Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΠΕΡΑΙΩΣΗ // ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)

ΠΕΡΑΙΩΣΗ

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)

ΜΑΡΚΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0770-0948




Παρουσίαση

Τι θα κάναμε όλοι εμείς, που σηκώνουμε καθημερινά το φορτίο της κρίσης, αν κάποιος που υπογράφει σαν "εθνικός φοροεισπράκτορας" άρχιζε να σκοτώνει φοροφυγάδες, για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους; Πώς θα αντιδρούσαμε; Αυτό είναι το δίλημμα του αστυνόμου Χαρίτου. Του μείωσαν τον μισθό, του έκοψαν τα επιδόματα, η κόρη του, Κατερίνα, ετοιμάζεται να μεταναστεύσει γιατί δε βρίσκει δουλειά. Και εκείνος καλείται να συλλάβει έναν δολοφόνο, ο οποίος προσφέρει "θεάρεστο" έργο. Πού τελειώνει ο αστυνόμος και πού αρχίζει ο άνθρωπος Χάριτος;
Η Περαίωση είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της "Τριλογίας της Κρίσεως" του Πέτρου Μάρκαρη. Και είναι ένα μυθιστόρημα "κρίσεως" ανάμεσα στο καθήκον και στη συνείδηση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Στην ΠΕΡΑΙΩΣΗ ο "εθνικός φοροεισπράκτορας" δολοφονεί φοροφυγάδες και ευνοημένους του συστήματος, επίσης με αρχαία όπλα: κώνειο (σε ενέσιμη μορφή), τόξο και βέλος. Ακολούθως αφήνει τα θύματά του σε αρχαιολογικούς χώρους.
Τον ρωτώ αν σήμερα κάποιος που καλείται να πληρώσει ένα έκτακτο χαράτσι πρέπει να τηρήσει τη στάση του Σωκράτη. "Είναι δύσκολο να σας απαντήσω. Οι αρχαίοι ημών δεν ήξεραν μόνο να φτιάχνουν πολιτισμό και να πολεμούν όταν χρειάζεται. Ηξεραν και να τιμωρούν όταν έπρεπε. Ο δολοφόνος παραπέμπει στην ατιμωρησία που επικρατεί στην Ελλάδα. Εδώ κανένας δεν τιμωρεί κανέναν, επειδή κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αφενός και αφετέρου επειδή η εκάστοτε τιμωρία θα συνεπάγετο έναν τέτοιον κύκλο ενόχων που κανείς δεν τολμά να τον αγγίξει. Δείτε τις εξεταστικές επιτροπές, για παράδειγμα, στη Βουλή, που κοροϊδεύουν τον κόσμο".
Επιπλέον "τα εννέα στα δέκα εγκλήματα παγκοσμίως γίνονται λόγω υπέρβασης των ορίων του ατόμου. Κανείς από εμάς δεν γεννιέται δολοφόνος. Δεν ξέρουμε όμως τι είναι ικανός ένας άνθρωπος να κάνει αν υπερβεί τα όριά του. Το επικίνδυνο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ότι σπρώχνεται ένας ολόκληρος λαός στην υπέρβαση των ορίων του. Και αυτό δεν ξέρουμε πού μπορεί να τον οδηγήσει. Αυτό είναι που με ανησυχεί" λέει, τονίζοντας ότι τα πράγματα παίρνουν επικίνδυνη τροπή, καθώς "δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική εξόδου" από την κρίση: "Δεν φταίμε μόνο εμείς, φταίνε και οι Ευρωπαίοι, μη γελιόμαστε".
"Δεν κάναμε ποτέ στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης το άλμα από τη θεσμική στην ποιοτική δημοκρατία" εκτιμά ο Μάρκαρης. "Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, έχουμε όμως όλοι ένα μερίδιο της ευθύνης διότι συμμετείχαμε σε αυτή την ιστορία με την ψήφο μας. Ποιος άραγε μας υποχρέωσε τα τελευταία 35 χρόνια να ψηφίζουμε δύο οικογένειες; Το κάναμε και, ως φαίνεται, δεν κατανοήσαμε τι σημαίνει να καταργήσουμε τη μοναρχία αλλά να διατηρήσουμε την οικογενειοκρατία". (Από συνέντευξη του Π. ΜΑΡΚΑΡΗ στον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΕΚΟ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/11/2011)
Λεπτομέρειες
ISBN139789603367048
ΕκδότηςΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
ΣειράΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2011
Αριθμός σελίδων416
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας0770-0948
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

adam000, STAVR, Andrew McCormick, christinakakani, Abtbyzanz

Κριτικές για το προϊόν

[21/09/2018] tintin.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Πολύ ωραίο αστυνομικό μυθιστόρημα.Καλή πλοκή, γρήγορη εξέλιξη,αγωνία και πολύ ωραία και απλή γλώσσα.Επιπλέον, παρουσιάζεται με ρεαλιστικό και καθηλωτικό τρόπο η κοινωνία της Ελλάδας (της κρίσης και μη, νομίζω είναι το ίδιο). Το συνιστώ, μου άρεσε πολύ, αν και απαισιόδοξο, αλλά βαθιά ρεαλιστικό βιβλίο.
[30/01/2015] STaRATOS.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Όμορφη, απλή, κατανοητή γραφή. Τα βιβλία της τετραλογίας έχουν πλοκή που κυλά γρήγορα και διαβάζονται ευχάριστα. Ο Μάρκαρης σκιαγραφεί εξαιρετικά τους χαρακτήρες αλλά και την Αθήνα της κρίσης. Το σημαντικότερο προτέρημα των βιβλίων της τετραλογίας είναι ότι φέρνουν στα χέρια μας καταστάσεις από την Ελλάδα της κρίσης και τις κάνει προσωπική μας (αν δεν ήταν προσωπική μας εμπειρία ήδη). Αυτό αφορά τόσο στις καταστάσεις, όσο και στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, αναδύοντάς τα κι από τη δική μας προσωπική "κρυψώνα". Ευφυέστατες οι ιστορίες και ο τρόπος που εκτυλίσσονται, με κορυφαία κατά τη γνώμη μου την ιστορία του δεύτερου βιβλίου του ("Περαίωση").
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΟΥΜΟΡ
EAGLETON TERRY
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95
ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ
HOFFMANN E.T.A.
€17.00 €8.50
(-50%)
Κερδίζετε €8.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS