Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: apoapost

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΠΕΙΝΑ"
Δεν είναι ένα ευχάριστο βιβλίο. Δεν χαρακτηρίζεται από τα γνωστά χαρακτηριστικά του κλασικού μυθιστορήματος του 18ου και 19ου αιώνα της Δυτικής Ευρώπης (αφηγηματικός ιστός που αρχίζει, εξελίσσεται και τελειώνει με ευθύγραμμη κίνηση). Χτυπάει μέσα από τον 19ο αιώνα την καμπάνα μιας καινούριας λογοτεχνικής σχολής που στον 20ο αιώνα γνωρίσαμε ως "μοντερνισμό" (έμφαση στα ενδότερα του ψυχισμού του ήρωα-αφήγητή, εσωτερικός μονόλογος που είναι συχνά παραληρηματικός, χαλαρή πλοκή σε βοηθητικό ρόλο ώστε να αναδείξει το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι εκάστοτε συμπεριφορές του ήρωα κλπ).
Το μυθιστόρημα αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τον καθημερινό και άνισο αγώνα με την πείνα ενός ανώνυμου αφηγητή ηλικίας 20-25 χρονών που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια μεγάλη αστική πόλη της Νορβηγίας γράφοντας άρθρα λογοτεχνικού περιεχομένου που πουλά στις εφημερίδες. Ουσιαστικά αυτή είναι όλη η πλοκή του βιβλίου. Αυτή λοιπόν η πλοκή είναι η αφορμή για μια αναλυτική ερευνητική ματιά στη λειτουργία του νου και τα μυστήρια της ψυχής όταν ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με το πανάρχαιο ζήτημα της φυσικής του επιβίωσης από την λιμοκτονία και την έλλειψη στέγης. Η πείνα ή αλλιώς το υποσιτισμένο σώμα, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνονται όλες οι ψυχικές αποχρώσεις του ατόμου, άλλοτε ξεκάθαρα και άλλοτε μπερδεμένα, σαν πίνακας σύγχρονης ζωγραφικής.
2022-12-09 19:07:57
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΙ"
Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα τόσο καλό ψυχολογικό μυθιστόρημα. Δεν είναι μόνο η ρέουσα γραφή, δεν είναι μόνο το σπάνιο και λεπτεπίλεπτο ιταλικό χιούμορ του Μοράβια που άλλωστε διαπνέει όλα του βιβλία, είναι κυρίως ο υποδειγματικός τρόπος ανάλυσης ενός τόσο καθημερινού αλλά ταυτόχρονα και τόσο περίπλοκου θέματος, όπως είναι η συζυγική και ερωτική σχέση ενός ζευγαριού και πώς αυτό τοποθετείται μέσα σε ένα αστικό κοινωνικό περιβάλλον με όλα τα στερεότυπα και την υποκρισία των προσώπων του. Ήρωες και αντιήρωες οδηγούνται σε καταστάσεις ακραίες και τραγικές, έρχονται αντιμέτωποι με την απελπισία, την οργή, και την εσωτερική ψυχική τους τρικυμία την ίδια ώρα που όλα γύρω τους μοιάζουν τόσο ακίνητα και αδιατάραχτα όπως μια λίμνη το καλοκαίρι.
2022-09-30 15:49:25
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΓΡΙΒΑΣ ΚΑΙ Η <> "
Το βιβλίο προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα της οργάνωσης Χ, μιας αιμοσταγούς οργάνωσης που στρατολογούσε τα μεγαλύτερα κατακάθια της ελληνικής κοινωνίας του κοινού ποινικού δικαίου για να διαλύσει αντιστασιακές οργανώσεις προς όφελος των κατοχικών δυνάμεων (κυρίως το ΕΑΜ αλλά όχι μόνο αυτό). Δρούσε παράλληλα με τα δωσιλογικά τάγματα ασφαλείας και υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολέμησαν από κοινού με τα ναζιστικά στρατεύματα και βοήθησαν ακόμα και στα ολοκαυτώματα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο σήμερα που η λέξη "Χίτης", χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του βάρβαρου, σπιούνου, και αμοραλιστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν και δεξιές οργανώσεις που πραγματικά αντιστάθηκαν στον κατακτητή όπως ο ΕΔΕΣ και η ΠΕΑΝ, όμως η Χ ουδέποτε έκανε αντίσταση στον κατακτητή κατά δήλωση και του ίδιου του αρχηγού της Νίκου Φαρμάκη, αν και από τα μέσα της δεκαετίας του \'80 κάποιοι πονηροί ψηφοθήρες προσπάθησαν να την εντάξουν μέσα στις αντιστασιακές οργανώσεις κάτι που αποτελεί ύβρις απέναντι στην ιστορία της τότε εποχής.
2022-07-08 08:29:42
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ "
Εγώ προσωπικά καλώ οποιονδήποτε με στοιχειώδη αντίληψη και λογική να διαβάσει το εν λόγω πόνημα. Επιπλέον συστήνεται ανεπιφύλακτα για παραλία και για ελαφριές αυγουστιάτικες βραδιές. Σε πολλά του σημεία είναι τόσο χυδαία διαστρεβλωμένη η κοινή λογική που δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα γέλια σου. Λογικό είναι προφανώς οποιοσδήποτε θιασώτης της θεωρίας των 2 άκρων, φιλοναζιστής, υστερικός αντικομμουνιστής και ακροδεξιός να σας λέει πόσο ωραίο είναι αυτό το βιβλίο ακόμα κι αν δεν το έχει καν διαβάσει. Το ζήτημα είναι αν εσείς μπορείτε να φιλτράρετε έστω κάποιες σελίδες που να μην είναι προϊόν υπερσυντηρητικής ιδεολογικής στράτευσης ή σαθρών επιχειρημάτων του τύπου "ένα κιλό πατάτες από τη μία και ένα κιλό μαρούλια από την άλλη (και τα μαρούλια έχουν και περισσότερο άμυλο από τις πατάτες)". Άμα βρείτε έστω και μια παράγραφο επιστημονικής ιστορικής δεοντολογίας μέσα σε αυτό το βιβλίο γράψτε μου. Καλώ τον οποιονδήποτε άνθρωπο που αισθάνεται δημοκράτης να τολμήσει να το διαβάσει. Καλώ επίσης το συγκεκριμένο πόνημα να διακινείται και ελεύθερα στο διαδίκτυο για να φανεί σε όλη της της τη γύμνια η σαθρότητα που το διέπει. Μην αφήνετε τον κάθε προπαγανδιστή να σας το κουνάει σαν σημαία, απαντήστε τον όπως του πρέπει εφόσον πρώτα το διαβάσετε.
2022-07-07 17:37:27
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ"
Αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω με μια λέξη θα ήταν η εξής: γλυκανάλατο! Ενώ ο συγγραφέας προσπαθεί να αναπτύξει τον κορμό της αφήγησης του στο ζήτημα της πατροκτονίας, που είναι πρωτότυπο και ενδιαφέρον, η μυθοπλασία κάνει κοιλιά σε πολλά σημεία και δεν επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ένταση σε σύνδεση με την κεντρική ιδέα που απασχολεί το μυθιστόρημα, αν και υπάρχουν κάποιες όμορφες σελίδες στοχασμού και ποιητικής εκφραστικότητας. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως είναι ένα καλό βιβλίο, όμως εδώ μιλάμε για τον Παμούκ και αυτό σίγουρα δεν είναι μέσα στα καλύτερα που έχει γράψει.
2022-04-30 15:49:20
Σχόλιο για το βιβλίο "ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ"
Ο ντόρος που έγινε για το βιβλίο δεν συμβαδίζει απόλυτα με την αξία του. Αν και είναι καλογραμμένο με σύντομες, κοφτές προτάσεις, ευανάγνωστο, εντούτοις είναι απλοϊκό. Κινείται στην πεπατημένη των αντίστοιχων nordic noir μυθιστορημάτων που έχουν ήδη διαβαστεί, σαν να βγήκε μέσα από το ίδιο εργοστάσιο και με κύριο στόχο να είναι εύκολο στον μέσο αναγνώστη την περίοδο των διακοπών για να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Το τρίπτυχο: ψυχοπαθής φιγούρα δολοφόνου με σκοτεινό παρελθόν - θρησκευτικές σέχτες με κοινόβια στην σκανδιναβική ύπαιθρο - επιθεωρητές χτυπημένοι από την μαύρη μοίρα τους, σχεδόν πάντα εξαρτημένοι από το αλκοόλ ή κάτι αντίστοιχο, που βρίσκουν τον εαυτό τους και κάνουν αποτοξίνωση μέσα από την αναζήτηση δολοφόνων. Νομίζω ότι το nordic noir έχει κάνει τον κύκλο του, πλέον δεν έχει να δώσει κάτι καινούριο και αναμασά τα ίδια μοτίβα με συγγραφείς που αλληλοαντιγράφονται και ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τις πωλήσεις.
2021-07-13 02:03:50
Σχόλιο για το βιβλίο "Ο ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ"
Το θέμα που πιάνει για να χτίσει την αστυνομική του ιστορία (ο δωσιλογισμός και η αντίσταση των Νορβηγών στον Β\' Παγκόσμιο Πόλεμο) είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ο τρόπος αφήγησης του είναι καλός (αν και όχι ιδιαίτερα περίτεχνος), δεν κουράζει με παράπλευρες ανούσιες περιγραφές και τα καταφέρνει αρκετά καλά στην διήγηση σκηνών και κάποιων ψυχολογικών καταστάσεων των ηρώων του. Έχει μια δυναμική ως προς τη ροή, έχει ιστορίες φαινομενικά ασύνδετες που προσπαθεί να συνθέσει στην πορεία, και αρκετές πληροφορίες σχετικά την ιστορία της Νορβηγίας κατά την περίοδο του πολέμου πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ο Νέσμπο έκανε σοβαρή έρευνα και δεν έγραψε από κεφαλιού του. Η αχίλλειος πτέρνα του μυθιστορήματος είναι η μη ρεαλιστική και τραβηγμένη από τα μαλλιά κατάληξη της υπόθεσης, ενώ κάποια επιμέρους ζητήματα κατά την πλοκή που υποτίθεται ότι θα έπαιζαν κάποιο ρόλο μένουν αδιευκρίνιστα (αν γίνεται σκόπιμα ή όχι δεν μπορώ να το γνωρίζω, αισθάνομαι όμως πως ισχύει το δεύτερο).

Συμπερασματικά είναι ένα σχετικά καλό αστυνομικό μυθιστόρημα κυρίως για όσους ελκύονται από θέματα ιστορίας του Β\' παγκοσμίου πολέμου για χώρες της Βόρειας Ευρώπης που για μας τους Έλληνες είναι κάτι τελείως άγνωστο. Είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο και ευχάριστο αλλά μέχρι εκεί.
2021-04-03 18:33:49
Σχόλιο για το βιβλίο "Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΜΠΛΟΥΜ"
Ένα μικρό μυθιστόρημα, θα μπορούσαμε να το πούμε και μεγάλο διήγημα, που αν και γράφτηκε στη δεκαετία του \'70 καταπιάνεται με ένα θέμα που είναι πολύ επίκαιρο στις μέρες μας. Και αυτό το θέμα δεν είναι άλλο από τον "κίτρινο τύπο", που την τελευταία δεκαετία αποκαλείται πιο συχνά με τον όρο "fake news" λόγω της τεράστιας διάστασης που έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές ενημερωτικές πηγές του κυβερνοχώρου. Μέσα από την πλοκή αυτού του υποδειγματικού και καλοδουλεμένου βιβλίου αναδεικνύεται αυτή η μεγάλη απειλή των κοινωνιών του λεγόμενου "προηγμένου αστικού δυτικού κόσμου". Το πώς δηλαδή ένα έντυπο, ένας οποιοσδήποτε φορέας των media, μπορεί να καταστρέψει έναν πολίτη μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων γύρω από τη ζωή και το βίο του και το πόσο ευάλωτες είναι οι αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες και η δικαστική εξουσία όταν δεν έχουν τους μηχανισμούς για να περιορίσουν αυτή τη λαίλαπα.

Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μόνο ένα μικρό λογοτεχνικό κομψοτέχνημα αλλά θα μπορούσε (πιο σωστά θα έπρεπε) να είναι μάθημα στα τμήματα δημοσιογραφίας, πολιτικών και νομικών σπουδών των πανεπιστημίων μας, ακόμα και στα σχολεία.
2021-02-20 15:51:49
Σχόλιο για το βιβλίο "ΜΑΥΡΑ ΣΚΥΛΙΑ"
Πρέπει να είσαι πολύ ψυχαναγκαστικός για να διαβάσεις αυτό το βιβλίο μέχρι τέλους. Η υπόθεση είναι πολύ χλιαρή και άνοστη και φυσικά δεν σε ελκύει. Ελπίζεις ότι θα σε κερδίσει το ύφος και ο τρόπος που εξελίσσονται οι χαρακτήρες και οι φιλοσοφικές/υπαρξιακές προεκτάσεις στο δεύτερο επίπεδο. Τελικά και σε αυτό το βιβλίο αποτυγχάνει παταγωδώς, η όποια προσπάθεια εμβάθυνσης είναι ανολοκλήρωτη, οι αναλύσεις του αφηγητή πολύ μπερδεμένες σε σημείο να λες "τελικά δεν είχε να πει και κάτι το σημαντικό ή κάτι προσπάθησε να πει αλλά στο τέλος τα έκανε θάλασσα". Το χειρότερο όμως είναι οι ανυπόφορα κουραστικές και ανούσιες περιγραφές που σου δίνουν την εντύπωση ότι ο συγγραφέας απλά μάζεψε ταξιδιωτικές σημειώσεις και τις πέταξε μέσα στο βιβλίο χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία ώστε τουλάχιστον να είναι ρέουσες. Ούτε 200 σελίδες και αγκομαχάς να το τελειώσεις για να δεις αν τουλάχιστον θα σε αποζημιώσει το τέλος, αλλά δυστυχώς και το τέλος είναι το ίδιο αδιάφορο όπως και όλο το βιβλίο. Απογοητεύτηκα γιατί από τις κριτικές που διάβασα περίμενα να διαβάσω κάτι το πολύ καλό αν όχι εξαιρετικό. Ενδεχομένως να το αδικεί και η κακή μετάφραση αλλά και καλύτερη να ήτανε θεωρώ ότι πάλι θα αποκόμιζα από το βιβλίο την ίδια αίσθηση.
2021-02-18 23:47:14
Σχόλιο για το βιβλίο "ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ (ΧΑΡΤΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)"
Αν και αξιόλογο βιβλίο το βρήκα κάπως χλιαρό. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί περίτεχνο λόγο με παιγνιώδεις πινελιές, το μυθιστόρημα δεν δομείται πάνω σε κάποιο σκληρό αφηγηματικό πυρήνα αλλά πάνω σε μικρά κεφάλαια που διηγούνται σύντομες ιστορίες και περιστατικά από διάφορες χρονικές στιγμές του παρόντος και του παρελθόντος (δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αισθητική αναπαράσταση της χρονικής στιγμής και όχι της χρονικής διάρκειας) με τις περισσότερες να αναφέρονται στη ζωή, τις σκέψεις και τη δράση της κεντρικής ηρωίδας αλλά υπάρχουν και κάποιες ακόμα οι οποίες δεν συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτή και είναι "χαλαρές" ως προς την βασική πλοκή (που είναι η πλατωνική σχέση μιας νέας κοπέλας με έναν ηλικιωμένο άντρα).

Δεν θα πω ότι δεν μου άρεσε άλλα δεν ενθουσιάστηκα κιόλας. Πάντως προσφέρει τροφή για σκέψη και προβληματισμό καθώς και ενδιαφέρον από υφολογική άποψη. Και μόνο γι\' αυτά αξίζει να διαβαστεί.
2020-12-17 11:19:57
Δείτε περισσότερα σχόλια...

Συστάσεις Βιβλίων

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ
ΤΖΕΝΤΙΛΕ ΑΝΤΡΕΑ
€14.40 €7.20
(-50%)
Κερδίζετε €7.20
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ
LENOIR FREDERIC
€7.00 €3.50
(-50%)
Κερδίζετε €3.50

Βρείτε μας στο...

Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS