητας των τελευταίων εκατό χρόνων. Η ανάγνωση του βιβλίου μού γέννησε μια απορία: Είναι δυνατόν η επιστήμη, στην οποία έχουν ταχθεί με απόλυτη αφοσίωση όλοι αυτοί οι μυθικοί επιστήμονες, να τους έχει οδηγήσει σε τόσο αντισυμβατικές (για να μην πω παρανοϊκές) συμπεριφορές; Φταίει η αφοσίωση στην επιστήμη τους ή προϋπάρχουσες ψυχικές "ιδιομορφίες"; Από την άλλη μεριά, μήπως αυτές οι ιδιομορφίες έπαιξαν μέγα ρόλο στην επίτευξη των τεράστιων επιστημονικών ανακαλύψεών τους; Φέτες της επιστημονικής (και όχι μόνον) ζωής τους περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο με απλότητα και ενάργεια, δηλαδή κατανοητά και για μη μυημένους: η διαισθητική προσέγγιση των μαθηματικών, υποατομικός κόσμος και κβαντομηχανική, καμπύλωση του χωροχρόνου, κυματοσυνάρτηση …. Βρίσκω την τιμή πώλησης του βιβλίου (των 200 σελίδων) πολύ ακριβή λαμβανομένου υπόψιν ότι και η έκδοση καθεαυτή είναι ψιλο-μίζερη, το κείμενο όμως είναι πολύ ενδιαφέρον και σε πολύ καλή μετάφραση.
2022-12-11 17:23:42
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΣ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΕΙ Η ΦΩΤΙΑ"
Ένα βιβλίο διείσδυση στις αμφίσημες ή μάλλον πολυσήμαντες περιοχές της ανθρώπινης περιπέτειας. Ένα κείμενο αλχημεία• αυστηρό, λιτό, με λέξεις μετρημένες μία-μία ώστε να μην υπάρχει ούτε μια περιττή, με διαλόγους που σε καθηλώνουν. Ένα κείμενο που σε αρπάζει από το λαιμό και σε ρίχνει σε μια δίνη ιδεων και νοημάτων που η ανίχνευση τους κόβει την ανάσα. Εναλλαγές προσώπων, χρόνων και τόπων στην ίδια φράση στην ίδια παράγραφο, εναλλαγές ρόλων και ταυτοτήτων στην ίδια φράση στην ίδια παράγραφο, που δεν ενοχλούν τη ροή του κειμένου αλλά δημιουργούν μια διαρκώς αυξανόμενη ένταση μέχρι το μη περαιτέρω. Γραφή μαγική, περίτεχνη, ιδιαίτερη, μοναδική. Κείμενο υπαινικτικό, αινιγματικό, που «σκεπάζει» όλα εκείνα που φοβάσαι να αντικρίσεις, αφήνοντας μόνο μια χαραμάδα στην πόρτα για όποιον τολμά να την ανοίξει. Ένα αριστουργηματικό βιβλίο για νυχτοπεταλούδες και αγριογούρουνα, ένα βιβλίο μνημείο του γραπτού λόγου. 5 αστεράκια και λίγα είναι.
2022-11-17 20:11:19
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΞΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Γραφή μαθήτριας λυκείου, πολλές περικοκλάδες πολλά τετριμμένα καλολογικά στοιχεία πχ, «το γαλάζιο του ουρανού γινόταν σε μια στιγμή πυρωμένο κόκκινο», ή «η ομορφιά των πουλιών που αυλακώναν τον αέρα». Γραφή φλύαρη (γέμισμα σελίδων χωρίς νόημα), επιφανειακή, αβαθής πχ «καταλαβαίνουμε τα πεσμένα βλέφαρα γιατί κάθε φορά που είμαστε κουρασμένοι πέφτουν (sic!)». Γραφή που απελπισμένα προσπαθεί να φανεί πρωτότυπη με κάτι κουλά και βαρύγδουπα του τύπου «αναρωτήθηκα αν υπήρχαν φάρμες στον ουρανό ή σφαγεία» ή το άλλο «όποιος χλομιάζει μυρίζει αφυδατωμένο γάλα». Τόσο μεγάλη λογοτεχνία πραγματικά δεν την αντέχω, μου πέφτει σαν κοτρώνα στο κεφάλι. Γι’ αυτό και τις δυο βασικές ιστορίες του βιβλίου: 1. το δράμα (του τύπου ο γολγοθάς μιας αθώας) μιας πονεμένης τυφλής καταδίκου για φόνο, από την οποία ο πατέρας της ζητάει να του παραχωρήσει την καρδιά της προς μεταμόσχευση, αφού έτσι κι αλλιώς εκείνη δεν την χρειάζεται μιας και … θα εκτελεστεί• εκείνη δέχεται υπό τον όρο ο πατέρας της πρώτα να της παραχωρήσει τα μάτια του για μεταμόσχευση ώστε να βρει το φως της πριν εκτελεστεί!!!, και 2. η αναζήτηση μιας μεταμοσχευθείσας καρδιάς στους … απογόνους του λήπτη, για να καταστραφεί -η καρδιά- και έτσι να βρει … ανάπαυση η ψυχή του αρχικού ιδιοκτήτη της καρδιάς!!!, ΔΕΝ θα τις σχολιάσω, με έχουν αφήσει άφωνο (και κουφό βεβαίως).
1 αστεράκι επειδή, λέει, η συγγραφέας είναι … δεινή κολυμβήτρια!!
2022-09-15 09:17:31
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ"
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία και στο μύθο, ένα ταξίδι στον 5ο πχ αιώνα, τον χρυσό αιώνα, τον αιώνα των μνημείων της Ακρόπολης, αλλά και τον αιώνα του Πελοποννησιακού πολέμου, του μεγάλου λοιμού της Αθήνας, της καταστροφικής εκστρατείας στη Σικελία, της υποταγής της Αθήνας στη Σπάρτη. Ένα «αντάμωμα» με σημαντικά πρόσωπα της εποχής, Περικλής, Κλέων, Νικίας, Βρασίδας, Αρχίδαμος, Σωκράτης, Ευριπίδης, το κάθαρμα ο Αλκιβιάδης, Λύσανδρος, και άλλοι πολλοί και σημαντικοί, μέσα από αυτό το όμορφο βιβλίο που κυλά ευχάριστα σαν ποτάμι. Το κομμάτι της μυθοπλασίας συγκινητικό, τα ιστορικά γεγονότα ακριβή. Εάν δεν πλατείαζε κάπως, θα ήταν ένα αριστουργηματικό ιστορικό μυθιστόρημα.
Η μεταφράστρια έχει κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος : δυο ετεροθαλή αδέλφια τα χαρακτηρίζει, συνεχώς και αδιαλείπτως, ως «συγγενείς εξ αγχιστείας!» που βεβαίως είναι άλλη, άσχετη, συγγένεια. Μα καλά, τόση άγνοια; (Και φυσικά αναρωτιέσαι αν είναι αξιόπιστη η μετάφραση στο σύνολό της).
4+1/2 αστεράκια για τον συγγραφέα μόνο.
2022-09-08 14:07:43
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ"
Πρώτα απ’όλα θέλω να σταθώ στη μετάφραση. Τι μετάφραση θεέ μου! Δεν βρίσκω λόγια να πω. Να πω αριστουργηματική; είναι λίγο. Αυτή η μετάφραση είναι έργο τέχνης από μόνη της! Η ελληνική γλώσσα σε άφθαστο μεγαλείο.
Όσον αφορά το περιεχόμενο καθεαυτό του βιβλίου:
γραφική προσέγγιση της ελληνικής αρχαιότητας από τον συγγραφέα, προσέγγιση όσο πατάει η γάτα (από απόψεως ουσίας). Τα περί «ειδητικού κειμένου», της σημασίας των υποσημειώσεων και άλλα πράσινα άλογα, καλύτερα να μην τα σχολιάσω. Το δε «αστυνομικό», ας το πούμε έτσι, κομμάτι του βιβλίου, είναι για γέλια. Ολίγη από Πλάτωνα ολίγη από Ευριπίδη συν μπόλικη αφέλεια και τρικυμία εν κρανίω, να ο απόλυτος αχταρμάς, τόσος που τελικά γελάς μέχρι δακρύων. Ευτυχώς για τον συγγραφέα η μετάφραση προικίζει το κείμενο με την αξία που δεν έχει, είναι κάτι σαν θείο δώρο γι’αυτόν. 5 βεβαίως αστεράκια για τη μετάφραση (για το κείμενο καθεαυτό 1 το πολύ, άρα σύνολο 6 διά δύο ίσον 3, λέμε τώρα).
2022-09-05 10:41:30
Σχόλιο για το βιβλίο "ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ"
Το βιβλίο αυτό, ως αστυνομικό μυθιστόρημα καθεαυτό (χωρίς να είναι και κάτι άλλο), έχει σημαντικές ατέλειες στα βασικά χαρακτηριστικά του είδους, όπως: το χτίσιμο της ιστορίας δεν έχει συγκεκριμένη δομή (για να μην πω ότι είναι αχταρμάς) ούτε κλιμακώσεις, η ροή του κειμένου είναι νωχελική, πλαδαρή, φλύαρη, χωρίς να κεντρίζεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη, οι διάλογοι είναι ανούσιοι (μέχρι τη σελίδα 250 δεν υπάρχει παρά μόνο πολυλογία), οι δε λύσεις γίνονται από …. «από μηχανής θεούς»! (αν είναι δυνατόν σε αστυνομικό μυθιστόρημα!!!). Αλλά και η ανάγνωσή του δεν μου προξένησε ευχαρίστηση. Βρήκα να διαπερνάει το κείμενο κάτι σαν κατάθλιψη, μια βαριά σκιά να απλώνεται από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Προφανώς αυτό είναι το γράψιμο αυτού του συγγραφέα, βαρύ, μουντό αλλά και αφελές. Στη μεταφράστρια φαίνεται να αρέσει πάρα πολύ η φράση «φουρκισμένα (sic) σκυλιά», αναφερόμενη σε απαγχονισμένα σκυλιά, γι’αυτό και την επαναλαμβάνει συνέχεια. 1 αστεράκι και πολύ είναι.
2022-08-31 03:49:17
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ, Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ - Η ΘΕΙΑ ΤΟΥΛΑ"
Δυο σύντομες νουβέλες πλην όμως γιγαντιαίων διαστάσεων! Ο τρόπος που ο συγγραφέας θέτει, παρουσιάζει, εμβαθύνει και αναλύει θέματα οικουμενικών διαστάσεων (( πχ: - πίστη ή όχι σε βασικές θέσεις της επίσημης θρησκείας όπως η μετά θάνατος ζωή και η ανάσταση νεκρών - η πολυπλοκότητα των σχέσεων εκ δεσμού αίματος, - γάμοι και απορρέουσες σχέσεις, - το προπατορικό αμάρτημα, - η αρετή, - η απάνθρωπη αρετή, - η μητρότητα, - ερωτισμός φανερός ή κρυφός, κλπ )) είναι συγκλονιστικός στην αμεσότητα και τη σοφία του, μένεις με το στόμα ανοιχτό. Η θεότητα και το γήινο, μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας των ανθρώπων, είτε σε σύγκρουση είτε σε αρμονία. Υπέροχη γραφή, σαφής, ευφυής, λόγια με διακριτικό τρόπο και κάπου κάπου ειρωνική. Βρίσκω ότι τη μετάφραση λεκιάζουν λέξεις του τύπου «μπουρτζόβλαχος, μουρόχαβλος, κόρταραν, αμέ, μοστράρεις, μπούγιο, κλπ» γιατί δεν ταιριάζουν καθόλου, μα καθόλου, με τη γραφή που έχει υιοθετηθεί και στα δυο κείμενα και κυρίως με το περιεχόμενο τους. 5 αστεράκια και λίγα είναι.
2022-08-28 20:41:56
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ"
Θαυμάσιο βιβλίο. Εξαιρετικός ο τρόπος προσέγγισης των βιασμών, πρωτότυπος, πολύπλευρος, διεισδυτικός. Αλλά και οι παρατηρήσεις για τη δημοσιογραφία (και τα τρωκτικά της), όπως έχει εξελιχθεί με τη συνδρομή της τηλεόρασης (λαϊκίστικες εκπομπές σκουπίδια) άκρως αληθινές. Κατά τα λοιπά θα παραθέσω ένα κομμάτι από αυτά που είχα γράψει για το άλλο βιβλίο της Μπάρτλετ «Η σκοτεινή καρδιά της Βαρκελωνης»:
/////Η συγγραφέας δεν «κατασκευάζει» απίθανες ιστορίες, αλλά βλέποντας τη ζωή γύρω της και που η ίδια υπάρχει μέσα σ’ αυτή, παίρνει ατόφια υλικά και χτίζει το μυθιστόρημά της στη φόρμα του αστυνομικού που όμως δεν είναι αμιγώς αστυνομικό, είναι και άλλα πράγματα. Νιώθεις απόλυτη ειλικρίνεια να διαπερνάει την αφήγησης της. Κύματα ζεστασιάς ξεχειλίζουν από τις σελίδες και κατακλύζουν τον αναγνώστη. Σπαρταριστοί διάλογοι, μια ανεπανάληπτη ηρωίδα και χιούμορ άπαιχτο. Πολύ καλή η μετάφραση./////
2022-08-27 11:49:22
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ"
Υπέροχο βιβλίο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, πρωτότυπη, χωρίς τις εξωπραγματικές υπερβολές των περισσότερων αντίστοιχων συγγραφέων. Η συγγραφέας δεν «κατασκευάζει» απίθανες ιστορίες, αλλά βλέποντας τη ζωή γύρω της και που η ίδια υπάρχει μέσα σ’ αυτή (πχ άστεγοι, αδέσποτα σκυλιά, κλπ) παίρνει ατόφια υλικά και χτίζει το μυθιστόρημά της στη φόρμα του αστυνομικού που όμως δεν είναι αμιγώς αστυνομικό, είναι και άλλα πράγματα. Νιώθεις απόλυτη ειλικρίνεια να διαπερνάει την αφήγησης της. Κύματα ζεστασιάς ξεχειλίζουν από τις σελίδες και κατακλύζουν τον αναγνώστη. Σπαρταριστοί διάλογοι, μια ανεπανάληπτη ηρωίδα ( η αστυνομικός), και χιούμορ άπαιχτο. Πολύ καλή η μετάφραση αλλά με μια ένταση: Γιατί δεν κρατήθηκε ο υπέροχος πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου αλλά υιοθετήθηκε αυτός ο εντελώς μπανάλ και αδιάφορος τίτλος με τη λέξη Βαρκελώνη (πόσες πια Βαρκελώνες σε τίτλους βιβλίων; Ελεος!) και που μάλιστα τέθηκε γιγαντιαίος στο εξώφυλλο;
2022-08-24 14:06:11
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΗΤΡΟΦΑΓΟΣ"
Αν προσπεράσεις τον ανατριχιαστικά κακόγουστο τίτλο του βιβλίου στα ελληνικά, διαπιστώνεις ότι πρόκειται για ένα κείμενο τερατικό, αλλόκοτο, αινιγματικό, κινούμενο κατ’ ουσίαν μεταξύ εξπρεσιονισμού και υπερρεαλισμού ( όλα διογκωμένα ως την παραμόρφωση χωρίς να χάνεται η φόρμα, όλα στη λογική ενός εφιαλτικού ονείρου), όμως γραμμένο με τα υλικά του ρεαλισμού ώστε να λες ότι αυτά τα τερατώδη που περιγράφει (πχ αποκεφαλισμοί ρουτίνας, μωρά με δυο κεφάλια, ακρωτηριασμοί, κλπ) είναι κοινά, καθημερινά, συνηθισμένα. Μικρές προτάσεις, χωρίς στολίδια, καθαρές δυνατές, περίτεχνες. Η ένταση στα ύψη από τις πρώτες σελίδες, ένα αίσθημα φρίκης ελλοχεύει σε κάθε παράγραφο. Πρόσωπα λες και έχουν ξεφύγει από πίνακες του Όττο Ντιξ. Γραφή με ιδιαίτερο στιλ που τη θυμάσαι μετά το κλείσιμο του βιβλίου. Ένας συγγραφέας που σε κεντρίζει να τον παρακολουθήσεις. Ένα κείμενο πέραν του «αρέσει ή δεν αρέσει», ένα κείμενο που ταράζει, ένα κείμενο που αιχμαλωτίζει. Και το θέμα του βιβλίου; Ας πούμε επιγραμματικά: η εγκληματική διάσταση της ιατρικής έρευνας και η απάνθρωπη διάσταση της σύγχρονης τέχνης στη λυσσαλέα αναζήτηση της πρωτοτυπίας.
Η μετάφραση υπέροχη, αν εξαιρέσεις τον τίτλο. Μα καλά, η μεταφράστρια δεν μπορούσε να αποδώσει τον πρωτότυπο τίτλο περιφραστικά ή να επιλέξει κάποιον άλλον που να ταιριάζει στο κείμενο; Αυτό είναι θεμιτό και πολύ συνηθισμένο. Της άρεσε αυτό το αποκρουστικό Μητρ……;; (δεν μπορώ ούτε να το γράψω). Αν αποτύχει εμπορικά το βιβλίο, πιστεύω ότι θα φταίει ο τίτλος.
2022-08-21 13:23:14
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΜΕΡΑ"
Τι όμορφο βιβλίο! Καταπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με πολύ πρωτότυπο θέμα. Το δε χιούμορ που το διαπερνάει, δεν έχει προηγούμενο, είναι εξαιρετικό.
2022-08-19 15:28:56
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ"
Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο πλημμυρισμένο με μεγάλη συγκίνηση αλλά υστερεί του υπέροχου «Μια μητέρα» του οποίου είναι συνέχεια. Και υφολογικά δεν είναι στο ύψος των τριών πρώτων βιβλίων του Παλόμας που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Στο παρόν βιβλίο λείπει εκείνο το μαγικό στοιχείο που διαχέεται, το αινιγματικό που καθηλώνει, το καθημερινό που γίνεται πολύτιμο, όπως, πχ, στα αριστουργηματικά «Ένας γιος» και « Ένα μυστικό», τόσο χαρακτηριστικά της γραφής αυτού του συγγραφέα. Στο παρόν βιβλίο, εκείνη η αλησμόνητη μητέρα του αρχικού, μετατρέπεται σχεδόν σε καρικατούρα. Ευτυχώς, το κυρίως κεντρικό πρόσωπο, ο γιος που είναι και ο αφηγητής, είναι πολύ καλά σχεδιασμένο έτσι που το κείμενο αποκτά αξιοσημείωτο ψυχολογικό (και δραματικό) βάθος. Υπάρχει και χιούμορ όχι όμως τόσο αστραφτερό και ακμαίο όπως στο «Μια μητέρα» και, κάποιες φορές, ούτε τις ίδιας ποιότητας. Το κυρίαρχο θέμα του βιβλίου δεν είναι, πιστεύω, οι εκτεταμένες αναφορές στους σκύλους, αλλά: μια τετραμελής οικογένεια, η μαμά και τα τρία της παιδιά, «ναυαγισμένοι πάνω σε μια σχεδία» (όπως συχνά αναφέρει) όπου η ύπαρξη του καθενός (με τις ενοχές του, τα λάθη του, τις αποκρύψεις του, τις σιωπές του αλλά και τα γνήσια αισθήματα αγάπης, συγχώρεσης, υποχώρησης, και προσφοράς) δίνει δύναμη ζωής στους άλλους τρεις, και έτσι μπορούν να κοντρολάρουν τη σχεδία ώστε να μη γίνει το κακό. Όλα αυτά μέσα σε ένα αλμοδοβαρικό κλίμα που διαπερνάει το βιβλίο και το οποίο ο συγκεκριμένος συγγραφέας δείχνει να το κατέχει καλά. Αυτή είναι, νομίζω, η βασική αρετή του βιβλίου. 3 αστεράκια.
2022-08-18 21:02:05
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΝΥΨΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ"
Και το παρόν (όπως και το προηγούμενό του το «Αύριο θα μας λένε αλλιώς») βιβλίο του Προν βρίσκω ότι είναι πνιγηρό, πεσιμιστικό, μαύρο. Γραφή μίζερη, σκοτεινή, σκληρή, νοσηρή, γεμάτη κόκαλα. Ίσως αυτός είναι ο ψυχισμός του συγγραφέα (σημειώστε ότι ο αφηγητής συνεχώς χαπακώνεται, τυχαίο;). Γιατί γράφει αυτός ο κύριος; Να υποθέσω ότι θέλει απλά και μόνον να εκφράσει την αντιπάθειά του σε αρχετυπικές ανθρώπινες καταστάσεις (πχ τεκνοποίηση, αισθήματα πατρότητας, οικογένεια, κλπ. -άλλωστε, πχ, ο αφηγητής στη σελίδα 70 δηλώνει ρητά: «δεν μου αρέσουν τα παιδιά», και ας μην παραθέσω άλλα αποσπάσματα από το πρώτο βιβλίο). Μήπως μίσος για το ανθρώπινο είδος; Δεν ξέρω… Ξέρω όμως ότι υπάρχει πολύς ναρκισσισμός και σνομπισμός ποτισμένος με χολή. Το μόνο συναίσθημα που μου προκάλεσε η ανάγνωση και των δυο αυτών κειμένων, είναι η απέχθεια. Ας θυμίσω εδώ το εμετικό «παιχνιδάκι» του αφηγητή με τα διαμελισμένα βατράχια στη σελίδα 87, το όνειρό του με τη γυναίκα που βγάζει από την τσάντα της τη μήτρα της -με το έμβρυο μέσα- και τη δείχνει, στη σελίδα 237, ή το άλλο το φρικτό με τα πειράματα με τον πίθηκο και τον γάτο (τυχαία κι αυτά;), κλπ, κλπ. Τώρα, όσον αφορά την ανάπτυξη του θέματος του βιβλίου ( πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της Αργεντινής και ο αντίκτυπός του στη νεότερη γενιά μέσα από μια περίπου οικογενειακή μικροϊστορία) τη βρήκα εντελώς τζούφια, φτωχή και αδέξια. Ένα τιμητικό αστεράκι για τον εκδοτικό οίκο που εκδίδει Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες.
2022-08-16 12:37:01
Σχόλιο για το βιβλίο "ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ "
Το βιβλίο αυτό δεν είμαι σίγουρος αν είναι καλό ή κακό ή μέτριο, επειδή μου είναι αδύνατον να παρακολουθήσω τα ελληνικά της μετάφρασης. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι η συγκεκριμένη μετάφραση θεωρώ ότι δεν έχει σχέση με το ιδιότυπο στιλ γραφής αυτού του συγγραφέα. Τι να πω! Ας ρίχνουμε κάπου κάπου καμιά μάτια στο συντακτικό και τη γραμματική της ελληνικής γλώσσας, για να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας. Και αν δεν καταλαβαίνουμε το στιλ του συγγραφέα ή δεν μας αρέσει, ας μην καταπιανόμαστε με τη μετάφρασή του αλλά γενναιόδωρα να την παραχωρούμε σε άλλους που το καταλαβαίνουν. Αλλιώς, το κείμενο θα πάσχει από προχειρότητα. Εκτός και εάν αυτό είναι το πρώτο «χέρι» της μετάφρασης και μετά δεν υπήρξε χρόνος για μια δεύτερη (τουλάχιστον ) ματιά. Ίσως αυτά, συν τις κάποιες ανούσιες φλυαρίες του κειμένου, να εξηγούν την αποτυχία του βιβλίου. Κανένα αστεράκι.
2022-08-16 12:34:03
Σχόλιο για το βιβλίο "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΔΗ"
Καλογραμμένο βιβλίο με πλούσια γλώσσα, γραφή ρέουσα, παλλόμενη, με χρώματα και λεπτές αποχρώσεις νοημάτων. Ένα πεισιθανάτιο κείμενο γραμμένο από έναν τοξικομανή, που αγγίζει ή μάλλον ξεπερνάει τα όρια της νοσηρότητας. Επιθυμία θανάτου γραμμένη με ανατριαχιαστική αναλυτικότητα (η περιγραφή της φάσης του στερητικού συνδρόμου είναι συγκλονιστική). Μια βουτιά στο βαθύ σκοτεινό πηγάδι. Όμως πολύ «κλειστό» κείμενο, πολύ ατομικό, πολύ πεσιμιστικό, ασφυκτικό, σπαρακτικό. Στιγμές στιγμές μοιάζει με ύμνο στην πρέζα. Όμως ποιόν, πόσους μπορεί να αφορά; Παρ’ όλα αυτά, το διαπνέει μια αύρα, κάτι το απογειώνει, κάτι που αφαιρεί ή τουλάχιστον λιγοστεύει την μονοτονία του και το κλίμα απόλυτης παρακμής και παράδοσης, και το φέρνει πολύ κοντά στα όρια του μαγικού ρεαλισμού. 3 αστεράκια.
2022-08-11 15:44:28
Σχόλιο για το βιβλίο "ΝΤΡΟΠΗ"
Εξαιρετική γραφή σπάνιας ωριμότητας, αμεσότητας και λογοτεχνικής αξίας. Μετουσιώνει το καθημερινό και τετριμμένο σε σημαντικό γεγονός οικουμενικής διάστασης. Ο μικρόκοσμος της οικογένειας γίνεται καθρέφτης του μακρόκοσμου της κοινωνίας ολόκληρης. Υψηλής ποιότητας χιούμορ (κράμα τρυφερότητας και σαρκασμού) διατρέχει το κείμενο. Σκιαγράφηση των προσώπων με ψυχολογική εμβάθυνση μεγάλης ακρίβειας, αποκαλύπτοντας και την άλλη πλευρά τους, τη σκληρή και ερεβώδη.Ένα πικρό στην αλήθεια του κείμενο σκεπασμένο με έναν -διάφανο- μανδύα κωμωδίας. Διαβάζεται μονορούφι. 5 αστεράκια.
2022-08-06 23:01:59
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΛΛΑ ΡΥΣΑΙ ΗΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ"
Ενας γιος θέλει να μάθει την ιστορία της οικογένειας του. Και πραγματοποιεί ένα τρομακτικό ταξίδι στο παρελθόν. Ένα παρελθόν «που τα κατατρώει όλα σαν τέρας». Κρυμμένα μυστικά, σιωπές, μισόλογα, αποκρύψεις, υψώνουν εμπόδια στην αναζήτηση απαντήσεων. Σταδιακά ανακαλύπτει μια κατάμαυρη σελίδα της πρόσφατης ιστορίας του Περού. Η ύπουλη διαδικασία αποδόμησης της βούλησης εφήβων για να οδηγηθούν στην ομοφυλοφιλία από διεφθαρμένα άτομα, με δόρυ τη θρησκεία και κάλυμμα το ράσο του ιερέα. Αθώοι ενθουσιώδεις έφηβοι ή έφηβοι προερχόμενοι από δυσλειτουργικές οικογένειες εκμαυλίζονται και γίνονται σεξουαλικά θύματα αλλά και θύτες στα χέρια συμπλεγματικών ατόμων. Και δεν είναι μόνο αυτό: ταυτόχρονα εμποτίζονται με τις ιδέες του φασισμού! Κοιτίδα αυτής της εκτρωματικής κατάστασης είναι οι παραθρησκευτικές οργανώσεις που δρουν εντός και εκτός των σχολείων και οι οποίες απολαμβάνουν πλήρη ανοχή αν όχι ενθάρρυνση από το θρησκευτικό και πολιτικό κατεστημένο. Υπέροχη γραφή, γεμάτη ζεστές ανάσες, κρυφή συγκίνηση αλλά και με χειρουργική διαχείρηση του θέματος. Γραφή σε τεντωμένο σχοινί, υψηλού λογοτεχνικού επιπέδου.Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για εγκλήματα που ακόμη και οι συγγενείς των θυμάτων θέλουν να διαψεύσουν ή ρίχνουν την ευθύνη στα θύματα, για να μην θιγεί … η εκκλησία! 5 αστεράκια.
2022-08-01 12:02:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑΦΟΙ"
Μεγαλειώδες. Αριστούργημα μεγάλης πνοής. Από φαινομενικά απλές ιστορίες φτάνει στα βάθη της ανθρώπινης υπόστασης, στην ουσία της ζωής, στο θεμελιώδες, στο αιώνιο, στο διαρκές και αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Ποτάμια συγκίνησης κυλάνε από κάτω, τα αρχέτυπα αναδύονται χωρίς επιτήδευση. Γραφή θεϊκή· απλότητα, στοχασμός, ουσία. Φύση και άνθρωπος σε άρρηκτο δεσμό. Ζωή, θάνατος· πια η διαφορά; Ένα βιβλίο ταξίδι στα βάθη των ρωγμών της ψυχής πλημμυρισμένο με απέραντη συμπόνια και κατανόηση. Εξαιρετική δομή, πρωτότυπη σύνθεση. Πέντε αστεράκια και λίγα είναι.
2022-07-30 11:13:50
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΚΕΙΝΗ ΜΠΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ"
Κείμενο μονοεπίπεδο, πλαδαρό, παιδαριώδες, συχνά χυδαίο, γεμάτο ανόητες υπερβολές και πολλή, πάρα πολλή «μαγκιά». Αστυνομικό χωρίς ίχνος σασπένς, χωρίς τη στοιχειώδη οικονομία του είδους. Γραφή γεροντική που απελπισμένα προσπαθεί να δηλώσει νεανική, «μοντέρνα». Αδέξια και κακότεχνη μίμηση αμερικανιάς παλαιών δεκαετιών από έναν συγγραφέα που τον λένε Ελμερ.
2022-07-25 17:23:52
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ"
Ξεκινώντας από το παρόν βιβλίο, θεωρώ ότι ο Σεμπρούν δεν έχει, ως συγγραφέας, το μέγεθος για να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των σημαντικών της Ισπανικής πεζογραφίας της εποχής του. Καμία σχέση. Γραφή αβαθής, κοινότοπη, πρόχειρη, τετριμμένη (πχ «…τη συνόδευε ο ήχος των τακουνιών της πάνω στις μαρμάρινες πλάκες…») με δομή τηλεταινίας για να δημιουργεί -τάχα- αγωνία. Δείχνει να τον ενδιαφέρει μόνον πως θα αναπτύξει την πλοκή της ιστορίας του με τρόπο που να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Εξού και η ανά σελίδα διακοπή της αφήγησης σε «κρίσιμο» σημείο και επαναφορά σ’αυτό κάμποσες σελίδες παρακάτω, και τα συνεχή μπρος-πίσω στους χρόνους. Παλιά κόλπα, που στο παρόν βιβλίο το αποτέλεσμα είναι ένας αχταρμάς με ξεκούδουνες πινελιές τσόντας. Πρόσωπα χάρτινα, μονοδιάστατα. Επιδερμική, μονόχορδη και αγοραία προσέγγιση της ιστορικής περιόδου που αναφέρεται. Βρήκα τρομερά ανάγωγο να απευθύνεται ο συγγραφέας στους αναγνώστες σαν να είναι ηλίθιοι. Φυσικά αυτό (όπως και το σύνολο του κειμένου του) αποκαλύπτει δικές του βασικότατες ελλείψεις. Το βιβλίο όμως έχει ένα μεγάλο ατού: τη μετάφραση. Εξαίσια Ελληνικά, προσθέτουν ποιότητα στο κείμενο, το ανεβάζουν σε ύψος που δεν του αντιστοιχεί. 1 αστεράκι χάριν της μετάφρασης.
2022-07-11 12:08:12
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ"
Το κείμενο είναι πνιγμένο σε ασήμαντες ιστορικές λεπτομέρειες που πιστεύω δεν ενδιαφέρουν ούτε τους Καταλανούς. Λεπτομέρειες επί λεπτομερειών που γεμίζουν σελίδες επί σελίδων και που ίσως να ταίριαζαν σε μια πολύ εξειδικευμένη διδακτορική διατριβή αλλά όχι σε ένα μυθιστόρημα. Αυτο έχει ως επακόλουθο το βιβλίο να πλατειαζει αφόρητα και να γίνεται κουραστικό, πληκτικό. Αν κρατούσε μόνο την αγριότητα των διώξεων των Εβραίων και τη βαρβαρότητα της θεσμοθετημένης δουλείας (διότι αυτά συμπλέκονται οργανικά με το στόρι του βιβλίου) πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν υπέρ του βιβλίου δηλαδή η βασική ιστορία του δεν θα πνιγόταν μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό λεπτομερειών. Καμία σχέση με το αριστουργηματικό Η Παναγιά της Θάλασσας του οποίου προσπαθεί -ανεπιτυχώς- να γίνει η συνέχεια του. Από το παρόν λείπει η μεγάλη πνοή και επικότητα του προηγούμενου. Και τί απομένει τελικά, αν αφαιρέσεις όλη αυτή την ιστοριοπληξία; Μια ανοικονόμητη μελό ιστορία τραβηγμένη από τα μαλλιά (όλα τα βάσανα του κόσμου μαζεμένα εδώ) του τύπου «ο γολγοθάς μιας αθώας» με όλα τα κλισέ του είδους. Μπροστά της, οι μεξικάνικες σαπουνόπερες είναι Μπαλζάκ και Τολστόι. Ένα αστεράκι, από ευγένεια.
2022-06-29 14:01:45
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΔΟΝΙΑ ΑΜΕΛΙΑ"
Γραφή στοχαστική και ήρεμη. Γραφή που σε χαϊδεύει χωρις να χάνει τον παλμό της, την εσωτερική της ένταση και τη συγκίνηση που τη διαπερνάει. Δυο αξέχαστα πρόσωπα: Ένας συμπαθής εικοσάχρονος φοιτητής με τις παρωπίδες της ιδεολογικής του πλάνης, επιπόλαιος «επαναστάτης» με όλη την αλαζονεία που αντιστοιχεί στη ηλικία του. Μια βαθιά καλλιεργημένη μεσήλικη αστή, μεγάλης πνευματικής εμβέλειας, ευαίσθητη, αφάνταστα γενναιόδωρη
και προστατευτική, έχει καταφέρει να αποβάλλει τις δικές της παρωπίδες και αντιμετωπίζει με κατανόηση και επιείκεια τα εγκόσμια και όχι μόνον. Αυτή, ιδιοκτήτρια μιας μεγάλης φάρμας στη μέση του πουθενά. Αυτός, πολιτικός εξόριστος στην ίδια περιοχή. Οι δυο του (δυο κόσμοι στους αντίποδες) συναντιώνται, και μια ιδιότυπη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους. Οι διάλογοι τους, κομμάτια ανθολογίας. Αυτή όμως η βαθιάς ουσίας σχέση μέλλει να στραγγαλιστεί με τον τρόπο που μόνο μια δικτατορία ξέρει. Οι ζωές των δυο ηρώων θα πάρουν μια ανέλπιστη τροπή που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στα επόμενα είκοσι χρόνια. Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο για την βασανιστική πορεία στην αυτογνωσία και τον επανακαθορισμό της ζωής ύστερα από κομβικά γεγονότα. Ένα δράμα χωρίς κραυγές αλλά με εσωτερικό σπαραγμό, σημαδεμένο από το μαύρο καρφί της δικτατορίας. 5 αστεράκια, με το σπαθί του.
2022-05-12 18:30:58
Σχόλιο για το βιβλίο "ΤΕΡΡΑ ΑΛΤΑ"
Τι αριστούργημα! Ένα θαυμάσιο βιβλίο πολλαπλών διαστάσεων (στις οποίες περιλαμβάνεται και η αστυνομική η οποία κατ´ ουσίαν είναι μάλλον δευτερεύουσα). Ο Θέρκας, για μια ακόμη φορά, μεγαλουργεί γράφοντας με διεισδυτικότητα και νυστέρι χειρούργου ένα πολύ σημαντικό βιβλίο στη φόρμα του «αστυνομικού». Αυτό το βιβλιο ας το διαβάσουν οι λογής Παδούρες, Τάιμποι, Ετερόβικ και λοιποί ισάξιοί τους, για να δουν πώς γράφεται ένα σύγχρονο (και όχι παλιακό) αστυνομικό μυθιστόρημα. Να δουν την οικονομία και ευστοχία λόγου του κειμένου, τον εσωτερικό κραδασμό, την ατμόσφαιρα, τις ανάσες προσώπων, χώρων και καταστάσεων, τα σημαίνοντα και σημαινόμενα, τη συγκίνηση (την απέραντη συγκίνηση) που το διαποτίζει, τα άκρως ενδιαφέροντα πρόσωπα, και, επιτέλους, έναν αστυνομικό ερευνητή που δεν είναι μπλαζέ ούτε ψευτόμαγκας, που δεν πίνει τον αγλέορα, που δεν είναι μέγας εραστής, κλπ κλπ., όλα αυτά τα ξεπερασμένα κλισέ. Η εύστοχη και καλοζυγισμένη αναφορά στους Άθλιους του Ουγκό προσθέτει στο κείμενο ένα επιπλέον ενδιαφέρον στην εξέλιξη της ιστορίας και ιδιαίτερα στη σκιαγράφηση του κεντρικού ήρωα. Η μετάφραση πολύ καλή. 5 μεγάλα λαμπερά αστεράκια.
2022-05-04 19:04:16
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ"
Μια Κουβανή σε ασφυκτικό κλοιό από το ολοκληρωτικό σύστημα της χώρας της επειδή θεωρείται αντιφρονούσα. Η σκιαγράφηση της Κούβας του σήμερα που επιμένει να βλέπει τον … ιμπεριαλισμό πίσω από ένα Ισπανικό βραβείο ποίησης!!! Η εξομολόγηση μιας ακούσιας απάτριδος μέσα στη ίδια της τη χώρα, γραμμένη σε γλώσσα σημαντικής λογοτεχνικής αξίας. Ένα βιβλίο με πυρήνα την ανελευθερία των ολοκληρωτικών πολιτικών συστημάτων τα οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε καταδικάζουν είτε στην αυτοεξορία είτε στη φίμωση. Το αδιέξοδο μιας γυναίκας που από τη μια το καθεστώς της χώρας της την βλέπει ως εχθρό του και από την άλλη οι σοφιστικέ εξόριστοι (και μη) συντοπίτες της τη θεωρούν προδότρια. Ατμόσφαιρα κλειστοφοβική, αίσθηση ματαίωσης αλλά και πείσμα για πορεία κόντρα στα εμπόδια, κατάθλιψη και πνιγμένος θυμός συνθέτουν την ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου. Όμως η τόση ενδοσκόπηση, συχνά εμμονικά αναλυτική, η συνεχής αυτοαναφορικότητα, αφαιρούν από την αξία του βιβλίου. 3+1/2 αστεράκια.
2022-04-28 10:31:27

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΡΥΘΜΟΣ - ΡΥΘΜΙΚΗ
ΚΥΝΗΓΟΥ-ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ
€23.50 €8.22
(-65%)
Κερδίζετε €15.28
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ
DOSTOYEVSKY FYODOR
€13.78 €6.20
(-55%)
Κερδίζετε €7.58

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS