Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

Σελίδα επιλογών του αναγνώστη: BasilAth

Τελευταία Σχόλια

ΒιβλίοΣχόλιοΗμ/νια
Σχόλιο για το βιβλίο "ΒΕΒΗΛΩΣΕΙΣ"
Ο Agamben είναι στοχαστής που διευρύνει το πεδίο αντίληψης των πραγμάτων. Το βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στην σκέψη του, ένα πρελούδιο για το μεγαλύτερο ίσως έργο του, τον Ιερό Άνθρωπο - τον καθαγιασμένο, προοριζόμενο για θυσία στον θεό, και ταυτόχρονα καταραμένο, μιασμένο, τον Φαρμακό, στις μέρες μας τον καιόμενο Ιούδα. Τα κείμενα συνομιλούν με Ρωμαίους νομομαθείς, με σχολαστικούς και νεωτερικούς φιλοσόφους, με Πάπες και φραγκισκανούς, με ψυχαναλυτικούς θεωρητικούς και σκηνοθέτες, με λογοτέχνες και πολλούς άλλους που δεν έχω γνωρίσει (ακόμα).

Κύριοι συνοδοιπόροι εδώ, όπως σε όλη τη ζωή του, είναι ο Benjamin και ο Foucault, όμως είναι διάχυτη η αναφορά της βιωματικής εμπειρίας στον άνθρωπο, των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, δηλαδή ο κόσμος του Heidegger. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τον συνεπήρε ο τελευταίος, και χρησιμοποίησε τον Benjamin για να εξισορροπήσει την ισοπέδωση που εκείνος προκαλεί. Με τον Foucault ασχολήθηκε όψιμα, κι εδώ βλέπουμε γιατί τον εκτιμά ο Zizek, από τον οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός.

Με ερείσματα στην αρχαιότροπη αντίληψη, δύσκολο σε ελάχιστα σημεία (για το επίπεδό μου), με πολύτιμα σχόλια του μεταφραστή, ο πολυσύνθετος στοχασμός του καταπιάνεται εκτός των άλλων, με τη διάβρωση της διαλεκτικής ανθρώπινου ιερού, και πως μπορούμε να επανορθώσουμε αυτή τη σχέση. Είναι τρόπον τινά μια επαναστατική κραυγή στην ύβρη της εμπορευματοποίησης του ανθρώπου.
2023-08-01 09:54:39
Σχόλιο για το βιβλίο "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ"
Ο Young είναι ο δημιουργός της Θεραπείας Σχημάτων, και περιγράφει αναλυτικά στο βιβλίο τα δυσλειτουργικά συναισθηματικά σχήματα, όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί στο θεραπευτικό μοντέλο. Περιέχει τα 11 βασικότερα από τα συνολικά 18. Διατυπώνει παγιωμένες συμπεριφορές και αντιλήψεις, απόρροια των παιδικών προσπαθειών διαχείρισης του τραύματος, τις οποίες κουβαλάμε και ενισχύουμε στην ενήλικη ζωή (τα μπαγκάζια). Ο ορισμός του σχήματος είναι ο τρόπος που (τα φίλτρα με τα οποία) αντιλαμβάνομαι, συνταιριάζω με πρότερη γνώση, και ερμηνεύω ερεθίσματα από το περιβάλλον (τις διαπροσωπικές σχέσεις). Για παράδειγμα δεν εμπιστεύομαι τους άλλους ή το κράτος γιατί δεν μπόρεσα ποτέ να εμπιστευτώ την μητέρα μου για την κάλυψη των αναγκών μου σαν βρέφος, κι έτσι αδυνατώ να συνδεθώ πραγματικά με άλλους ανθρώπους.

Εκτός από αυτογνωσία, το βιβλίο περισσότερο είναι μια εισαγωγή στα σχήματα και στην θεραπευτική προσέγγιση, η οποία στοχεύει σε αγχώδεις και διαταραχές προσωπικότητας, και είναι πολύ αποδοτική για αυτούς που δεν έμαθαν να φροντίζουν και να αγαπούν τον εαυτό τους. Δεν προτείνω την αγορά του, εκτός αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για (ή να ξεκινήσεις) τη συγκεκριμένη θεραπεία, ακόμα και τότε όμως, καλύτερα αυτά να τα δεις με τον θεραπευτή. Αρκεί μια ματιά στα περιεχόμενα, στα σχήματα, για μια (ειλικρινή) παραδοχή τι απ\' όλα αυτά φέρεις εσύ. Ακόμα και τα ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης στο τέλος κάθε κεφαλαίου δεν χρειάζονται. Αν κρίνει ο θεραπευτής, θα σου βγάλει ένα κατεβατό να συμπληρώσεις για να πάρει μια πρώτη εικόνα.
2023-06-29 07:28:44
Σχόλιο για το βιβλίο "ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ; "
Θα ήθελα να το έχω στα χέρια μου είκοσι χρόνια νωρίτερα. Διάβασα με έκπληξη προσωπικά βιώματα, και έμαθα περισσότερα για τον εαυτό μου. Γνώρισα καλύτερα τη μητέρα μου και κατανόησα πολλές σχέσεις και φιλίες. Υπάρχουν κάποια ευτυχώς ελάχιστα σημεία ατυχούς απόδοσης, περισσότερο θέμα αισθητικής παρά ουσίας, τα οποία φυσικά επ' ουδενί δεν μειώνουν το μήνυμα του βιβλίου. Δεν θα λαθέψετε, το αντίθετο, εάν αντικαταστήσετε τις λέξεις μητέρα και κόρη, με πατέρα, γιο, σύντροφο κοκ. Ενώ οι τεχνικοί όροι εσκεμμένα απουσιάζουν, το βιβλίο βρίθει από κλινικά παραδείγματα για την κατανόηση μοτίβων συμπεριφορών, σχημάτων και συστημάτων, απόρροια μιας αυτο-απορροφημένης μητρότητας. Κυρίως περιγράφονται οι σχέσεις ανταγωνισμού και παραμέλησης. Εξαιρετικό ανάγνωσμα στο ταξίδι της αυτογνωσίας.
2022-09-12 19:25:25
Σχόλιο για το βιβλίο "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ "
Εξαιρετική πτυχιακή εργασία που εμπλουτίστηκε ώστε να εκδοθεί. Πάει καιρός που διάβασα αυτό το πόνημα, χωρίς η απόσταση να συνιστά πρόβλημα για τα ουσιώδη. Κανείς δεν (αυτο)αναφέρεται ως Έλλην, εκτός ενός λογίου Ρωμαίου μόλις λίγες δεκαετίες πριν την πτώση της Νέας Ρώμης, σε μια προσπάθεια κατά την άποψη μου (επανα)σύνδεσης με ένα ένδοξο, ανώτερο παρελθόν. Μια τυπική αντίδραση διατήρησης της ταυτότητας στην επικείμενη και αποδεκτή μοίρα του \'αφανισμού\' από τις "ορδές κατώτερων βαρβάρων". Όλες οι πηγές αναφέρουν Ρωμιός και Ρωμανία σαν αυτοχαρακτηρισμός, τόσο του απλού κόσμου όσο και της πνευματικής ελίτ. Η ιστορική και πολιτισμική συνέχεια επιβεβαιώνεται στην επανάσταση, όπου όλοι εκτός ελαχίστων (του Κοραή), αυτοαναφέρονται πλέον του τοπωνυμίου τους, μόνο ως Ρωμιοί. Γνωρίζοντας λίγη ιστορία για την εξαναγκαστική και ολοκληρωτική αφομοίωση της ελληνικής - και κάθε άλλης θρησκευτικής - ταυτότητας από τη νέα θρησκεία, εκπλήσσομαι που εξεπλάγην με το ότι κανένας, την περίοδο μελέτης της εργασίας, δεν είχε συνείδηση του εαυτού του ως Έλλην. Δίνω όμως συγχωροχάρτι στον εαυτό μου, δεδομένου του διαμορφωμένου κοινωνικοπολιτικού σχήματος αντίληψης των πραγμάτων, ο οποίος είναι κύριο αλλά όχι αποκλειστικό οικοδόμημα της παιδείας και της τοπικής κοινωνίας όπου υπάρχω. Αυτές οι ανησυχίες κατατίθενται από έναν φυλετικά Αρβανίτη, που νιώθει (νεο)Έλληνας, ενώ είναι (ορθοδοξο)Ρωμαίος, ο οποίος έλκεται απο τον αρχαιοελληνικό τρόπο κοσμοαντίληψης. Αυτή η ταυτοτική σχάση είναι πιθανόν αντικείμενο Ψυχιατρικής μελέτης, πιστεύω όμως ότι δεν ήταν στις προθέσεις της συγγραφέως. Το βιβλίο επιπλέον αξίζει για τις ιστορικές λεπτομέρειες και τις πρωτογενείς πηγές που παραθέτει, έστω φιλτραρισμένες για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ένα κόσμημα στη γνώση και στην βιβλιοθήκη όσων ενθουσιάζει η Ιστορία, η Ανθρωπολογία και η μελέτη εθνοτικής ταυτότητας.
2022-06-26 12:04:39


Συστάσεις Βιβλίων

Δείτε περισσότερες συστάσεις...

Συστάσεις Συγγραφέων

#Όνομα
Δεν βρέθηκαν συστάσεις συγγραφέων

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βιβλία σε τιμές προσφοράςΠερισσότερα

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
O'BRIEN FLANN
€18.02 €7.21
(-60%)
Κερδίζετε €10.81
ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ, ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΩΣ 3 ΕΤΩΝ
POUSSIN CHARLOTTE
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS