Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: bigbrother

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ "
Μια αρκετά ακριβή έκδοση. Παρότι καλοστημένο και αρκετά καλά επιμελημένο, δεν με ενθουσίασε. Διάβασα κάποιες δεκάδες σελίδων και θα το ξαναπιάσω μόνο αν θέλω να βρω σκέψεις και επιχειρήματα για μια συγκεκριμένη σκέψη που με απασχολεί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το βρήκα αποσπασματικό, με κακή μετάφραση των πρωτότυπων κειμένων, κάποια άστοχη επιλογή κειμένων και, παρά την καλή επιμέλεια, χαοτικό. Ο επιμελητής δεν προτείνει ανάγνωση γραμμική από την αρχή ως το τέλος. Διάβασα κάποιες σελίδες με τη μέθοδο που συνιστά εκείνος. Ένα θέμα (π.χ. Ουσία, Αλήθεια, Σκέψη κ.λπ.) και για το πώς έχουν τοποθετηθεί διάφοροι φιλόσοφοι μέσα στους αιώνες πάνω σ’ αυτό. Αυτή η μέθοδος μελέτης είναι θεματική και πηγαίνεις σε αριθμημένα χωρία του βιβλίου, στα οποία σε παραπέμπουν τα περιεχόμενα.
Επίσης, δίνει έμφαση σε ιδεαλιστές, ορθολογιστές φιλοσόφους και όχι τόσο σε εμπειριστές φιλοσόφους. Περισσότερη αξία έχουν οι εμπειριστές φιλόσοφοι για τις θεωρίες τους για την πολιτική παρά για τη γνώση και την πραγματικότητα!

Υ.Γ. : Έχω διαβάσει ελάχιστο μέρος από το σύνολο του βιβλίου.
2021-08-30 17:20:56
Σχόλιο για το βιβλίο "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"
Ειδικότερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο πόνημα «Εισαγωγή στη φιλοσοφία» του Χαράλαμπου Θεοδωρίδη. Πρωτοεκδόθηκε το 1945, επανεκδόθηκε το 1955 και κυκλοφορεί και στις μέρες μας από τις εκδόσεις Εστία. Εξαιρετικά καλογραμμένο, το θεωρώ καλύτερη προσπάθεια από εκείνη του Μπέρτραντ Ράσσελ, τουλάχιστο ως εισαγωγή. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην άλυτη διαμάχη μεταξύ ιδεαλιστών και εμπειριστών. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στη μεταφυσική. Η φιλοσοφική καταβολή του συγγραφέα είναι ο εγελιανισμός. Τα πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι: 1)Είναι συνθετικό και φορμαλιστικό και κατατάσσει τις θεωρίες σε «σχολές σκέψης». Αυτό διευκολύνει τους αρχάριους αναγνώστες. 2) Ως συνθετικό σύγγραμμα συγκρίνει και αντιπαραθέτει, επίσης σχολιάζει τις διάφορες απόψεις. 3) Διασαφηνίζει τις φιλοσοφικές έννοιες και εξετάζει την εξέλιξη της σημασίας τους μέσα στο χρόνο. 4) Εξηγεί τακτοποιημένα και είναι περιεκτικό, αλλά και πυκνογραμμένο. 5) Αναφέρεται και σε ιδεολογίες συστημάτων της εποχής του (εθνικοσοσιαλισμός, σοσιαλισμός). 6) Φέρνει στην επιφάνεια φιλοσόφους και φιλοσοφίες της εποχής του, που σήμερα τις έχει «σκεπάσει» η λήθη. 7) Παραθέτει συμπεράσματα και τις απόψεις του ιδίου. 8) Έχει και κάποια λογοτεχνική αξία, παρά το ότι στο μεγαλύτερο μέρος είναι γραμμένο με λόγιο τρόπο. 9) Κάνει αναφορά και στις αναδυόμενες κοινωνικές επιστήμες. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ακόμα και αν, περίπου 70 χρόνια μετά, κάποιες απόψεις του συγγραφέα είναι παλαιωμένες και παρωχημένες.

2021-08-30 11:54:59
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"
Είναι ένα βιβλίο που σε μαθαίνει πολλά πράγματα. Βλέπει την ιστορία με ταξική ματιά. Μέσα από αυτή τη θέαση και μεθοδολογία, πολλές φορές αδικεί μεγάλους πολιτισμούς, όπως το Βυζάντιο και παλιότερους ακόμα. Το βιβλίο "πάσχει" από ταξικό αναγωγισμό, εγγενές ελάττωμα στο μαρξισμό. Μέσα στην ιδεολογική μονομέρεια καταδικάζει ακόμα και συμβολές προσώπων, όπως ο Γκάντι και ο Μαντέλα. Επίσης, τηρεί σιγή ιχθύος για την μεταπολεμική ανάπτυξη και την ισχυρή μεσαία τάξη, που ανδρώθηκαν πάνω σε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι έχει μια μέθοδο-και άρα δεν είναι μια απλή εξιστόρηση. Είναι επίσης περιεκτικό και, όσοι ασχολούνται με την παγκόσμια ιστορία, θα βρουν πολλά, τα οποία δεν είχαν αγγίξει άλλες δουλειές. Επίσης, απομακρύνεται από το Στάλιν, μιας και ο Φόκνερ ακολουθεί τη "σχολή" του Τρότσκι. Το βιβλίο κλείνει με γενικές προτάσεις και με μια, έστω επιφανειακή, μετριοπάθεια, όταν μιλάει για την ενδεχομενικότητα της επανάστασης και της αλλαγής του κόσμου. Θεωρώ το Νιλ Φόκνερ καλών προθέσεων ιστορικό και του αναγνωρίζω ότι προσπάθησε να κάνει ένα έργο, που εξ ορισμού μόνο αντικειμενικό δεν μπορεί να είναι. Κάνει αναφορές και στον Κρις Χάρμαν και το έργο του "Λαϊκή ιστορία του κόσμου", το οποίο είχε πάρει καλύτερες κριτικές και ήταν, μάλλον, πιο πειστικό. Συμπερασματικά, μια αξιοπρεπής προσπάθεια.
2021-08-11 09:44:03
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΑΓΡΙΑ ΣΚΕΨΗ"
Ο Λεβί-Στρως έχει γράψει πιο εύκολα και πιο δύσκολα βιβλία. Είχε πέσει στην κατοχή μου η Άγρια Σκέψη από τις προηγούμενες εκδόσεις του Παπαζήση, οι οποίες έχουν εξαντληθεί. Δεν συνιστώ αυτό το βιβλίο σε κάποιο που θέλει να μάθει για το στρουκτουραλισμό και την εθνολογία/κοινωνική ανθρωπολογία. Στις εκδόσεις Παπαζήση υπήρχε μια εκτενής εισαγωγή που... ήταν όλα τα λεφτά! Ακόμα και αν ο αναγνώστης δεν εισχωρούσε στο βασικό κείμενο του Γάλλου στρουκτουραλιστή, θα είχε μάθει πέντε-δέκα βασικά πράγματα με απλά λόγια. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην παρούσα έκδοση. Ποια είναι η μετάφραση και πώς είναι η εισαγωγή. Λέω με σιγουριά ότι το κυρίως κείμενο είναι φλύαρο, εξαιρετικά δυσνόητο και μόνο ορισμένα (λίγα) κεφάλαια αξίζουν ή διάφορα χωρία από τα υπόλοιπα (και περισσότερα), που κρίνω, σε γενικές γραμμές, αδιάφορα και ιδιαίτερα εξειδικευμένα, λόγια, ακαδημαϊκά και φλύαρα. Εδώ δεν βαθμολογώ την παρούσα έκδοση, βαθμολογώ το Γάλλο διανοούμενο, που μας έχει αφήσει σπουδαία και πιο κατανοητά έργα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να καταλάβουμε την έννοια και την εξήγηση του στρουκτουραλισμού/δομισμού, όπως ο συγγραφέας την αναπτύσσει και την εξηγεί. Ας είναι καλά οι επιμελητές, οι μεταφραστές και οι σχολιαστές και ας κάνουν κάθε φορά ό,τι καλύτερο μπορούν! Τέλος, το συγκεκριμένο πόνημα αναφέρεται βασικά στον τοτεμισμό και τις, γύρω από αυτόν, θεωρίες, οπότε καλύτερο είναι να επιλέξουμε μια πιο πλουραλιστική και εκλαϊκευτική δουλειά του Γάλλου εθνολόγου. Δεν έχω άλλο χώρο για να μιλήσω για το βιβλίο και να αναφερθώ στις βασικές υποθέσεις του και τη "συζήτησή" του με την ψυχολογία, το μαρξισμό, τις θετικές επιστήμες κτλ. Και, βέβαια, θα ήταν άχρηστο να παραθέσω με σύνοψη ένα διάχυτο βερμπαλισμό, που κουράζει και απογοητεύει.
2021-08-11 09:18:48
Σχόλιο για το βιβλίο "ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ "
Ένας σοβαρός ιστορικός οφείλει να δει και τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία μιας χώρας ή μιας εποχής. Η γνωστή ιστορικός Μ. Ευθυμίου, γνωστή από τα μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας, έχει επισημάνει αλλού την αρνητική ιστορία μας. Εδώ, έχουμε μια αισιόδοξη αφήγηση, ακόμα και από το 1850 μέχρι τις μέρες μας. Δεν πήγαν/δεν πάνε όλα στραβά. Οι Έλληνες άφησαν και αφήνουν μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη. Μέσα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση ξεπερνούν σε επιδόσεις πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ανατολικής Μεσογείου. Η Ευθυμίου θεωρεί ότι είναι τρία τα στοιχεία που έδωσαν στους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια το προβάδισμα: η γλώσσα, η ναυτοσύνη και η διασπορά. Η γνωστή ιστορικός δεν κάνει "πολιτική ιστορία". Ναι, είχαμε διχασμούς, εμφυλίους και πτωχεύσεις, αλλά είχαμε και δημόσια έργα, εθνικές ευεργεσίες ιδιωτών, σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά επιτεύγματα. Η ιστορικός αναφέρεται στις πηγές, μόνο σε εξειδικευμένα ζητήματα. Το έργο της είναι μια θετική ιστορία της Ελλάδας, από την προϊστορική εποχή και τους προέλληνες μέχρι τα σημερινά χρόνια. Αποφεύγει την ηττοπάθεια, την απαξίωση και τον "ωχαδερφισμό" και παρέχει ένα λαμπρό πλαίσιο επιτευγμάτων και συμβολών. Η ιστορία οφείλει να είναι αντικειμενική, όσο αυτό είναι επιτεύξιμο. Αλλά εδώ ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, να δείξει το φως μέσα στην καταχνιά και, μάλιστα, χωρίς να προσφεύγει σε αμφιλεγόμενες θεωρίες, θρύλους και υποτιθέμενα επιτεύγματα των Ελλήνων. Το συνιστώ! Διαβάζεται εύκολα και θα μπορούσε να είναι και οδηγός για μικρότερες ηλικίες. Δεν πρέπει να νοσταλγούμε το παρελθόν! Υπάρχουν και στις μέρες μας αξιόλογοι και ανιδιοτελείς άνθρωποι και καλή πολιτική, υπάρχει και στις μέρες μας ελπίδα και αχτίδες φωτός! Παλεύουμε ανάμεσα σε ατομικές και συνολικές επιτυχίες και σε ατομικές και συνολικές αποτυχίες.
2021-08-06 17:00:24
Σχόλιο για το βιβλίο "ΣΤΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ "
Μπορεί αυτό το βιβλίο να χαρακτηριστεί επιστημονικό; Μάλιστα, αλλά με έναν ιδιάζοντα τρόπο. Δεν έχει παραπομπές, βιβλιογραφία και είναι γραμμένο για να γίνεται κατανοητό και από τους πιο αδαείς. Επίσης, έχει δοκιμιακό και ευσύνοπτο χαρακτήρα και δεν μπαίνει στα πιο τεχνικά και βαθιά της νευροβιολογίας. Επίσης, χαρακτηρίζεται από χιούμορ, προτροπή σε αμφισβήτηση απλοϊκών αντιλήψεων, με μικρά κεφάλαια και λακωνική γραφή. Επομένως, είναι μια επιστημονική εκλαΐκευση. Σε κάποια σημεία αναφέρει πράγματα που αναφέρει και ο Richard David Precht στο βιβλίο του «Από τη Νάξο στην ουτοπία», όμως ο Corballis δεν κάνει καμιά αναφορά στη φιλοσοφία και την ιστορία της ούτε αντιπαραθέτει τη νευροεπιστήμη με τα όσα έχουν λεχθεί στο χώρο της φιλοσοφίας. Δεύτερο ερώτημα: μπορεί ένας ψυχολόγος να μας μιλήσει για τα μυστικά του εγκεφάλου, όπως για τη γλώσσα, τα διάφορα σημεία του εγκεφάλου (ιππόκαμπος, αμυγδαλή, μετωπιαίος φλοιός και άλλα) και τις λειτουργίες τους, τα συναισθήματα, τις προθέσεις, τον προσανατολισμό στο χώρο, τις αναμνήσεις και πολλά άλλα συναφή; Ναι, γιατί δεν ακολουθεί τη μέθοδο της ενδοσκόπησης, όπως η φροϋδική σχολή, ούτε το συμπεριφορισμό που άνθησε τον 20ό αιώνα. Όταν η ψυχολογία ανακαλύπτει τον εγκέφαλο γίνεται πιο αντικειμενική, πιο πειστική και πιο ολοκληρωμένη. Αυτή τη μέθοδο, δηλαδή τη σύνδεση της ψυχολογίας με τα πορίσματα της νευροβιολογίας ακολουθεί και ο συγκεκριμένος επιστήμονας. Επειδή, νομίζω το βιβλίο έχει εκπαιδευτικό σκοπό (κι ο ίδιος ο Corballis υπήρξε πολλά χρόνια εκπαιδευτικός), θα μπορούσε να διδάσκεται στην Α Γυμνασίου. Είναι χρήσιμο, απλό και διαφωτιστικό!
2019-09-27 12:29:14
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΡΟΔΟΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΑ (ΕΝΑΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
Κάποιοι πληθυσμοί της Ελλάδος που μήδισαν ήταν: οι Θηβαίοι, οι Αρκάδες, οι Θεσσαλείς, οι Αργείοι, οι Φωκείς (κυρίως παρά τη θέλησή τους), οι Μακεδόνες. Αλλά, κατά τα απίθανα λεγόμενα του Ηροδότου, ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας προειδοποίησε τους Έλληνες για να τους προστατέψει, πριν την μάχη στις Πλαταιές (479 π.Χ.).
Το τέλος για τις φιλοδοξίες των Περσών κρίθηκε στη μάχη των Πλαταιών, όπου Σπαρτιάτες, Τεγεάτες και Αθηναίοι πολέμησαν ισάξια. Ο Σπαρτιάτης στρατηγός Παυσανίας βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του.
Στη συνέχεια γίνεται μια εξέγερση σε περιοχές της Ιωνίας και ο αθηναϊκός στόλος, μαζί με Σπαρτιάτες και άλλους Έλληνες καταδιώκουν τους υποχωρούντες. Τελικά, αποσύρονται και οι Αθηναίοι. Οι γέφυρες στα στενά του Ελλησπόντου είχαν καταστραφεί από τους Πέρσες 10 μήνες πριν. Οι Αθηναίοι διακρίνονται σε αυτήν την καταδίωξη, που δεν έχει ουσιαστικό όφελος, πέρα από την κατάκτηση της σημαντικής πόλης Σηστού, κομβικής περιοχής για τη μεταφορά σιταριού στον Εύξεινο Πόντο.
Έτσι, τελειώνουν οι ιστορίες του Ηροδότου, πάνω στις οποίες βασίζονται ακόμα και σήμερα σπουδαίοι επιστήμονες του εξωτερικού και της Ελλάδας, και από τις οποίες αντλείται υλικό για τα σχολικά εγχειρίδια. Η προσπάθεια του Κάκτου και της φιλολογικής ομάδας του είναι αξιόλογη. Θα μπορούσε να αποδοθεί, ίσως, το κείμενο καλύτερα στα νέα ελληνικά.
2019-09-27 12:26:53
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΡΟΔΟΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΑ (ΟΓΔΟΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
Για το θέμα των Πελασγών, υπάρχει μεγάλη θεωρία. Η άποψη του Ηροδότου στον 1ο τόμο είναι ότι ήταν βάρβαροι, αλλόγλωσσοι, μη Έλληνες, που αφομοιώθηκαν τελικά στην Ελλάδα. Οι Λακεδαιμόνιοι προέρχονταν από τους Πελασγούς, ενώ το Αττικό έθνος, που ήταν Πελασγικό, όταν μεταβλήθηκε σε ελληνικό, έμαθε και την ελληνική γλώσσα (Εκδόσεις Κάκτος, 1994, σελ. 97,99). Επανέρχεται λακωνικά στο θέμα των Πελασγών και στην «Ουρανία».
Ο Ηρόδοτος φαίνεται να είναι προκατειλημμένος εναντίον του Θεμιστοκλή, από όσα άκουσε από τους πληροφοριοδότες του, οι οποίοι σίγουρα δεν εκτιμούσαν το Θεμιστοκλή.
Ο ρόλος της Αθήνας φαίνεται σε όλη τη διάρκεια της μάχης στη Σαλαμίνα και τα τεχνάσματα, αθέμιτα η μη, του Θεμιστοκλή για να πείσει τους Έλληνες συμμάχους να μην πολεμήσουν στην Πελοπόννησο, αλλά σε ναυμαχία στη Σαλαμίνα, αποδείχτηκαν σωτήρια για τους Έλληνες συμμάχους.
Κάποια νησιωτικά μέρη δεν είχαν Μηδίσει, δεν είχαν δηλώσει υποταγή στους Βαρβάρους: η Μήλος, η Σίφνος και η Σέριφος. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, η Πάρος κράτησε στάση ουδετερότητας, στάση που ευνοούσε τους Πέρσες.
Οι σύμμαχοι, με τη συμβολή των Αθηναίων και άλλων, αλλά κυρίως των Αιγινητών νίκησαν στη ναυμαχία, που τελικά έγινε στη Σαλαμίνα και ανάγκασαν τους Πέρσες να υποχωρήσουν. Πιο πριν, είχαν μπει στην Αθήνα και την είχαν λεηλατήσει και καταστρέψει, ενώ φόβος των Σπαρτιατών ήταν να μην μπουν και στην Πελοπόννησο.
Οι Πέρσες και ο Ξέρξης υποχωρούν, αλλά ο Μαρδόνιος επιμένει. Οι Αθηναίοι αρνούνται στους Πέρσες συνθήκη συμμαχίας και δεν προδίδουν την Σπάρτη, ούτε την Ελλάδα, με την κοινή γλώσσα και τους κοινούς Θεούς, την οποία συμπαρέσυραν σ\' αυτόν τον πόλεμο.
2019-09-27 12:21:47
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΡΟΔΟΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΑ (ΕΒΔΟΜΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
Ο Δαρείος πεθαίνει. Τον διαδέχεται ο γιος του Ξέρξης. Ο Ξέρξης μαζεύει στρατό από όλη την αχανή Περσική Αυτοκρατορία για να υποτάξει στην ουσία την Ελλάδα και όχι για να εκδικηθεί τους Αθηναίους. Η περιγραφή του Ηροδότου των διάφορων φυλών που απάρτιζαν το στρατό του, παρέχει πλούσιες εθνογραφικές πληροφορίες. Με ένα στρατό, που το σύνολο του πολεμικού προσωπικού (ιππικό, πεζικό, σε στόλους) ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια και μαζί με το βοηθητικό προσωπικό να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, χώρια οι γυναίκες, οι παλλακίδες, τα ζώα και τα υποζύγια, κινείται εναντίον της Ελλάδας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές κινητοποιήσεις της ιστορίας! Περνά απέναντι από τον Ελλήσποντο και από τη Θράκη και τη Μακεδονία, κατεβαίνει στη Θεσσαλία κι από εκεί πιο νότια, όπου συγκρούεται με τους συνασπισμένους Έλληνες. Οι Έλληνες προσπαθούν να συνενωθούν και να συστρατευτούν εναντίον του ξένου εισβολέα. Άλλοτε και αλλού τα καταφέρνουν, αλλού συναντούν προδοσίες ή ραδιουργίες. Πολλοί Έλληνες συνεργάστηκαν με τους Πέρσες. Ο έβδομος τόμος είναι ένας ύμνος στη γενναιότητα των Σπαρτιατών, που αψηφούσαν τον κίνδυνο και θα θυσίαζαν τα πάντα για τους νόμους της πόλης τους. Οι 300 πεσόντες στη μάχη των Θερμοπυλών έμειναν στην ιστορία. Ο ίδιος ο Ξέρξης εκπλήσσεται που ένα τόσο ολιγάριθμο στράτευμα, τα βάζει με ένα στρατό που δεν τελειώνει ποτέ και πιστεύει, πια, το Δημάρατο για το σθένος και τη γενναιότητα των Σπαρτιατών. Ο Εφιάλτης προδίδει στους Πέρσες ένα πέρασμα από τα ανατολικά, μέσω ενός βουνού και οι Έλληνες Σπαρτιάτες πολεμιστές, μαζί με άλλους Έλληνες πολεμούν λυσσαλέα στις Θερμοπύλες. Η συμβολή της Αθήνας δεν έχει φανεί ακόμα.
2019-09-27 12:19:33
Σχόλιο για το βιβλίο "ΗΡΟΔΟΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΑ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΜΟΣ) "
«Στο ΣΤ΄ βιβλίο, Ερατώ, συνεχίζεται η εξιστόρηση της επανάστασης των Ιώνων, με την παράθεση των επιθετικών ενεργειών του Δαρείου πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα. Ακόμη δίνεται η πρώτη εκστρατεία κατά της Ελλάδας που τελειώνει με τη Μάχη του Μαραθώνα. Μέσα σ\' αυτήν την εκστρατεία, περιγράφονται πράγματα που έγιναν στην Ελλάδα, όπως η προσφορά των Αιγινητών για υποταγή στον Δαρείο και η παρέμβαση Σπαρτιατών και Αθηναίων, που ανέτρεψαν την κατάσταση στην Αίγινα, η δράση του βασιλιά της Σπάρτης, Κλεομένη Α\', η στάση του Μαντείου των Δελφών, η καταστροφή της Ερέτριας και κλείνει με την αποχώρηση των Περσών και την τύχη των Ερετριέων αιχμάλωτων καθώς και του νικητή του Μαραθώνα, Μιλτιάδη.» (Βικιπαίδεια)

Εντύπωση σε αυτόν τον τόμο μου έκαναν και κάποιες λεπτομέρειες. Η χρηματική τιμωρία που επιβλήθηκε στον τραγικό Φρύνιχο, σύγχρονο του Αισχύλου, επειδή αναφέρθηκε στην καταστροφή της Μιλήτου, κάτι που «πόνεσε» και στενοχώρησε τους Αθηναίους. Από τότε, αναφέρει ο ιστορικός Larry Gonick, οι τραγωδίες αφορούσαν μόνο μυθολογικά θέματα. Επίσης, μου έκανε εντύπωση και μια άλλη λεπτομέρεια. Ότι οι Σπαρτιάτες, κατά τη γενικώς αποδεκτή ελληνική εκδοχή, είχαν Αιγυπτιακή προέλευση, ενώ οι Πέρσες θεωρούσαν ότι είχαν Ασσυριακή προέλευση. Και σε τούτο τον τόμο αναφέρονται εχθροπραξίες, λιποταξίες, προδοσίες, διπλωματίες, συμμαχίες. Οι Πέρσες έβαλαν στο μάτι την Αθήνα και την Ερέτρια. Οι Αθηναίοι με τους Πλαταιείς, στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) τους συνέτριψαν. Οι Σπαρτιάτες άργησαν να σπεύσουν σε βοήθεια και έχασαν μέρος της χαράς και της δόξας. Οι Πέρσες είχαν τρομερή φήμη για τη δύναμή τους και τις κατακτήσεις τους.
2019-09-27 12:17:23
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ

ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΣΟΦΙΑΝΟΥ-ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΠΥΘΑΪΣ

ΠΥΘΑΪΣ

ΣΟΦΙΑΝΟΥ-ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΤΗ ΛΕΝΕ ΜΑΝΤΩ

ΤΗ ΛΕΝΕ ΜΑΝΤΩ

ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS